Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely na jezírku pro děti
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Dobrý den

Ráda bych požádala o radu. Před pár týdny jsem na zahrádce udělala dětem malinké jezírko/pítko pro ptáky, aby se méně zajímaly o bazén a mohly si cachtat ručičky. Po nějaké době jezírko objevily včely. Trvale jich na něm (30x30cm) bylo asi 50. Protože děti jsou alergici, jezírko jsem vypustila a doufala, že si včely odvyknou. Bohužel stále tam létají na vlhké kamínky na dně i když v menší míře. Je to v místě, kde si děti hrají a teď je tam nemohu pouštět. Nechci včelám ublížit a případně mohu jezírko celé zasypat, ráda bych ho však používala. Ale chtěla jsem se zeptat, není li nějaké babská rada, co přidat do vody, aby je nelákala a neotrávila je ani děti. Třeba nějaké bylinky, eterický olej, sůl, ocet,.... Bojím se to zkoušet, že by jim to chutnalo ještě víc Smile Včely jsou patrně skorosousedů, kteří mají taky pítko - cca 8m od úlu a navíc v letové dráze a tam včely nechodí. Předem děkuji za radu.

Hezký den
Zuzka
(06.07.2010 10:21)potmesila napsal(a): [ -> ]Dobrý den

Ráda bych požádala o radu. Před pár týdny jsem na zahrádce udělala dětem malinké jezírko/pítko pro ptáky, aby se méně zajímaly o bazén a mohly si cachtat ručičky. Po nějaké době jezírko objevily včely. Trvale jich na něm (30x30cm) bylo asi 50. Protože děti jsou alergici, jezírko jsem vypustila a doufala, že si včely odvyknou. Bohužel stále tam létají na vlhké kamínky na dně i když v menší míře. Je to v místě, kde si děti hrají a teď je tam nemohu pouštět. Nechci včelám ublížit a případně mohu jezírko celé zasypat, ráda bych ho však používala. Ale chtěla jsem se zeptat, není li nějaké babská rada, co přidat do vody, aby je nelákala a neotrávila je ani děti. Třeba nějakou bylinky, eterický olej, sůl, ocet,.... Bojím se to zkoušet, že by jim to chutnalo ještě víc Smile Včeli jsou patrně skorosousedů, kteří mají taky pítko - cca 8m od úlu a navíc v letové dráze a tam včely nechodí. Předem děkuji za radu.

