Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Může rámek s trubčinou zamezit rozvoji?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj lidi, zajímal by mě váš názor. Letos jsou na tom mé včelky bídně, ale na schůzi jsem se dozvěděl, že obodbně jsou na tom i včelaři v mém okolí - přičítám to špatnému vyzimování (částečně i melecitóza) a špatným povětrnostím podmínkám během jarního rozvoje (zima) a snůšky (sucho). Letos opravdu jsem pozoroval, jak dlouhověké včely odcházejí a nejsou nahrazovány mladými. I z toho důvodu i nyní mám neodstatek včel v úle. Jsem navyklý přibližně jako 6 nebo 7 rámek při nasazování medníků dávat trubčí rámek. K mému překvapení jsem zjistil, že u třech včel (ze tří prohlédnutých) v plodišti jsou dělničí rámky zakladeny právě jen po trubčinu a dál už ne. Připadá mi to, jako kdyby rámek s trubčinou bránil většímu rozvoji a dalšímu zakladení dělničiny, nemluvě o stavění díla na koncovém stavebním rámku. Myslíte, že trubčí rámek v plodišti na takovém místě může být důvodem, proč včely nejdou do síly? Zdá se mi, jako kdyby letos trubčí rámek bral včelám energii potřebnou pro rozvoj. Co myslíte?
Nemyslím. Uvažovat v intencích, že zabráním rozvoji superorganismu, který tu existuje v takřka neměnné podobě desítky tisíce let na stavbě, kterou si tvoří podle svých momentálních potřeb je, si myslím, zcestné. Hledal bych jiné příčiny takového stavu. (Např. odebrání valné části zásob a současně s tím omezení snůšky.)
To sice ano, ale tento organismus volně existuje přirozeně a vyvijí se podle svých možností a jiných zákonitostí, kdežto tady já v úle uměle určuji nebo ovlivňuji, jakým způsobem má jít vývoj. Nicméně pořád se mi nedostává vysvětlení a vrtá mi v hlavě, co je důvodem toho, že matky ve třech včelstvech zakladou plodiště jen po trubčí rámek a dál nejdou.
Nemyslím si že je to pravou příčinou trubčí rámek.Spíše bych přičítal tento problém malé snůšce v počátku sezony nebo malým zásobam po zimě.Matky Sklenar jsou známe a mám to i vyzkoušené že kladou i když je malá snůška a u těch hrozí že při slabé zásobě vyhladoví i když matka klade jak o život.Zatím co matky Vigor pokud mají malou zásobu nebo je slabá snůška přestanou téměř klást a toto včelstvo v podstatě živoří a nebo padne.Pokud mohu doporučit zkuste je přikrmit nejlépe medem nebo medocukrovým těstem,ne krmným roztokem vyhnete se rabování (slídivosti) Pokud máte zkrystalizovaný med ve sklence napíchejte do něj dřívka aby se včely dostaly k medu ,sklenici dejte dnem vzhůru na rámky překryjte nástavkem včely ho doněkolika dní vyberou během několika dní by se měla zvýšit rozkladenost matky a tím i rozvoj včelstva.Aco se trubčiny týče matka si sama určuje co potřebují včely faktem ale zůstava pokud matka vycítí absenci zásob jak sladiny tak pylu omezí převážne trubčinu, kde je vyšší spotřeba zásob při nižší efektivitě výtěžnosti.
(13.06.2012 20:58)Axolotlik napsal(a): [ -> ]Nicméně pořád se mi nedostává vysvětlení a vrtá mi v hlavě, co je důvodem toho, že matky ve třech včelstvech zakladou plodiště jen po trubčí rámek a dál nejdou.

Ve Vašem případě v důsledku nedostatečné průkaznosti s ohledem na počet zkoumaných včelstev bych to považoval za náhodný jev, protože např. v mém případě byly volné trámky umisťované do nástavku na různé pozice a Vámi zmiňovaný jev nenastal, v několika nástavcích silnějších včelstev je dělničí plod i na zcela krajních pozicích, byť trubčina je někde na 7. nebo i středovém 5. rámku.
Trubčí rámek lze považovat jen jako částečné opatření proti rojení a to pouze do doby než je v něm zavíčkován plod.Určitě to není tak že když strčím do každého nástavku dva stavební rámky že mám vystaráno s rojením.
Matka také stavební rámk bezproblému překročí a klade i do rámků za ním popřípadě před ním.Zcela běžně vkládám několik stavebních rámků podle síly včelstva jen doba určuje kam je umístím.Tedy i zde platí že včelstvo ovlivňují další faktory jiné je to na jaře jiná ve snůškách atd.
preto sa dava do plodiska stavebny ramik, na ktorom zacnu stavat predovsetkym trudovinu aby sa nepotlacoval stavebny pud vciel a zaroven sa oddaluje rojova nalada. Ja to tak aspon robim.
Tento rok som sa v dvoch najlepsich rodinach rozhodol nechat vsetku trubcinu, aby som "zatrubcil" okolie s trubcami z miernych rodin. Na moje prekvapenie rodiny zacali byt co sa prinosu medu skor podpriemerne aj ked vciel bolo plno - a rojova nalada sa akosi prejavila silnejsie ako u inych. Po naslednom doslednom zniceni trubciny trvalo aj tak cely maj kym sa vratili do svojej mednej prinosovej kondicie.

