Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medové odpoledne v Zadní Třebani - diskuse
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
K pozvánce na 9. Medové odpoledne (15. 9.), která je v tématu akcí, podotknu ještě, že čas (13.15) je nastaven tak, aby se dobře dalo dojet vlakem: z Prahy odjezd 12.12. z Wilsonova (dnes Hlavního) nádraží (stihne se i vlakem ve 12.43, ale o prsa (moje Big Grin) ), z Berouna 11.57, nebo o hodinu dřív, pak s procházkou po okolí ...
Z nádraží po silnici podle kolejí po vodě, tedy směr Praha, cca 250 m., Společenský dům s hospodou nemůžete minout.
Letos bude zde mít mezi stoly všelikých sdružení včelařských i nevčelařských malý stůl i PSNV-CZ a MSVV, takže bude možno vidět např. i různé typy odpařovačů KM užívaných v zahraničí, některou novější včelařskou literaturu a jiné zajímavosti. A bude možno zakoupit některá zajímavá čísla Moderního včelaře z minulých let (od r. 2008). A své výrobky představí i dr. S. Dubná. Tak mě napadlo, jestli by se to nedalo pojmout i jako jakési setkání "členů" VF z bližšího i vzdálenějšího okolí ... Abychom se potkali nejen síťově, nýbrž i tváří v tvář ... Tahle lokální či regionální setkání mají přece své kouzlo, ne? Co si o tom myslíte?
Podrobnosti zde.
Jiří
(03.09.2013 20:38)KaJi napsal(a): [ -> ]http://www.prazskenovinky.cz/zpravy/regi...odesate-2/

Tak to jsem netušil....Docela rád bych si tu přednášku poslechl.....Dodgy
Tak přijeď ... Tedy ono to bude spíš pro nevčelaře. Ale asi tam bude i pár slov o probiotikách (MVDr. Soňa Dubná). A přijdou i odpařovače, knížky, časopisy i roztoči VD! Každý se bude moci identifikovat se svým roztočem! Až se utrhnu, dám pozvánku do kalednáře, zatím je čas ...
Zpět, už tu je: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-10-Med...2#pid55342
Jiří
P. S.: pozvánka i ZDE - s. 14.
Vloni bylo 9 kontrafagotů a nevěřili byste, jak to se včelami i s dudačkou rezonovalo ... Big Grin Letos jich bude 10 ...
10. Medové odpoledne v Z. Třebani se v sobotu vydařilo. Zdánlivě nekompatibilní spojení hudby, světa včel, včelařů a včelích produktů a všelikých občanských aktivit ukázalo se býti velice kompatibilním a navíc i poetickým, a to v nejlepší tradici českého surrealismu. Kolegové jistě potvrdí či doplní. Nabídka produktů moc zajímavá a chutná, počínaje medovým pečivem a konče medem a medovinou, více než hodinovou přednášku dr. Hubače (Šance pro včely) o falšování medu pro včelaře i nevčelaře sledovalo dosti velmi zaujatých posluchačů a každý se v ní dozvěděl něco pro sebe zajímavého.
U stánku PSNV s literaturou, filmy, videi, časopisy, odpařovači, krmítky a roztoči se zastavila řada lidí a vedly se podstatné debaty, zapisovaly kontakty a zkoumaly možnosti, kterou letní školu si příští rok vybrat.
Děti z Litně i z Čelákovic hrály pěkně a statečně, V. Matoušek na japonskou flétnu shakuhachi spolu s K. Vožickou na niněru a v doprovodu 10 kontrafagotů vytvořili zážitek, na který se nezapomíná. Harmonia Mozartiana Pragensis provedla úpravy předeher všech velkých Mozartových oper pro dechový oktet a bylo to krásné! Historické včelařské "nádobíčko" ze sbírky svatojanského včelaře J. Ševčíka bylo okouzlující a dýchalo umem i pokorou, včelí produkty ze Včelpa si také našly své zájemce, stejně jako knížky V. Větvičky, domácí pivo pana Gabriela a informace zástupců občanských sdružení z okolí.
No a Společnost za pozitivní přístup k životu předala Řád duševních rytířů modré růže 2 kolegům včelařům, in memoriam Ing. Karlu Sejkovi z Dobřichovic (od něhož jsem se já hodně naučil) a fagotistovi, učiteli a včelaři Luboši Faitovi, jenž, je už 10 let spiritus agens této akce. Jsouť oba pánové v dobré společnosti, třeba právě botanika V. Větvičky, cembalistky Z. Růžičkové či sira Nicholase Wintona ...
Moc fajn odpoledne. Přidám pár fotek, třeba někdo doplní ...
Jiří

