Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varování před kolapsy včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Výstraha se týká oblasti, kde monitoruji spad V.d. a pravděpodobně podobných dalších, kde je hranice mezi oblastmi, ve kterých došlo a zatím nedošlo ve 2011/2012 k hromadným úhynům na přemnožení V.d..
Jsou tak stále v doletu neošetřovaná volně žijící včelstva, ke kterým loňský domino efekt epidemie nedorazil nebo je natolik neohrozil, že přežila.
U jednoho mého včelstva došlo k extrémnímu nárůstu spadu tmavých roztočů, přičemž vyšetření na plodu je negativní. To je indicie o tom, že mé včelstvo pravděpodobně vyloupilo kolabující včelstvo v doletu.
Co s tím? Situace může přetrvávat celé tři měsíce. Tedy tři měsíce hubit!
To je důsledek chybné metodiky. Metodiky, jejíž hlavním krédem je vyhubení V.d. téměř do nuly. Metodiky, která ignoruje elementární podstatu přírodního děje.
(01.07.2012 11:18)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]...
Výstraha se týká oblasti, kde monitoruji spad V.d. ...

... a to je kde Huh ...
Další věc: je fakt, že skončila snůška, včelstva jsou rozjetá naplno, takže logickým důsledkem je, že shánějí, kde mohou ... A že to holky umějí dělat velmi tvrdě a důsledně ...
Takže také pozor na vše, co je slabší, zejména na oddělky ... Je to nemilosrdné ...
Nejlepší je situace, když si pečlivý včelař všimne, že jsou na suchu, a začne krmit ... A ostatní kolegové v okolí čekají na snůšku a další možné točení ... Pak si u něj dají dostaveníčko včely z širokého - dalekého okolí a nastane čoro - moro ...
Hodně štěstí a hlídat ... Wink
Jiří
Pavel Holub napsal(a):To je důsledek chybné metodiky. Metodiky, jejíž hlavním krédem je vyhubení V.d. téměř do nuly. Metodiky, která ignoruje elementární podstatu přírodního děje.

Nějak této větě nerozumím. Nechci se zastávat metodiky, ale má ta věta znamenat, že kdybychom nechali dostatek VD v našich včelstvech, tak by se volně žijící neošetřovaná včelstva dostatečně intenzivně nakazila a "včas" uhynula? Huh
Když budeme chovat varroasenzitivní populace v podmínkách českého včelaření s českou metodikou, tak takové nás čekají časy.
Více než tři čtvrtiny včelařů neumí chovat včelstva tak, aby se skoro nerojila a přitom si shání to "nejlepší" (matky), aby bylo co nejvíc medu. Ale neumí s tím zacházet.
Co ale včelaři zvládají bravurně, to je podzimní a jarní hubení roztoče. Kdyby raději toto nadšení využili v sezóně na protirojová opatření.
Výsledkem je to, že se tímto způsobem ošetřování vyprodukuje nadkritické množství životaschopných a téměř bez roztočů volně žijících varroasenzitivních včelstev. Tato včelstva bez úhony přežívají zimu a pak jsou zdrojem problémů, jichž jsme svědky.
Jednoduše řečeno " vychylujeme přirozenou rovnováhu mimo únosnou mez".
Kdybychom nehubili do nuly a ošetřovali včelstva podle přirozenějšího schéma v jiných termínech, nelpěli na té nule a udržovala by se ve včelstvech bezpečně zvladatelná úroveň V.d., nebyla by možná produkce "čistých rojů". Přitom je třeba dbát na protirojová opatření, udržovat rozumnou míru zavčelení a zrušit dotace.

(01.07.2012 12:52)yaw napsal(a): [ -> ]
(01.07.2012 11:18)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]...
Výstraha se týká oblasti, kde monitoruji spad V.d. ...

... a to je kde Huh ...

