Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezerníky vs Hoffmanny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
(27.09.2011 20:51)KaJi napsal(a): [ -> ]No právě, nechal se zblb.... módou. Smile Proto jsem se mu to snažil rozmluvit. Parafinování je desinfekce, jako povrch úprava je to skoro na nic. Ale stalo se to módou. Viz na včely.or.cz je zrovna jeden co se nechal "přemluvit" do hofmanů místo do mezerníků.

Samostatnou kapitolou jsou hofmany. Byl jsem nedávno pozván ke kamarádovi, abych mu ve 2 včelstvech našel matky a pomohl mu je vyměnit za nově došlé. Zatímco my naše nástavky s mezerníkovými rámky rozebíráme naprosto s přehledem, u něj jsem měl problém se do nástavku vůbec dostat. V ruce jsem měl již čtyři vypáčené horní loučky, ale zbytky rámků byly stále doslova zabetonované v úle. Protože hofmany byly docela dobře zatmelené a on se s tím při minulém rozbírání moc nemazal, nebylo kam jakýkoliv rámek odsunout. Jediná cesta byla nahoru. Nakonec se podařilo kýžené rámky doslova vyrvat ven, matka tam ale stejně nebyla. Největší lahůdka byla při manipulaci s rámky bez horních louček. Další horor nastal při vkládání zpět. Hofmany bylo nutno všechny oškrábat od propolisu, jinak bych to tam v žádném případě zpátky nedostal (a pokud ano, už by nikdo po mě nerozebral). V každém včelstvu jsem se zdržel o více než 20 minut, což nemám ve zvyku a dost mne to i rozhodilo z míry.
Už několikrát jsem se nechal málem zviklat a chtěl přejít z mezerníků na hofmany. Po téhle zkušenosti se to už nikomu nepovede. Nelze totiž tupě převzít některé technologie ze zahraničí bez předchozího odzkoušení v našich podmínkách. To, že hofman funguje např. v Americe, neznamená, že za každou cenu musí fungovat u nás. Naše včela (anebo příroda) totiž tmelí PODSTATNĚ VÍCE, což je podstatou tohoto problému. Na oškrabávání rámků při každém nakouknutí do nástavku já prostě nemám čas. Sice se to někomu nemusí líbit, možná nejsem in, ale tak to prostě je. Z mého úhlu pohledu - ZLATÉ PLASTOVÉ MEZERNÍČKY!!!!!
Je to věc praxe. Já mám hofmany a taky na ně nedám dopustit. Za 15 - 20 min. udělám podzimní kontrolu jednoho včelstva. Když jsem v loni dostal staré univerzály s mezerníky, tak jsem zase šílel z nich. Pravda, byly na spodní loučce a vždy jsem se tak nějak nemohl trefit do mezery a rval dílo. Možná, že kdybych je měl od začátku, byl bych dnes také jejich zastánce.Takže pro mě, zlaté hofmany.
Omlouvám se, ale toto asi patří do jiného tématu.
Jo, jo, Karel má recht, je to věc osobního přístupu a znalosti technologie i respektu k jejím pravidlům a k jejímu fungování. Nic víc, nic míň ... Big Grin Pak možno vyžít a srovnat se skoro se vším ...Wink
To samé je s Hofmany záleží jak je udělaný vztyčná plocha NESMÍ!!! být moc velká pak je ten problém, že včely přitmelí rámek tak jak říká Rostislav. Podotýkám, že si rámky dělám sám a tímhle jsem si prošel, ale nenechal jsem se odradit a dnes mi to funguje bez problémů.
Já zase mezerníky nemusím s těmi jsem začínal a nikdy více, když rámek vyndavám, tak se zachytává (mezerník) o hotní loučku, když rámek dávám zpět, je problém se spodní loučku, mezerník se zachytne o spodní loučku, vyndat rámek s mezerníkem ze středu nástavku? Problém!!
Toť mé zkuženosti ikdyž né letité jako má třeba Rostislav, ale chtěl jsem se podělit z jinou zkutečností proto je zde Včelařské fórumSmile
Zdravím
Ano, Petře, jde o to zvládnout technologii ... Ještě k těm mezerníkům: těch způsobů je taky víc, když se dají třeba jen na boční loučky, nemůžou se zachytit o spodní. To jsou právě ty fígle ... Ostatně když se nekočuje, stačí jen dva. A do medníků i bez ... skvěle se pak odvíčkovávají nožem ... Nebo hřebeny, ale to má také svá minus ... Dá se to vše prostě "vychytat" ... a v tom je ta poesie ... v tom "vychytávání" ... Big Grin
