Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Konference Věda a výzkum včelařské praxi - Olomouc - 20.10.2012 - diskuse
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Opět jedna z vydařených akcí. Díky všem přednášejícím i velmi plodný den. A vzláště poděkování i Jirkovi Danihlíkovi, kterému zůstala na bedrech většina starostí se zabezpečením akce. A i když mu děkovali i jiní, nikdy nebyl Jirka přítomen pro důležitější věci.
Přidám se ke Zdeňkovi nejen palcovým souhlasem, ale i písmenky. Celý program byl velmi dobře sestaven a témata zahrnula mnoho současných problémů oboru, navíc přednášky i diskusní příspěvky byly velmi kvalitní a přinášely spoustu nových informací a nových či různých pohledů. A diskuse k nim pak byla rovněž velice inspirativní. A to nemluvím o večerním hodnocení v prostorách, abych tak řekl, méně vzdělávacího charakteru, než byl universitní sál. Těžko vybírat a jmenovat tu a teď, ale moc velikou radost mi udělala obě vystoupení švédského badatele J. R. de Mirandy. Neokázalá, přesná co do fakt, i pokud jde o argumentaci, navíc s tolika zajímavými informacemi! A ještě k tomu parádně přetlumočená Ing. I. Černým, a to včetně velmi zajímavé diskuse se spoustou dobrých a konkrétních otázek. Ale tím rozhodně nechci říci, že ostatní vystoupení byla horší ... Nebyla! Juro Danihlíku a všichni ostatní, kdož jste jakkoli přiložili ruku, nohu, peníz i hlavu k dílu: veliké poděkování! Nejen za program, poučení a poznatky, ale i za ty dva dny pospolu ...
Jiří
Budou někde k mání nějaké podrobnosti z konference?
Určitě alespoň něco se objeví v Moderním včelaři, jak to jen ustíháme připravit.
Ivan Černý
Je krásné a povzbudivé sledovat, jak si lidé uskutečňují svůj sen.
Proto jsem rád, že jsem v Olomouci byl.
Ještě před pár lety byly jen stesky, že v ČR chybí včelařský výzkum (myšlen ten pravý, na univerzitách atd) a za pár let jsem byl svědkem něčeho dříve nepředstavitelného.
Takže díky a gratulace lidem co podezdili své vzdušné zámky.

Škoda, či možná štěstí, že tam nebyli ti co trousí slova o tom, že ti nespokojení neví co chtějí a že jen fňukají a nemají řešení.
A ještě radostnější bylo zjištění, že se věci začaly hýbat.

Takže velké díky všem. Smile
O víkendu jsem byl jak na na akci v Trenčíně (v pátek - tedy nikoliv na přednáškách), tak na té v Olomouci (v sobotu).

Výstava v Trenčíně nebyla k zahození - obecně vnímám jakékoliv informace odjinud, než jen z české kotliny a moravských úvalů, za příjemné narušení zdejšího přednáškového stereotypu. Organizace trochu pokulhávala (podle informací od kolegů i v sobotu), člověk si to svoje ale našel.

V Olomouci bylo vše naservírované v zásadě bez potřeby udělat cokoliv navíc, než se přihlásit, zaplatit a přijet (to druhé bylo díky mlze na Hané trochu složitější, ale nakonec se podařilo Wink ). Nejde jen o informace ze Švédska - třeba i slovenští kolegové mají hodně inspirativních informací.

Mohu-li něco doporučit, tak nespoléhat se na to, že se "alespoň něco objeví v Moderním včelaři" (či jinde). Ale prostě z kasičky za prodej medu ukládat něco stranou na právě takové akce, které dozajista v budoucnu znovu budou. Jednou zažité nahradí desetkrát viděné či stokrát přečtené...
V dohledné době nejspíš podobnou akcí bude setkání VMS v lednu v Brně (byť program ještě asi není znám, bývají tam slovenští kolegové) a zajímavá je také přednáška F. Kamlera o včelaření ve Finsku.
Také se přidávám k pozitivním ohlasům a díkům. Akce se podle mne velmi povedla a den se zdál krátký... Padlo tam mnoha zajímavých informací i myšlenek a k obdrženému sborníku i svým poznámkám mám v úmyslu se určitě ještě vrátit. Pro ilustraci - jsem doma manželce v neděli o probraných věcech z konference referoval cca 2 hodiny Big Grin

Takže ještě jednou, touto formou, Jirko D. a ostatní z MSVV a PSNV díky! Bylo to dobře zvládnuté technicky, organizačně, i výborně co se týká jednotlivých příspěvků a přednášejících. Jen tak dál!
(22.10.2012 22:16)jdjd napsal(a): [ -> ]...Mohu-li něco doporučit, tak nespoléhat se na to, že se "alespoň něco objeví v Moderním včelaři" (či jinde). Ale prostě z kasičky za prodej medu ukládat něco stranou na právě takové akce, které dozajista v budoucnu znovu budou. Jednou zažité nahradí desetkrát viděné či stokrát přečtené...