Hezký den
Zuzka
Zuzko, to je zapeklitá a smolná situace. Všeobecně se, tuším, tvrdí, že když se včelky někam zalétají, tak se toho drží. Ony holt tu vodu také potřebují a hledají zdroje, zejména v letních vedrech. Obávám, se, že na to ani žádná "babská" rada není. Pokusničit se ovšem dá ... jenže ... Jistě se k tomu tu vyjádří i zkušenější ... Možná by stálo za pokus, udělat další malé jezírko jinde a nějak tam včely přelákat ... třeba mírným cukerným roztokem ... Ale jestli se to povede ... to je ve hvězdách. Sám jsem tohle taky zažil, ale nakonec jsem našel i jiné místo, kam začaly létat po čase také a zatím to tak drží ... Asi by bylo dobré o tom mluvit i s oním včelařem, i on by mohl něco udělat se svou napáječkou, jež asi nefungue tak, jak by měla. Vždycky je dobré spolu mluvit. Profitují obě strany. Je tu ovšem problém, a to ten, že včely se většinou zalétávají na počátku sezóny a pak už to dost nerady mění. Takže kdyby třeba tu napáječku příští rok dal někam, kde si ji včelky "přivlastní", mohlo by se to vyřešit. Má to i jeden, řekněme, cenný aspekt, takhle nečekaná situace: Vaše děti se naučí žít spolu se včelkami a ve vzájemném respektu. Toho lze využít. Ale samozřejmě bez riskování, neb s těmi alergiemi nejsou žerty ... Tož Vám držím palce. A dejte vědět, jak to dopadlo ... Je to poučné a jistě v tom nejste sama ... Hodně štěstí.
O slabě sladkou vodu nemají včely zájem.K mému překvapení ,raději než z napaječky, berou vodu z bláta po kaluži vyteklé z hnoje. Huh Jsou tam s nimi i motýli.Undecided Musela byste jim udělat normální cukerný roztok a dát ho někde mimo a abyste je na to nalákala k tomu máznout lžičku medu,či třeba půlku přezrálého melounu a někde jim ho postavit.Ale stejně by vám některé asi létaly na rybníček.To je problém.Já mám také napaječky na včelnici.Létají na ně,ale třeba dnes jsem se díval jak zapršelo,že létají na odhozenou zmuchlanou folii na záhonu a berou vodu,která zůstala po dešti v záhybech folie.Nechápu v čem je pro ně tak atraktivní.Vsadím se,že kdybych jim pokropil zmuchlaný igelit,že se ho ani nedotknou.
Spíše se přikláním k tomu,jak píše Jiří,probrat to s tím včelařem.Jelikož máte děcka,jak píšete,alergická na včelí bodnutí,měl by s tím něco dělat.Rybníček bych něčím zakryl.Alespoň zatím. Zdraví je přednější.Smile Zdravím.
Mockrát vám děkuji. Zkusím se obrátit na včelaře, jen si nejsem jistá, že ty včely jsou jeho. Je to asi 100m a mají je léta a já tu léta bydlím a dozvěděla jsem se to teprve, když mi to řekli. Kolik dalších včelařů je v okolí netuším, je tu pomerně hustá stará zástavba. Asi by bylo nejjednodušší jezírko zrušit. Bohužel můj roční syn se do něj zamiloval dřív než ho objevily včely a teď tam pořád strašně chce. Měla jsem ho přes týden zakryté a pak odkryla a stejně na prázdné létají - stejně jako syn na něj nezapomněly a zamilovaly si ho Smile On do něj leze i do prázdného.
S cukerným roztokem se dost bojím, že přilákám i vosy a zabydlí se u nás také, ale asi to zkusím dát na stříšku kůlny, tam by to nevadilo.
Ještě jednou děkuji.
(06.07.2010 17:51)miko napsal(a): [ -> ]O slabě sladkou vodu nemají včely zájem.K mému překvapení ,raději než z napaječky, berou vodu z bláta po kaluži vyteklé z hnoje. Huh Jsou tam s nimi i motýli.Undecided Musela byste jim udělat normální cukerný roztok a dát ho někde mimo a abyste je na to nalákala k tomu máznout lžičku medu,či třeba půlku přezrálého melounu a někde jim ho postavit.Ale stejně by vám některé asi létaly na rybníček.To je problém.Já mám také napaječky na včelnici.Létají na ně,ale třeba dnes jsem se díval jak zapršelo,že létají na odhozenou zmuchlanou folii na záhonu a berou vodu,která zůstala po dešti v záhybech folie.Nechápu v čem je pro ně tak atraktivní.Vsadím se,že kdybych jim pokropil zmuchlaný igelit,že se ho ani nedotknou.
Spíše se přikláním k tomu,jak píše Jiří,probrat to s tím včelařem.Jelikož máte děcka,jak píšete,alergická na včelí bodnutí,měl by s tím něco dělat.Rybníček bych něčím zakryl.Alespoň zatím. Zdraví je přednější.Smile Zdravím.

Nemohla by za zvýšeným zájmem o dešťovou vodu být měkkost této vody?
Chystám se v Praze mít napáječku blízko úlů, protože k Botiči to je pěkný kus. A možná by se vyplatilo sbírat na chalupě děšťovou vodu, pokud by jí dávaly přednost.
Ale to jsem již hodně odbočil od tématu. Zbytek lze probírat v tématu Napaječka.
Nebyla to dešťová voda, ale voda ze studny napuštěná hadicí. Je to ale hodně na sluníčku a je to mělké, tak byla asi hodně teplá a trochu kalná - částečně z nepraného kačírku a částečně jak se voda kazila na sluníčku - občas jsem jí měnila. Takže není to spíš tou teplotou? Tu já bohužel neovlivním. Proto si také myslím, že nelétají na pidijezírko, co mají kousíček před úlem, protože je pod keři úplně ve stínu a je vybetonované, ale létají k nám do teplé loužičky na sluníčku.

Každopádně já vodu nebudu solit, z toho bych soudila, že měkká voda jim nechutná víc. Viz. http://vcely.sk/index.php?name=News&file=print&sid=22
(07.07.2010 0:39)potmesila napsal(a): [ -> ]Nebyla to dešťová voda, ale voda ze studny napuštěná hadicí. Je to ale hodně na sluníčku a je to mělké, tak byla asi hodně teplá a trochu kalná - částečně z nepraného kačírku a částečně jak se voda kazila na sluníčku - občas jsem jí měnila. Takže není to spíš tou teplotou? Tu já bohužel neovlivním. Proto si také myslím, že nelétají na pidijezírko, co mají kousíček před úlem, protože je pod keři úplně ve stínu a je vybetonované, ale létají k nám do teplé loužičky na sluníčku.

