19.02.2012, 19:16
19.02.2012, 20:20
Vzít lžíci medu,zamíchat do ni lžičku mleté skořice a pak sníst
19.02.2012, 20:26
.... a malo by to slúžiť na odstraňovanie cholesterolu z tela.
19.02.2012, 20:39
tato směs prý funguje při artritidě, nachlazení, zklidňuje žaludek, podává se při infekcích žaludku, žaludečních vředech, zvyšuje imunitu, aplikuje se na kůži při exémech.......a mnoho dalšího
hlavní význam spatřuji v podpůrné terapii
hlavní význam spatřuji v podpůrné terapii
19.02.2012, 20:40
kdysi kdesi jsem si zkopíroval následující ... JL
19.02.2012, 20:43
Pri pomere 1:1 ale moc nechutí! Chce to trochu sa "zaprieť". Pri testovacej akci z 50 testerov ani jeden nedal kladné hodnotenie.
19.02.2012, 21:53
S ochucenými medy mám dlouhodobé zkušenosti (5 let ?). Původně to začalo jako snaha popularizovat pastovaný (řepkový) med, kterého bylo nejvíce. Přes arašídový (sekané pražené nesolené), kokosový aj. si poptávka za ta léta určila, že nejlepší jsou 1. skořicový, 2.zázvorový a 3. čokoládový. Výše je v příspěvku uvedeno, že to chce trochu přemáhání - je to jen otázka použití. Moji klienti používají skořicový na teplé pečivo, pro děti (i dospělé) na sladké nudle, do čaje, vynikající do kávy. Zázvorový (tato kombinace je nejzdravější) na lžičku na prohřátí krku, do čaje. Zázvor "srazí" sladkost medu a jemně rozhoří krk. Čokoládový používám k převedení dětí z nutely na med. Med s hořkým kakaem neobsahuje složené cukry, tuky, mléko a nevím co ještě v nutele je. Navíc děti mnohdy poprvé ochutnají med a rodiče potom mohou přejít i na čistý med. Popř. maminka si vezme sklenici k seriálu a druhý den přijde s omluvou pro nový, že se zapoměla.
Ale k dotazu! Med pastuji vrtačkou a nerezovou spirálou. Teď k výrobě musíte již v létě pastovaný med jen trochu nahřát (aby tekl z plnící nádoby), nasypat "koření" a vrtačkou ušlehat. Zavčasu než ztuhne nalít do sklenic, pro začátek doporučuji kolem 360ml. Aby koření nepřebilo chuť medu, dávám mleté skořice 10g/kg, mletý zázvor 8g/kg, kakao "holandského" typu 10g/kg, pro mlsouny na jídlo ze sklenice - čoko fortissimo 30g/kg. Pro žádného včelaře není problém se třeba jen v misce s trochou past medu udělat pokus. Dnes prodám cca 1/3 medu v podobě ochuceného medu. Je to i marketingový nástroj proti dědkům s 70,-Kč za kilo medu, minimálně v okrese jsem jediný a pokud je kvalita, lidé si časem přijdou i pro "obyčejný" med, ať už tekutý nebo pastovaný.
Hodně zdaru a nebát se !!!
Ale k dotazu! Med pastuji vrtačkou a nerezovou spirálou. Teď k výrobě musíte již v létě pastovaný med jen trochu nahřát (aby tekl z plnící nádoby), nasypat "koření" a vrtačkou ušlehat. Zavčasu než ztuhne nalít do sklenic, pro začátek doporučuji kolem 360ml. Aby koření nepřebilo chuť medu, dávám mleté skořice 10g/kg, mletý zázvor 8g/kg, kakao "holandského" typu 10g/kg, pro mlsouny na jídlo ze sklenice - čoko fortissimo 30g/kg. Pro žádného včelaře není problém se třeba jen v misce s trochou past medu udělat pokus. Dnes prodám cca 1/3 medu v podobě ochuceného medu. Je to i marketingový nástroj proti dědkům s 70,-Kč za kilo medu, minimálně v okrese jsem jediný a pokud je kvalita, lidé si časem přijdou i pro "obyčejný" med, ať už tekutý nebo pastovaný.
Hodně zdaru a nebát se !!!
