Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak na oddělky z míry 39/24 na Optimal?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zdravím,
jsem začínající včelař, letos jsem včelařil prvním rokem se 7 včelstvy na rámkové míře 39/24.
Příští rok bych chtěl zkusit včelařit na Optimalech s tím, že má původní včelstva bych chtěl nechat na původní míře.
Chtěl bych se zeptat, jak nejlépe dělat oddělky z míry 39/24 na Optimal?
Smetenci nebo převěšet plodové plásty větší míry do dvou nástavků míry menší nebo jinak?
Děkuji za cenné rady.
Uplne jednoducho - preletákom.
Na miesto povodneho ula postavis novy ( Optimal )vybaveny ramikmi z medzistienkami. Najdes ramik z matkou a ztrasies ju do noveho ula spolu s vcelami z aspon troch plodovych ramikov. Povodne vcelstvo odlozis o 10-15m dalej. To si vychova novu matku ( alebo tam pridas kupenu matku ) a je to.
Ak nie je znaska treba preletak krmit - ca 2kg cukru ( v roztoku ) tyzdenne.
Děkuji za odpověď. Nevím, jestli jsem to napsal srozumitelně. Původní úly(39/24) chci nechat na původním místě, na nové oddělky Optimal mám stanoviště asi 300m od nynějšího stanoviště. A brát matky z původních včelstev se mi nechce, myslím, že bych je tím dost přibrzdil v rozjezdu, to ať si raději oddělek vychová svou vlastní matku, tam není kam spěchat. Myslíte, že by to nefungovalo, kdybych udělal oddělek klasickou cestou, tzn. že bych odebral dva tři plodové plásty míry 39/24 a vložil je do jednoho nebo dvou nástavků Optimalu, který by byl vystrojen několika mezistěnami nebo soušemi Optimal míry? Děkuji.
No, nevím, jestli je to ta nejlepší cesta. Tímto získáš vlastně dvě včelstva - jedno bude smetenec s matkou na mezistěnách, druhé zbytek bez matky. Obojí vlastně trosky, bez medného výnosu. Existuje i jiný zůsob.
Přepokladem je, že včelstvo je zdravé, tedy že přemetením neřešíš např. MVP.
Pokud potřebuješ převést včelstvo na jinou rámkovou míru (v drtivé většině s delší loučkou), pak nejjednodušší metoda je:
  1. Na původní místo postav nový úl, starý dej vedle něj.
  2. Nový úl by měl obsahovat dno a prázdné nástavky. V případě, že původní rámková míra je vyšší, než míra nových rámků, dej prázdné nástavky dva na sebe.
  3. Z původního úlu vyjmi první rámek a z nového úlu horní loučku.
  4. Nejlépe drátem připevni (přivaž) starý rámek pod horní loučku a pak i se včelami vlož do nástavku nového úlu. Takto pokračuj rámek za rámkem.
  5. Je hodně dobré rámky ze starého úlu proložit několika mezistěnami nové rámkové míry.
  6. Veškeré prázdné rámky z původního úlu vyřaď.
  7. Až přeložíš všechny rámky z původního úlu, tak ho vymeť od včel a odstraň. Nejlépe úplně někam jinam. Nový úl doplň mezistěnami na plný počet v nejvyšším nástavku a úl uzavři.
  8. Nový úl nech nejméně 3 - 4 dny v klidu.
  9. Původní rámky se zavíčkovaným plodem dej poté úplně ke stěně a doplň další mezistěny. Postavené nové mezistěny (s plodem i bez něho) přelož do nejvyššího nástavku náhradou za další, nové mezistěny nejlépe oddělené mateří mřížkou.