Sušicko.
Přesto bych byl ostražitým všude tam, kde ještě neudeřilo.
Ono ale už udeřilo na více místech. Již jsem psal v tématu "synchronizovaný odečet spadu" o tom, že během deseti dní se u mě zdvojnásobil spad. Abnormalita: pětitýdenní oddělek má denní spad 45 Vd oproti 1 Vd před deseti dny. A ačkoli mi krvácelo srdce, odvíčkoval jsem několik plodových buňek a plod bez Vd. A oproti Pavlovi, je to sever republiky. Upozornil jsem už i OSVS a protože dosud nebylo o gabonech v našich končinách rozhodnuto, dostane se dost včelařů do varroapresu. A je to o to horší, že ještě"zaplať pánbu" trvá snůška. Podle loňských tabulek je situace o tři týdny rychlejší než v loni.
(01.07.2012 14:35)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]... Podle loňských tabulek je situace o tři týdny rychlejší než v loni.

A to vloni byla situace taky cca o 3 týdny rychlejší než předloni ... V létě 2007 jsme byli překvapeni nástupem napadení už v červenci. Nyní je to už v červnu ...
Jiří
Tak u mě zatim nic nepadá. Monitoring delám u 6 včelstev. Ve včelstvech je spousta zavíčkované trubčiny, tak vyřezávám... Většina roztočů je prostě na plodu. Ovšem jak bude konec lipové snušky, tak to začne... Zatím je u mě zamoření včelstev nízké, i na rozlomených trubčích plástech je jen pár roztočů. Je fakt, že před lipovou snuškou bylo dlouhe období, kdy nic nenosily a většina včelstev měla 14 ti denní plodovou přestavku.
Krom pár kolegů z naší ZO a mne museli všichni natírat na jaře a byly i velké úhyny. Ja vyzimoval včelstva v dobré kondici a doufam že budu v "tradici" pokračovatSmile Však loni jsem v tom nejhorším období, kdy včelstva tahala domů kvanta roztočů průběžně léčil KM. Takže co donesly, to jsem zabil Smile
Před týdnem jsem dělal na jednom ze stanovišť (celkem 25 včelstev) SMYV, po smytí 12 včelstev jsem nalezl pouze jednoho roztoče. Na jeden vzorek bylo použito kolem 500 včel (tzn. cca 500 včel z jednoho včelstva). Napadení plodu je velmi nízké. Na druhém stanovišti jsem zatím smyv nedělal, ovšem spady jsou od počátku roku de facto nulové.
O víkendu byla snůška z lip, takže včely neměly potřebu slídit, ovšem předpokládám, že se situace bude měnit s každým dnem.
Zajímavé je, že jak se situace vyvíjí jinak než za poslední 2 - 3 roky, plodová pauza pravděpodobně přerušila vývojový cyklus roztoče, doposud se neprojevila slídivost a loupež, takže se neprojevují ani migrace roztočů.

V loňském roce jsem již tuto dobu nasazoval kyselinu, během celého léta si moje včely nosily roztoče z cizího stanoviště, což jsem poznal i podle spadů po léčení. To cizí stanoviště (kolem 30včelstev) nepřežilo zimu a bylo včelařem zrušeno, moje včely přežily zimu a neztratil jsem na tom stanovišti ani jedno své včelstvo. Ukázkový příklad z vlastní zkušenosti toho, jak je nutné být ve střehu!!

Valašské Meziříčí a okolí
Píši opět po měsíci, že na Plzni jihu je výstraha stále oprávněná!!
V červnu byly spady na produkčních včelstvech i okolo 20, dávala jsem dlouhodobý odpařovač KM a teď v červenci jsem silné oddělky přendala minulý týden na varoadna a přirozený spad 12-17 za denUndecided. Včera se ochladilo tak jsem okamžitě aplikovala KM...vidím to letos bledě, dávám KM duben, červen, červenec a v srpnu to bude opět repete.
Jo a soused zkušený včelař už letos přišel o 7 včely z 10, byl si postěžovat že já rozšiřuju a jemu kolabujíConfused
(03.07.2012 6:52)Tanula napsal(a): [ -> ]Jo a soused zkušený včelař už letos přišel o 7 včely z 10, byl si postěžovat že já rozšiřuju a jemu kolabujíConfused

Kdo je zkušený? 70% úmrtnost do slunovratu?HuhSurprised
On je zkušený, včelaří od. r. 1952 a ptal se mně, co je to co mám všude, to jsou jako ty oddělky??? Byl mi doporučen samotným předsedou místní ZO, proto radši jezdím do Blatné.

