Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pravopis
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
U některých z nás je to už mnoho let, kdy jsme opustili základní školu. Něco jsme se od té doby naučili a něco trochu pozapomněli. Asi by nevadilo si ve stručnosti některé zásady českého pravopisu připomenout. On totiž příspěvek, ve kterém je řada hrubých chyb, značně ztrácí na své věrohodnosti.

Včely jsou rodu ženského a proto když píšeme, že něco udělaly, píše se to vždy s tvrdým -y.
Takže včely přezimovaly, na jaře rychle sílily, nosily pyl, zanosily všechny plásty, dobře odebíraly krmení, prostě udělaly nám radost.
Měkké i v minulém čase patří pouze lidem, nebo živočichům mužského pohlaví.
Tedy: včelaři léčili kyselinou, trubci vylétali pouze za teplého počasí.
Pokud k sobě mužští tvorové přiberou i kohokoliv dalšího, je na konci slovesa i.
Např.: Včelaři i včely si užívali nádherného počasí.

Všem včelařům i včelařkám přeji, aby jim včely dobře vyzimovaly a oni se z nich pak na jaře radovali.
Mluvíte mi z duše,příteli. Ještě bych doporučil přečíst si po sobě každý příspěvek ještě před odesláním.
Ačkoli si základní škola před více než 50 léty oddechla, že se mě zbavila, nikdy dodnes necítím potřebu přemýšlet nad i a y, nad mě a mne, s a z. Přesto rychleji píšu v hlavě než na klávesnici a to potom chce, si to po sobě dvakrát přečíst.
Za nás nebyli žádní dis--. Buď na to měl nebo ne, buď byl chytrej nebo blbej. Za nás nebyl Cermat, ani Dobeš, a ani se ministři školství nestřídali tak rychle. Ne že bych tomu chtěl fandit, ale ta vláda jedné strany, neměnila koncepci i během svého vládnutí.
A co podstatnějšího, MY JSME VÍC ČETLI. Vidím to i na sobě. Dnes čtu noviny na počítači a knížku jsem měl na čtení, v ruce......? A to je chyba. I pro ty mladší.
Jo,jo. Take obcas hodim perlu Smile. Hlavne, kdyz tukam na tabletu jako ted. Ale mate pravdu,ze vceli - to natuka hodne lidicek. A ja jeste doplnim,ze ůl take neni koser a úl zni lepe Smile.
Nicmene, nechce to psat jako tatar,ale, zase nejsme v Menze Smile
Tak tak, Pavle, chybu udělá každý, a i když si člověk text po sobě několikrát čte, stejně někdy vidí, co chce vidět, ne to, co tam ve skutečnosti je ... A pak, po čase, jen zírá ... Big Grin
Dávný básník Vergilius doporučoval dopsané dílo před publikací odložit na 9 let (... nonum ponatur in annum ...), aby se uleželo a prověřilo ... Jo, to byly časy, co? Big Grin 9 let - žádná míra ...
Hrome ale, jestli to nebyl Horatius ... Jak ona se jmenuje ta nemoc ... Sad
Každopádně český pravopis nepatří k těm jednodušším, ale má jistou logiku vnitřní i vývojovou.
Někdy třeba i interpunkce začíná být ďábelsky důležitá, protože podle různého užití či dokonce neužití dostává text různý smysl. Takže pak jde o to, abychom si navzájem dobře a přesně rozuměli ...
Tož díky Vladimírovi, že téma otevřel ... Můžeme si tu tak nějak tiše a nenápadně opakovat ... Big Grin
Jiří
Ták, ták, Jiří. Nemusí to být ani devět let. Již po čtrnácti dnech po sobě opětovně přečteného textu se častokrát divím, "který, že to hotentot tyto perly do textu nasypal"?
JK
Spíše mne zajímá obsah než y-i a to zda lze vůbec příspěvek rozluštit pokud z příspěvku mám nějaký užitek tak ať si tam pisatel píše co se mu zamane hlavně když to přečtu a bude to česky či slovensky.V mládí jsem nebyl žádný studijní typ a měl jiné zájmy třeba zrovna ty včely a i mistr tesař se někdy utne.
Jak se říká-češtin je můj velká kobil-Big Grin. Je fakt,že to někdy blbě vypadá, Ale jak psal Zdenek dřív se hodně četlo a dneska nato člověk nemá čas.A čtením si češtinu opakoval. Ale naštěstí čeština je velice bohatý jazyk a za většinu slov s i/y se dá najít takové,kde to je jasný a nebo se nemusí použít vůbecWink.....snad jsem to napsal dobře Confused
Nesouhlasím s tím, že jde jen o pouhé sdělení informace. Tedy snažme se tu psát kultivovaně, neboť tak se obohacujeme všichni. Tu nejde až tak o pisatele, jako o čtenáře. Komu to psaní až tak dobře nejde, může alespoň neignorovat automatické opravy textového editoru.
Ono i takové vynechání čárek v rozvětveném souvětí dá občas celkem zabrat.
Pro autora minimum ušetřené práce, pro čtenáře mnohdy ztracené minuty. A kdyby se to vynásobilo počtem čtenářů...