Každopádně já vodu nebudu solit, z toho bych soudila, že měkká voda jim nechutná víc. Viz. http://vcely.sk/index.php?name=News&file=print&sid=22

To je přesně to, co mají včelky nejradši. Taky jsem jim to tak udělal. Mělké jezírko uprostřed záhonu na sluníčku, praný říční písek, po němž si k té vodě došly, sosaly vlastně z toho mokrého písku, to jim stačilo. A když jsem zaléval kytky, vždycky jsem tam trochu hadicí přidal ... Tak tohle jim sedlo perfektně ... Takže je to problém... Wink. Ale na té střeše by to mohlo fungovat, je třeba to zkoušet. A hlavně příští jaro, aby se tam zalítaly ...
Včera do té naší loužojezírka napršelo a tak jsem sledovala co včely. Dopoledne nic, asi bylo všude dost. Pak se začly objevovat. Tak jsem tam zkusila kápnout asi 3 kapičky eterickéh oleje citronelly (na cca 30-50 litrů vody), která má odpuzovat hmyz. Pak jsem je tam už neviděla. Jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Kdyby neúspěšně, tak zkusím jezírko na 4-5 týdnů zakrýt a udělat na stříšce kůlny to jiné pítko. Z netu jsem vyčetla, že by asi dělnice neměly létat déle než měsíc ven z úlu, žijí li asi 6 týdnů. Tak věřím, že by si na něj po odkrytí už snad nepamatovaly. Co myslíte?

Ještě mi je divné, že nám letos zůstala komplet neopylená jabloň a dost i réva. Mrazem to nebylo a kvetly hodně. Asi mají jídla všude kolem dost, jen té vody ne.
(07.07.2010 18:04)potmesila napsal(a): [ -> ]Ještě mi je divné, že nám letos zůstala komplet neopylená jabloň a dost i réva. Mrazem to nebylo a kvetly hodně. Asi mají jídla všude kolem dost, jen té vody ne.

Pokud mi je známo, tak vinná réva je samosprašná, takže bych za tím hledal něco jiného než nedostatek včel.
Hezký den, zvolila jsem tuto cestu dotazu, protože nevím, na koho se mám obrátit. Nejsem včelař, ale mám dotaz týkající se včel a nikde mi nedokázali poradit.

Máme na zahradě jezírko, které je už druhým rokem v teplých dnech plné včel. Bohužel je jezírko u terasy a ani my, ani naše děti nemohou kolem projít. Je to dost nepříjemné, protože já sama jsem na včelí bodnutí alergická. Včely nás nenapadají, ale při letu do nás "narazí" a v tomto týdnu můj muž už dostal třikrát žihadlo. Mě dnes jedna vlétla do vlasů, což bylo velmi nepříjemné.

Víme, že jsou to včely pána od nás z ulice, který je pěstuje na zahradě. Říkal, že nechápe, proč k nám včely létají, protože má napájedla. Ale nedokázal nám poradit, co s tím. Prý ať jezírko přikryjeme (?), což ale ztrácí význam.

Jsme z toho skutečně velmi nešťastní!!! Terasa s jezírkem měla být naše "oáza klidu", ale změnila se v něco, kam máme strach jít. Jezírko rušit nechceme, proč taky. Ale co se včelami?

Chci se proto touto cestou zeptat někoho z Vás odborníků: existuje něco (třeba vůně), který by včely od jezírka odpuzovala? Budu vděčná za jakoukoli radu (kromě toho, že včely jsou zapotřebí a nic se s tím dělat nedá, to mi moc nepomůže). Nechceme přistupovat k razantním kroků, ale pokud by nic nepomáhalo, musím myslet na zdraví své i svých dětí.