[Obrázky: P1080902.jpg] [Obrázky: P1080904.jpg] [Obrázky: P1080911.jpg] [Obrázky: P1080912.jpg] [Obrázky: P1080916.jpg] [Obrázky: P1080922.jpg] [Obrázky: P1080920.jpg] [Obrázky: P1080926.jpg]
Ano, něco tak surrealistického jinde na světě nemají, na to se musí do Třebáně. Na fotce autor předešlého příspěvku v akci na stánku PSNV.
Ivan Černý


[Obrázky: 10_medov_odpoledne_Zadn_T_eb.jpg]
Takový koncert kontrafagotistů a dalších účinkujících, to prostě jinde než v Zadní Třebani nezažijete Smile
Hmm, tak surrealismus se tomu říká, dík Ivane Cool
A dále, vynikající přednáška dr. Hubače, dr. Větvička mi poradil s Castanea sativa ...
děkuji organizátorům, přijdu zas !
Kdybych býval věděl, že bude i přednáška o falšování medu pro včelaře, býval bych také přijel.
Pořád mi to nějak nechce jít...
Medu je málo, leckde vypadla snůška. Doba žádá pokrok.
Další magické Medové odpoledne v Zadní třebani je za dveřmi
Přidám program, jak jsem jej obdržel od pořadatelů:

11. MEDOVÉ ODPOLEDNE
(propagace včelařství, neoficiální kultury a méně známých aktivit)
medoveodpoledne@seznam.cz
sobota 13. září 2014
Společenský dům v Zadní Třebani
srdečně zve ZO Českého svazu včelařů Liteň
a komorní soubor Harmonia Mozartiana Pragensis
13:15 Tržiště intelektu – ukázky tvorby a různých aktivit diskuse s vystavujícími a prodej předvá­děných exponátů
Svatojanská společnost, ukázky z historie včelařství a zajímavosti obce Svatý Jan pod Skalou; historie; heraldika; filosofie; cestovatelství; básně; řimsologie; výklad z karet; astronomie; včelařovy pomůcky; pozorovací úl s živými včelami
13:45 Slavnostní zahájení – Evropští kontrafagotisté – unikátní vystoupení 11 kontrafagotistů (le­tos mezinárodní obsazení)
14:20 Tango Jazz Band (http://www.tango.jazzband.cz)
15:00 Ing. Dalibor Titěra (http://www.beedol.cz) – včelařská přednáška na téma „Co včely umí a co je trápí“ dle knihy Fenomenální včely
Po dobu přednášky soutěž pro děti v malování včelích motivů a zdobení medových perníčků. Vše o mnoho sladkých cen.
Pohádka Divadla v kufru. Projížďka na koních.
Prodej medu, medového pečiva a tradičních a méně známých výrobků ze včelích produktů.
Ochutnávka a prodej medoviny – (http://www.muzeum-medoviny.cz)
Pracovní společnost nástavkových včelařů (http://www.psnv.cz) – o jednoduchém včelaření
Včelařská prodejna Včelpo – Křemencova 8 – výrobky ze včelích produktů aj. (http://www.vcelar­skaprodejna.cz)
Kviz na včelí téma o mnoho cen medových i medovinových
17.30 Harmonia Mozartiana Pragensis – komorní koncert dechového oktetu (2 hoboje, 2 klarinety, 2 lesní rohy, 2 fagoty).
Program: A. Dvořák, J. Družecký, J. Laburda, F. V. Kramář
VSTUPNÉ JEDNOTNÉ 49,90 Kč, děti zdarma

