Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezerníky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
páni včelaři,nemáte někdo zařízení jak rychle nandat do mezerníků hřebíčky a nějakou fintu jak je tam udržet?
Dělám to ručně a "lepím" RAMOU,produktivita nízká.
slyšel jsem fintu, jak včelařit bez mezerníků i bez hofmanova rámku.
Do každého nástavku, na hranu kde dosedají ouška rámků, se musí podle šablony zašroubovat krátké vruty se širokou hlavou (používají se na šrubování plastových doplňků střech), které plní funkci mezerníků. Samozřejmě se musí předvrtat. Údajně to funguje dobře, sám nemám vyzkoušeno.
Pravdou je, že to mění styl práce s rámky, už nejde posouvat.
..to už bude lepší využít distančních hřebenů, které přímo vymezí rozteče rámků. Určitou výhodou při použití vrutů je možnost měnit rozteče nebo kombinovat rámky bez mezerníků a s mezerníky (hoffmany). Výrobce hřebenů je třebas tady.
Včelařím již několik let bez mezerníků a nedovedu si představit že bych se k nim měl vracet. Všichni dobře víme jak se nimi špatně pracuje obvzlášt když si je nějaký doveda přibije na spodní loučku. Pokud máte smysl pro symetrii není třeba žádných dalších vymezovacích pomůcek.
Ze začátku jsem měl obavy ale po vyzkoušení na jednom včelstvu jsem všechny postupně odstranil u všech rámků. Věřte že bez mezerníků se dá žít.
Ať Vám to lítá Karel.
Bál bych se, že se rámky při méně opatrné manipulaci s nástavkem sesunou ke straně. Samozřejmě nemám na mysli kočování, to by nedopadlo dobře.
Jak je to s tímto problémem v praxi?
Pokud se nepřendavají rámky, jen nástavky, není žádný problem, protože jsou ouška rámků přitmeleny k nástavku. I tak je propolis i vosk ve falcu pro rámek lepkavý a nedochází při běžné manipulaci k posunu.
S mezerníky jsem měl jedinou vychytávku - připravil jsem si je předem - tedy napíchal do nich hřebíky a pak zapíchal do kousku polystyrénu. Odtuď jsem si je jen bral a zatloukal.

Poslední dobrou vychytávkou bylo, že jsem je úplně zrušil.

Rámky 448*232 nakupuji hotové. A s mezerníky typu váleček už bych nechtěl dělat.

V loni jsem ale začal zavádět medníkové polonástavyk a tam zatím mezerníky nemám. Je to proto, že jsme se ještě nerozhodl jak zrychlovat odvíčkování - nůž, automat atd.? A tady je každý druh mezerníku naškodu věci.

Rámky mám z téhož důvodu dělané na šíři 23mm a nic nevyčnívá.
Prvních pár nástavků jsem rovnal v ruce a dá se to tak dělat. Ani jsem si nestihl vyrobit hřeben, který nastavuje stejnou rozteč rámků. Prodává se v nerez provedení.

Pokud se ukáže tato cesta jako slepá, pak použiji mezerníky z louček 12mm které přihřebíkuji hřebíkovačkou z boku rámků. To je stará finta, dávají se vždy jen na jednu stranu, a tak, aby šlo rámkem otáčet. Navíc to zpevní spojení horní a boční loučky.
/Mám takový dojem, že takové mezerníky nabízí Lysoň./
Tedy u těch již hotových rámků. U nových pak bude boční loučka široká 35mm.
Abych se přiznal, poslednímu příspěvku nerozumím - jak to vypadá? Není někde fotka? DíkSmile
Osobně mi mezerníky vaděj a chci to zkusit bez nich. Musí pak úl stát přísně vodorovně? Někdy se mi rámky dole slepí - nevím, jestli to je tím, že jsem ho stloukl křivě, nebo úl je křivě, nebo nevím co. Někoho jsem se ptal ... ale odpověď byla, že je to jednoSad
čeho fotka? mezerníků, nebo hřebenů?
ty doteky rámků jsou problém hlavně u těch vyšších, když se zkroutí. podle mých zkušeností se nejvíc kroutí při růzmém páčení a zasouvání s válečkovými mezerníky. na to jsou bezvadné hofmany - drží distanc mezi rámky do půlky a dole se memá co zaseknout, ale jsou drahé. Náhradou může být ta finta od Kaji, přisponkovat laťky z boku k rámku, takový 1/2 hofman.
šlo mi o větu : "pak použiji mezerníky z louček 12mm které přihřebíkuji hřebíkovačkou z boku rámků." - čili "přisponkovat laťky z boku k rámku" ...
(10.05.2010 13:50)petrmachac napsal(a): [ -> ]šlo mi o větu : "pak použiji mezerníky z louček 12mm které přihřebíkuji hřebíkovačkou z boku rámků." - čili "přisponkovat laťky z boku k rámku" ...

