Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Průmyslové vlastnictví
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Pánové teď jsem dostal škytavku, když kouknete na stránky výrobce p. Břinka, najdete informaci, že má úly chráněny Průmyslovým vzorem....

když se kouknete do rejstříku (http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.vzs.frm stačí zadat majitel Břinek) tak všichni porušujeme vyrobou ulu zakon....
Čoveče neděs. A co když např. udělám jiný tvar těch úchopů pro ruce? Pak už by šlo o jiný výrobek?SmileSmile
Koukni se, prumyslový vzor je o vzhledu, on tam vyfotil dva uly... a ješte jsem nevidel, že by ul nevypadal jako ul...
Nu, některé specifické vymyšlenosti odkazují tento druh úlu do propadliště dějin. Tož, až Vás bude stíhat průmyslová policie, vítejte mezi námi "langstroťáky" přátelé. My jsme v klídku Wink
To co je tam nafoceno, je v podstatě stejný úl, jako od kterého koliv jiného výrobce. Neživý mě výroba úlu, ale tohle od Břinka mě nadzvedlo a vnímám jako neskutečnou drzost, takový by měl dostat pořádnou deku, aby se vzpamatoval co dělá.
Měl jsem od něj nějaké nástavky a bedny na rámky a hodnotím je jako šmejdy. Palubky se rozpěrákem odloupli hned v první sezóně a do beden na rámky jsem si odložil rámky zanesené medem a ty bedny se rozjely. Takže pro mě Břinek nikdy víc, byly to vyhozené peníze.



(22.09.2011 20:40)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Nu, některé specifické vymyšlenosti odkazují tento druh úlu do propadliště dějin. Tož, až Vás bude stíhat průmyslová policie, vítejte mezi námi "langstroťáky" přátelé. My jsme v klídku Wink

Nechvalte den před večerem, aby si nepatentoval i langstroth. To co má vyfoceno už má také název BVD-90 a K-39. Teda pokud jde o 39x24 a to napsáno není nikde, takže to může být jakýkoliv úl.
(22.09.2011 19:13)Madra napsal(a): [ -> ]Pánové teď jsem dostal škytavku, když kouknete na stránky výrobce p. Břinka, najdete informaci, že má úly chráněny Průmyslovým vzorem....

když se kouknete do rejstříku (http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.vzs.frm stačí zadat majitel Břinek) tak všichni porušujeme vyrobou ulu zakon....

To až si budu objednávat nástavky Optimalu - taky čtvercové a velmi podobné, tak abych chtěl osvědčen o "licenci" od Břinka.
Aby mi to nějaká Komis nepřišla zabavit i se včelama jak Adidas na tržnici.

Nechápu, proč si nechrání i rámky. Případně mezerníky.

A jen počkejte až si někdo patentuje mezistěnu a medomet. To vás přejdou srandičky.

Smile
Páni, to je ochrana pre výrobu na predaj. Pokiaľ si to vyrobíte sami a pre seba, nebudete to predávať ďalej, tak určite žiadny zákon neporušíte Dokonca si to môžte nechať pre seba vyrobiť v inej firme, a stále to bude v poriadku. Ovšem ak by ste to začali vyrábať na predaj alebo dali si vyrobiť a potom predávali, tak tam už potom máte problém.

Myslím si, že aj ten sa dá obísť. Nechám to vyrobiť v Číne, kde to určite nemá chránené. A potom to sem doveziem.... najlepšie cez jednu, dve firmy Blush
No tohle je haluz...já snad radši mlčim Undecided Big Grin
Nejsem odborník na patentní právo, ale tento tah vnímám pouze jako způsob, jak lacino přijít k penězům.
Teď mě napadlo, co kdybych si nechal patentovat spojování dvou prken hřebíkem, to byl vývar . . .
No také jsem někde četl ,podobně jak píše Guliver výše, že kvalita úlů od Břinka je nic moc.Wink Hlavně ,že si zařídí průmyslový vzor. Smile No je to opravdu "unikátní" úl. Smile V životě jsem nic podobného neviděl. Big Grin Snad jedině ty polokryté rybinové ozuby.Ty jsem ještě u nástavků teda fakt neviděl.Proč tam teda ještě dal ale ty šrouby (asi pro jistotu,kdyby to začalo sesychat Big Grin ) tomu nerozumím.Včera mi přišly nástavky a dna od Zeleného( http://www.mirzeleny.cz ).Opět precizní provedení.A to je nemá patentované.Wink
Souhlasim , Brinek me pripadne i docela drahy. Pul roku jsem laboroval u koho si necham na pristi rok udelat uly, a jednoznacne me vysel Zeleny.
V brzke dobe se chci k nemu juknout na jeho praci at vidim v reale do ceho jdu,ale jsem si jistej ze to bude preciznost .
Ted koukam na muj hrnicek z kteryho piju caj. Hergot ,ze bych si ho nechal patentovat? $$$ Big Grin ....co jeste?
Tohle jsem našel na netu
Základním právem majitele patentu je, že má výlučné právo vynález využívat, poskytnout souhlas k využití vynálezu jiným osobám, nebo na ně vynález převést. § 2 23 zák. č. 527/1990 Sb.
Viz: http://www.patentovakancelar.cz/componen...astnictvi- (hledej pojem patent) .
Takže bych měl požádat p.Břinka o souhlas když bych si chtěl identické úly vyobit i jen pro sebe? Jak moc, nebo čím se musí úl lišit aby to byl jiný výrobek? Jsem z toho volaký zmetěný Cool .

