Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Program na počítání roztočů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pravdou je, že po tolika letech zkušeností s VD si to již cca 95% včelařů umí spočítat samo a to adresně na jednotlivé včelstvo. Ti co již na to nevidí mohou požádat kolegu nebo někoho mladšího.
Další pravdou je, že pokud někdo nechce přiznat barvu nebo nechce léčit tak VD prostě z měli vybere a naopak ten kdo chce získat dotované léčivo třeba pro nějaký letní zásah nebo pro oddělky, tak tam naopak něco dodá. Vzhledem k nepřesnostem vyhodnocování a různým fixlováním a neadresnosti až na úroveň včelstva je jakýkoliv závěr a následné mapy dost hodně od pravdy. Peníze na tuto šaškárnu jsou vynaloženy naprosto zbytečně.
To by už bylo přesnější, když by někdo obešel všechny včelstva s foťákem, vyfotil podložky (alespoň by bylo jasné, že je podle nařízení použita) a pak e-mailem někam poslal. Myslím, že někde bylo zmíněno, že existuje program, který z pořízené fotografie vyhodnotí sám počet VD. Pokud by takový program byl v každé ZO pak by se to mohlo vyhodnocovat přímo na ZO a pak jen hlásit veterině a někam nahoru. Ušetřilo by se poštovné a rozbory. Navíc by bylo možné toto praktikovat třeba i v podletí a to vše s minimálními náklady. Myslím že v každé ZO se najde včelař nebo někdo z nějaké včelařské rodiny s dostatečně kvalitním fotoaparátem a prohnat fotky programem by v ZO také zvládli.
Program na automatické přepočítání počtu VD nabízí p. Čermák . Info bylo uveřejněno v MV 2/2011 a jeho cena je uvedena na 1.000,-. Toto je podle mě celkem lidová cena. Pokud je část včelařů schopna a ochotna si toto počítat v podstatě celý rok, proč by to nemohl udělat každý povinně 1x za rok? Ti co budou chtít podvádět tak to budou dělat tak jako tak. Ti poctiví to udělají a budou mít přesně adresnou situaci podle jednotlivých včelstev. Vyšetření vzorků měli není průkazné ani v případě akreditovaných laboratoří, neboť i vzorky přesně spočítané byly hodnoceny dost odlišně od reálné situace.

Nic není a nebude dokonalé, ale jako námět na zamyšlení a prodiskutování tato myšlenka stojí
JKL napsal(a):po tolika letech zkušeností s VD si to již cca 95% včelařů umí spočítat samo

S obsahem Vašeho článku plně souhlasím, automatické vyhodnocování pomocí fotoaparátu a PC by jistě byl veliký skok kupředu. Jen se obávám, že tak veliký, že tak daleko ještě hodně dlouho nedoskočíme.
Jsem rád, že jste optimista, ale s našimi včelaři je to asi tak, jako se znalostmi v Krampolově Nikdo není dokonalý. Obávám se, že hodně víc, než polovina včelařů v ČR ještě nikdy na vlastní VD neviděla! Rád bych se mýlil.
(11.01.2012 23:52)Bobr napsal(a): [ -> ]Program na automatické přepočítání počtu VD nabízí p. Čermák . Info bylo uveřejněno v MV 2/2011 a jeho cena je uvedena na 1.000,-. Toto je podle mě celkem lidová cena. . . .

Zmiňovaný program jsem viděl u p. Čermáka v akci, je to jednoduchá utilitka, do které se načte foto podložky s roztoči a po chvíli "přemýšlení" fotku vyhodnotí a udá počet. Pro rychlé a velmi slušně přesné počítání je to dobrá věc.
Byl jsem u toho taky a dodám, že výsledek byl překvapivě dobrý, když jsme porovnali své před akcí provedené počty s čísly, která vyšla z programu.
Jiří
Jirko, tuším že jsme testovali předem napočítaných 200 ks VD a při dvou testech byla chyba okolo 5 %.
Už jsem to psal v jiném vláknu, v neděli jsem sbíral měl z mých dvou úlů - v jednom byl 1ks a v druhém 0ks.
Poznáte který je který? Je možné na toto použít zde zmiňovaný sotware?

[Obrázky: P1040855.jpg] [Obrázky: P1040856.jpg]
já bych řek horní obrázek, prostřední čtverec, sektor pravý horní roh (teda pokud jsem se nepřehlíd)

jestli by toto šlo použít by asi nejlépe zhodnotil p. Čermák pokud by se mu ta fotka poslal k posouzení (nevím zdali to takhle praktikuje), ale za zeptání člověk nic nedá a říká se , že líná huba holé neštěstí.
Fotka takto udělaná je naprosto nepoužitá, je potřeba fotit kolmo k podložce a podložku bez okolních rušivých scén.
To tedy znamená fotit v podmínkách ateliéru. Jakmile chci fotit kolmo a použiji blesk, tak na fotce není nic vidět, když blesk nepoužiji, tak si stíním - řešením je externí osvětlení, takže v polních podnínkách neřešitelné.
Pan Čermák má na to udělaný dřevěný "stativ", kde dole je plocha pro podložku a nahoře deska s otvorem pro objektiv.
Je tedy dosažena vždy stejná poloha.
Ale nedovedu si představit, mít tento stativ na každém stanovišti, případně jej vždy převážet.
(17.01.2012 22:00)S-ladek napsal(a): [ -> ]Už jsem to psal v jiném vláknu, v neděli jsem sbíral měl z mých dvou úlů - v jednom byl 1ks a v druhém 0ks.
Poznáte který je který? Je možné na toto použít zde zmiňovaný sotware?

