Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medové cukrovinky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nemáte náhodou někdo nějaké zkušenosti s výrobou medových cukrovinek? Myslím tím cucavé bonbóny nebo želatinové medvídky? Známí mně vyprávěli, že kdysi od nějakého včelaře dostali ochutnat domácí medvídky. Dělal je prý z medu, želatiny a kys. citrónové. Ale chtělo by to asi nějaký detailnější postup.
Příteli. Výrobu bombonu z medu najdeš ve včelařské encyklopedii z roku 1956 na stránce 491.
Jirka
Děkuju, ale tu bohužel nevlastním. Zkusím to někde v knihovně.Wink
Zkusil jsem si zadat do Googlu klíčová slova recept medové bonbony a ejhle, nějaké recepty se tam objevily. Wink
(23.03.2012 16:37)PetrM napsal(a): [ -> ]a ejhle, nějaké recepty se tam objevily. Wink

No, recepty se sice objevily, ale dá se podle nich vařit? Podle těch, co se objevily mně, se teda vařit nedá. Uvádějí, že směs s čokoládou začne bublat. No jo, ale když čokoládu doženu k varu, NIKDY z ní čokoládu neudělám, hmota se rozdělí na jednotlivé složky, které se nespojí. Čokoládu musím dělat za tepla, snese teplotu do max. 45 st.C.
To je vada receptů na netu: jsou odněkud opsané, ale autor je nikdy nezkoušel, protože postup v nich je nesmyslný. Stejně tak, jako když vidím recept na perníčky, kde je uvedeno, že smícháme jedlou sodu a ocet a tím zaděláme těsto. Zkusil to autor někdy udělat?
Dort včela na slunečnici .Dostal jsem ho od dcery která ho upekla a nazdobila.Smile

[Obrázky: v_ela_foto_334.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_336.jpg]
Říkala manželka, šikovná holka a moc trpělivosti a práce
Včera jsem zkoušel dle návodu z nettu udělat medové bonbony. Výsledek? Vyhozená sklenice medu Dodgy . Už příprava želatiny byl veliký problém. Psali 100 g na 100 ml. Jestli jste to někdo někdy zkoušeli, tak by mne zajímalo jak se Vám to podařilo rozmíchat a vpravit do medu. Ve finále jsem to šlehal ručním mixerem. Budu experimentovat dál...
PS: jestli někdo máte nějaký osvědčený recept na bonbony, prosím o zveřejnění. Děkuju.
Co já znám o vlastnostech želatiny, tak by to asi chtělo zahřát. Předpokládám takových 45 až 55 °C a stále míchat. Takže to na vyhození nevidím, jen bych tu směs zahříval tak, až se rozpustí.
Já to nezkoušel!
zahříval jsem to až až...až to nejde z hrnce dolu Smile
Tak je to hotovýSmile
Želatina potřebuje vždy nějaký podíl vody. Podle toho pak vypadá výsledek. Od gumových medvídků až po tvrdé cukroví.
(09.03.2013 13:59)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Včera jsem zkoušel dle návodu z nettu udělat medové bonbony. Výsledek? Vyhozená sklenice medu Dodgy . Už příprava želatiny byl veliký problém. Psali 100 g na 100 ml. Jestli jste to někdo někdy zkoušeli, tak by mne zajímalo jak se Vám to podařilo rozmíchat a vpravit do medu. Ve finále jsem to šlehal ručním mixerem. Budu experimentovat dál...
PS: jestli někdo máte nějaký osvědčený recept na bonbony, prosím o zveřejnění. Děkuju.

Medové bonbony.
Výroba jest poměrně jednoduchá a s oblibou se upotřebuje aromatický med. Praví Malá včelařská enciklopedie ing. Jiřího Savina z roku 1947. Recept je však mnohem starší. Stejný recept jsem nalezl i ve Včelařské encyklopedii z roku 1956.

[Obrázky: DSC02103_1.jpg]

Recept je to našimi předky vynalezený i vyzkoušený. Já však na to nemám. Všem odvážným přeji mnoho hezkých zážitků Surprised.
JK
tak to hodně štěstí pří výrbě bombónůBig Grin
Referenční URL's