Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přeleták
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zvažuji udělat přeleták, ale zatím jsem to nikdy nezkoušel.

Začátkem června jsem založil dva oddělky s koupenými matkami. Měl jsem jen dva vyzimované oddělky. Jeden se rozvíjel dobře, ale druhý stál za prd a musel jsem ho posilovat z toho prvního a krmit a tím oslabovat ten první. Proto jsem v době tvorby oddělků neměl moc rámků s plodem (zavíčkovaným) k dispozici (včely u nás letos ke všemu i bídně plodovaly, viz téma jinde). Chtěl jsem každý oddělek založit na dvou rámcích s plodem a proto jsem do jednoho oddělku musel dát rámek s otevřeným plodem (a možná i nějakým tím vajíčkem), což byla asi velká chyba. Při kontrole po týdnu od uvolnění matky jsem zjistil, že matka je na sítu ve dně mrtvá a včely mají naraženy 4 matečníky (z toho jeden už zavřený) na rámku s otevřeným plodem.

Nyní uvažuji zrušit ty matečníky a vzít ten NN s oddělkem a postavit ho na ten druhý oddělek a tím je spojit. Druhý den bych sundal horní medný NN z toho lépe se rozvíjejícího včelstva (mám dojem, že v něm je RN a bojím se, aby se mi nevyrojil) a dal ho na ten spojený oddělek a zároveň je prohodil na jejich místech - úl s oddělkem dal na místo tohoto včelstva a včelstvo na místo oddělku (místa jsou od sebe vzdálena cca 8 metrů).

Mýslíte, že by to mohlo fungovat a zároveň nevím pokud ano, jestli mám otevřít česno a očka i v horních NN u toho oddělku?
V odloženci ponechaj jednu zaviečkovanú materskú bunku ( možno dve ) a zameň miesta s kmeňovým včelstvom. Nič iné netreba, iba ak rozšíriť priestor v odloženci.
První plánovaný krok jsem už provedl, vylámal jsem matečníky a oddělky spojil. Jde mi o to, že v mém nejsilnějším včelstvu je možná rojová nálada a tak jsem přemýšlel, jestli by šlo metodou přeletáku ji zrušit a zároveň oddělek tím rychle dostat do síly. Snůška k vytáčení už u nás asi žádná nebude, pokud nebude medovice, tak není třeba je zbytečně držet v síle, ani pokud by v nich nebyla RN.
Mám jeden oddělek v pěkné síle ( i hodně naplodováno ) a chtěl bych jím za použití přeletáku posílit jeden dosti slabý. Teorie nastudována, ale pak přišli otázky.
  1. Kdy úly mezi sebou prohodit? Předpokládám, že ideálně večer nebo ráno v době letového klidu.
  2. Předpoklad mám takový, že létavky vyletí z nových pozic, ale vžebrají se na původní místo, do pro ně nového úlu. Nebude to pro ten silný oddělek až příliš velká rána do vazu, když místo svého hejna létavek dostane hrstku těch ze slabého? Neudělám tím víc škody než užitku?
Samozřejmě budu krmit, tak jako celou dobu, ale jestli to bude stačit, když se jim omezí přísun pylu, vody ...

