Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Barvy pylových rousků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Dnes jsem koukal, jak mi jeden oddělek nosí pyl. Co včela to bochníky jasně žlutého pylu a to včera nenosily ani ťuk. U nás je po docela vydatných včerejších i dnešních deštích. Jen by mi zajímalo z čeho to nosí, když široko daleko nic pořádnýho nekvete Huh
Pokud zde uvadíš jasně žlutá,,, tak to je jen v předjaří ,,vrba,,
na jaře ,,hrušeň,jabloň,,

pokud by to ale byla sytě žlutá, mohlo by se jednat o celík kanadský(zlatobýl kanadský).

[attachment=484]

neboli,, hořčice,,ohncie,,slunečnice..RolleyesRolleyesRolleyesRolleyes
Zůstaneme tedy u prostě žluté Wink, nevím jaký je rozdíl mezi jasně žlutou a sytě žlutou Undecided Pravdou je, že slunečnice ani hořčice v okolí není a slunečnici u nás měl loni soused a nic takového se nekonalo. Ten celík/zlatobýl (pokud je to ten na fotce), tak ten by to mohl být, jestli je to nějaká luční bylina. Kousek (asi 500 metrů) ode mě je taková menší zanedbaná louka, těsně u ní má jeden včelař z naší ZO svoje úly a občas tam nějaký semena něčeho pro včely zajímavého rozhází.
No, to je celý on, zlatobýl jeden. Je to v podstatě plevel a doslova zaplaví vše, kde je mu dobře. Ale díky za takový "plevel" ... U nás na dolní Mži už také začíná a včely nosí ... Také pozoruji, jak snůška kolísá, jeden den vidím spoustu včel se žlutými (a bílými - z jetele) rousky, druhý den nic. Je fakt, že počasí jde v podobném gardu ... Sad
Umístil jsem na fórum tabulku Barvy pylových rousků podle Schönfelda, kterou mi poslal Honza Havelka.

Tabulku mohu doplňovat. Stačí, když mi pošlete info do tohoto tématu.
Zároveň jsem téma přejmenoval na Barvy pylových rousků a odkaz jsem vložil i do prvního příspěvku, aby se to lépe hledalo.
Vida, Jetel bílý (plazivý) má barvu hnědou...skoro jako propolis. Nedávno mě zde kolegové argumentovali, že z jetele je světlý pyl. Člověk se může mýlit, řekl jsem si a dál to nezkoumal a najednou tabulka, která potvrzuje moje pozorování. No tak to mám radost, že jsem se nemýlil. Blush
Díky za ni!
Jen pro upřesnění, barvy pylu jsem čerpal z webu Honzy Jindry - jjvcela a doby květu dohledával na webu a dal tomu formu. PetrM poupravil pro potřeby fóra.
Ahoj Petře,
v červenci nám včelky nosily modré rousky pylu a přitom svazenka nikde nebyla.
Ve fotkách včel s pylovýma rouskama na
http://matela.wz.cz/index.php?clanek=pyly
jsem pod červencem našel modré rousky u
Vrbka (vrbovka) úzkolistá - Chamerion angustifolium
tak to můžeš doplnit.
Zdravím Honza
No ale teď poraďte, kde se bere ta fialová barva teď? Big Grin Je jí docela dost ...
Jiří
mohlo by to být z netýkavky
Pavel
No jo, to jsem si také myslel, ale když ona u nás už docela dlouho nekvete, co já vím ... hm, ale asi právě v tom to je: co já vím ... vyrazím do terénu, asi ... Big Grin. Je toho fialového pylu teď v posledních dnech docela dost ... Možná má nakonec někdo v sousedství dobře ukrytou svazenku ...
(02.10.2011 21:52)Honza K napsal(a): [ -> ]v červenci nám včelky nosily modré rousky pylu a přitom svazenka nikde nebyla.

Před několika lety byl ve Včelařství článek, kde autor popisoval, jak mu včely nosí pyl ze svazenky až 7 km vzdálené. Posypal je na tom poli moukou a pak sledoval, jak se mu pomoučněné vracejí do úlů. Takže to máš okruh 14 km, třeba tam nějaké políčko mohlo být.
Já mám okolí celkem dobře zmapované, teď kvete masově zlatobýl, slunečnice, topinambura, svlačec, a v lesích již zmíněná netýkavka ( světle fialové pantoflíčky). V oblastech s kaštanovníkem, lze spatřit i podruhé rozkvetlé kaštany vlivem požeru klíněnkou.
Dnes jsem trcel u cesen a koukal jsem ,ze holky nosi krvave cerveny pyl.
Z tabulky jsem vycetl,ze by to mohla byt hluchavka,ale v tuto dobu?
Podle webu www.priroda.cz kvete odbřezna do října, takže nemožné to není.
(02.10.2011 21:52)Honza K napsal(a): [ -> ]Ahoj Petře,
v červenci nám včelky nosily modré rousky pylu a přitom svazenka nikde nebyla.
Ve fotkách včel s pylovýma rouskama na
http://matela.wz.cz/index.php?clanek=pyly
jsem pod červencem našel modré rousky u
Vrbka (vrbovka) úzkolistá - Chamerion angustifolium
tak to můžeš doplnit.
Zdravím Honza

Vrbku jsem přidal.
Lehce jsem vylepšil tabulku o čísla měsíců v jednotlivých políčkách, aby nebylo potřeba počítat měsíce. Je tam sice hodně čísel, ale na první pohled je vidět, co je to za měsíc.
A pokud necháte myš na nějakém políčku měsíce, zobrazí se vám i název měsíce.
Malá technická připomínka k barvám pylu: Musíme si uvědomit, že každým monitor je jinak nastavený a podává barvy jinak! Profesionálové ve fotografování a tisku si monitory kalibrují často za pomoci velice drahých přístrojů. Nevěřili by jste jak vypadá jedna barva na více monitorech vedle sebe Wink. Tak že pozor na to!
... proto je lepší barvu rousků posuzovat podle tištěného vzorníku ... JL
Podle tištěného určitě, ale i tam je strašně důležité mít správně nastavené barvy. Osobně mám zkušenost že dvě tiskárny se shodným nastavením tisknou shodné barvy velmi rozdílně.
Stran: 1 2
Referenční URL's