Ve Společenském domě najdete i koutek PSNV‑CZ. Pokud budete mít chuť, stavte se, abychom si dopověděli, co jsme minule nestihli ...
Co na stánku uvidíte?
Zaměříme se m. j. na zdůraznění nezastupitelné role včel pro udržení biodiversity v krajině a na poněkud opomíjenou opylovací činnost. Je to téma zasluhující si veřejný zájem.
Zároveň pozveme návštěvníky do světa našich projektů, mezi nimiž hlavní roli hraje téma vzdělávání včelařů, zejména těch, kteří právě začínají. Seznámíme příchozí také s novými čísly časopisu Moderní včelař, s nově vydanou včelařskou literaturou a mimo jiné i s metodami letos tak aktuálního sezonního varroamo­nitoringu s důrazem na lokální komunikaci včelařů. Důležité je mluvit spolu a potkávat se.
Jiří
Takže pokud se zítra utrhnete do Třebaně, sraz velmi jemně kriticky objektivního klubu Včelařského fóra je napravo u podia (z pohledu příchozích).
Heslo: Kdo se směje naposled. Odpověď: Ten se směje - naposled ... Wink
Poznávací znamení: logo (visačka) Včelařského fóra v pravé klopě saka (z pohledu nositele). Asertivněji a politicky korektněji Wink: napravo od středu ... http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vyroci...use?page=2 - příspěvek č. 38)
http://medoveodpoledne.sweb.cz/
Jiří
(12.09.2014 13:02)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Takže pokud se zítra utrhnete do Třebaně, sraz velmi jemně kriticky objektivního klubu Včelařského fóra je napravo u podia (z pohledu příchozích).
Heslo: Kdo se směje naposled. Odpověď: Ten se směje - naposled ... Wink
Poznávací znamení: logo (visačka) Včelařského fóra v pravé klopě saka (z pohledu nositele). Asertivněji a politicky korektněji Wink: napravo od středu ... http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vyroci...use?page=2 - příspěvek č. 38)
http://medoveodpoledne.sweb.cz/
Jiří

já nemam vysačkuSurprised
Naštěstí ty jsi nepřehlídnutelný i bez visačky Wink
Což visačka, Milane, ale neznal jsi heslo! To je chaos ...
Jinak myslím parádní odpoledne, jakkoli osobně zde hlásím střet zájmů. Mlha s Milanem jistě doplní ...
Spousta zajímavých věcí, mňamek, medu moc nebylo, ale medovina skvělá, dobré hudební menu včetně skvělých jazzových standardů. A na závěr parádní vstup souboru Harmonia Mozartiana Pragensis. A mezi tím hovory a potkávání.
V centru všeho pak Ing. Dalibor Titěra s vyprávěním o včelách tak, jak on to umí. Poutavě a i pro nezasvěcené po výtce přitažlivě. Magie světa včel prostě funguje a právem ...
Ostatně inspirace Tautzovou knihou Phänomen Biene (poněkud bulvárně přeloženou jako Fenomenální včely - nevím vlastně, proč ...) byla velmi případná a díky za ni. Nakonec řeč došla i na ono sesterské mlíčko, o němž se vede řeč v tématu o přelarvování ...
Řeč se stočila i na T. Sealyho a jeho teorie o tom, jak se včelí superorganismus rozhoduje. I s tím, že lepší než demokracie je prospěch celku vzhledem ku přežití, což včelky dobře vědí ... (O souvislostech, jež mě napadly v praktickém a každodenním kontextu našeho oboru raději pomlčím ...).
Všem díky za poetické odpoledne. Zejména pak kolegovi včelaři a také musikantovi Luboši Faitovi, který tuhle i v evropském kontextu naprosto unikátní akci (v dobách dávno minulých se tomu začalo říkat Gesamtkunstwerk ...) už léta drží a tvoří vlastní rukou a neskutečným osobním nasazením.
Některé věci nesouvisí jen zdánlivě. Když do toho kadlubu vstoupíte (ale ten iniciační krok je třeba přímo a fyzicky udělat - a to musí každý sám ...), zjistíte dosud netušené. Souvislosti, konotace i propojení. Joj!