Omlouvám se možná za stupidní dotaz, ale v knížce se to zdá jasné, teď před činem, ale váhám.
Co prosím tě znamená v pěkné síle a hodně naplodováno. Tímhle zákrokem ten letošní oddělek jen podtrhneš. Slabému stejně nepomůžeš a silný oslabíš. Smiř se stím že na všechna včelstva mají stejný rozvoj. Pokud jsi jim vytvořil optimální podmínky tak tenhle zákrok neprospěje ani jednomu. Máš možnost vzít plod na posílení slabého oddělku z jiného včelstva než je ten silný oddělek.
Nemám nic než ty oddělky odkud vzít plod. To co píšeš je samozřejmě věc, která mě taky straší, místo jednoho pěkného oddělku a jednoho ponechaného na matku přírodu, to celé rozvrtám a budu mít dva podprůměrné, ze kterých nebude příští rok nic, co by stálo za řeč.
Udělám asi jen plodovou stimulaci výměnou "kus za kus" a alespoň zjistím účinnost.
Díky za názor.
Zatím jste neodpověděl na zásadní dotaz Pavla Šuka, co to znamená"v plné síle a pěkně zaplodováno". Já bych dotaz doplnil. Co znamená " dost slabý"?
Nejlépe je udat rámkovou míru, počet obsednutých plástů a přibližnou zaplodovanou plochu v jednotlivých oddělcích.
Bez těchto informací je těžké poradit. Huh
Dost silné se mi zdájí ty, co obsedají celý 1VN (39x24) a stavějí i krajní MS. Plno létavek v očku, jsou schopny nosit hodně zásob ( ale i přesto mírně podněcuji ). Zaplodováno cca 8 rámků, různé stáří ( v podstatě není krycí plást, plodují až po krajní MS ). Jedny se chystám o víkendu rozšířit o 2VN. U druhých buď to samé nebo ten přeleták.
Ten slabý je na 5 rámkách, cca 2 zav. plodu, pár larviček před zavíčkováním. Vajíčka jsem neviděl, ale souše jsou černé jako bota a chodím do nich večer, takže nevím na 100%. Matka ale je. Krmím a čekám jestli se pořádně rozklade. Proto bych zkusil i tu plodovou stimulaci. Ale hlavně v porovnání se všemi dalšími velmi málo létavek. Oddělky jsem přivezl z cca 20km, takže vrátit se nemohly.
Zkusil bych to vylepšit tím přelétákem. Večer zaměnit ten slabý a ten nejsilnější. U toho slabého na novém místě alespoň na 2 dny hodně zúžit česno. Před česna obou vyměněných oddělků zapíchněte nějakou větev, která bude opticky měnit "pohled na česno" při příletu.
Část létavek se vrátí do toho silného, část se vžebrá do slabého a posílí ho. Matka pak bude moct naplno klást a do zimy budou oba v dostatečné síle.
Oba oddělky krmit!!!
Nezapomeňte zkontrolovat, zda nemáte v oddělcích roztoče. Pokud ano, tak ihned léčit!
A také nezapomeňte uveřejnit výsledek. Zlomte vaz. Cool
Děkuji za radu. Vyzkouším tento postup.
Roztoče jsem kontroloval po přívozu oddělků, pak bylo velké teplo a zúžené česno, takže jsem dal podložky pryč. Do té doby měl jen jeden oddělek 1 VD/den, zbytek čisto.
Nyní se ochladilo, tak dám podložky zpět a budu sledovat. Ohledně léčby jsem však úplně rozpolcen. Jsou včelaři co zásadně nedoporučují použít KM do oddělku kvůli následnému omezení plodování, jiní že ano, ale dlouhodobým odpařovačem na 65% KM. Ten zatím nemám a v jednotlivých druzích se ztácím. Formidol s přelepením několika dírek prý další možnost.
Musím projít téma o KM a uvidím jestli mi to nějak uspořádá myšlenky. Největší past pro mě je to, že určitě bude rozdíl léčit produkční včelstvo, než oddělek.
Pepe, netreba si komplikovať postupy. Ak chceš vyrovnať odložence ( nie sú to preletáky ) tak, tak ako zamýšľaš, zameniť zo silnejšieho odloženca zaviečkovaný plodový rámik za rámik s otvoreným plodom zo slabšieho odloženca bez včiel. V tom slabšom odloženci si nepridal medzistienky, že tam máš plásty ako bota? Po týždni alebo neskôr sa zámena plodových plástov môže opakovať ak to bude treba, atd. A vec je vyriešená. Pre začiatočníka zámenu miest včelstiev nedoporučujem. Ak už, tak zámena sa robí počas plného letu včiel to jest okolo 10 hodiny, aby zámena lietaviek bola dokonalá, ak to urobíš pred večerom zámena lietaviek nemusí prebehnúť ak sa napríklad zhorší počasie na nasledujúci deň.