20.02.2012, 8:06
tento rok do toho půjdu také.Vypadá to,že bych to mohl zvládnout.Už jsem vyzkoušel ořechy v medu a letos je na řadě čokoláda a skořice.A ted ještě aby bylo dost medu-uvidíme co včelky na to......
20.02.2012, 10:41
pre Pavela: Tie hodnoty mate naisto v g (gramoch) alebo dekagramoch? Lebo sa mi zdaju nejake nizke (1000g=1kg).
20.02.2012, 13:49
10g skořice na 1kg, tedy sáček (cca 40g) na 4 velké sklenice, koncetrovanější už potom možná nechutná (??), ale každý dle chuti. A i to koření něco stojí, což by ve větší míře navýšilo cenu, jako u čoko- fortissimo, který je dražší než ostatní. Jestli stačí takhle??
20.02.2012, 14:21
Osvědčil se mě stejný poměr - 1 % skořice (10 g/kg pastovaného medu). Pozor je to návykové
Broněk
Broněk
20.02.2012, 14:38
Dik za info - vyskusame, ochutname a dame vediet.
21.02.2012, 10:34
Tak jsem zkusil dát tu skořici do pastovaného medu a je to lahoda pánové.
Jdu se mrknout jestli mám po ruce i to kakao.Zázvor tu je ale chci se zeptat Pavle kolik toho zázvoru na kilo?
S tím se bude muset asi opatrněji že?
Jdu se mrknout jestli mám po ruce i to kakao.Zázvor tu je ale chci se zeptat Pavle kolik toho zázvoru na kilo?
S tím se bude muset asi opatrněji že?
21.02.2012, 20:09
Jenom doplnění - pro malé "laboratorní zkoušky" stačí dát med a koření do hrnku a promíchat ponorným mixérem, aby jste se neušlehali. Jeden přítel mne upozornil, že med s kořením se stává potravinou nebo potravním doplňkem a jeden neví, zda pro tuto sortu platí blahovolné podmínky "prodeje ze dvora". Selský rozum říká, že 1% koření neudělá z medu sádlo, ale na druhé straně jsou předpisy......
21.02.2012, 20:59
Z pohledu legislativy zde není moc o čem diskutovat... Podmínky pro "prodej ze dvora" platí pro prodej medu. Nikoliv směsi medu a ... ořechů, koření, čokolády apod. To není o tenkém ledě - ale již za hranicí...
21.02.2012, 21:33
Souhlas. Na hranici je možná již pastovaný med, ale přídavky koření do medu už budou určitě za hranicí. Na druhou stranu, když si to připravím pro sebe a něco "rozdám" jako podporu prodeje, těžko říct, jestli by se po tom někdo vozil...
Určitě jsou ale skořice, zázvor nebo kakao zajímavé minimálně z hlediska našeho vlastního požitku a užitku z konzumace medu...
Určitě jsou ale skořice, zázvor nebo kakao zajímavé minimálně z hlediska našeho vlastního požitku a užitku z konzumace medu...
21.02.2012, 22:11
Živnostnský úřad, nebo finančák se vys...., aby lezl po dvorech a kontroloval jesli někdo něco přidává do medu. Když nebude na vratech viset 3metrová cedule "Prodej skořicového medu", tak to bude v klidu. Horší by to bylo, kdyby to nějaký dobrák udal.
21.02.2012, 22:19
No právě! Jsme sice všichni "přátelé", ale zdá se mi, že je mezi námi tak trošku mnoho závistivců a nepřejícníků.
21.02.2012, 23:35
"Živnosťáku i finančáku je to šumafuk. Horší je v pomto případě potravinářská inspekce. Vkrádá se mi však do mysli taková Švejkovina, pokud mne zákazník požádá, abych mu namíchal ořechy do medu... ale to zřejmě aktivní soudružky z potravinářské inspekce vezme jako nahrávku na smeč. Takže, zákazník si do medu musí namíchat to "konopí" sám. Horší však bude, když těch udavačů bude více. Závidím kolegům z Rakouska, že mohou takto zcela legálně experimentovat.
JK
JK
21.02.2012, 23:50
Nejen v Rakousku. V UK jsou k vidění na vesnicích před plotem stolečky, kde je pod poklopem nakrájený koláč s cenou za kus a vedle mistička na peníze...