Přesně tak, nevím odkud je převzato dávání mezerníků na spodní (ale i vrchní) loučku. Může to být snad jen v případě, že včelař přeložil rámky ze zadováků do nástavků a tak vznikl problém. Zadovák je prostě jiná technologie, tam to nevadí. Pokud vytahuji vrchem - a u nástavkových systému ani nelze jinak, je velmi výhodné mít je na bočních loučkách. Nikde a ničemu nepřekážejí. Hřebeny jsou sice v určitých případech dobré, ale co např. potenciální možnost občasných přesunů nebo nakonec kočování? A snůšek ubývá, kočování se v mnoha případech stane nutností. Navíc při jakékoliv manipulaci v nástavku prostě vyndám zadní rámek (máme teplou stavbu), rámky do vzniklého prostoru jednoduše odsunu a mám možnost se ve včelách "hrabat" podle libosti.
Volba hofmanů u nás nepřipadá v úvahu. Ve chvíli, kdy máte 200 včelstev je nutností při odebrání medných nástavků rychlost, jinak např ometáním jednotlivých plástů smetáčkem, ale i motorovým ometačem (technologie jednotlivých rámků namísto technlogie nástavků) ztratíte v sezóně velmi mnoho drahocenného času. Ten můžete využít např. na tvorbu záložních oddělků nebo chov matek. Navíc hofmany tvoří vedle stěny nástavku vlastně jakousi další stěnu, odkud včely vyfukujete jen velmi obtížně a velmi mnoho jich přivezete ze stanoviště domů. Ty pak v medárně vylétají ven a manželka jen nadává. Proč to tedy nedělat jinak?
Je rozdíl obhospodařovat 3 nebo 200 včelstev. To, co u 3 včelstev nevadí, je u 200 neřešitelný problém. Každý ale musí cítit, co mu vyhovuje nejlépe a podle toho se zařídit. Prostě - KAŽDÁ LIŠKA CHVÁLÍ SVUJ OCAS, A KDYŽ HO NEMÁ, ŘIKÁ, ŽE JE LEPŠÍ BEZ NĚJ.
iRP
Jirko, naprostý souhlas, je to o nápadu a doladění svých potřeb....Smile
Nechci se přít, ale použínám stejnou technologii ometání včel jako Rostislav, ale problém s Hofmany není....
Vyfukoval jsem (jenom) 45 včelstev i s kamarádem, v mém případě 18 včelstev u kamaráda zbytek, vše trvalo cca 2-2,5 hodiny, vše na Hofmanech. Je semozdřejmé, že nejaké včelky v nástavku zůstanou ( i s mezerníky) ale je jich minimum, vše se doladí v místnosti před medárnou. (zbytek včelek odfouknu z nástavku aby byl naprosto čistý, vše záležitost pár sekund)
Je to vše otom jak komu co sedne a souhlasím s Rostislavem, že je rozdíl ometat 100 nebo 3 včelstva, na to však není třeba vyfukovač a skleník k tomu...Smile
Je to zábava.
Zdravím
(27.09.2011 23:13)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Zatímco my naše nástavky s mezerníkovými rámky rozebíráme naprosto s přehledem, u něj jsem měl problém se do nástavku vůbec dostat. V ruce jsem měl již čtyři vypáčené horní loučky, ale zbytky rámků byly stále doslova zabetonované v úle. Protože hofmany byly docela dobře zatmelené a on se s tím při minulém rozbírání moc nemazal, nebylo kam jakýkoliv rámek odsunout. Jediná cesta byla nahoru. Nakonec se podařilo kýžené rámky doslova vyrvat ven, matka tam ale stejně nebyla. Největší lahůdka byla při manipulaci s rámky bez horních louček. Další horor nastal při vkládání zpět. Hofmany bylo nutno všechny oškrábat od propolisu, jinak bych to tam v žádném případě zpátky nedostal (a pokud ano, už by nikdo po mě nerozebral). V každém včelstvu jsem se zdržel o více než 20 minut, což nemám ve zvyku a dost mne to i rozhodilo z míry.
Už několikrát jsem se nechal málem zviklat a chtěl přejít z mezerníků na hofmany. Po téhle zkušenosti se to už nikomu nepovede. Nelze totiž tupě převzít některé technologie ze zahraničí bez předchozího odzkoušení v našich podmínkách. To, že hofman funguje např. v Americe, neznamená, že za každou cenu musí fungovat u nás. Naše včela (anebo příroda) totiž tmelí PODSTATNĚ VÍCE, což je podstatou tohoto problému. Na oškrabávání rámků při každém nakouknutí do nástavku já prostě nemám čas. Sice se to někomu nemusí líbit, možná nejsem in, ale tak to prostě je. Z mého úhlu pohledu - ZLATÉ PLASTOVÉ MEZERNÍČKY!!!!!