  10. Pokud se z jakéhokoli původního rámku vylíhne plod, obratem odstranit náhradou za nové mezistěny. Platí tendence staré rámky (klidně i s plodem) ke stěně a posléze vyřadit, samozřejmě náhradou za nové mezistěny.
  11. Ve chvíli, kdy je nad mřížkou dostatek postavených mezistěn nové míry, přeložit matku nad mřížku a plod dole nechat dolíhnut. Prázdné rámky (bez plodu) posléze odstranit.
Touto cestou včelstvo postaví dostatek díla, aby mohlo zimovat na nové míře a zároveň nepřijdeš o medný výnos. Další rok dostavět další dílo a je přechod na novou rámkovou míru hotov.
iRP
P.S. Než jsem to dopsal, je to téma tvorby oddělků z míry 39 x 24 na Optimal. Jenže na tvorbu potřebuješ "Optimalové" souše - a ty nemáš. Tedy buď smetenec na mezistěny viz výše, nebo něco málo převést podle mého způsobu na Optimalové souše a z toho pak následně tvořit oddělky. Pro tvorbu oddělků musí přece ty souše někdo (nebo něco) postavit. Takže v podstatě ten můj příspěvek není tase až tak od věci.
Já som pochopil Vildu asi tak,že produkčné včelstvá chce zachovať v sile, no o 3OO metrov ďalej chce mať včelnicu s odložencami na miere optimal, pričom ako materiál na tvorbu odložencov chce použiť vysoký rámik.K tomu mu stačí odobrať z produkčnej 3-4 plodové plásty o ktoré drôtikom prichytí vrchnú latku miery optimal a vloží do nového nadstavku a zbytok doplní medzistenami.Pred tvorbou odložencov by som popracoval na chove matiek a odložence tvoril na 10 dňovú MB.
Osobne by som celý prázdny nadstavok nepodkladal,ale len približne 8cm rám na výšku tak, aby vysoký rámik vošiel do nadstavku cez rám a nízky nadstavok na výšku. Včely takto nebudú zbytočne prestavovať veľa diela a o to lepšie budú stavať medzisteny.V prípade nedostaku diela v ďalšej sezóne môžeš nadstavok aj zo spomínaním 8cm rámom využiť ako medník pre vysoký plást,ktorý takto využiješ v kombinácii s optimálom, kde pri tvorbe odložencov bez vzájomného spájania je nedostatok diela často problém i ďalšej sezóny.Ak odložence vystavajú prvý nízky nadstavok medzistien,vysoké rámiky by som posunul do kraju v prvom nadstaku a klasicky rozširoval novým nadstavkom smerom hore.Vysoké 4 plásty by som vyradil z nízkeho plodiska podľa situácie a počtu vystavaných plástov,kľudne aj pred doplňovaním zimných zásob.
Děkuji všem za odpověď. Přítel Jozef 333 mě pochopil nejlépe a dal mi odpověď přesně, na co jsem chtělSmile.
Zdravím,přesně jak popisujete jsem postupoval já letos,jen jsem ještě nevyřadil původní ramky,ty jsou stále v prvním nástavku a trčí do podmetu,na jaře je budu muset oddělit mat.mřížkou,protože jsou pro matku jako magnet. A ta je průběžně zakladla a bylo mě líto plodu. A pak,když nebyl plod tak zas byly zaneseny pylem a cukrem. Teď bych je asi už raději vyřezal a pomocí gumičky připevnil do prázdných rámků,ale jak se říká po bitvě je každý generál. Uvidím na jaro jak se rozhodnu.
ja som to riešil priklincovaním 3cm hranolku tak aby sa tam zmestili 3P- 2x ZP,1x PP so zaviečkovaným plodom poprípade 2PP a 1ZP,rámiky som pustil cez dva NN, a pridal matečník 1-2 dni pred vyliahnutím,než matka začala klásť plod vybehol pôvodne plásty išli preč, a mal som odloženec....
zdravím všechny včelaře

