Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mrtvé včely pod víkem nad fólii
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den chtěl bych se zeptat, přešel jsem nově na nástavkové úly a nevím proč, ale při každé prohlídce úlu mám mrtvé včely pod víkem na průhledné fólii, může mi někdo poradit co s tím, děkuji.
Předpokládám, že je to proto, že folie není po obvodu víkem přitlačená k nástavku. Včely ji nadzvednou a prolízaji nahoru pod víko. Zpět nemohou protože folie za nima zase zapadne.
Asi to bude chtít hezky postaru DODO (pro mladší - dodělat doma). Například olištovat víko zevnitř nebo pod víko dát tolik izolace, aby tlačilo na folii a ta nešla nadzvednout.
..alebo dat vacsiu foliu,nech ju strecha pritlaci o ul(ja mam tak,ale pouzivam maksiu nez je durofol..neviem aku mas ty..
Nebude problém v tom, že je to durofol a nahoře neoškrabané horní lišty? Pokud máš fólii tenkou, ale přes celý půdorys úlu (ještě lépe o 2 - 3 mm větší, nemůže problém vzniknout. Jinak škrabat, aby fólie dolehla po celé ploše. Chce to lépe a podrobněji popsat.
iRP
Na folii ještě pokládám jednu vrstvu starého koberce (jekoru). Drží tvar, zabezpečí přítlak folie i při špatně nasazeném víku a navíc plní i funkci izolační.
Právě proto má langstroth tzv. vnitřní víko ...
Je fakt, že vždycky se někde nějaká škvírka najde a holky jsou velice vynalézavé a protáhnou se i tam, kde by to člověk nečekal. Zpátky už ale ne ... Taky jich tam vždy několik mám a to se docela snažím jim v tom zabránit. Nevím, kudy se tam dostávají. Někdy se folie trochu vlní vlhkem a teplem ...
Jiří
Ja si myslím, že sa bavíte o ničom, majiteľ tejto "rarity" jednoducho včely tam zabudol a jednoducho uhynuli.
Referenční URL's