Pokud se po manipulaci s rámky všechny rámky rozpěrákem k sobě řádně nepřitlačí, dojde k popsané katastrofě. Když jsou rámky těsně na sobě, není kam tmelit. Ono to s mezerníky funguje podobně, akorát že se místo té loučky ohne či vyrve mezerník. Léta jsem používal mezerníky - a už nikdy!!! Pak jsem všechny mezerníky vyndal a včelařil bez mezerníků - to zase zdržuje, musí se stále rychtovat mezery. Na hofmany jsem měl podobný názor, ale teď musím uznat, že jsou tou lepší volbou.
No ja mam teď u kolegů možnost si v praxi znovu ověřit jak je to s těmi mezerníky. Je to otřesná práce... Sám jsem tak pred lety včelařil. Ovšem mezerniky jsem měl na horni loučce a na bočních. V případě, že se mi do ruky dostaly rámky s mezeníky ve spodní loučce, tak jsem je vždy přetloukl na boční.Nechtěl bych mezerníky ani náhodou. Jde o špatný koncept pro nástavkové úly převzatý ze zadováků!
V čelařit s hoffmany je potřeba se naučit. Zautomatizovat si několik věci...
  1. pokud mám rámky mimo uly, tak očistit plecka od propolisu!
  2. po rozebírání vždy rámky rozpěrákem dotlačit k jedné stěně-automaticky!
  3. pokud dělám oddělky, vždy alespoň částečně očistím plecka-vyplatí se to..
  4. pokud mam v ruce prázný nástavek, tak očistím sedla pro ramky a na straně propolisove nástavby v mistě styku stěny nástavku a plecka prvního hoffmanu.
Ja jsem s hoffmany spokojen. Možné vylepšení spatřuji u českých výrobců v tom, že by vyráběli rámky tak, že vždy z jedné strany jsou plecka šikmo seříznuta, jak je to podle originální předlohy.
Taky si stýskám že se u nás nevyrábějí a neprodávají následující mezerníky :

[Obrázky: 6608.jpg]

Žádné přitloukání stačí nacvaknout a hotovo. Včelky si to přilepí plástem sami a z obyčejného rámku jednoduššího na výrobu máme pseudohofmana s tím, že včelky ten plast méně tmelí.
Já mám tedy Hofamny po té co jsem měl dlouho rámky s mezerníky. A hofmany mám raději než mezerníky, ale nebudu to nikomu vnucovat.

Druhým rokem zkouším NN medníky a NN dno (prostě dno je plná deska a vstup je spodním nástavkem nad ní s velkým očkem a rámky hlavně pro volnou stavbu) a tam jen volně rámky. Až si konečně natluču hřebeny tak vyzkouším i hřebeny a pak budu mít možná názor.

Ale osobně si myslím, že hofmany jedině na langách a to bych ještě boky dělal ne 10mm ale 1/2" tlusté. Prostě se to musí dát vzít silou ven i napáčit zpět, měly by být čepované, lepené a probité nejen zhora ale i z boku a z čela (sponkovačka, hřebíkovačka) Než jsem ji měl, tak jsem tam z čela (z boku, skrz boční loučku, aby to bylo namáhání na střih, ne na tah) probíjel ve svěráku 45mm hřebík. Když vidím některé konstrukce, nahoře 10mm loučka, bok z 8mm, jsem na pochybách.

3/4" x 1" - pak je to dobré, prostě se za to musí vzít a vytáhnout hákem na rozpěráku. A nazpátek zasunout spodek, zapáčit a zatlačit.
A taky k tomu technologii - matky nehledat, prostě přidat nástavek s oddělkem atd.

Má někdo zkušenosti s upraveným bokem hofmana do špičky?
A taky s plastovými boky - Hofmany od fy NOVO?
(28.09.2011 20:16)KaJi napsal(a): [ -> ]Ale osobně si myslím, že hofmany jedině na langách a to bych ještě boky dělal ne 10mm ale 1/2" tlusté. Prostě se to musí dát vzít silou ven i napáčit zpět, měly by být čepované, lepené a probité nejen zhora ale i z boku a z čela (sponkovačka, hřebíkovačka) Než jsem ji měl, tak jsem tam z čela (z boku, skrz boční loučku, aby to bylo namáhání na střih, ne na tah) probíjel ve svěráku 45mm hřebík. Když vidím některé konstrukce, nahoře 10mm loučka, bok z 8mm, jsem na pochybách.

Má někdo zkušenosti s upraveným bokem hofmana do špičky?
A taky s plastovými boky - Hofmany od fy NOVO?