Pečuji o loňský oddělek a nepasuje mně jeho rámková míra, potřeboval bych přejít na 39/24. Oddělek jsem původně dostal na šesti rámcích, nyní obsedá asi z poloviny druhý nástavek, který jsem mu přidal bez mřížky. Jak na to, prosím o radu. DěkujiHuh
A teď obsedá jeden a půl nástavku Optimalu? To se to tak nejmíň 30x vyrojilo ne? Neposmívám se vám, jen jste mě ne překvapil, ale konsternoval!

Teď je absolutní vrchol sezony a normální včelstvo musí být v úle při čtverci 39 i metr vysoké (i víc), tedy mělo by obsedat nahusto aspoň 3, lépe 4 nástavky 39x24x11 nebo ekvivalent na jiných mírách.
Tome v tvém prizpevku sem nenašel jak je převede, možná jen blbě čtu Huh
Jak bych to udělal já.

Vzal bych rámky z koupených přířezů. Mají spodní loučku širokou 25 mm.

Nejdřív najděte matku a zajistěte jí poklopkou, nebo rámek kde je dejte do rojáku, nebo matku do klícky (nejhorší způsob).

Rámek Optimalu 42x17 s plodem se omete aby byl úplně bez včel. Na rámek, ležící na rovné čisté podložce přiložíme prázdný rámek 39x24 a tenkým nožem odřízneme podle vnitřní světlosti čtyřiadvacítky dílo s plodem a zásobami, prostě celý plást. Je třeba to zaříznout přesně aby to bylo nafest. Potom vložíte plást do postavené čtyřiadvacítky tak, aby ležel na spodní loučce. Pokud jste řezal přesně, drží tam. Nad ním je volný prostor, toho si nevšímejte. Mohl byste vyříznout z jiného suchého (nebo zásobního) rámku chybějcící díl plástu a vtisknout ho do rámku nad plodový plást. Ale předpokládám, že prázdné souše navíc nemáte.

Pak rámek jak stojí omotáte bavlnkou, koupí se, musí to být bavlna aby to včely uměly rozkousat a vynosit. Je asi 1,5 mm tlustá, fungovala by třeba štupovačka, ale když ve spešl krámu s šitím poptáte bavlnku, ihned budou vědět. Někdo nějak používá nějaké gumičky, já to neznám a neumím. Nemůže to být drát ani umělohmotný motouz a neměl by být silný, nit je zase moc tenká a zařezává se (a nevím, zda by jí rozkousaly).

Takže stačí asi 4 oviny přes celý rámek nastojato, když dáte 5-6 nevadí, víc není potřeba, musí to prostě zařezané plásty fixovat aby nepadaly na strany a i když to zaříznete přesně a drží to, tak v teple úlu by se to mohlo vychýlit a padnout na vedlejší rámek - proto ta fixace bavlnkou.

Zavěsíte do nástavku 39x24 a stejně uděláte další dva rámky. Musí to být za teplého dne, ve stínu a nesmí to moc trvat. Pak dejte pryč Optimal a na jeho místo dejte nový úl s těmi třemi rámky, prostoru nad plásty v rámcích si nevšímejte, dostaví si to. Pak na ty tři (nebo 4) rámky omeťte z Optimalu část včel a když obsednou plásty, dejte na plást s otevřeným plodem opatrně matku.

Nyní stejným způsobem uděláte další rámky tak, aby jich bylo 5. Pak je prostřídáte mezistěnami, říká se tomu zebrování. Nesmí přijít vedle sebe dva nebo víc rákmů, kde by byl ten volný prostor nad přeřezaným plástem - stavěly by v tom prostoru šikmo, úhlopříčně. Proto to zebrování. Jasné?

Máte plný nástavek 39x24x11, je v něm část plodu. Na to mateří mřížku a zbytek Optimalu. Musíte to pomocí lajsniček nebo jiné improvizace zařídit tak, aby to na sobě sedělo bez mezer kudy by mohly včely ven a dovnitř zlodějky. Pokud nebude snůška, krmte. Druhý či třetí den uvidíte před úlem kusy té bavlnky. Jde o to, že než jí rozkoušou a vynesou, tak dokonale přistaví zaříznuté plásty v nových loučkách - v novém rámku. Bez MM vám matka asi zdrhne nahoru a vše jste dělal zbytečně. Krmte asi dva týdny a nelezte do toho, pokud nosí pyl je vše OK.
Taky byste si to mohl přesně vyměřit a předem si připravit rámky, kde by byla v chybějícím prostoru mezistěna. To by byl jaksi vyšší level a odpadlo by zebrování s mezistěnami, zase byste zařezával víc rámků. Kreativitě se meze nekladou.
Dobře si tohle pamatujte, mockrát za život tohle dělat nebudete a budete si už napořád pamatovat jak jste to udělal a ten pocit, až se to podaří, tak to je to, proč včelaříme!

