Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Stěhování do nových úlů a medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem v sobotu přestěhoval oddělek do nového úlu a při té příležitosti jsem přeložil i medníky do nových nástavků. Zbývající dva nástavky - plodiště - u dvou úlů jsem si nechal na neděli. Při té příležitosti jsem z medníku silnějšího včelstva vyndal tři rámky s medem, které byly zcela zavíčkované z obou stran. A ještě dva rámky zavíčkované zcela z jedné strany a z druhé vůbec. Těmi jsem "nakrmil" oddělek.

Ten zatím moc nejede. Sad Je to 13 dní, co se matka vylíhla. Nenašel jsem ji a ani nakladená vajíčka nebo otevřený plod. Ale bylo tam ještě pár buněk nevyběhlého plodu. Předpokládám, že jsem ji přehlédl, nebo byla na snubním proletu. Jinak včely byly klidné a pěkně seděly na rámcích.

Dostal jsem jedno žihadlo do předloktí. Ale bylo to přes bundu, takže tam nezůstalo. Rozhodně se neopakovala situace z 28. 5. 2010, kdy jsem začal pěkně otýkat.

V neděli jsem se pustil do stěhování silnějšího včelstva. Od jara je sice silnější, ale o to více mírnější. Za celou dobu stěhování žádné žihadlo. A to jsem jim sebral z plodiště ještě čtyři rámky zcela zavíčkovaného medu. Původně jsem to nechtěl dělat, ale byly příliš široké a nevešly se tam. Jeden z nich jsem chtěl dát ještě do oddělku, abych měl celkově 6 rámků do medometu.

Dal jsem si pauzu na oschnutí potu a vyrazil s obavami do druhého slabšího včelstva. Mé obavy se naplnily - byly ostřejší. Z jejich stěhování jsem si odnesl čtyři bodance. Naštěstí vše přes oblečení, takže jsem nemusel žihadla vytahovat a nedostal jsem tak plnou dávku jedu. Vše jen lokálně zčervenalo a ani do večera nic neoteklo. Jen to sobotní bodnutí zlehka nateklo, ale to bylo naprosto v pohodě.
Nakonec jsem si z nich odnesl dva plně zavíčkované rámky.

Takto to vypadalo před stěhováním a po stěhování:
[attachment=49] [attachment=50] [attachment=51]

Celkově jsme měli tedy 9 rámků na vytáčení. Dětem jsem to medobraní sliboval už od pondělí, tak se na to hrozně těšily.
Děda má starý pocínovaný medomet na tři rámky, takže jsme měli připravené tři várky. Moje mamka odvíčkovávala a já vytáčel. Vše pod bedlivým dohledem mého dědy, který byl, myslím, překvapen.
Nikdo netušil, o to méně já, že budeme něco vytáčet, když jsem tak, dle slov mého dědy, s těmi úly tolik experimentoval. Tím myslel jarní rozšíření plodiště na dva nástavky a následně třetí jako medník.

Medu jsme vytočily přibližně 18 kg, což si myslím, není tak zlé. A takto to vypadalo v nádobě na 40 kg medu.
[attachment=52] [attachment=53]

Nádoba nemá žádnou měrku, což je škoda. Asi tam nějakou orientační nakreslím lihovou fixou z venku.

Tímto jsem odložil návštěvu alergologie na dobu, kdy budu potřebovat doplnit zásoby Xyzalu, který beru velmi nepravidelně na pylovou alergii.
Bral jsem si ho od čtvrtka do neděle, protože právě kvete žito, či podobné trávy, na které mám alergii. Na včelí jed mít alergii nejspíš nebudu, protože loňské podzimní i letošní jarní bodnutí jsem ustál jen červeným flíčkem bez otoku a bez jakýchkoliv léků.

