Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Použití homeopatie ve včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
prosím o info o použití homeopatie pro léčení včel. tituly odborné literatury, články, odkazy na internet, autory, případně informace o vlastních zkušenostech, apod.. zmínku o výrobě a použití homeopatika proti varoáze i s nabídkou k prodeji jsem našel na: natural beekeeping network - beekeeping forum - bee health: the treatment (or not) of diseases and parasites
věnuji se profesionálně veterinární homeopatii, doposud mne problematika nemocí včel míjela, ale v minulosti mne oslovilo několik včelařů s obecnou otázkou k homeopatické léčbě, i přesto, že jsem přemýšlela, jaké léky by mohly být vhodné, nic moc mne z hlavy krom nosod a autopatie nenapadlo. Na jaře plánuji pořízení vlastních včelstev. A teď otázka. Slyšeli jste o někom, kdo úspěšně dlouhodobě léčí včelstva těmito metodami. Já vím zavání to přestupkem proti pramenům práva, ale stačí mi i jen odpověď "jedna paní povídala";-)
PS: Vecpala jsem se do tohoto vlákna, páč jsem jiné s podobnou tematikou nenašla, tak mne kdyžtak nasměrujte.
O jakou nemoc kráčí?
V konstituční homeopatii a autopatii se správným výběrem homeopatika či druhu a ředění AP zvyšuje vitalita organismu, který si pak poradí s jakoukoliv nemocí. ¨
Pouze při použití nosod se zaměřujeme na konkretní nemoc, což činím jen v případě největší nouze, kdy nemůžu natrefit na správný lék. Včelaři mluvili o varoaze, která je asi nejvíc trápí.
Je pravda že tzv. Boironská homeopatická škola dává léky na nemoci, ale tu já neumím.

Spíše jsem chtěla nějaký lék ala "homeopatie stáda", ale to bych si to asi chtěla moc zjednodušit.Wink
No já používám takovej nechtěnej nosod páč když vyklepávám podložky se spadem tak to vobčas vodlítne do rybníka kerej je pár metrů vedle oulů a tam se ty roztoči louhujou a tu vodu kerá vobsahuje varoáźu v nekonečnym zředění pak včely vod jara do podzimu pijou. Sou docela vitální ale vobčas i nějaký pojdou, ale to všehno může bejt způsobený i tim že se je vede příliš revoluční a osvícenej včelař. Do vody se v určitém množství dostávají i ovčí fekálie, takže se nebojim u včel ani vypuknutí anaserpetní spinózy.
Sám mám zkušenost jen jednu a to negativní. Podával jsem včelám homeopatikum proti varroóze do krmení. Podzimní úhyny byly stejné jako v kontrolní skupině. Ale víc o tom nevím, nezajímal jsem se o to, na homeopatika nevěřím, tak jsem to dělal jen abych manželce udělal radost.
Možná by bylo líp kdyby sem psali ti co vědí.
Já o homeopatii taky nic nevím ale znám případ kdy se homeopatiky vyléčila manželka jednoho mudrce z Českého klubu skeptiků SYSYFOS, toho co proti ní nejvíc psal. Už je to pár let, jméno pána jsem zapomněl.
(06.01.2016 18:13)Kohout napsal(a): [ -> ]Možná by bylo líp kdyby sem psali ti co vědí.

Experiment nemá už žádnou váhu?
Biodynamická regulace škůdců podle Rudolfa Steinera zpracovala Maria Thun:

Na jemno rozmělněný popel je primární substance. Chceme-li vytvořit potenci, použijeme nejlépe pramenité, nebo dešťové vody. Za tím účelem smícháme v lahvi 1g popele s 9g (9ml) vody. Během potencování láhev netřepeme, ale houpáme ji v rytmickém taktu, aby jsme nenarušily gravitační síly. Rytmický pohyb je důležitý, jelikož gravitační síly jsou povahy geometrické. Po 3 minutách hlasitě vyslovíme: "To je potence D1".
Potence D1 je složení 1 gramu popela a 9 gramů vody. D2 získáme harmonizací 10 gramů roztoku D1 s 90 gramů = 90ccm vody a celý proces se opakuje.

1g popelu + 9 ml vody = 10 ml D1
10 ml D1 + 90 ml vody = 100 ml D2
100 ml D2 + 900 ml vody = 1000 ml D3
1 liter D3 + 9 litrů vody = 10 litrů D4
10 ml D4 + 90 ml vody = 100 ml D5
100 ml D5 + 900 ml vody = 1 litr D6
1 litr D6 + 9 litrů vody = 10 litrů D7
10 litrů D7 + 90 litrů vody = 100 litrů D8


Budeme-li tímto způsobem pokračovat, získáme jakoukoliv libovolnou potenci. Maria Thun považuje za nejúčinnější potenci D8, která se rozprašuje 3x během jednoho dne, nejlépe ráno, v poledne a večer. Potence D8 můžeme nakapat do uliček, nebo vaporizovat na plásty. Přitom dbáme, aby jsme nepodchladily plod. Pro tyto tři postřiky jednoho včelstva spotřebujme asi 0,5 litru potence D8. Po ukončení postřiku jednotlivých úlů vytvoříme z potence D8 kolem ošetřovaného včelstva kruh, který musí být uzavřen. Za tím účelem si můžeme vykolíkovat začátek kruhu, aby jsme našli začátek kruhu. Po čtyřech týdnech se celá procedura potencí D8 opakuje. Zpopelňování roztočů by se mělo opakovat na podzim.