Opakuju, nepoužívejte drát ani nic takového, ale matertál, který včely samy odstraní.

Jestli něčemu nerozumíte, ptejte se.

Zkuste sem pak dát jak jste to udělal a zda se podařilo.

PS
Pro úplnost ještě uvedu drastický způsob, nešetrný ke včelám, ale mohl by v tuhle dobu ještě zafungovat bezchybně. V literatuře je to poopsané jako Demarée plain a dělá se to kvůli jinému účelu.

Do louček 39x24 zařežte výše popsaným způsobem je jeden plást. Zbytek nástavku 39x24x11 vystrojte M, plodový přeřezaný je uprostřed (to dá snad rozum). Ještě větší stres by byla jen souše, ale i to by asi mohlo vyjít, já tomu nevěřím a nikdy bych to neudělal. Na ten jeden rámek (je lepší otevřený plod) dejte matku, na nástavek mřížku a pak celý Optimal jak byl.

Nejhorší co byste mohl udělat, ale nejrychlejší a určitě funkční, je přemetení na M a původní dílo Optimalu s plodem a zásobami obětovat (nedávat to nad mřížku, ale do popelnice, v lepším případě vyvařit na vosk). I v případě přemetení je dobré (skoro nutné) jeden rámek s otevřeným plodem do nového nástavku dát.

Na snůšku raději v žádném z případů, pro který se rozhodnete, nespoléhejte a krmte roztokem 1:1 (ne hustším!!) v dávce cca 2l denně.

Snad jsem na nic nezapomněl.

richarde1, rychle se ani pes, víte co, nevy..e
Co kdybyste mu poradil vy?
Super popsáno, no já bych je přemetl na mezistěny ( rozhodně žádný plod) a dal novou matku, krmit, krmit a zase krmit roztokem 1:1 před víčkováním plodu přeléčit.

