Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Flotace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Takže přátelé, ať nechodíme kolem horké kaše, jak tedy na to:

Budete na to potřebovat:
  1. Kelímek od jogurtu s mělí, který budete odevzdávat na vyšetření.
  2. Denaturovaný alkohol (má ho skoro každá drogerie za pár korun)
  3. Něco na zamíchání, nejlépe skleněnou nebo kovovou tyčinku (nečo hladkého na čem neulpívají roztoči)
  4. Jemné čajové sítko
  5. Kousek savého papíru či látky
Postup:
  1. pokud je kelímek plný z jedné třetiny, lze flotaci udělat přímo v něm, pokud je tam měli více, raději ji rozdělte do více kelímků - čím méně měli ve vzorku, tím větší přesnost a záchytnost samiček
  2. nalejte do kelímku s mělí denatur.alkohol (v kelímku s třetinovým objemem měli alespon do poloviny, lépe více)
  3. pečlivě zamíchejte a po chvilce spočítejte samičky
  4. poté celý obsah kelímku přeceďte přes sítko (líh můžete použít opakovaně)
  5. se sítka vyklepněte vzorek měli na savý papír nebo hladkou látku a nechte usušit (na topení je to otázka pár minut)
  6. po odpaření lihu je měl neporušená, voní pěkně po vosku, líh se odpařil
Pak měl odevzdejte k vyšetření, ať mě tady někdo nekamenuje za nabádání k porušování veterinárních nařízeníSmile

Rozdíl ale bude letos v tom, že budete vědět, co posíláte a budete se těšit na výsledek.

Tip pro pečlivé včelaře:

Zkuste si při flotaci posbírat samičky z hladiny třeba lžičkou a dejte stranou. Po pár minutách znovu vzorkem zamýchejte - mrkněte se, jestli ještě něco nevyplave. Pak vzorek přeceďte, usušte a proveďte flotaci ještě jednou - pokud v měli bylo nějaké slušnější množství samiček, budete možná překvapeni...

Poté samozřejmě pečlivě vraťte vyseparované samičky do vzorku, ať při celorepublikovém sčítání nechybějíSmile
Tak se držte a flotujte !
Je dobře, že Zdeněk Klíma uveřejnil návod na flotaci, který je každému jasný na první přečtení.
Za týden máme schůzi naší ZO ČSV, kde toho času dělám předsedu a mám tedy na krku i program. A na tom programu už máme praktickou prohlídku podložky s roztoči, "zkušební" podložku s hledáním: kolik je tam roztočů? V dalším bodě bude návod, jak si flotační vyšetření udělat sám.
V postupu se se Z.Klímou shodujeme.
Měl sice už včelaři odevzdají, ale doporučím jim, aby si znovu podložky vložili a ještě v únoru si sami vyšetřili flotační metodou jeden úl po druhém. Včelstva s nálezem co nejdříve přeléčit. Při menším nálezu KM, při skutečně velkém letos ještě M1 Aer nátěr a fumigaci. Příště snad už jen KM.
V únoru bude pro zájemce školení o různých technikách aplikace KM.
Mohlo by se říct - jedna ZO a pár včelařů. Jenže těch včelařů je 110 a obhospodařují přes 1600 včelstev.
Já používám pro flotaci obyčejný řepný olej. (Né pro měl, která se odevzdává k labor. vyšetření)

Proto se chci zeptat zkušenějších: jestli při vyšetřování, které neposílám k vyšetření, je rozdíl v počtu vyplavených roztočů při nahrazení lihu řepným olejem?
Zdravím, rozdíl zásadní není, jen v oleji je flotace malinko pomalejší. I olej se dá přecedit, pokud ho chcete použít vícekrát. S lihem je to trošku příjemnější práce, není to taková paplačkaSmile a měl můžete přeflotovat vícekrát (jak už jsem psal - např. abyste věděl, co posíláte a pak to porovnal).
S lihem to jde velmi rychle a snadno a nic se neumastí. Musí ale být vzorek úplně suchý. Olej má vyšší hustotu, tedy i větší počet "těžších" roztočů vyplave, trvá to déle, je to spolehlivější. Zkoušel jsem velký počet smetený po fumigaci (tisíce), nevysušený, do vody (má ještě vyšší hustotu než olej) a čtvrtina jich propadla ke dnu (s vodou separovat nejde, zůstává na hladině i měl). Tedy důležité - měl musí být suchá a přitom nepoškozená nadměrnou teplotou.
Tož já bych měl ještě další dotaz na znalce: už několikrát jsem slyšel, že někteří roztoči při flotaci prostě nevyplavou. Např. ti, kteří se kontaminovali sladinou a pod. Je to tak? Díky!
Jiří
Ano, je to tak. Zkoušel jsem to záměrně ověřit. Roztoči třeba jen trochu potřísnění medem zůstali spolehlivě u dna nádobky s lihem, i po míchání. Med se v lihu totiž nechce rozpustit. Může si to snadno ověřit každý.
Ano také potvrzuji, je to jedno z vysvětlení, proč se někdy při opakovaných flotacích jednoho vzorku měli stále objevují roztoči.
Díky za odpověďi ohledně FLOTACE - vyzkoušel jsem místo oleje doporučovaný líh a pracuje se s ním fakt "příjemněji" a další výhoda usušení a použití k poslání zimní měly k vyšetření. Teď jen budu čekat na porovnání výsledků.

Mrzí mě, že jsem tento postup neznal dřív. Měl bych už letitou statistiku v rozdílnosti výsledků a pochopil bych mnohem dřív jak se získávají snadné peníze od včelařů za laborator. vyšetření o které nechtějí přijít.
Z 514 příspěvků tématu Smysluplnost současné metodiky ošetřování včelstev proti roztoči, které přestalo být smysluplné samo o sobě, jsem vytáhl, dle mého, jediné, co tam bylo hodnotné a to je popis flotace.
Zdeňku, díky za něj.
Děkuji za návod a přidávám foto své první pokusné flotace - oficiálně mi letos v laboratořích napočítali 9 varroa na včelstvo, tohle je výsledek vzorku z jednoho úlu cca po dalších 14 dnech. (nic pěkného, že ...)

Nejdřív mi to vůbec nešlo nafotit tak aby plovoucí roztoči byli na fotce vidět
- až když jsem dal misku nad 50W halogen, bylo to lepší Cool
S podsvícením se to i lépe počítalo, nevím jak by se to dělalo na větším vzorku, ale já měl té měli trochu a schválně širší kelímek kvůli focení.

[Obrázky: PICT9521.jpg] [Obrázky: PICT9510.jpg]
Referenční URL's