Pepe, ešte som zabudol. Krajné nedostavané medzistienky treba premiestniť ďalej od kraja aby odloženec pravidelne ich dobudoval. Pri rozšírení o medník bolo by dobre ( s citom ) plodové plásty prevesiť nad plodové a do obidvoch častí po okrajoch doplniť medzistienkami. Po čase ak pri dennom kŕmení vystavia ďalšie medzistienky, úprava medzistienok ako vyššie.
Děkuji i za tuto radu. Z mého pohledu má celkem hlavu a patu. Pokud dám slabému oddělku zavíčkovaný plod, ušetřím práci mladuškám, které mohou plnit jiné povinnosti. Zároveň silnější oddělek příliš neoslabím, protože dostane otevřený plod od toho slabého. Navíc to bude plnit roli plodového stimulu, což jsem jednoznačně chtěl vyzkoušet. Nezdá se mi to tak riskantní jako přeleták. Zároveň mi to nezabrání rozšířit i tento silný oddělek o nástavek. Určitě to zvážím.
Rozšíření plánuji jak je popsáno.
Černé souše jsou si přivezl s oddělky, příští výměna díla je nemine.
Pepe než se pustíš do zamýšleného zásahu, tak si prosím zkus zodpovědět pár otázek, které ti pomohou najít proč jsou mezi oběma oddělky ony rozdíly.
  1. Kdy byly oddělky vytvořeny.
  2. Jakým způsobem. ( z kolika plodových plástů, případně jestli se nejednalo o smetenec)
  3. Jak byla přidána matka.( oplozená rozkladená matka, zralý matečník, nouzová matka z otevřeného plodu)
  4. kolik je v součastné době v oddělku plodu, který se vylíhne do 21 dnů. (decimetry čtvereční)
Chápu že jsi celý natěšený kdy už to bude, ale vše má svůj čas. Bud trpělivý a bedlivě je pozoruj. Včely nejsou kvasnice aby ti do rána zaplnily celý úl. Jinak oddělek může klidně zimovat na jednom nástavku tvého rozměru 39*24.
A hlavně mladé matky v oddělku budou klástt až do podzimu aby pěkně zesílily. Jde jim totiž o přežití, tak nemohou plítvat a to ani nadbytečným počtem včel. Letos už je žádná snůška nečeká jde jim je o to se připravit na zimu.
Milulý rok jsem měl ten samý případ. Dva oddělky stejně založené s koupenými matkami F1. Jeden krásně prosperoval, zaplodovaný skoro celý šestirámkový úlek 39x24, létavky nosily pyl. Druhý málo létal, zaplodované dva plásty uprostřed. Udělal jsem přeleták, a co se stalo? Několik dní boje na česně, spousta mrtvolek, nehezký pohled. Nakonec včelky z původně silného oddělku udělaly výměnu matky, oddělek natolik zeslábl, že jsem ho musel spojit s jiným. Původně slabý oddělek jsem sice zazimoval, ale jako slabocha. Matka zřejmě nebyla k tomu, včelky dlouho do zimy chovaly trubce a asi se jí chystaly vyměnit, ale nedošlo k tomu a na jaře bylo včelstvo bezmatečné. Po této zkušenosti bych už do přeletáku nešel. Buď posílit plodovým plástem a nebo to nechat na přírodě. Pokud byl oddělek dobře založen, stejně jako ten silný a je matka OK, má ještě dost času dotáhnout včelstvo k úspěšnému vyzimování. Pokud ne tak bohužel...
Já řešil minulý rok také ten samý "problém"
Měl jsem dva oddělky, z nihž jeden byl o poznání lepší - přehazoval jsem plodm dvakrát jsem přehodil úly a pořád to samé. Přehazováním plodu jsem asi matky vyprovokoval k větším výkonům, ale rozdíl byl pořád patrný.
Oddělky jsem zazimoval na 3 a 2 nástavcích. Na jaře byl ten slabší pořád o jeden nástavek pomalejší, ale ve finále mě předběhl ve snůšce a vyrojil se - myslím, že to chtělo včas přidat další medník.
Musím navíc říci, že ten slabší byl o poznání mírnější, ne, že v tom druhém byly nějak agresivní včely, ale velkou většinu žihadel jsem dostal v tom silnějším.

Takže u mě platí pravidlo, něco za něco s tím ,že to na medu nebylo poznat.
Tobě doporučuji maximálně přehazovat plod, možná, podle citu, občas sebrat tomu silnějšímu jeden plást a dát ho slabšímu. Přehazování úlů u mě mělo vždy krátkodobý efekt.
Chlapy, díky moc za osobní zkušenosti. Jak to tak čtu, tak ten přeleták zatím praktikovat nebudu. Zkusím je trochu motivovat výměnou plodu a uvidím výsledek. Kdyžtak za nějaký ten týden napíši jak to dopadlo, až to bude někdo řešit za rok, tak bude vědět další real zkušenost.
Může také být, že ty 2 silné oddělky mají matky Singer ( což se říká, že jsou plodařky ) a ty jedou opravdu jak šicí stroj. Ty dva slabší jsou Sklenar nebo Troisec ( prodávající nevěděl přesně ) a plodovací rozjezd je u nich možná pomalejší, ale vše plně doženou.
To ale prudce spekuluji. Wink
A teď jednu úplně mimo téma. Za jak dlouho se z mladušky stane letavka? Nejsem si vědom, že bych to zatím někde četl.
To proto, že M v tom slabším začala podle infa klást začátkem června, tedy první včelky se líhly kolem 25.6. , takže cca před 2-3 týdny. Není tedy možné, že stresuji zbytečně, bo původní včely, ze kterých byl oddělek koncem května založen se blíží svémi osudu a nové včely jsou zatím moc mladé, aby byly letavkami. Není prostě problém jen v tom, že teď jsem narazil na období "výpadku" během oplodnění matky? Celý můj dotaz totiž vyvolalo hlavně to, že tento slabý oddělek má dle mého názoru v porovnání se všemi dalšími velmi málo letavek.
Včelí superorganismus je velmi přizpůsobivý. Jak je nedostatek nějaké "profese" dokáže velmi rychle zareagovat a část včel se jí zhostí. Nese to sebou anatomické přizpůsobení jednotlivých včel. Tedy z mladušek se mohou stát létavky a z létavek včely ošetřující plod (mladušky), pominu-li ostatní práce.
U nových oddělků (jen mladušky) trvá zhruba týden, než dobře brání česno a vysílají létavky do terénu. Ale není to žádný hukot. Přeci jen včelek je tam málo a adekvátně k tomu vypadá i letový provoz.
Pokud uvažuji, že původní osazenstvo již téměř vymřelo, zůstávají jen včely nakladené novou Matkou. Nová Matka po oplození taky neklade 2000 vajíček denně, ale o mnoho méně (odhadem několik set denně, také záleží na ostatních faktorech). Přeci jen vstupních zdrojů je výrazně méně, než v normálním včelstvu. Mimoto Matka se teprve rozkládá. Takže včel ze kterých už mohou být létavky, je poskrovnu.
Další faktor je počasí (poměrně chladno) a snůška (nyní žádná - u mně jako skoro celou tuto sezonu). To znamená taky velmi omezený let (prakticky jen pro vodu, popř. pyl).