Norské zimování - přemetení včelstva na mezistěny
Jedná se o zákrok, který se na první pohled může zdát příliš razantní a "tvrdý". Ale jeho pomocí lze vyřešit mnoho problémů zaráz:
změna rámkové míry
snížení infekčního tlaku (mor včelího plodu, zvápenatění, nosematóza, varroáza, ... ij.)
razantní obměna díla
výměna matky
zvýšení produkce plástů
Termín provedení se může lišit podle účelu. Včely by ale měly mít možnost do zimy vystavět nové hnízdo a vytvořit dostečné zásoby na přežití - jak cukerné tak i bílkovinné.
Pokud se norské zimování provede po letním slunovratu, půjde včelstvo do zimy lehce slabší než ostatní. Ale bouřlivým rozvojem v příštím roce sílu ostatních včelstev hravě dožene - leckdy i víc.
Hlavní význam spočívá ve snížení infekčního tlaku ze starého úlu či díla. Zejména je efektivní na onemocnění vázaná na včelí plod.
Způsob provedení je dán principem zákroku: včelstvo je potřeba umístit do (nového) úlu vybaveného pouze mezistěnami:
Potřebné vybavení:
Nový úl s rámky s mezistěnami - velikost zhruba 2/3 původního úlu.
1 prázdný nástavek nové míry jako manipulační.
Plechovku na včely, smetáček a případně i smyk.
Lahve na krmení s roztokem.
Ochranné prostředky podle ostrosti včelstva. Rukavice a halena jsou na místě.
Postup práce:
Starý úl odsuneme stranou, na jeho místo dáme nový se všemi nsátavky vybavenými rámky s mezistěnami.
Prázdný manipulační nástavek postavíme nahoru.
Ze starého úlu vyndaváme jeden plást za druhým a včely sklepáváme do plechovky.
Smetáček používáme jen nestačí-li sklepávání včel z rámků.
Pracujeme rychle, bystře, ostražitě.
Z plechovky včely přesypáváme do nového úlu.
Pokud nalezneme matku, umístíme ji v klícce mezi nové nástavky.
Matku ale není potřeba hledat.
Po přesypání posledních rámků zaženeme včely kouřem z manipulačního nástavku dolů na mezistěny a úl zakryjeme.
Nasadíme krmítka s roztokem (vhodné jsou prosakovací lahve).
Krmení po týdnu zopakujeme.
Zákrok je vhodné provést v podvečer - včely se přes noc snáze srovnají.
Přemetáme-li jedno včelstvo z řady úlů, část létavek si za domov zvolí sousední úly.
V novém úlu smí být jen mezistěny - snaha "pomoci" včelám byť jediným plástem s plodem je kontraproduktivní. Včely se ho drží, nechce se jim na mezistěny a metoda nefunguje!
Ve včelstvu bude minimálně 3 týdny výpadek v líhnutí mladušek - bude slábnout.
Staré plásty z původního úlu zužitkujeme (med vytočíme, plod dáme jiným včelstvům) anebo bez sentimentu zlikvidujeme. Zvláště je-li dúvodem přemetání na mezistěny podezření na nějakou nemoc nebo její vyšší infekční tlak.
Chceme-li zákrok spojit s výměnou matky, je potřeba původní královnu odstranit. Nová se umístí do klícky s medocukrovým těstem mezi nástavky s mezistěnami. Včely pochopí, že nemají jinou šanci než novou matku přijmout.
Norské zimování má více variant. Liší se dobou provedení a hlavním cílem. Jde o zootechnický zákrok, který je vhodné ovládat i jen pro případ "kdyby bylo potřeba".
Za zmínku stojí verze s izolací (zaklíckováním) matky v původním úlu 3 týdny předem. Všechen plod se vylíhne, odpadá otázka kam s ním. A včelstvo bez otevřeného plodu mohlo více sil věnovat snůšce.
Není jednodušší vychytit matku, položit na optimalový nástavek mřížku, na ní položit nástavek 39 x 24 a do něj vložit matku.
Sestavu uzavřít, případné mezery uzavřít laťkami a 3 týdny tomu dát pokoj.

Popřípadě tomu dát nějaké krmení horem.
Za 3 týdny se dole vylíhne veškerý plod, nástavek se odejme a finito. Jak prosté.
Nevím, co z toho děláte za vědu.
iRP
IRP

Máte samosebou pravdu, jen je to celkem šok a nemusí dopadnout vždy dobře a hlavně, nemá hned dílo. Přece to samé, ale šetrnější (jeden přeřezaný plást s mladým plodem) popisuju i já. To bude fungovat vždycky, co píšete vy jsem vlastně při převádění vč na jinou míru nikdy neudělal abych včely nevystavil takovému šoku a ani mě to nenapadlo. A zase tak mockrát jsem vč na jinou míru nepřeváděl.

Pravda ale je, že když bude Optimal dole, tak přenesou zásoby a aby měl souše, může pak zařezat do rámků 24 ty suché souše z Optimalu bez včel.

Pořád se učím, děkuju, nenapadlo mě to. Snad to nebudu nikdy potřebovat, je dobré to vědět.

richard1 i vám děkuju za podrobný popis a věřím, že si tazatel má z čeho vybrat. Jen si dovolím upozornění. Jednou se mi stalo, že jsem přemetal vč a nedal dle doporučení ten jeden plást s plodem a nezaklíckoval matku - byla to ta varianta že jsem jí nehledal a všechny včely utekly z úlu na čelní stěnu úlu, na vedlejší úly, na zem, matka se ztratila, těžce se to servalo všechno se vším. Tak tohle maso už nikdy více, já ne, já na to žaludek nemám! Když jsem se ptal zkušenějších bylo mi vysvětleno, že chyba byla v tom jednom rámku, z plodu včely neutečou.
Snažím se všemožně včelařit tak, abych přemetání dělat nemusel, daří se mi obměna díla tak 50-60% a to je dostačující a přemetání je u Dadantsystému uváděno jako jedna z možností jak obměnit vysoké dílo. Pokud jsem převáděl na jinou míru, nikdy přemetením.