boční loučka hofmanova rámku se v horní části rozšiřuje na každou stranu o 1/2 mezery mezi rámky.
Tady to funguje tak, že vezmete ovyčejný rámek bez rozšíření a místo mezerníků tam přibijete nebo přisponkujete laťku o tloušťce celé mezery mezi rámky(stačí třeba 5-8 cm dlouhá). Na každou boční loučku jednu, z jedné strany a vyrobíte vlastně takovéno "ošizeného hofmana".
Pak si můžete pomoct ještě drobnou vychytávkou. Rámek s mezerníky přibitými z jedné strany nejde v úle otočit o 180 stupňů, musíte pořád hlídat přední a zadní stranu. Když tyto laťky použité místo mezerníků přibijete tak, že na jeddné boční loučce bude laťka ze předu a na druhé ze zadu, můžete rámek libovolně otáčet, jako hofmanův.
Nevím, zda jsem to popsal srozumitelně, ale obrázek se mi nepodařilo najít.
ještě jsem se snažil najít ten obrázek, ale už opravdu nevím, kde jsem to viděl. Pokusil jsem se tedy použití latěk jako mezerníků sám graficky ztvárnit. Není to nejlepší, ale lépe to neumím a asi je to lepší než nějaký popis.

[Obrázky: i6PWA.jpg]
Toto také vypadá rozumně a funkčně. Rozhodně lépe než ty válečky, které se co chvíli o něco zaseknou.
Mezerníky jinak - http://www.volny.cz/zlepsovaky/mezerniky.htm

Já jsem si rozhodně objednal Hoffmany, abych mezerníky nemusel řešit.
Jak tady (a nejen tady) sleduji vše, co se motá kolem včel, čím dál více jsem přesvědčen, že pořídit si úly a včelstva až příští rok bylo správné rozhodnutí. Myslím, že jsem si ušetřil hodně zbytečných problémů, času a investic díky tomu, že mám čas si vše pořádně rozmyslet a vysledovat, co a jak dělají zkušenější kolegové. Hoffmanovy rámky, jak píše PertrM je jednou z věcí, ve které mám už definitivně jasno. A takových detailů je nepočítaně. Tak všem děkuji za ochotu podělit se o zkušenosti.
Já "začal" někdy v září, a od té doby jsem toho hodně načetl. Ale podle dědy na to jdu "moc vědecky". Smile
Ale je fakt, že sebelepší čtení praxi nenahradí.
Ale je fakt, že sebelepší čtení praxi nenahradí. Tak to v žádném případě. Naštěstí mám možnost si včely pohladit u kamaráda, ale už teď vím, že kdybych do toho skočil po hlavě už letos, asi bych si natloukl. Já jsem detailista a taky to asi vidím "moc vědecky", jak praví tvůj děda. Pro mě bylo asi nejdůležitější sám sebe ujistit, že RM, kterou jsem si vybral je to pravé ořechové, v čem chci včelařit.
Tady jsou zajímavé mezerníky, které se nasouvají na horní loučku v místě zavěšovaní. Barva označuje stáří (vložení mezistěny nebo rámečku) :
FRAME END COLOURS
Jak jednoduché ... Ostatně to jde i "po našem", začal jsem značit rámky barvou daného roku (fixem na matky).Big Grin
A co něco českého viz http://www.vcely-novo.cz/ . Pan Novotný to vyrábí pro různé rámkové míry. Já sám mám 2/3 Langstrotha a jsem s tím moc spokojen.

Chtěl jsem vložit fotku, ale nevím jak. To je asi pro správce webu. Mohu ale poslat do mailu.Sad

tak to je ta fotka z překládání z 39x17 do 2/3 Langstrotha.

[Obrázky: IMG_1447.jpg]

a ještě jedna (když se začlo dařit)Rolleyes
[Obrázky: IMG_1442.jpg]



Děkuju pane Havelko.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's