Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Inseminační přístroj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kdysi jsem četl článek, myslím, že ve Včelařství, jak si někdo doma vyráběl inseminační přístroj na včelí matky.
Nemáte, prosím vás, někdo nějaké bližší informace nebo nějaký plánek, či návod k výrobě inseminačního přístroje?
Děkuji za tipy, Pavel.
Podívej se na http://jjvcela.sweb.cz/ Hoza Jindra tam má zmínku o tom, že si jej dělal.
Zrovinka dneska jsem při hledání nějakých laboratorních věcí narazil na tenhle binokulár... velmi solidní cena a bez něj se inseminační přístroj neobejde..
http://pristroje.hyperinzerce.cz/laborat...icky-kraj/
Hi! Slyšel jsem v České republice dělat dobré stroje na umělé inseminace včelích královen, ale nemůže najít. Byl bych vděčný za vaši pomoc. Omlouvám se za případné chyby - to je Google translater.
Co vím, tak www.beedol.cz
Hi Dmitry, try to contact Dalibor Titěra -
email: titera(at)beedol(dot)cz
phone number +420220940480 or +420220941259 (26 after the tone)
some basic informations: http://www.beedol.cz/bee-research-institute/
Jen jestli teď Dmitry svůj příspěvek a odpověi na něj najde, když je přesunutý.
Je zde na Fóru někdo, kdo inseminační přístroj vlastní a byl by tak hodný a mohl mi poslat rozměry základních částí přístroje, které by z něj fyzicky oměřil?
Díky, Josef
Základna 260x70 mm, výška cca 200 mm.
Co je vidět pohledem do mikroskopu inseminačního přístroje


[attachment=1899]
Inseninačná súprava za 10 dolárov?
Ešte doplnenie o jednu stránku, ktorá súvisí s prezentovaným videom
už někdo tisknete ?? Smile
Tak jen pro info pokud by jste si dali tisknout tu Inseminační soupravu vejdete se i s DPH do rozmezí 2600-3000 kč zaleží jak u koho.

to je slušná cena za základ ins.přístroje
jen nezapomenout, že hodně velká položka je lupa, trochu kvalitní i několikanásobně dražší jak samotná inseminační sada
Ono nejde o lupu, ale mikroskop. Nejde použít běžný školní, měl by mít trochu kvalitu. Vychází tuším kolem 20k.
Kvalitní Stereomikroskop se necha pořídit do 15 tis.
pokud vím mikroskop je samostatná položka k ins.přístroji takže to pořád vychází lépe,starsich ins.př.moc není a pokud chcete starsi mikroskop je to otazka max.10 tis.
Už si nevzpomínám, s kým jsem to tady řešil (soukromá debata), ale šlo o to, že mikroskop pro inseminaci by měl mít nějakou optickou hloubku. Dnes jedu ke Květošovi Čermákovi, pokud si vzpomenu, zeptám se.
Prošel jsem si web a našel fórum (EN), ve kterém autor tohoto tisknutého ins. přístroje debatuje.
Vytvořil ho teprve nedávno, takže neměl možnost ho v praxi vyzkoušet. Navíc přiznává, že ještě nikdy neinseminoval, dokonce ani inseminaci na vlastní oči neviděl. Takže s případným tisknutím bych raději počkal. Vývoj může přístroj zásadně změnit. Určitě musel z nějaké koncepce vycházet, ale detaily neuvádí.

Shodou okolností jsem byl včera u Květoše Čermáka, trochu jsme toto téma probrali. Tisknutý přístroj neodsoudil, ale bez toho, aniž by ho vyzkoušel nemůže soudit. Důležitá bude plynulost chodu jednotlivých pohyblivých částí, detaily konstrukce, aby se třes rukou nepřenášel na háčky a jehlu atd. V každém případě podotkl, že inseminace není tak jednoduchá, jak se někdy může zdát. Samozřejmě se ji lze naučit, ale bez znalostí detailů to není sranda. A hlavně, pokud se tomu někdo opravdu nevěnuje a s velkou slávou udělá 5 matek za rok, těžko dostane techniku pod kůži. Ptal jsem se i na mikroskop. Měl by mít optickou hloubku, Dol dodává jako překupník nějaké ruské přístroje. Lze použít vícero typů, záleží také, aby jeho konstrukce nepřekážela při samotné inseminaci.

ještě doplňuji svoji myšlenku. Není to o tom, že si pořídím přístroj, že se naučím inseminovat, že zvládnu techniku. Je potřeba vědět, proč zrovna křížím konkrétní matku s konkrétními trubci, vědět, co od jejich spojení očekávám. Pokud v tom nemám jasno, tak nemá smysl inseminovat a raději to nechat na přírodě.
Dobre info,no me ale porad vychazi lepe pokud si dal necham matky inseminovat od cloveka co to umi ono pro me a kamose je vcelku pakarna i spravne nacasovat odchov trubcu a jejich dozrati,nezda se to ale je to celkem dost prace a samozrejme souhlas s Honzou ins.pristroj se hodi tomu kdo se chce stat elitnim chovatelem na plnej uvazek a ja si radsi tech nax.10 matek necham udelat.ani to moc nestoji
Referenční URL's