Zjednodušená verze Matthiase Thuna využívá pro regulaci roztočů primární substance (popele) bez potencování a dynamizace. Primární substance se rozprašuje do včelstva podobně jako moučkový cukr.
Nemohli by homeopatiká skôr pomôcť pri obnovení mikroflory po použití organických kyselín ? Akú majú "dokazateľnú" účinnosť ? Možno to nie je len vúdú Huh
Treba začať aplikovať probiotiká- vyrába ich Dr.Soňa Dubná.
Ja ich používam už tri roky.Potom zbadáš,čo je to za zázrak...
A nebo nechat včely na medu, zlepšovat vysazováním pastvu a nepoužívat kyselinu popř. jiná nepřírodní léčiva.
Recept na homeopatickou holubí polévku dle Jiřího Grygara: Za slunečného poledne dejte vařit 10 galonů vody. Až přijde do varu, pověste do okna kuchyně dva vychrtlé oškubané holuby tak, aby jejich stín dopadal přímo na hladinu kotle, a hodinu vařte. Poté tento extrakt zřeďte v poměru jedna kapka do desetilitrového roztoku a podávejte pravidelně třikrát denně.
Aleši, ano naprosto souhlasím a myslím si, že výživa (med) je základní nutná podmínka k tomu, abychom měli zdravá včelstva - chystám se v TBH nechat včelám všechen med, to je další krásné téma ale do jiného vlákna.
Víťo, když budete mít chuť, tak můžete experimentu rozepsat. Ono je asi i důležité, kdo a jak jej dělá. Určitě to není o tom, že jim tam občas nacpu nějaké homeo a pak na podzim hodnotím. Ono aby člověk dobře dělal autopatii, stačí když přečte jednu knížku. Aby člověk alespoň trochu dobře homeopatii je potřeba několik let studia a studování desítky velmi velmi tlustých knih. I přesto mám pocit, že se mám do konce života hodně moc co učit.
Chystám se při experimentu postupovat asi takto: Po každé aplikaci léku potřebuji okamžitě monitorovat, co se ve včelstvu děje, jestli mají jiné projevy, minimálně poslechem, pohledem (denně několikrát) a novou podložkou . Pokud se nic neděje ani spad není vyšší i po několika týdnech, pak je špatný lék nebo ředění. A nejprv bych se orinetovala na ředění a pak až na výběr dalšího léku. Po každé změně ředění či léku musím pozorovat, co se děje. (Ideál je kamera a podložky). Což může být experiment na roky.
Ale i díky Deboře vím, že lidé hodně používají nižší ředění většinou D8. Což je cený poznatek, protože u zvířat se mi osvědčila ředění vyšší (200C, 1M...). Zkusím tímto nízkým ředěním začít. Mám trošku pochyby v použití nosody, protože ty mi většinou nefungovaly ani u lidí ani u zvířat a vždycky jsem si stejně musela dát práci s repertorizací -vyhledáním konstitučního léku - tak už se moc těším, až budu hledat konstituční lék mým včelkám.Wink
Technická otázka....Big Grin Jak chceš posuzovat ty "jiné projevy"....ještě nemáš včely....a už chceš posuzovat rozdíly v chování včelstev po podání "dvou kapek čehosi"?
Můj učitel mne učí poslouchat, a někdy říká, "dnes si tak spokojeně mručí" nebo "slyšíš, dneska jsou nějaký nas..ný" atp. Ale o tom se zkušeným včelařům nemusím rozepisovat.
Očekávám, že to bude stejný jako u jiných zvířat nebo lidí, někdo po léku je vzteklej někdo cítí blaženost.......... Ale je to velká kapitola homeopatické teorie, kterou nezvládnu popisovat.

Co se týče pozorování zrakem. Tak to by mohlo být o pohybu v úlu a na česnu.

No a při dobře zvoleném léku, bych očekávala zvýšený spad, počínajícím zvýšeným čištěním.

Věřím, že odepisuji někomu, koho to skutečně zajímá a možná by mi jako začátečníkovi poradil, na jaké další projevy ve včelstvu bych se mohla zaměřit.
Pohyb po "tenkým ledě" není moje silná stránka a homeopatie ve vztahu k VD je hodně tenký led! Projevy včelstva jsou jedna věc....ale poznat příčinu je věc, která se v mnoha případech nedaří i mě....a to beru v potaz hmatatelnější příčiny než ty "dvě kapky", jako např počasí, snůška, rozmnožovacī pud, postřiky, vītr....atd. Ale stále jsou to pozorovánī se sunjektivními závěry bez měřítek a bez rozměrů. Jak chceš kupříkladu rozlišit přirozený a léčebný spad po podání homeopatik? Neexistuje "standardizovaný" včelstvo....počty VD mohou kolīsat v rádu stovek, ne-li tisíců. V jednom včelstvu může být spad 10 ks Vd ještě přirozený a ve druhém už léčebný.....a jak to posoudit?.....i v přīpadě že nebudeme polemizovat o účinnosti homeopatik....
A popel jaký a z čeho? Černé uhlí, hnědé uhlí,z briket uhelných nebo dřevěných, ze dřeva jakých stromů, jednodruhových nebo ze směsí v určitém poměru, z pražců.......?
Stran: 1 2
Referenční URL's