Ještě jednou děkuji za pomoc a radu.
Dobrý den,

včely často vyhledávají přírodní zdroje vody, někdy jim dají přednost před umělou napáječkou.
Nejlepší bude jezírko na několik dní přikrýt, včely začnou létat jinam. Pak ho můžete znovu odkrýt. Pokud se situace bude opakovat, tak se jezírko bude muset přikrýt znovu.
Včelař už bohužel nic moc víc dělat nemůže, snad jen zřídit místo napáječky jezírko u sebe. Včelám bohužel nelze poručit...
Pěkný den
Já mám stanoviště na zahradě, a u domu máme jezírko u terasy podobně jak popisuje paní. Včelky toto jezírko také upřednostňují i přes to že mám přímo u úlů napaječky. Ovšem pak jsem náhodou našel něco co je láká víc než jezírko. Při čištění jsem vydělal lekníny do kbelíků s vodou a ejhle, většina si jezírka ani nevšimla zatímco kýbl byl plný včel! Tak od té doby mám leknín v plastové bedně s vodou na místě odstrčeném, a musím říct že pokaždé když jdu kolem je tam pěkný pohyb, do jezírka občas nějaká včelka stejně letí ale jak říkám většina upřednostní bednu s leknínem. Pěkně sedí na okraji listů jedna vedle druhé a sosají vodu Smile Napajedlo u úlů mám sice stále ale včelku tam nevidím téměř nikdy žádnou. Tolik moje zkušenost.
Leknín v jezírku skutečně máme, takže ho zkusím vyndat a také zakrýt a budu doufat, že to pomůže. Děkuji zatím za rady a pokud by někdo ještě měl jaký tip, budu ráda.
Taky je možné je na něco nalákat. ze tří napajedel, které mám, dávají přednost tomu, do kterého je několikrát načůráno.
A to by mohl udělat právě jejich majitel. Toho si všimne skoro každý včelař, který si odskočí někam na trávník, že druhý den je tam houfec včel.
Také je vhodné vodu v napajedle velice mírně osolit.
Každopádně dejte vědět jak dopadl experiment s leknínem.
Jakmile si mají na hladině na co sednout aniž by se vymáchaly tak tam budou létat.Těžko je přesvědčíte aby létaly jinam.Viděl jsem jak sedají i na okřehek či ostrůvky z řas,na mech při okrajích na břehu,rovněž na listy leknínů jak je zde zmiňováno.Tohle je problém.Já mám hned u úlů napaječku z rašeliny,kterou zrovna nyní intenzivně využívají.Pokud je ale tato napaječka čerstvě namočená (nově vytvořená) tak ji přehlíží.(Jedná se o čistou rašelinu,ne substrát)Nedokážu ale říci,že kdyby našly jiný zdroj vody podle svých představ,jestli by se na mou napaječku nevykašlaly. Stačí pohozená folie či pneumatika do které napršelo.Nebo mi po dešti braly vodu z listů Mochny husí(Potentilla anserina),která se rozrostla na jednom místě před úly.
Tady je ta rašelinová.Žádný zázrak.Jen kýbl s namočenou rašelinou:

[Obrázky: CIMG3379.jpg]
Příspěvky o rašelině jsem přesunul to tématu Napaječka.
V literatuře se občas píše o tom, že napáječky je třeba zřídit velmi brzy, vlastně dřív, než včely začnou vyletovat pro vodu. Aby se na ně zalétaly hned na začátku sezóny. Jinak že se to pak těžko "láme". Možná ten pán, co v sousedství včely chová (včely se nepěstují, nýbrž chovají ... Smile ), zřídil napáječky pozdě. Já ale tuhle zkušenost nemám, je to podle situace a přitažlivosti zdroje ... Wink. Tu je pro kolegu šance nabídnout jim něco onačejšího. Nebo i pro Vás, zřídit jim jiný, atraktivnější zdroj někde, kde Vás to nebude tolik stresovat. Také bych jezírko na čas zakryl, zejména za slunečných dnů, kdy včely hodně létají pro vodu. A to je šance na tu alternativu ... viz téma o napáječkách ... Ony za to nemůžou a možná tam létají z širokého - dalekého okolí. Třeba by se to dalo probrat i s jinými včelaři ve Vašem okolí. Pro včely není kilometr žádná míra ...Wink
(14.05.2011 16:02)Jana Patrová napsal(a): [ -> ]Leknín v jezírku skutečně máme, takže ho zkusím vyndat a také zakrýt a budu doufat, že to pomůže. Děkuji zatím za rady a pokud by někdo ještě měl jaký tip, budu ráda.

Prosím Vás, chtěl bych se zeptat, jestli jste udělala nějaký "pokus," po kterém včely přestaly na jezírko létat?
Díky Honza
Tak trochu mi u předchozího příspěvku uniká ten palec dolu nebo spíš ho nechápu, vždyť je to jen otázka na to, jestli se něco podařilo, či ne.
Moji sousedé mají na zahradě také jezírko a jejich milovaný pejsek jim k němu celoročně chodí značkovat malý stromek a téměř vždy se mu podaří do jezírka trochu té značkovací tekutiny stříknout, někdy to ale spíš vypadá, že spíš značkuje právě jen tu vodní hladinu jezírka a ne ten stromek. No a moje včely se tam mohou zbláznit. I když mají pár metrů od úlů napaječku, moc jí nenavštěvují a raději letí o deset metrů dál na jezírko. Zkusil jsem tedy do napaječky přilít lehce močůvky a vida, hnedle za pár dní pro ně byla napaječka atraktivnější. Prostě včely si potřebují donést trochu více minerálů, než jim my nabízíme v napaječkách jen s čistou vodou.
Stran: 1 2
Referenční URL's