Přikládám pár fotek, žel jsem se moc neutrhl od našeho stánku, takže ostatní jsem nafotit nestačil. Takže prosím o doplnění.

11 kontrafagotů si už letos vyžádalo i mezinárodní účast ...
[Obrázky: P1100883.jpg]

Děti samozřejmě zajímaly mikroskopy a jejich magický svět ... K vidění byly mouchy, vosy, včely, roztoči a spol. ... Mravenci mi utekli z krabičky ...
[Obrázky: P1100888.jpg] [Obrázky: P1100889.jpg]

Sál nabitý, pan Karoch se, žel, zrovna otočil zády, ale Milan v pozadí tleská věru ze srdce ...
[Obrázky: P1100891.jpg]

Petrové Kadlecové (otec i syn) měli plné ruce i plná ústa práce. Veliký dík za pomoc!
[Obrázky: P1100896.jpg] [Obrázky: P1100897.jpg]

Ing. Titěra stojící a vysvětlující ...
[Obrázky: P1100901.jpg]

Harmonia Mozartiana Pragensis provedla musiku Družeckého, Kramáře, ale i Dvořáka. A skvěle!
[Obrázky: P1100908.jpg]

Přišla spousta lidí, kteří nevčelaří, ale vše okolo včel je zajímá. Ti si zejména prohlíželi knížky jako Žďárkovy Hmyzí rodiny a státy, Přidalovu Ekologii opylovatelů či brožurku o čmelácích.
Řada návštěvníků - a zejména dětí - shlédla podstatné části filmu Silence of the Bees, jenž je o tom, proč už tolik včely v našem okolí nebzučí ...
Další zase uvažují o tom, že začnou včelařit. A už nás ani nepřekvapilo, že většina z nich byly ženy. ... Snažili jsme se jim v kostce říci, jak na to a kam se obrátit. Možná se s nimi časem setkáme na kursech, letních školách nebo i tu na foru ...

[Obrázky: P1100912.jpg] [Obrázky: P1100913.jpg]

Jiří
Moc děkuji bylo to velice příjemné a hlavně hudební odpoledne. Big Grin
[Obrázky: zadn_t_eb_n01411.jpg]
Už když jsem četl, včelaři, pivo a jazz tak jsem si říkal že je to velmi lákavá kombinace. A ještě nové a mladé včelařky. Tomu už opravdu nic nechybělo. Smile
Mladé včelařky, mladí včelaříci, co k tomu ještě říci?
Ještě k letošnímu Medovému odpoledni, pro lepší představu ... Big Grin


Pan Karoch sice to video trochu ruší, ale budiž mu odpuštěno ... Wink




A z loňska:



A etnomusikolog Vlastík Matoušek (http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlastislav_Matou%C5%A1ek ) na japonskou shakuhachi a s niněrou ...


Jiří
Medové odpoledne v Zadní Třebani bude letos 12. 9. už podvanácté!

Což znamená, že bude i dvanáct kontrafagotů (tentokrát s mezinárodním obsazením), což nikde na světě neuvidíte!
A kromě toho řada zajímavostí pro ctitele nezávislé občanské společnosti, pro včelaře i nevčelaře - medojedy.
A k tomu i skvělá musika v podání souboru Harmonia Mozartiana Pragensis
A bude i stánek PSNV-CZ co místo setkání spřízněných duší, s nimiž se těšíme s Ivanem Černým a dalšími na uviděnou ... Wink
Pozvánka v příloze.
(Heslo: kdo se směje naposled ...)
(Odpověď: ten se směje ... naposled ... Big Grin)
Jiří
už jsem to vyvěsil ve školce Big Grin
Znovu si dovoluji připomenout ... Tak už zítra!
Údaje o místě setkání spřízněných duší a údaje indentifikační (heslo) výše. Do CISu zaneseny nebudou, žádný strach ... Odposlech taky nehrozí ... Big Grin
Jiří
Stran: 1 2
Referenční URL's