Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Napaječka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Nepozoroval jste někdo, zda mají včely raději dešťovou vodu než vodu z vodovodu?
Pokud nemají na výběr, tak jistě nepohrdnou jakoukoliv. Ale když si mohou vybrat, jakou raději zvolí?
Určitě by to bylo dobré vědět, abych je mohl nalákat do mé napaječky, aby nelétaly jinam.
Musíš se jich zeptat Wink Jsou asi jako lidé, každému chutná trochu něco jiného Big Grin
Co jsem kde vyčetl, nebo zaslechl, tak jdou doslova po tom nejhorším co najdou. Nejvíce prej kolem hnoje, kde se dešťovka mísí s močuvkou. Já jsem to s napaječkam zkoušel, ale včelky je ignorovaly. Mám asi 300 metrů potok, takže spíš budou tam. Někde jsem vyčetl, že je dobré dát do napaječky trochu rašeliny.
Někde jsem viděl fotku, jak nechal včelař kapat vodu na kus mechu, což asi nejvíc simulovalo přirozený zdroj vody.
Ale pak se mi líbila taková, kde je bílý kačírek v misce a hrdlem dolů obrácený kanystřík od destilky.

K Botiči to je dle mapy přibližně 830 metrů vzdušnou čarou, ale kličkováním mezi domy to přibude. Proto o napaječce přemýšlím.
Jeden známý prý dává do vody v napaječce pár kapek propolisu. Tvrdí, že mu tam včely létají.
Také jsem se s tím už setkal, ale propolis se přidával jako desinfekce. Stanoviště není pravidelné navštěvováno a aby se voda v napaječce nekazila.
Včelky jsou chytré. Čím blíž vodu mají, tím blíž pro ni létají Smile Mám napaječku přímo před úly a při nízkém přínosu řídké sladiny a teple je obsypaná. Jinak propolisová tinktura jako desinfekce, ale bacha, komerčně prodávané většinou nejsou čistý roztok propolisu v lihu, ale bývají tam přidány různá "vylepšení".
(09.07.2010 10:56)Adlef napsal(a): [ -> ]Jinak propolisová tinktura jako desinfekce, ale bacha, komerčně prodávané většinou nejsou čistý roztok propolisu v lihu, ale bývají tam přidány různá "vylepšení".

Do vody pro včelky je přidávaná čistá tinktura. Pouze líh + propolis.
Od letošního roku používám zednický kalfas (černý cca 220,- Kč) 2 cm polystyren jako plovák, síť na mouchy - silonovou a rašelinu. Do kalfasu naliji vodu, vložím plovák, přehodím síť a nasypu vrstvu cca 5 cm rašeliny. Aby rašelina dobře sála vodu dám i zátěž - tři pěkné oblázky. Pokud není snůška, vypijí včely (15 produkčních) i 9 l vody za 3 dny (kropicí konev). Jednou za 14 dnů napaječku vymiji a vyměním rašelinu. Pokud nemáte v blízkosti přirozené zdroje vody je napaječka včelami bohatě navštěvovaná. Pokud mohu hodnotit, je to dosud nejlepší napaječka, kterou jsem kdy vyzkoušel. Námět jsem vzal z OVP v letošním roce.
JK
Já mám napaječku podle literatury /snad z knihy "Včelařství krok za krokem"/ z rašeliny. Je to provlhčená rašelina na kterou včela lehce sedne a neutopí se.Vypadá na pohled nevábně ale včely ji navštěvují.Občas ji jen provlhčím aby nezaschla.
A co desinfekce napáječek? Trochu to souvisí i s krmením ... pokud včely do nádoby zároveň třeba kálejí, můžou nastat komplikace ... Já mám malý rybníček v záhoně (cca 60 x 60, samozřejmě cm), s kamínky a říčním pískem, praným, ba ho občas, tak v poloině sezóny vyberu a properu, ba i převařím. Při každém zalévání dostane novou vodu a vypadá čistě. Včely hodně sosají z vlhkého písku. Před úly mám napáječku pro slepice, malý kroužek, na nějž se nasadí pet láhev. Fugnuje to, tak co 4 dny to celé umyji a vodu pravidelně měním. Tohle se mi zdá dostatečné. Není to ovšem tekoucí či kapající voda, to je fakt. Ale jsou kolegové, kteří tvrdí, že přílišná desinfekce škodí ... Kde je hranice?
Nezmiňuji parafinování, neb mám tak trochu uteplené úly ... Díky předem za názory.
Co se desinfekce vody týče, používám do napaječek několik kapek propolisové tinktury.
(19.01.2011 0:02)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Já mám malý rybníček v záhoně (cca 60 x 60, samozřejmě cm), s kamínky a říčním pískem, praným, ba ho občas, tak v poloině sezóny vyberu a properu, ba i převařím. Při každém zalévání dostane novou vodu a vypadá čistě. Včely hodně sosají z vlhkého písku. Před úly mám napáječku pro slepice, malý kroužek, na nějž se nasadí pet láhev. Fugnuje to, tak co 4 dny to celé umyji a vodu pravidelně měním. Tohle se mi zdá dostatečné. Není to ovšem tekoucí či kpající voda, to je fakt. Ale jsou kolegové, kteří tvrdí, že přílišná desinfekce škodí ... Kde je hranice?
Nezmiňuji parafinování, neb mám tak trochu uteplené úly ... Díky předem za názory.