Tento faktor trubcieho parazitizmu na rodine je podla mna podcenovany - vela trubcov moze stat rodinu vela medu.
Jeden rámek s trubčinou nemá při postupu kladení matky či na rozvoj včelstva absolutně žádný vliv , jednak můžou být rámky za trubčinou zanesené medem a matka nemá kam klást nebo včelky ještě plně neobsedají celý prostor nástavku a nebo matka přešla do druhého nástavku , jinej důvod tam není , pro klid duše není nic jednoduššího než dát trubčí rámek do medníku a místo něj vložit souš nebo mezistěnu...
(14.06.2012 9:35)Scipio napsal(a): [ -> ]Tento faktor trubcieho parazitizmu na rodine je podla mna podcenovany - vela trubcov moze stat rodinu vela medu.

Bohužel,s tímto názorem nemohu než nesouhlasit.
Už před léty, někdy kolem roku 1986 jsme si po jednom sezení nízkonástavkového kroužku v Brně šli sednout někam na kafe. A jeden z tenkrát přítomných včelařů prohlásil: JÁ KAŠLU NA VŠE, JÁ CHOVÁM TRUBCE!! Pomyslel jsem si, co je to za blbost. Ale pořád mi to vrtalo hlavou. Pak jsem pochopil
Včelstvo, které si odchovává trubce tím dává navenek signál, že je v perfektní kondici, že mu prostě nic neschází. Je to výrazem toho, že je prostě vše v rovnváze, proto si to dovolí. Naopak nechování trubců zcela zákonitě musí signalizovat něco jiného.
Podle mého názoru je přítomnost trubců i indikátorem rovnováhy. Myslím si, že i včely samotné by "zvlčily" nebýt trubců. Oni i podle mne produkují některé hormony, které provokují včelstvo k aktivitě. A bez těch hormonů, nebo alespoň jisté hladiny včelstvo k ničemu nevyprovokujete. Od té doby dáváme včelstvu 2 - 3 stavební rámky a nikdy jsem nepozoroval cokoli chybného. Až letos, ale to je úplně z jiného soudku, tento rok nelze řadit nikam jinam, než jako propadák, kde moc standartních věcí, ve včelařině obecně platných nefunguje.
A proto bych to nechal na matce přírodě. Pokud vložíte stavebních rámků moc, včely některé z nich zastaví dělničinou. Prostě proto, že trubců potřebují jen určité množství.
Vraťme se k původnímu včelstvu bez člověka - vkládal mu někdo stavební rámky, nebo naopak vyřezával trubčinu?
iRP
dobrý den,
já dávám asi třetinu stavebních rámků, včely ze začátku staví trubčinu, ale postupně to tak nějak smíchávají a v současné době už prakticky vždy staví dělničinu. Mám pocit, že každé včelstvo si to dělá po svém. Letos se mi žádné nevyrojily, jen u šesti včelstev jsem postupně nasadil přelétáky, připadalo mi jich tam moc, visely v podmetu a nějak divně bzučely. Potvrzuji, že matka klidne přejde i nezastavěný trubčí rámek a klade kdekoliv, kde na to má připravené buňky (dost zebruji, takže stejným způsobem přechází i ty tlustoplásty se zásobami, pokud jsou vedle vystavěné souše, tak je zaklade klidně po obou stranách toho tlustoplástu nebo trubčího rámku). Takže podle mne trubčí rámek nemůže být překážkou. Leda může být indikátorem konce stavby - přece jen jim to dá trochu víc práce, než vytáhnout mezistěnu, takže když končí stavba, tak se to na stavebním rámku projeví pravděpodpobněji, než na mezistěnovém.
(14.06.2012 9:35)Scipio napsal(a): [ -> ]Tento rok som sa v dvoch najlepsich rodinach rozhodol nechat vsetku trubcinu, aby som "zatrubcil" okolie s trubcami z miernych rodin. Na moje prekvapenie rodiny zacali byt co sa prinosu medu skor podpriemerne aj ked vciel bolo plno - a rojova nalada sa akosi prejavila silnejsie ako u inych. Po naslednom doslednom zniceni trubciny trvalo aj tak cely maj kym sa vratili do svojej mednej prinosovej kondicie.

Tento faktor trubcieho parazitizmu na rodine je podla mna podcenovany - vela trubcov moze stat rodinu vela medu.

scipio,aky mas rozmer plodiska-pocet plastov?
Klasicke Bcko 10 ramikove.
Referenční URL's