Asi jsme malinko uhnuli od tématu, možná by stálo za to vytvořit téma průmyslové vlastnictví a příspěvky tam přesunout.
lidičky neblázněte, nepleťte hrušky jabka a švestky dohromady. Průmyslový vzor není patent , ani užitný vzor. Cituji:

Citace:Průmyslový vzor není založen na žádném technickém řešení či vynálezecké činnosti – jde o vnějškové odlišení jednotlivých výrobků, tedy o design. Průmyslovými vzory jsou tak například tvar lahví a sklenic Coca Coly, nebo tvar přední masky automobilů Škoda.

Jednou z podmínek zapsání průmyslového vzoru, je tzv. Podmínka individuální povahy.

Citace:Při hodnocení, zda průmyslový vzor splňuje shora uvedené podmínky, a zda je tedy způsobilý k zápisu do rejstříku, Úřad nepřihlíží ke znakům výrobku, které jsou předurčeny jeho technickou funkcí. Jinými slovy, jako znaky individuální povahy či znaky nové nelze hodnotit znaky, které výrobek musí mít, aby mohl plnit svou funkci.

Zjednodušeně řečeno, můžete si úl vyrábět jak chcete co se týče funkčnosti, ale neměl by být stejný jako zapsaný průmyslový vzor. ( třeba s obrázkem rumcajze ).
Uvědomte si, že stát musí poskytovat určitý stupeň ochrany výrobcům. Vzpomeňte si na malé motorky Blata, jehož vzor okopírovala Čína a teď ho pěkně dusí dovozem a prodejem vzhledově stejných motorek, ale nekvalitních....
Takže neměl by být ze dřeva na čtvercovém půdorysu a nesmí být také z palubek. Prostě musí vypadat jinak než je na obrázku od Břinka. Ale jak? To mi někdo prosím vysvětlete.
Jak má vypadat? No uděláš ho kvalitnější. Big Grin
Kvalitnější ?? Už vím!!!! Použiji lepidlo, to tam Břinek nemá, no tak přece něco, díky miko, tomu se říká dobrá rada nad zlato a je to.
Jeee mne napadla blbost, vyrabi sololitove nastavky, tak si je zaregistrovat....
no snad není problém ten úl vyrobit, aby vypadal jinak než je na těch fotografiích. Většinou je totiž problém vyrobit ho tak aby vypadal stejně Smile Už jen ty rybinové spoje, kdo na ně má doma vybavení? A navíc pro sebe domů, si jich klidně můžeš vyrobit kolik chceš úplně stejných. Ale kdybys je chtěl dělat na kšeft (legálně) , tak už musej vypadat jinak. Já v tom nevidím žádnej problém.
A teď si vemte, že pak půjde po včelařských úrpdejnách a výrobcích, a kde uvidí úly co jsou podobné, tak je nechá zabavit a vyčíslí způsobenou škodu.


Smile

Na druhou stranu, já vyrábět úly, tak si je taky chráním, než to někoho jiného taky napadne a bude mi dělat potíže.
Myslím, že př.Břinek tím v inzerci zákazníky neblbne, jako jiní, takže proč ne? Smile

Podívejte se třeba, že někdo by si nechal chránit označení země původu: "český med". To by byl mazec, taky to má skoro každý na etiketě. Smile
Ahoj.
KaJi, asi budeš překvapen, ale označení "Český med" je již chráněnou značkou!!!
Pro takovéto označení - není to pro kolonku "země původu", ale celkové označení medu musíš splňovat určité podmínky. Tuto značku má chráněnu český svaz včelařů!!!
Honza
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's