No je to trocho mázlé ale ne nepoužitelné.
Ten roztoč je na té levé podložce dolní řada, druhý čtverec na okraji :
[attachment=838]
Mimochodem ti už asi taky plodují - máš tam loužičky. Očko máš asi otevřené (čelo podložky suché) a tak metabolická voda kondenzuje na zadní stěně a proto je zezadu nasáklá podložka

Je libo další vyhodnocování - posílejte, aspoň si vytvoříme fotobanku pro případné to školení pro hledání VD na podložkách.

Ještě otázka pro odborníky - dala by se z podložek vyhodnocovat nosema podle pokálenosti?
... a ukazoval nám to venku, na včelnici. Přesto však ale uvedené námitky a upozornění na rizikové faktory jistě platí.
Jiří
(18.01.2012 8:10)PetrM napsal(a): [ -> ]...... udělaný dřevěný "stativ", kde dole je plocha pro podložku a nahoře deska s otvorem pro objektiv....

Na takéto záležitosti ( a napr. aj na fotografovanie časopisov a kníh) sa dá použiť "základňa" zo starého zväčšovacieho prístroja. Samozrejme, po malej úprave. Tieto zväčšovacie prístroje sa dajú za lacný peniaz kúpiť v bazároch, alebo sa niekto ho veľmi rád vzdá aj zadarmo.
Spojil jsem se s Kv. Čermákem a požádal ho o krátkou recenzi. Poskytl pro fórum článek z MV2/2011 o programu v Pdf formátu. Pokud budou nějaké další nejasnosti, objasní dotazy tady na fóru.
(18.01.2012 9:07)JKL napsal(a): [ -> ]Je libo další vyhodnocování - posílejte, aspoň si vytvoříme fotobanku pro případné to školení pro hledání VD na podložkách.

Ještě otázka pro odborníky - dala by se z podložek vyhodnocovat nosema podle pokálenosti?

tak posílám odkazy na fotky udělané 1.1. (velikost 2Mb a rozlišení 3264*2448)

modrá
žlutá
bílá
zelená

červená nevím proč nebyla vyfocena Sad

další fotky budou v sobotu až budu sbírat měl - podložky jsou zasunuty od 16.12.2011
(18.01.2012 8:10)PetrM napsal(a): [ -> ]Pan Čermák má na to udělaný dřevěný "stativ", kde dole je plocha pro podložku a nahoře deska s otvorem pro objektiv.
Je tedy dosažena vždy stejná poloha.
Ale nedovedu si představit, mít tento stativ na každém stanovišti, případně jej vždy převážet.

Dokumentace přímo z místa - v Petrušově. Květen 2011.
Teď, když na to koukám, tak si říkám, jak moc je program úspěšný, když je VD promíchán s mělí.
Počítání VD na čisté podložce nebude zase tak časté - i po fumigaci tam za 24 hodin něco napadá.
Leda nejprve provést flotaci, brouky usušit a po rozhození na bílou podložku nafotit a nechat spočítat. Ale to mi přijde poměrně složitý postup.
Program nebyl vyvinut pro počítání roztočů ve směsi s mělí, nýbrž pro počítání většího počtu roztočů v zásuvce po ošetření včelstva akaricidem. To v praxi znamená tak do dvou dnů přítomnosti zásuvky v úlu v sezoně. Za tu dobu do ní napadá malé množství drobků a ty ještě nezpůsobí chyby počítání. Tedy počítání roztočů v zimní měli napadané za několik týdnů programem není možné. Program totiž rozlišuje velikost a tvar roztočů, proto pokud je u roztoče třeba několik kousků měli, nezapočítá ho. Podobně při spadu velkého počtu samiček po aplikaci akaricidu vyměním zasypanou zásuvku po 1 nebo 2 hod. za čistou a roztoče tak programem počítám postupně. Shluky několika samiček u sebe by také nezapočítal...
Pro zapisování spadů do cca 100 samiček (ať přirozený spad v intervalech několika dnů nebo po ošetření) v zásuvce program nepoužívám, protože rychlejší je roztoče spočítat přímo očima.
Každá pomůcka, tedy i software, má svoje určení a omezení podmínek pro použití a pro přiměřeně přesné výsledky. Záleží na tom, co kdo pro svoji práci potřebuje. Mně program hodně práce (a v sezoně drahocenného času) ušetřil a poskytl potřebná data...
Referenční URL's