Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Víčka od propolisu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zajímalo by mě jestli nemá někdo nápad jak dostat propolis z krmných víček na 4L sklenice. Je mě jasné že dírky se musí něčím propíchnout(třeba párátko), ale zatím jsem doma nenašel nic čím by šel dolů propolis, který včely na víčka nannesly. Čistej líh doma nemám a dělat testy slivovicí se mě teda moc nechce Sad Big Grin (páč je moc dobrá na pití ).

POkud někdo bude vědět budu rád když mě alespoň navede na správnou myšlenku nebo přímo na postup jak to udělat . Díky
Zmrazit a vydrolit.
dírky jsou celkem v poho a ty jsme schopen vyčistit i tím párátkem , ale je uložený i na ploše toho víčka jako takového. Alke je fakt že to zamražení bych mohl otestovat = jdu je šoupnouut do mrazáku a pak podám hlášení jak to dopadlo
Víčka jsem nechal mesic namocena ve vode, vodu nekolikrat vymenil a pak sel propolis dolu kartacem. Po vycisteni jsem je vydesinfikoval v roztoku sava, asi hodinu. Jsou perfektne ciste. Videl jsem na to i takovy kombajn, desku vyrizlou na prumer vicka, a na mista, kde jsou dirky, tak hrebicky s ucvaknutou hlavickou. Na tento kombajn se kazde vicko nasadi a propolis se vytlaci. Ale stejne je to zalepene na okrajich, tak to s tim odmocenim me prijde lepsi. No, uz abych se krmeni sklenicemi zbavil, vzhledem k te pracnosti. Nove mam L 159 s ramkovym krmitkem, to je jina prace.
Na stránkách litoměřické ZO ČSV je návod přítele Horáka, odkaz: http://vcelari-zo-litomerice.webnode.cz/...i/krmeni/. Zdravím, JL
ZO Litoměřice web napsal(a):Bomba!! Vynález našeho člena Josefa Horáka

Jednou z nepříjemných a zdlouhavých činností je vyčištění ucpaných otvorů v krmných víčkách.

Přítel Josef Horák doporučuje: Víčka dát do kýble a zalít vodou, do které je přidána Hanka a Namo . Vhodná dávka asi 3x tolik, než uvádí výrobce pro namočení prádla. Nechat (zcela ponořené v roztoku) několik dní. Pak stačí lehce "pošmudlat" rýžovým kartáčem a víčko je jako právě zakoupené! Namo je běžně v každé drogerii, Hanku, pokud není, lze nahradit jiným mýdlovým pracím práškem..


tak to zní dost dobře jdeme testovat neb jsme ještě do mrazáku ještě nevložil Wink

tak víčka už jsou naložená v "láku" - ted budem týden "waitovat" a pak se uvidí Big Grin
Dám do "mrazáku" a potom miernym ohýbaním vymrvým ako aj pri propolisových sieťkach. Big Grin
V zimě je vyklepu o hranu pracovníhostolu.Za zimy také čistím průsvitné plastové mateří mřížky tak že s nimi v ruce zavlním vosk a propolis z nich opadá pozor u neprůsvitných ty popraskají.
takže metoda př. J. Horáka z Litoměřic funguje Wink

víčka sem měl už asi měsíc v kýbli s vodou ( sem an ně zapoměl) takže jsem nyní jen vyměnil vodu a nasypal prací prášek (Lanza) a nastrouhal kousek "jelena" (mejdlo s jelenem pro ty co případně neznají) a za 24 hodin už bylo vidět že je toi funkční a dnes po cca 48 hodinách v "láku" jsou víčka vyčištěný jako kdyby vyjeli s fabriky. Tímto děkuji Jirkovi za informaci jak to lze pěkně a jednoduše udělat.
Referenční URL's