Nové zateplené úly BVD1 koupil otec u pana Luňáka. Ač byly objednány poslední, byly vyrobeny dříve, než Optimaly. Zpracování je velmi dobré. Natřel jsem je dvěmi vrstvy Luxolu v odstínu Oregonská pinie.
Ještě připravujeme nové stání z 4cm fošen na výšku, abychom se dostali s úly dolů a mohli případně přidat čtvrtý nástavek.
(14.06.2010 11:30)PetrM napsal(a): [ -> ]Je to 13 dní, co se matka vylíhla. Nenašel jsem ji a ani nakladená vajíčka nebo otevřený plod.

Co mě k tomu napadá...:
  • Kolik času jí ještě chceš ještě dát...? (Já bych dal tak 1 den...)
  • Udělals plodovou zkoušku, jestli včely nenarazí nouzové matečníky? (Chtělo to udělat hned v tu sobotu, jak jsi zjistil, že tam není ani vajíčko - a za 2-3 dny zkontrolovat.)
  • Víš, kde případně narychlo seženeš zralý matečník nebo raději rovnou oplozenou matku?
Nejhorší je, že to je 60 km od Prahy, teď se tam nedostanu a ve středu jedu na 14 dní pryč. Sad
Takže jsem pochybyl, že jsem to v sobotu hned neřešil. Ale včely se mi zdály klidné a vyrovnané.
(14.06.2010 11:30)PetrM napsal(a): [ -> ]Ten zatím moc nejede. Sad Je to 13 dní, co se matka vylíhla. Nenašel jsem ji a ani nakladená vajíčka nebo otevřený plod. Ale bylo tam ještě pár buněk nevyběhlého plodu. Předpokládám, že jsem ji přehlédl, nebo byla na snubním proletu. Jinak včely byly klidné a pěkně seděly na rámcích.

Ještě bych pár dní počkal, ale asi fakt jen pár. Někdy jim to holt trvá déle... Ale možná se taky něco zvrtlo. Mám taky taky jeden takový oddělek, čekám do zítra...

(14.06.2010 11:30)PetrM napsal(a): [ -> ]Nikdo netušil, o to méně já, že budeme něco vytáčet, když jsem tak, dle slov mého dědy, s těmi úly tolik experimentoval. Tím myslel jarní rozšíření plodiště na dva nástavky a následně třetí jako medník.

Medu jsme vytočili přibližně 18 kg, což si myslím, není tak zlé. A takto to vypadalo v nádobě na 40 kg medu.

Takže tu je třeba pogratulovat! Dobrý pocit, že? Mimochodem: taky jsem něco odtočil, z 11 plástů 21 kilo. Taky mě to docela překvapilo. To jsou paradoxy, co? Wink
(14.06.2010 18:10)PetrM napsal(a): [ -> ]Nejhorší je, že to je 60 km od Prahy, teď se tam nedostanu a ve středu jedu na 14 dní pryč. Sad
Takže jsem pochybyl, že jsem to v sobotu hned neřešil. Ale včely se mi zdály klidné a vyrovnané.

  • může to být v pohodě - uvidíš; uplynulé dva týdny ale nebyly na oplození zrovna nejhorší - ale možná jak kde...
  • bez chyb to moc nejde... holt život
  • až se vrátíš - zkontroluj vajíčka a taky jestli z nich nebude hrboplod (takový oddělek bych vymetl do kopřiv a víc to neřešil...)
To bude má první cesta - do oddělku.
Dal jsem jim na loučky medocukrové těsto a krásně ho braly. Neviděl jsem tam žádnou nervozitu, která by naznačovala chybějící matku. Byla čerstvá a mohla být malá, tak jsem ji mohl přehlédnout.
Na Kokořínsku je všechno minimálně o týden později.
V týhle době už asi není problém koupit oplozenou matku od profíků, nebo i levněji od přátel, co si "zkoušej" matky odchovat. Jak jsem psal jinde, asi budu mít letošní matku (až 3) navíc. Zamačkávat se mi je nebude chtít.
Úl od pana Luňáka z Týniště mám taky jeden a jsem spokojen. 4 nástavky jsou potřeba - i víc. Letos jsem fakt nevěděl, kam s rojema. U nás má moje včely kdekdoSmile). A něco málo medu jsem taky vytočil a doufám, že ještě vytočímSmile
Referenční URL's