Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Není plod
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den, včelařím od letošního jara. Mám 4 nástavkové úly. Jedno včelstvo je od začátku slabé - zatím nemá medník a čekám na zaslání nové matky.

Ostatní tři včelstva jsou v síle. Všechny mají dva nástavky plodiště a 1 - 2 medníky. Zatím šlo vše hladce. Hodně toho vystavěly, hodně medu už nanosily, je jich spousta. Dosud šlo vše hladce a plodovaly jako divé, medu mají i po vytočení dost, ale v sobotu jsem zjistil, že nemají žádný nezavíčkovaný plod. Že bych najednou omylem zabil matky ve všech včelstvech se mi zdá divné (ikdyž jsme u všech vylamovali matečníky)., na vyrojení to také nevypadá - úly jsou včel plné. Nebo je to jen přirozená přestávka v důsledku špatného počasí, nebo že matka neměla kam klást?
Poraďte co dělat? Nebo vyčkávat?
Děkuji.
A jaky byl duvod,proc narazily matecniky...neprisly pred tim o matku? Dej jim jiny plod z jineho vcelstva at si muzou narazit nove. Jeden muj znamy, takovy kovozemedelec nepouziva mrizku a ke vcelkam se chova hrube kdyz vytaci. Tam o matku pri vytaceni prijit muzes lehce
(04.06.2012 11:11)Josef Civín napsal(a): [ -> ]i když jsme u všech vylamovali matečníky

Jestli byl nějaký matečník zavíčkovaný tak se jistě vyrojily.
Mřížku používám, takže mi likvidace matky při vytáčení přijde dost nepravděpodobná (v žádném z medníků nebyl plod, takže soudím, že se tam nedostala).

Včelař, od kterého jsem včelstva pořídil je rozmnožoval rojením, tedy předpokládám, že rojivé tendence mají v krvi. První matečníky jsme vylamovali už počátkem května a ještě minulý týden jsme měli nezavíčkovaný plod - tedy nepřítomnost matky asi důvodem založení matečníků nebude. V současnosti máme plod zavíčkovaný a vypadá jako dělničí.

Co se týká vyrojení, tak mi přijde, že na to je v úlech moc včel. Jsou důkladně obsednuté všechny uličky ve třech nástavcích.

Nevím jak na přidání nezavíčkovaného plodu - protože mám plod jen v tom velmi slabém včelstvu a obávám se, že touto akcí ho úplně zdecimuji.

Tak nevím. Má smysl čekat jestli se nerozklade, nebo raději obětovat slabé včelstvo (ke kterému bych měl tento týden dostat novou matku)?

Děkuji za rady.
Pockej jak Ti zareaguji pan Pesek,Skala nebo Turcany. Ti uz si budou vedet rady. Nekdo z nich Ti do vecera urcite napise fundovanou odpoved Smile
Budu vděčný
A mají matky kde klást? Tedy volné plásty? Kdybys přendával nezavíčkovaný plod, tak jej nahraď plodem zavíčkovaným ze silného včelstva. Pokud je silné včelstvo bez matky, tak si na otevřeném plodu narazí matečníky a matka ve slabém včelstvu zareaguje na přítomnost cizího plodu silnějším kladením - bude mít pocit, že je tam nějaká její sokyně a bude se snažit množstevně převýšit počet cizích včel, nehledě na to, že včely vyběhnou dřív a budou rychleji připraveny na snůšku, nebo opečovávat více plodu
(04.06.2012 13:55)Josef Civín napsal(a): [ -> ]Co se týká vyrojení, tak mi přijde, že na to je v úlech moc včel. Jsou důkladně obsednuté všechny uličky ve třech nástavcích.

Proč jsi nedal 4 nástavek? Bylo by víc místa na zásoby, plod ... ?
Čtvrtý nástavek tam je, ale ten zatím obsedají jen sporadicky. Klást kam mají. Po vylíhnutí plotu z minulých týdnů je dole většina plástů zcela prázdných.
Máš je všechny vyrojený a v lepším případě jsou v nich nové matky, které se ještě nerozkladly. Zjistíš to tak, že vezneš ze slabého včelstva plásty z otevřeným plodem, kde jsou larvičky do tří dnů stáří a pokud včelstva narazí nouzové matečníky, jsou bez matky. Jestli né, je vnich matka, ale ještě se nerozkladla.
Úplně nejlepší by bylo, sehnad si od chovatele matek matečníky před vyběhnutím a ty vložit k plodovým plástům do včelstev. Nemusel bys čekat, až se ti vylíhnou a oplodní matky z nouz. matěčníků. Nebývají drahé a tak by tě tolik nemrzelo, že o ně příjdeš.
Když se ti vyrojily všechny, nemáš s čím srovnávat, takže to může vypadat, že jsou včelstva silná.
Z vyrojených včelstev udělej oddělek (postup je v jiném tématu na tomto fóru) a tomu přidej matku, která ti má přijít. Později ho můžeš spojit se slabým včelstvem, kterému jsi ještě odebral většinu plodu.
Josef, príčina môže byť celkom prózaická. Tento jav pozorujem aj ja. Neviem ako je to u vás s podmiernkami na prínos sladiny, ale u ná nepršalo už niekedy od začiatku mája. Včely sladinu vôbec nenosia ale ani peľ, lebo nemá čo kvitnúť , lúky sú suché. Pomerne pekné plochy plodu sa liahnu, ale nový plod, stratil kontinuitu s ešte nevyliahnutého plodu. Bol som tým prekvapený, minule som prelarvoval larvičky v chove matiek a v celom úli som nevedel nájsť dostato 24 hod. larvičiek. Ak sú včelstvá ticho a normálne sa chovajú, snaž sa nájsť pre svoje uspokojenie , matku. Pri včelách zažiješ rôzne príhody, ak si včelárenie osvojíš na celý život.
Tak moc děkuji za rady. Včelařím víkendově, tedy do včel se dostanu v pátek, či sobotu. Z diskuze jsem pochopil (doufám, že správně) toto:
buď se včely vyrojily - v tom případě by měly být v úlech nové matky, které začnou klást, nebo si daly přestávku kvůli počasí a matky se zase rozkladou, nebo všechna tři včelstva přišla o matku.

Jako řešení vidím prohlédnout včelstva. Najdu-li plod je vše v pořádku, nenajdu-li plod nezbývá než buď najít matku, nebo přidat matečník (seženu-li ho), nebo přidat otevřený plod.

Uvažuji správně?

Možná rizika:
Najdu-li plod, poznám nějak, že neklade trubčice?
Přidám-li plod, či matečník, nevyrojí se mi?

Ještě jednou dky.
Matka klade jedno vajíčko do buňky a téměř vždy doprostřed, trubčice klade do jedné buňky několik vajíček a jsou tam poházená všeljak. Někdy ale může mladá matka klást jako trubčice, ale jak se rozklade, tak se srovná do normálu.

Přidáním plodu se ti nevyrojí a pokud přidáš matečník (do plodiště) a bude tam matka, tak ho vykouše. Vyrojení by hrozilo jen tehdy, pokud by se chtěly vyrojit a měly založené rojové matečníky, tak přidáním zavíčkovaného by se to mohlo uspíšit.
Ještě jednou děkuji za rady. Dvě matky se pěkně rozkladly a bylo v úlech spousta plodu i matečníky. Třetí nic, zkusili jsme hledat matku ale nenalezli. To samozřejmě nemusí znamenat, že tam není. Plodiště mělo 22 hustě obsednutých rámků. Tak jsme zkusili přidat rámek s matečníky od vedle...
Referenční URL's