Ano, naprostý souhlas. Jeden z ideálních scénářů je přijet vidět, zažít, promluvit s lidmi a potom sepsat sepsat svoji reportáž o akci, poslat do redakce MV, těšit se z otištění a mít radost z aktivního postrčení věcí zas kousek dopředu. Smile
Ivan Černý
Ivan Černý i jdjd to napsali zcela dostačujícím způsobem. Není nad to vše na vlastní kůži zažít a potkat se ... Věřím, že k tomuto modelu se bude naše (tedy nás, co jsme nějak spřízněni volbou i podobným viděním světa) včelařské (spolu)bytí postupně ubírat.
Pokud by si někdo netroufal vmezeřit se do stránek Moderního včelaře (pro což ale není sebemenší důvod ...), přesto však měl pocit, že má co sdělit kolegyním a kolegům a v tomto konkrétním punktu chtěl něco ze svých postřehů sdílet s ostatními, pak je tu pro členy PSNV i e-Věstník. Právě připravujeme letošní 20. číslo a kdybyste to stihli do zítra, tak to bude v pohodě, počítáme, že číslo vyjde ve čtvrtek (e-mail: e-vestnik@n-vcelari.cz).
Na stručné zprávě z konference právě pracuji, ale bude opravdu stručná a obecně informativní, takže další všeliké pohledy jsou nejen možné, ale i vítané! Nejen pro toto číslo, ale i pro čísla následující. S tím omezením, že e-Věstník je v zásadě interní periodikum pro členy PSNV a na jejich e-mailové adresy také dorazí.
Jiří
Buďme realisté, nelze uspořádat konferenci pro všechny. Našlo se dosti zájemců, kterým i přes včasnou propagaci akce (věštník PSNV-cz, reklama zde na VF, pozvánka v MV ...) zareagovali až po uzávěrce přihlášek, některé z nich se podařilo ještě dodatečně registrovat, ale sál není nafukovací, také veškerá organizační omáčka se musí vařit trochu s předstihem. Bohužel nedostalo se na všechny. A také pro ně budou veškeré dostupné informace alespoň chabou útěchou za vyčkávání s registrací.
Co mě osobně velmi potěšilo byl zájem z řad veterinárních pracovníků. Pokud si i oni uvědomí, co nás trápí a ze své pozice se budou snažit pomoci, začíná se blýskat na lepší časy.
Ještě doplním jednu věc, kterou na konferenci presentovali kolegové a jež mě velice zaujala:
http://www.yannick.cz/odparovac-pro-vcelare-62.html
Jiří
P.S.: teď jsem si uvědomil, že ačkoli se to týká konference, tak by to spíš patřilo do tématu o KM, tak to tam dávám taky ... (http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Aplika...ci?page=30)
Bohužel až teď, po čtyřech dnech, mě napadla zásadní otázka, kterou jsem měl položit Joachimovi de Miranda, odborníkovi na viry: JE VČELAŘENÍ VIRUS??
I.Č.
Pokud bych odpovídál já, tak ANO a v kombinaci s tímto fórem silně infekčníSmile
Joachim de Miranda se o tom nezmínil?
Včelaření samo o sobě virus není, je to až projev choroby způsobené apivirem lidského typu, který je v odborné literatuře uváděn pod názvem Apivirus humanus.
Je už probádána řada vlastností tohoto viru. Například u dětí se projevuje pouze jako relativně lehké přechodné onemocnění.
S postupujícím věkem se odolnost populace vůči viru snižuje a od 30 let výše lze mluvit o bezprostředním ohrožení.
Původně nemoc postihovala převážně muže, v posledním období přibývá i nakažených žen.
V samých začátcích vypadá napadení virem celkem nevinně. Jedná se většinou o 1 - 2 včelstva . Pokud tomuto varovnému signálu postižený jedinec nevěnuje dostatečnou pozornost, virus se v jeho organismu rychle množí a během krátké doby se pak může jednat až o desítky včelstev.
Bylo činěno mnoho pokusů postižené jedince viru zbavit. 100% léčba zatím není známa. Někdy se progrese onemocnění na přechodnou dobu zbrzdí, často však po krátkém zklidnění propuká s novou silou.
(24.10.2012 21:50)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]Bohužel až teď, po čtyřech dnech, mě napadla zásadní otázka, kterou jsem měl položit Joachimovi de Miranda, odborníkovi na viry: JE VČELAŘENÍ VIRUS??
I.Č.

Ano, a pro včely silně zhoubný. Smile
Referenční URL's