Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volně žijící včelstva
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Kolegyně a kolegové,
když jsem brouzdal po Imkerforum (http://www.imkerforum.de/forum.php ), našel jsem zajímavou zprávu o 10 let volně žijícím včelstvu. (http://www.imkerforum.de/showthread.php?t=25889&page=2 ). Příspěvek č. 13. Ostatně celé vlákno stojí za přečtení. Myslím, že i u nás tu na Foru by se takové téma hodilo a že bychom si tu mohli vyměňovat poznatky, pokud o nějakých takových v našem okolí víme. Já vím: předpisy velí ... Ale ...Wink Třeba to určitě bude poučné ...Wink
Jiří
ja som jedno vcelstvo sledoval 5r v starej lipe,r94-99,ako dopadlo neviem,bolo to na dedine do ktorej som potom prestal chodit..
Jo tohle téma mne zajímá.Mimochodem poslední číslo Moderního včelaře bylo z velké části věnováno i Včele tmavé (Apis mellifera mellifera).Pro mne velice zajímavé články.
Předpisy velí ....

Neznám který předpis velí likvidovat volně žijící včelstva.

Jsou součástí přírody. Podle mě je to nelegální.
Volně hnízdící ptáky taky likvidujeme?
Nech "brouka" žít!
Neviem, ale nehovorí sa tam o "likvidácii neznámych rojov"? Je rozdiel v "zabývanom včelstve nikde v lese" a roji, ktorý visí v mestskej aglomerácii. Cool
Jasně: blbě jsem to napsal. Volně žijící včelstvo není roj neznámého původu. Takže když jsme zvládli tento základní krok a jaksi se duchovně očistili, tak znovu:
Pojďme je hledat, sledovat, dokumentovat a popisovat. Pojďme si o nich vyměňovat zkušenosti. Veřejně, zde, na Foru. Účastníci letošního setkání uživatelů VMS si možná vzpomenou na moc zajímavou dokumentaci jednoho takového případu.
Jiří
Předem se omlouvám, že odbočím od tématu, ale někdo tady zmiňoval divoké včely žijící v dutinách ve zdi. Je možné, aby takto žijící včely dlouhodobě přežily (bez zásahu včelaře)?
U nás ve firmě, v metr silné kamenné zdi žily včely šest let, dokud nepřišla rekonstrukce a fasáda. Pak byly včely navěky zalepeny montážní pěnou a SP 2-kou.Confused
To je, Milane, hodně zajímavé. Dnes se obecně uvádí, že bez "ošetření" to mají tak na tři roky plus minus ... O to víc se přimlouvám za to, abychom to sledovali. A nejen to ... Abychom to i dokumentovali, vypracovali si k tomu metodiku a sdíleli data a poznatky ...
Jiří
Tři roky, hm... Vím o včelstvu, které žije v lípě. Jak letos vyzimovalo ještě nevím, ale za posledních šest let, co na vesnici u Hořic za známými jezdíme (jsme tam tak 2-3x do roka), vyzimovalo vždy. A zjevně se jim daří dobře. Loni změnili česno za jiný suk po větvi. Asi pracují uvnitř na dutině. Roje taky vysílá (loni se objevila další dvě včelstva v okolních lípách), jednou byl u sousedů na zahradě pod jabloní roják v akci - asi nějaký včelař z okolí byl požádán o pomoc. Idylka.
Proč se ptám na přežití bez ošetření. Nedaleko od mého stanoviště je už asi čtyři roky volně žijící všelstvo v kamenné dvojité zdi. Letos je tam zatím klid. Tak až se oteplí, dám vědět zda vyzimovalo.
Tohle zaniklé včelstvo jsem objevil loni v srpnu v dutině pokácené lípy v Třeboni, zásoby mělo již vykradené, stopy po zavíčkovaném plodu značné, zřejmě před svým zánikem mohlo být v dobré kondici, o čem svědčí velmi mnoho mrtvolek trubců, bylo poměrně veliké - tak velikost dvou nástavků 39x24, nevím, jak bylo včelstvo staré, ale soudím, že muselo vyzimovat, protože když jsem jeho torzo v srpnu objevil, tak vše nasvědčovalo tomu, že se nejednalo o roj toho roku, otázkou je, jak dlouho mohlo dutinu obývat, než došlo k pokácení stromu a tím i prokazatelnému zániku včelstva.

[Obrázky: IMG_6340.jpg]
(10.04.2012 11:51)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Jirko, výskyt tzv divých-divokých, ja im radšej hovorím voľne žijúce včelstvá žijú vo voľnej prírode len preto, že ich "dotujú" naše nedivoké včelstvá: Ak by tak nebolo, tak by sme v prírode nenachádzali žiadne včelstvo alebo len v malom počte, pretože by ich riedil roztoč Vd. Keďže chov včiel v posledných desaťročia prekvitá a z tých je veľký únik do prírody a ak nejaké prírodné včelstvo zanikne, nahradí ho nové. My máme potom z náhodných objavov dojem, že sú tam včely stále.
Prečo by "domáce" včelstvo z našej včelnice malo zázračné vlastnosti a dokázalo by s nimi žiť, keď to "doma" na našej včelnici nedokáže. To sú všetko legendy zrodené viac z nášho chcenia aby to tak bolo, ako v skutočnosti to je.
No ale hovorí sa, kto hľadá nájde a prianie sa stane skutočnosťou. Anton