To, že jsou mezi jednotlivými včelstvy rozdíly, je fakt. Někdy za to mohou dědičné vlastnosti (genetická paměť) linie. Někdy to značí nedostatek některého z faktorů (med, pyl, voda, včely, matka, teplo, snůška, i prostor). Nebo možný výskyt nemoci, nebo parazita (- Varoa, hlodavec). Nebo vylupování oddělku včelami ( poslední fázi, dokončují vosy), pokud není včelstvíčko sociálně harmonizované.
Je toho mnoho, co může ovlivnit vývoj. Osobně nechávám oddělky svému vývoji (jen sleduji a pokrmuji) a v odd, které nemají na přezimování zruším Matky (v říjnu) a spojím je s jiným. Přeci si nebudu udržovat takové "kriplmatky" na včelnici. Tedy jedná se o přírodní výběr.
Mám "produkční" včelstva a nějaký oddělek.
Chtěl bych efektivně zdvojnásobit počet včelstev až teď, v době kdy jsou k dispozici hotové F 1 matky z vyšších chovů.
Uvažuji o možnosti udělat ze všech včelstev přeletáky, tak jak radí Anton Turčány = na vysoké dno pouze plásty bez veškerého plodu a matku ve vyjídací klícce. Zbytek včelstva odnést na jiný konec zahrady a nechat pokračovat.
Uvažuju správným směrem ?? A kdy to nejlíp udělat - asi v poledne při letové aktivitě, co ??
No páni mám na Vás otázočku .

Zo včelstva v rojovej nálade som pred týždňom vytvoril preleták na utlmenie RN .
Vybral som dva plodové rámiky kde boly narazené materské bunky , ku kraju plást zo zásobami , z druhej strany plodových rámikov prádznu súš a doplnil medzistienkami .
Túto "zostavu" som nechal na mieste pôvodného úlu a ten som premiestnil na iné miesto .

V preletáku som vylámal všetky MB okrem dvoch . V týchto dňoch predpokladám liahnutie . Včely nejavia žiadnu aktivitu , lietajú minimálne , stavajú tiež slabo .

CHcel by som sa spýtať či sa toto zmení ked sa mladá matka vyliahne , alebo oplodní , alebo môžem dokonca očakávať vyrojenie ?

Je to môj prvý preleták a preto neviem či sú tieto prejavy bežné a všetko je v poriadku .

Ďakujem
Na utlumení rojové nálady při naražených matečnících bych v této době použil spíše oddělek s původní matkou. K ní stačí 1 plást se včelami a se starším zavíčkovaným plodem, 1 s pylem a zásobami a zatím souš s vodou. Později mezistěny a krmit.
V původním včelstvu můžete většinu matečníků vylámat a nechat 1 hezký uzavřený nebo před uzavřením a 1 mladší. To pro jistotu, kdyby se ten starší nevylíhl.
Aktivita v úlu s matečníky je zřejmě malá proto, že v tuto dobu je převaha mladušek nad létavkami a mláďata zůstala s původní matkou.¨
Nehledě na to, že ani návrat létavek není stoprocentní a dost jich původní úl a matku neopustí.
Stran: 1 2
Referenční URL's