Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Slaměná košnice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Protože se v tomto oddíle nic neděje, což je škoda, zkusím se zeptat a třeba se to tu rozhýbe, takže chováte někdo včely ve slaměné košnici.....? díky FCool
no na neco jsem narazil sam - tak se taky mrknete.... Smile
http://jjvcela.sweb.cz/pleteni%20ze%20slamy/slamaky.htm
Je to zajímavý podnět nicméně si myslím že v dnešní době jsou přece jenom lepší a rozumnější způsoby včelaření něž ve slamácích.
(23.02.2010 11:32)František Kolčava napsal(a): [ -> ]Protože se v tomto oddíle nic neděje, což je škoda, zkusím se zeptat a třeba se to tu rozhýbe, takže chováte někdo včely ve slaměné košnici.....? díky FCool

Jednu košnici jsem si koupil v polsku a letos ji chci osadit včelama je to spis ze zvědavosti a pro oko sem zvědavíWink jak to dopadne
myslím,že návrat k prirodzeným materialom je do brá myšlienka,ak včelárime pre potešenie,nie pre zisk,pretože som sa zatiaľ nestretol s úlom s rozmerom dnešným,čo by ma zaujímalo,akým spôsobom by sa prevádzala dezinfekcia uľov,ktorá je tak dôležitá v súčasnom včelárení
aká by bola výhoda použiť rozdrvenú slamu ako izolačnú vrstvu medzi stenami úľa,bolo by to ekologickejšie ako použiť polystyrén a podobné materialy?Blush
(29.01.2011 8:34)micouche napsal(a): [ -> ]aká by bola výhoda použiť rozdrvenú slamu ako izolačnú vrstvu medzi stenami úľa,bolo by to ekologickejšie ako použiť polystyrén a podobné materialy?Blush

Kamarád si vyrábí vlastní, slámou uteplené, úly. Tvrdí, že sláma je to nej čím může být úl zeteplen. Uvádí jedinou nevíhodu => nesmí do úlů zatéct, sláma zplesniví. Vlhkost produkovaná včelstvem prý nevadí. A údajně se slámě vyhýbají mravenci.
Honza
K tomuto tématu snad jako dobrý srovnávací materiál vizte Čejkův troják, jasnozřivě zachovaný na stránce kolegy Kaly:
http://gw.dup.cz/vcelam/cejka/
vhodné potom pre včelíny,kočovné vozy
Z vlastního pozorování života včel v úlu se slaměnými stěnami a výroby košnice, či stěn úlu sděluji:
  1. sehnat dlouhou a dobrou pšeničnou, či žitnou slámu je poměrně problém. V současnosti pěstované odrůdy těchto obilnin mají slámu krátkou, tlustou a velmi tvrdou. Mám i několik rohoží starých cca 70 roků - ty jsou měkké, příjemné na dotek.
  2. nikde v rohoži nesmí zůstat ani zrnko obilniny, protože jinak do slaměnné stěny vykoušou myši na podzim díru.
  3. výroba rohoží není při dodržení jednoduchých zásad složitá ( střídat tenké a tlusé strany hrstí stébel při vkládání do lisu)
  4. včely stěny slaměného úlu zevnitř potahnou silnou vrstvou propolisu. Přesto je úl prodyšný a paropropustný. Včely tam zjevně bez nadměrného opotřebení ovládají mikroklima dokonale. Jen dodržení včelí mezery mezi boční loučkou rámků a stěnou úlu je problém - včely to často propojí voskovými můstky.
  5. včely nevyzpytatelně některé části stěn vykusují - v měli v podmetu je množství drolků, které znesnadňují vyhodnocení spadu kleštíka a zejména flotaci.
  6. několik použitých slaměných úlů jsem z různých důvodů spálil na zahradě. I z důvodu pozorovat, jak to hoří a co z toho "jde". Hoří to dobře a dlouho žhne, střídají se vůně propolisově příjemné s nedýchatelnými zplodinami hustého kouře. Je to jen subjektivní názor, ale spálení dřevěného úlu se mi jevilo jako menší ekologická zátěž.
To jen stručně k tématu. Dnes už žádné úly ze slámy nemám v provozu.
Josef Kala
Tiež mám skúsenosť so slamenými úľmi. Musím konštatovať, že pokiaľ ide o rozvoj včelstva a medné výnosy, tak sú to len tie najlepšie výsledky a krásne spomienky. Jediným problémom pre mňa bolo získať dostatok slamy na každoročnú údržbu stien úľov. Obilie musí byť vymlátené ručne, cepami. To je jediný dôvod prečo som ekologické úle so slamenými stenami vyradil z prevádzky. Slamené steny úľov možno z vonku natrieť kravským trusom, ktorý pôsobí ako bio izolácia proti vode a snehu v nepriaznivom počasí a myši, sýkorky, sliepky a ďatle si ich potom tiež nebudú všímať. Ten kravský trus musí byť nazbieraný na jar, v máji na pasienku, nie na hnojisku, ak je treba rozriedený vo vode a voľne, rukou nanášaný na steny úľa. Použiť dnes takúto bio ochranu stien úľov je návrat do prírody a ku zdravému včeláreniu. V prípade dezinfekcie včelár slamu spáli a drevené súčiastky znovu upotrebí. Mám výborného pomocníka, posuvný lis na slamené rohože.
Z takovéhoto příspěvku na mne dýchá moudrost věků, ryzí člověčenství, dřeň života. Kupodivu bez nostalgie, protože záleží jen na naší volbě.
Já jen nevím co je na slaměných úlech přirozeného,když včely vyhledávaly od nepaměti dutiny ve stromech.Proč musí být sláma z ručně mláceného obilí? Moje babička mi kdysi vyprávěla jak se mlátilo cepy aby se lidi u toho nepomlátili.Musel se dodržovat rytmus podle počtu lidí.Např. "nacukr na kafe,na cukr na kafe,...".Smile ), jak se pletla povřísla na snopky,jak se to pak nakládalo růčo na vůz,....atd.Musela to být umorná dřina a nic víc.Pochybuju,že to dnes někdo umí a dělá.To musí být naprostá rarita. Mě to celé přijde trochu jako:"Proč to dělat jednoduše,když to jde složitě." Wink Je to ale jen můj názor. Jako kluk jsem vídával nedaleko od nás pole se snopky.Bylo to takový nostalgický pohled.Dnes se pěstuje obilí s krátkou slámou a kombajny ji kolikrát rovnou mulčují už při mlácení.
(11.02.2011 10:42)miko napsal(a): [ -> ]..Proč musí být sláma z ručně mláceného obilí? ..