Narazím-li na vyloženě barbarsky napsaný příspěvek, u něhož se musím potit, abych byl schopen poskládat slova ve věty a věty v souvětí, aniž bych se soustředil na obsahovou hodnotu, raději takový příspěvek ignoruji. Nestojíme-li my, čitatelé a diskutující pisateli za to, aby si dal trochu práce s formou příspěvku, nestojí mi takový příspěvek za námahu ho číst. I můj čas má svoji cenu a nemíním ho promarnit louskáním něčeho, co dá jen vzdáleně nazvat kultivovanou češtinou.
(tento příspěvek byl vyřčen v obecné rovině, bez jakékoliv vazby na konkrétní osobu)
Absurdní. Automaticky se asi pokládáš za toho, co užívá "kultivovanou" češtinu. Potom bys měl ale vědět, že je velký rozdíl mezi čtenářem a čitatelem.
Tady nejde o drobnosti, o slovíčkaření, nikdo není dokonalý (pokud ano, já to nejsem), jde o příspěvky, které jsou napsány tak šíleným stylem, že je potřeba přemýšlet, kde začíná a kde končí věta. Pokud jsi byl schopen můj příspěvek přečíst a vytknout mi jedno slovo, tak na tom se svým písemným projevem nejsem tak špatně, zřejmě se dá pochopit, co jsem chtěl říci (či napsat) Smile
Je pravda,že občas se těžko hledá začátek a konec věty.Ale určitě nemá cenu někým opovrhovat,nebo někoho napadat neřku-li urážet,že napíše špatně i/y.Je to každého věc a komu se to nelíbí,tak to nemusí číst. Nehledě nato,že zde v tomto celém fóru jde o včely a včelaření a ne o slohovou práci či diktát.A pokud někdo má dobrý nápad nebo názor k danému tématu,tak nebudu koukat jestli použije špatně i/y nebo s/z ,ale bude mě zajímat obsah. A určitě nikdo nedělá chyby schválně.
Nezaznamenal jsem na tomto fóru,že by někdo někoho urážel. Naštěstí. Ale apelovat na pisatele,aby se u svých příspěvků zamysleli nejen nad obsahem,ale i nad formou svého sdělení,považuji za správné. Včelař s dlouholetými zkušenostmi,o které se s námi začátečníky nezištně dělí, se mǔže na oplátku zdokonalit v mateřštině. To taky nemusí být k zahození.Smile
Přátelé a přítelkyně Big Grin, je to zajímavá debata a vše, co tu bylo napsáno, je relevantní. Já bych to nehrotil, je dobré, že tohle téma vzniklo, vede nás tak trochu k tomu, abychom si dávali pozor, než něco pustíme ven. Nejde jen o takové věci jako shoda přísudku s podmětem, interpunkce atd., jde i o to, že se tu společně učíme se veřejně vyjadřovat, a to vyjadřovat tak, aby to bylo pro ostatní čtenáře stručné, jasné a srozumitelné. Často to není vůbec jednoduché a člověk se docela zapotí, aby něco napsal tak, aby měl pocit, že napsal to, co chtěl napsat. Učíme se strukturovat své myšlenky a dávat jim formu. To je velmi cenné! A když nám jiný odpoví, že formulaci nechápe, nebo chápe jinak, je to jen dobře. Je to otevřená debata a pro ni tu toto Forum je. Nebojme se ani názorových konfrontací a polemik, prostě si tu vyměňujeme názory a o nic jiného nejde. Nic jiného totiž nemáme zapotřebí. Mi se tu líbí právě proto, že je tu tahle svoboda. To nás ale posouvá dál! Možná si někdy ani ty kontexty neuvědomujeme ... Každopádně jednota obsahu i formy má svůj nepominutelný půvab, ne? Wink
Jiří
Čeština je krásná už svým volným slovosledem, ale někde je zbytečně komplikovaná, kdy význam slov se s hrubou chybou nemění - vlastně je to jen kosmetická záležitost.
Anglicky mluvící země jsou asi díky spoustě imigrantů asi o 100% tolerantnější k chybám a také žijí.
Mimochodem - víte jak pracuje lidský mozek - čtěte - To je ten důvod proč, když po sobě něco čtu, tak ty chyby nevidím, a teprve třeba až druhý den si toho všimnu.
Někdy je výhodné, třeba formou hry, si vyzkoušet svoje znalosti pravopisu. Zejména, když nám do našeho výtvoru nemůže nikdo nahlížet a nakonec nám ho opraví automat.
Na internetu jsem takovou hříčku našel a kdo chce, může vyzkoušet

http://zpravy.idnes.cz/diktat.aspx?iddiktat=109

Na známku, kterou vám dá automat, nekoukejte. Podle mého názoru ten, kdo udělá méně než 10 chyb, může být se svým výkonem spokojen.
Do 15 chyb to ještě ujde.
Při větším množství jsou dvě možnosti. Buď nad tím mávnout rukou, nebo si to udělat ještě několik dní po sobě. V člověku se tím mnohé zásady zafixují.
12 chyb. No, zastyděl jsem se. Ta čeština mě nikdy moc nešla.
Prosim dve chyby Big Grin Velka pismena mi nikdy nesla Sad

Ale k veci...i kdyz si ctu nejake prispevky a bije mi to do oci,tak v zivote bych toho cloveka neodsoudil jen proto,ze napsal nekde spatne i/y. Ten clovek muze byt zas sikovny na jine veci a trebas ho budeme nekdy potrebovat.Jak na praci,tak i jen zkusennou radu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's