Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vzdělávání - jak na osvětu?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ač v organizaci služebně nejmladší, byl jsem vmanipulován do funkce kulturně-osvětového referenta. Měl bych zajistit nějaké víkendové přednášky. Jak jsem byl poučen, ZO dostávají dotace na vzdělávání prováděné učiteli včelařství a lektory, kteří jsou na seznamu ČSV. Na stránkách PSVN je fajný seznam i s kontakty, ale jako začátečník nevím, co je kdo zač. Dáte mi někdo tip na člověka, který dovede srozumitelnou formou poučit staré struktury (tedy konzervativní včelaře) o alternativních metodách boje s varoázou? Ideálně někoho z kraje moravskoslezského či jeho okolí.
Díky, již mu píšu.
Z opavska na seznamu čsv najdeš

Břetu Pravdu - plný kontakt najdeš v přednašejicích odbornicich

Ostrava - Jirka Toman - prodeji rozumi...

Zanam je osobně...
Podívám se na to, díky, na jaře bych chtěl mít dvě přednášky, přes sezónu pak není čas, a další až na podzim.
Mě se osobně líbíla přednáška pana Kopečka z Pržna. I když je to starší pán, má pokrokový pohled na včelaření a energie na rozdávání..........Shy Dále z okolí měl pan Sciskala docela hezkou přednášku pro začínající včelaře, dověděli jsme se i věci z vedení svazu, přednáší takovou víceméně zábavnou formou, na jeho přednášce rozhodně neusnete Tongue . Pana Pravdu taky trošku znám, rád bych se zúčastnil jeho přednášky, ale údajně letos nějak řešil situaci, tak nepřednášel Huh Jeden z nejznámějších učitelů včelařství u nás v Podbeskydí, pan Emil Macura bohužel před vánocemi zemřel.............
Jo, pan Kopeček to má hlavně všechno dobře spočítané, při tom počtu včelstev, co má, musí mít zatraceně dobrou efektivitu.
Vzdělávat se má od mala, podívejte, co máme v Praze Wink

[attachment=1075]
Nevím, kam jinam to napsat, ale...pokud bych chtěl v budoucnu působit i jako učitel včelařství a lektor, co je potřeba pro získání příslušného oprávnění udělat, tedy, jaký kurs a kde absolvovat? Dále, jsou nějak přesně definované obory, které můžu jako učitel včelařství přednášet, nebo si můžu okruh problematiky zvolit sám? Dík
Získat vyuční list oboru včelař a pak počkat, až svaz otevře kurz učitele včelařství, obory si vybíráš sám a pak z jednoho napíšeš závěrečnou práci a tu pak obhajiš před komisí....
Podle toho na čí seznam se chceš dostat. Každý spolek nějakým způsobem provádí výběr a měl by za kvalitu lektorů na svém seznamu svým způsobem ručit.
tak mě by zatím zajímala spíš oblast legislativy, vztahy mezi včelaři a státní správou a samosprávou, práva a povinnosti, otázka daní, apod.
Ještě se musíš též rozhodnout pro keho chceš přednášet.Vysvětlím -školka,škola,dospělí včelaři.
Též je tu ještě jedno rozhodnutí a to základní.Chcešza to dostávat peníze nebo to budeš dělat z přesvědčení
pro věc a to znamená zdarma /Třeba jenom za cestovné/.
Chceš li přednášet zdarma.Nepotřebuješ nic jenom vědomosti.Ty získáš i vlastním studiem.A najít ty co tě budou poslouchat.To je to základní pravidlo všech přednášek.
A zbytek už Ti vysvětlili výše. F.V.
(29.09.2014 18:58)long.burda napsal(a): [ -> ]Nevím, kam jinam to napsat, ale...pokud bych chtěl v budoucnu působit i jako učitel včelařství a lektor, co je potřeba pro získání příslušného oprávnění udělat, tedy, jaký kurs a kde absolvovat? Dále, jsou nějak přesně definované obory, které můžu jako učitel včelařství přednášet, nebo si můžu okruh problematiky zvolit sám? Dík

Co to napsat do tématu DISKUZE S PŘEDSTAVITELI ČSV Smile určitě poradí Big Grin
Vtipálku, to vlákno je zralé na přejmenování - navrhl bych Diskuse s dutou vrbou, tam se můžete chodit taky po vzoru našich předků vykecat a ona odpoví stejně jako ti představitelé.
Z prednášok lektorov a učiteľov by sa mali robiť záznamy. Tak by mal ku nim prístup každý záujemca o vzdelanie. Vzdávam poklonu J. Jindrovi, Leošovi Dvorskému, K. Čermákovi a iným dobrovolným osvetárom. Alternatíva prednášok na CD by určite vytriedila lektorov podľa záujmu o ich prednášky a aj včelárov podľa záujmu o vzdelanie.
Občas urobí viac osvety vo svojom okolí diletant, ako predriemaná prednáškaSmile.
Referenční URL's