Sláma z ručně mláceného obilí má nepolámaná stébla a zpravidla není pocuchaná. Je to materiál, ze ktrého lze cosi vyrobit. Třeba ošatku, došky na stylovou střechu, hromadu různých ozdobných nebo funkčních předmětů, které mě teď vůbec nenapadají, a možná i úl.
Kombajn ze slámy, díky technologii odzrnění vyrobí podestýlku, případně rovnou mulč.
K tomuto tématu jsem objevil knihu z roku 1936 a tak pro zajímavost vkládám obrázky.Tongue

[Obrázky: img012.jpg] [Obrázky: img013.jpg]
(11.02.2011 10:42)miko napsal(a): [ -> ]Já jen nevím co je na slaměných úlech přirozeného,k

Sláma je přirozená neb je přírodním produktem. Díky své stavbě má příhodné izolační a prodyšné vlastnosti. V košnici si prostě včelky lebedí, ideální úlové mikroklima. Tato téze je logická a podpořená letitými zkušenostmi, stačí projít net.
PS: Mým snem bylo obydlí z vepřovic, ale na to už nemám sílu.
No dobře.Jako bych nic nenapsal.Big Grin Já mám radši dřevo než slámu pomazanou kravincem sebraným za ranního rozbřesku.Smile
P.S. Stavby z nepálených cihel nejsou v ČR myslím povoleny.
Citace:Já mám radši dřevo než slámu pomazanou kravincem sebraným za ranního rozbřesku.

Dáme včelám luxusný a priestranný uteplený domov, o ktorom si myslíme, že im slúži dobre a potom zistíme, že bez našej pomoci nedokážu v ňom prežiť. Dnes mnoho komerčných aj hobby včelárov zaťažuje svoje drevo-polystyrénové úle s liekmi a chemikáliami, pričom zdôrazňujú, že chcú "pomôcť" včelám vysporiadať sa so všetkými škodcami a chorobami. Chemické látky, používané napríklad na dezinfekciu úľov, budú v dlhodobom horizonte viesť len k väčším problémom pre včely aj pre včelárov. Vnucujeme včelám životný štýl podľa nášho uvažovania. Mali by sme si však začať uvedomovať, že včely vedia oveľa lepšie, čo majú robiť, ako ktokoľvek z nás. To znamená, že keď včelári v záujme svojho pohodlia a pre svoj dôchodok intervenujú nejakým riešením na prospech včiel, často vytvárajú väčšie problémy práve tam, kde žiadne nie sú.

Citace:... protože záleží jen na naší volbě.
Pán Bencůr , sůhlasim s vami.., neustále se snažíme přemýšlet za včely...,přitom oni sami nejlépe vědí co potřebují...
Já se za včely přemýšlet nesnažím.Já se jím snažím jen porozumět a nic jím nevnucuji.Myslím,že tak to dělá i většina včelařů.Pochybuji,že je někdo takový genius,že včelám rozumí natolik,že neudělá nějakou tu chybu a nevědomky jim něco "nevnutí".Pokud chce někdo chovat včely v košnici či úlu ze slámy,tak mu to neberu.Je to jeho věc.Smile Jen nevím k čemu je to dobré,když včely bez problémů prospívají v dřevěných úlech.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's