Byla jsem odečítat spady po včerejší aplikaci KM, na oddělku 185!!!! a to je oddělek přivezný od p. Nerada 9.6., ve velmi dobrém stavu, ale loupil, přistihla jsem ho při činu
Ono je zkušený a zkušený. Zrovna včera, byl u mne na konzultaci dlouholetý (několik desítek let) včelař. Ptal se na nákazovou situaci v oblasti. Zatim je to v normě, ale jsem ve střehu. Doporučil jsem mu, že kdyby se situace zhoršila ať nasadí kys. mravenčí. Načež mi položil otázku: "a to funguje proti roztočům ? " Tak nevím, kde svaz udělal při osvětě chybu.Confused
Jeho postup by byl fumigace, což jsem mu rozmluvil s tím, ať raději počká na Gabon a ten nasadí dle metodiky.
Vždy je dobré používat vlastní mozek, dle získaných zkušeností a nespoléhat se vždy na rady "zkušených". Takovou cestou, by se veškerý pokrok zastavil.
Sorry, ale je davno zname, ze kyselina mravcia je zieravina, ktora bohuzial proti roztocom nefunguje. A gabon je v poslednych rokoch naprd. Tak nevím, kde svaz udělal při osvětě chybu.Sad
Mně teda kyselina mravenčí na roztoče funguje velmi dobře, používám jí od loňského roku a bezproblémů. Viz. včera, přirozený spad 17 a po aplikaci KM do rána 185, spadly opravdu jen roztoči, včely jsou v pořádku.
Věřím, že kys. mravenčí není pro každého. Je nutné se s ní naučit zacházet, používat ji ve vhodných teplotách, dávat nad plod, při léčení nekrmit, mít správně uzavřené česno atd.atd.
Sorry, jak víš Scipio, že nefunguje. Vždyť u tebe přeci, vůbec žádní roztoči nejsou. Tak to těžko můžeš vyzkoušetBig GrinBig Grin
V minulosti som dva roky daval a po sezone po amitraze aj tak stovky roztocov padali. Podobne aj gabon.
scipio,kyselina ani gabon nemaju ani v optimalnych podmienkach 100%ucinnost,zober si to tak,ze ty si ani tie optimalne podmienky nedodrzal a medz dymenim a vytiahnutim gabonu si mal mat min.2 mesiace(aby boli bez plodu)...ak si dal gabon tak ako sa ma(cca 1.-24.august)tak tvoje vcelstva mali koniec augusta a september a aj cast oktobra moznost rabovat po okoli a navlacit si tisice roztocov..ktore si potom dymom zhodil..mas pocit ze tvoje tvrdenie o neucinnosti gabonu a kyseliny na zaklade takehoto poznatku ma nejaku vypovednu hodnotu?
Tak oni padají i po Varidolu, když je preventivně přeléčíš M1. I když nejde o stovky, ale to jsou aplikované dvě, tři fumigace před tím. Na to, že zde je Vd 34 roků, slušný jeho "úspěch". A ani naše oficiální místa, nato ještě nereagují. Abychom jednou nehubili roztoče jen mechanicky.Exclamation
Ale pořád je rozumější, dělat alespoň něco.
(03.07.2012 10:36)Scipio napsal(a): [ -> ]Sorry, ale je davno zname, ze kyselina mravcia je zieravina, ktora bohuzial proti roztocom nefunguje. A gabon je v poslednych rokoch naprd. Tak nevím, kde svaz udělal při osvětě chybu.Sad

Jako fór dobré ... To určitě říkali roztoči ... O nich je ale známo, že jsou to vejtahové ... Big Grin
Jiří
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's