Já myslím, že do NN jsou hofmany v pohodě, přibíjím je jen ze shora 2 hřebíky do "V". Taky bude asi záležet na délce hřebíků (já používám 32 mm, ale včelařské prodejně u nás nabízejí jen max. 28 mm). Na vytahování silně přitmelených a voskovými můstky spojených rámků, používám rozpěrák se zobákem (tzv. kombinovaný) a i při velmi násilném vytahování mi ještě ani jeden NN Lang 2/3 nepovolil.

Plast. bočnice od fy Novo, jsem si koupil letos na konci léta, tak je budu testovat příští rok, vypadají zajímavě.
Já si do Langa pořídil Hoffmanny, jak jinak. Děda měl 39x24 s mezerníky a i když jsem nové rámky opatřil mezerníky na bočních loučkách, stejně se mi s nimi špatně pracuje.
Prakticky vždy se mi tam někde zachytí. Další rámky si rodiče nechali udělat už v provedení Hoffmann.
Ale stejně když vytahuji rámek Hoffmann, tak jej ohnutou stranou rozpěráku odpáčím do boku a teprve pak vytáhnu. Vytahovat je bez odlepení od sousedících rámků bych ani nezkoušel. Už také proto, že bych zbytečně mačkal včely při vytahování.
Nutno podotknout, že při použití Hoffmannů je v Langstrothech stále dost velká manipulační mezera, takže odsunutí vedlejších rámků není problém. To u BVD je manipulační mezera značně malá a je to na obsluze znát. Ale i tak se mi s Hoffmanny dělá lépe než s mezerníky.
Sám mám rámky hofmany a zatím jsem spokojen, při mé velmi krátké zkušenosti musím řici, že je s nimi rozhodně čistější práce. Co se týká nabíjení mezerníků na rámky, přijde mi to jako další proces při stloukání rámků a tomu bych se rád vyhnul, což hofmany umožňují.
Chtěl bych ale upozornit (zvláště začínající včelaře jako jsem já) na možný problém v kombinaci rámků s mezerníky a hofmanů v jednom nástavku - kupoval jsem oddělek od včelaře, který to má různě namíchané, takže se mi do úlu dostaly rámky na obou technologiích dohromady. Krom toho, že jsem se definitivně přesvědčil, že mezerníky nechci, mezi hofmany a mezerníkovými rámky byly nesouměrné mezery, takže jsem to musel přeskládávat, což pro klima oddělku nemusí být moc dobré.
Viz též trochu duplicitní téma "Mezerníky"
[Obrázky: IMG_1449.jpg]
hofmann a cistota ramku je jasna volbaWink

a hlavne jsou i pevnejsi!!!!! a dalsi izolacni vrstva (hofmann ma sirsi bocni stenu)
Až ty hofmanny budeš oddělovat rozpěrákem jeden od druhého,tak si dávej bacha aby sis to neštípal. Wink Včely to svědomitě lepí k sobě. Já mám rámky jak s mezerníky tak s hofmanny. Abych to neměl nudné...Big Grin
Já jsem rozhodně pro Hoffmany, připadne mi to jednodušší. Máma taky používá mezerníky na starých úlech a je to pakárna a to si vůbec nedokážu představit, že bych je používal na Langu. Uvidíme jak včelky tmelí na Vysočině Smile A myslím si, že se v rozměru Langu vzhledem k počáteční mezeře od kraje nástavku ke konci sesazených rámků (v úplně novém nástavku s úplně novými rámky) počítá s mírným zapropolisováním bočních louček. Je mi jasné, že to časem bude asi těžké z bedny vytáhnout, ale zase, pokud se počítá s obměnou díla po 2-3 sezónách a vyvařením celých rámků, pak se dostane do úlu zase jen čistý rámek. Pokud má někdo historicky dobrou zkušenost s mezerníky, nechť je používá, ale začínat na nich se mi zdá asi krok zpět. Ale zase je to jen můj názor. A při osmi včelstvech Smile Takže nůůůůda Smile Mít 200, možná bych mluvil jinak. Ale jak píši skoro ve všech příspěvcích. Pokud se člověk na něčem naučí, pak už těžko bude přecházet na jiný systém. Prostě se to naučí a hotovo.
(28.09.2011 20:16)KaJi napsal(a): [ -> ]Má někdo zkušenosti s upraveným bokem hofmana do špičky?

...prvýkrat som sa s nimi stretol tohto leta, keď mi synovec vrátil nové rámky za pomoc v čase rojenia..
...vyzerá to dobre, mala by tam byť minimálna styčná plocha, medzeru držia, tmelenie a rozoberanie zreferujem na jar...Blush
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's