Antone, převedl jsem tu debatu z vlákna o zimní měli sem, kam to patří ... Pravda, naše chovaná včelstva se hodně rojí a jsou navíc dosti varroasensitivní. Ale i tak se přimlouvám za pozorování volně žijících včelstev a za pokud možno co nejobsáhlejší jejich sledování. Čím víc parametrů, tím líp.
Jiří
(10.04.2012 11:51)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]voľne žijúce včelstvá žijú vo voľnej prírode len preto, že ich "dotujú" naše nedivoké včelstvá: Ak by tak nebolo, tak by sme v prírode nenachádzali žiadne včelstvo alebo len v malom počte, pretože by ich riedil roztoč Vd.
Prečo by "domáce" včelstvo z našej včelnice malo zázračné vlastnosti a dokázalo by s nimi žiť, keď to "doma" na našej včelnici nedokáže. To sú všetko legendy zrodené viac z nášho chcenia aby to tak bolo, ako v skutočnosti to je.
No ale hovorí sa, kto hľadá nájde a prianie sa stane skutočnosťou. Anton

Možná Antone právě proto, že do nich žádný včelař neleze a neříká jim co a jak mají dělat. Možná právě proto přežívají ve volné přírodě, protože bez našich zásahů, mohou být v těchto "divokých-volných-svobodných" nastartovány ozdravné procesy pod taktovkou Matky Přírody.
Právě, jak píše Karel: mohou totiž nastartovat ozdravé strategie. Nemusí zvládat tak veliký prostor, mohou méně plodovat, nemusí být tak veliká a také nemusí ke svým zásobám ještě donést ten půlmetrák medu pro "externího řiditele superorganismu". Takto se třeba chovala, pokud mám dobré informace, testovaná včelstva ve Švédsku na Gotlandu ... Jakkoli i jejich úmrtnost byla veliká a hospodářsky by nebyla moc k užitku (tedy teď myslím snůšku, nikoli opylování!), přesto některá dokázala přežít ...
Jiří
Karle a Jirko, obaja Ste veľmi aktívny, tak prestaňte písať a začnite testy a nie len Vy, ale nech všetci návštevníci testujú včelstvá v tých istých technologických postupoch na svojich včelniciach v podmienkach prírody. Ja už 6 rokov má na včelnici klát, v ktorom včelstvo žije ako divé či divoké včelstvá v prírode. Taký klát nie je ťažké vyrobiť z nehobľovaných dosák a zbiť hranol, s vnútornými rozmermi 30x30x105 cm, zadná doska je voľná, usadiť klát na vhodné miesto a osaďte rojmi.

No ja toto včelstvo musím na zimu prikŕmiť a 3 krát fumigovať(podložky mi vždy potvrdzujú, že vo včelstve sú stále klieštiky, ktoré sa mi 3 krát každoročne vyrojí, neodoberiem mu ani kilo medu. Ešte jednu zaujímavosť so skúsenosťou tohoto včelstva, za 6 rokov včelie dielo je stále asi 45 cm nad dnom úľa. Majú kde stavať, ale radšej to odignorujú a roja sa, kde je tu logika a často proklamovaná veta "Včelstvo ak má dostatok miesta sa nerojí"!

Vo vo svojich klátoch toto robiť nebudete, ponecháte včelstvá svojmu osudu, vašou povinnosťou budete rok čo rok nahlasovať stav včelstve, ktoré simuluje divé-divoké včelstvo, ktoré sa musia postarať o seba postarať a zároveň čeliť klieštikom. Osádzanie klátov rojmi musí byť v máji,max. do 10. júna
Ja svoje včelstvo taktiež podrobím tejto skúške, tým, že im prestanem dopĺňať zimné zásoby a nebudem robiť fumigáciu

Najťažšie bude začať, výroba klátu, osadenie roja (ak nebude znáška bude musieť pomôcť človek), al ten pocit bude príjemný. Od tej chvíle nebudete odkázaný na roje v lese či lipách a na nepresvedčivé a náhodné správy, ale dozviete sa ako to vlastne s divýni rojmi je. Anton
Já to Tono zkouším už dva roky. Mám velkou prosklenou mednou krávu. Předloni jsem do prázdné, usadil první roj. Neměl ani 2 kg. Odešel mi už v listopadu. Vloni jsem do toho samého, již po loňském vystavěném, osadil 10května roj o 2,5kg. Přeléčený byl 6.srpna kyselinou šťavelovou a potom 30.12. M1 Za celou dobu z tohoto včelastva až do 29.1.i s léčením spadlo 377Vd. Včelstvo nebylo přikrmováno a to u nás byla melecitóza. Ještě 15.1 s nástupem silných mrazů včelstvo plodovalo. Mám foto zmrzlých potůčků vody na skle. V půlce února včelstvo zkolabovalo. Stejně tak jako 6 dalších přikrmovaných, léčených a v lednu ještě plodujících. A všechna na odtržení od zásob. Nechci bourat dílo, je připravené, tak jako v přírodě. Tak letos znova.
P.S. tento roj byl co do spadu Vd, i přes celkem neléčení a v kritickém roce, jiné roky není u nás žádné velké zamoření, jako nejlepší.
No jasně Tono, právě o tom je http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Sance-...1#pid26571 . O nalezení vyváženého vztahu mezi včelařem a včelami.
Túto jar v susedovom včelíne lieta iba jeden úľ z deviatich zazimovaných. A práve do toho jedneho úľa B sa v koncom júna lanského roku nasťahoval roj a keďže v úli neboli rámiky, postavil prirodzené dielo a upevnil ho o povalu a steny plodiska. Zimu prežil v pohode bez akejkoľvek pomoci aj protivarroa opatrení a teraz kypí radosťou zo života. Ostatných osem včelstiev, o ktoré bolo postarané, zimu neprežilo.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's