Zkazka, jak kvůli jednomu rámku s plodem včely nechtějí stavět M je zkazka. A krmit je lepší v menších dávkách častěji. Ale na včelařině je dobré, že si každý může dělat co a jak chce, tedy když nějak neohrozí ostatní včelaře či sousedy.
Tome 50,od toho je fórum aby sem mohl každý napsat své zkušenosti, souhlasím, že ne vždy se vše povede podle našich představ.
(21.06.2019 11:11)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Není jednodušší vychytit matku, položit na optimalový nástavek mřížku, na ní položit nástavek 39 x 24 a do něj vložit matku.
Sestavu uzavřít, případné mezery uzavřít laťkami a 3 týdny tomu dát pokoj.

Popřípadě tomu dát nějaké krmení horem.
Za 3 týdny se dole vylíhne veškerý plod, nástavek se odejme a finito. Jak prosté.
Nevím, co z toho děláte za vědu.
iRP

Jednodšší to je, ale funguje to jenom u silných a vitálních včelstev. To tenhle případ není. Prvotně bych pátral, proč oddělek tak stagnuje a neroste. Může to být chybou začátečníka, ale taky ne. V tomhle případě hrozí, že matka bude pobíhat nad mřížkou a většina včel zůstane u plodu. Pár včel kolem matky stavět nebude, nebo jen málo dole nad mřížkou a matka nebude mít kam klást. Bohužel,jistota v tomhle případě je to co píše tom.
Ahoj včelaři,

děkuji všem za možné varianty a postupy jak převést včelky na vytouženou míru 39/24. Máte pravdu, že oddělek je slabší. včelařím ve výšce 600 m.
květen skoro celý propršel, navíc květy ovocných stromů kolem letos zmrzly. Včely se dostaly ke stavebnímu pudu cca před třemi týdny. snažil jsem se je i v květnu přikrmit, ale bylo to asi málo. Teď jde lípa a možná něco medovice?? Uvidíme.

Začínám včelařit, nemám žádné souše tak snad mi něco vystavý.
No, slunovrat je právě dneska a tak vám toho samy od sebe letos už moc nepostaví.
Původně jsem vám napsal, že to máte asi nemocné (nebo těžce zamořené varroázou), ale nechtěl jsem vám plivat do kafe, tak jsem to smazal. Když už se toho dotknul kolega BG, je vidět, že má stejný dojem jako já a pan inženýr asi přehlédl jak slabé to máte. I Richard radí jak na silné vč a taky si asi neuvědomil, že to máte děsně (nepochopitelně) slabé.

Proto poslechněte raději kolegu BG, pro důležitost ocituju jeho stěžejní větu: Prvotně bych pátral, proč oddělek tak stagnuje a neroste.

Tak nám sem pak dejte vědět jak to dopadlo. Apropos, nechcete si koupit oddělek na míře 39x24, který by byl nyní asi lepší, než to, co máte od loňska na Optimalu? A jen upozorním, že Optimal je nízkonástavkový systém a ten pro slabá včelstva prostě není. Chyba nejspíš nastala už vloni před zimou. A léčil jste? A jak? Kolikrát? (jestli by to nebylo nakonec lepší vysířit) Nejdřív se naučte včelařit s použitím chemie a pak teprve zkoušejte vyšší level s pouze kyselinami, například. Ale to víte jen vy jak jste léčil.
Kyselina je taky chemie Wink
Stran: 1 2
Referenční URL's