Jinak co se týče napajedla,ideální je,když mužete mít u včelnice jezírko Smile ,tedy mám na mysli větší jezírko s lekníny a rybami kde se udrží ve vodě nějaká ta biologická rovnováha.Včely (i vosy) sedají na listy leknínu a z okrajů sají vodu.Lze také nechat na hladině narůst okřehek ,aby měly na co sedat.Viděl jsem i nevzhlednou nádrž jejíž téměř celá hladina byla porostlá zelenými řasy (lidově žabincem) a včely na to sedaly jako na vlhký mech.V takovém jezírku se voda nezkazí,jenže všude jezírko být nemůže to je jasné. Já jsem jim udělal napaječku dle literatury z namočené rašeliny.Létaly na ní.Hlavně po jaru.Pak už méně.Já myslím,že když už se voda nějak začne kazit,tak ji včely opustí a najdou jiný zdroj.A kdo ví vlastně okud odevšad si vlastně přinesou vodu.
(19.01.2011 10:48)miko napsal(a): [ -> ]. . . když už se voda nějak začne kazit,tak ji včely opustí a najdou jiný zdroj.A kdo ví vlastně okud odevšad si vlastně přinesou vodu.

Je to sice trošku mimo téma, ale přidám se. U nás měl jeden včelař potíže, že mu vymíraly včely. A pak se přišlo, že si tahaly vodu z nějaké přepadové jímky.
Fakt jo? Jestli v tom bylo něco co nebyly schopné registrovat....Já viděl kdysi včely společně s motýly na zvhlé zemi od kaluže vyteklé z fůry hnoje co vyvezli jezeďáci na pole.Celé hejno motýlů se naráz zvedlo jak jsem prošel okolo a pak si hned znovu sedlo zase zpátky.Co je na tom přitahovalo je pro mě záhada.
Osobně jsem u této situace nebyl. Když jsem se rozhodoval zřídit stanoviště na zahradě, tak jsem si pozval místního včelaře, aby mi k tomu řekl svůj názor. Při debatě mě upozornil, abych si hlavně zajistil kvalitní vodu a mluvil o výše popisované situaci. Ale nemám důvod to zpochybňovat.
(19.01.2011 10:48)miko napsal(a): [ -> ]Jinak co se týče napajedla,ideální je,když mužete mít u včelnice jezírko Smile ,tedy mám na mysli větší jezírko s lekníny a rybami kde se udrží ve vodě nějaká ta biologická rovnováha.Včely (i vosy) sedají na listy leknínu a z okrajů sají vodu.Lze také nechat na hladině narůst okřehek ,aby měly na co sedat.Viděl jsem i nevzhlednou nádrž jejíž téměř celá hladina byla porostlá zelenými řasy (lidově žabincem) a včely na to sedaly jako na vlhký mech.V takovém jezírku se voda nezkazí ...

Pokud jde o napajedlo: udělal jsem před včelnicí záhon na bylinky a všeliké včelí rostlinky a v něm to jezírko. Letos ho plánuju rozšířit a zkusím i osadit rostlinami, které by je čistily samy. Myslím, že je to reálné i v mini rozměru cca 70 na 70 ... Všiml jsem si, že je dobré, aby se tam včely zalétaly hned napoprvé, jak se někam naučí, už tam lítají furt. A o kousek dál mají sousedé bazén ... A jakmile uviděli včely, stali se všickni alergiky ... klasika ...Sad Ale myslím, že s těmi rostlinkami by se ta čistota vody dala v pohodě udržet a že by to mohlo fungovat ...
(19.01.2011 13:01)miko napsal(a): [ -> ]Já viděl kdysi včely společně s motýly na zvhlé zemi od kaluže vyteklé z fůry hnoje co vyvezli jezeďáci na pole.

Miko souhlasím! Ač to sem nepatří také se přidám.
Z mládí si pamatuji, jak prababička pravidelně vylévala odpadní vodu z mytí nádobí, podlah atd. za dům na louku (odpad domeček postrádal -> suchý WC atp.).
Tato suspenze obsahovala zbytky potravin, nečistot a také zbytky chemikálií.
No a dědovi včelky? Ty si bez tohoto "hnusu" nedokázali život představit, bohužel.
Přidám vzdálenosti:
- včelín - potok 30m
- včelín - domeček 150m
Já zvažuji dvě možnosti napájení. Buď jim hned vedle úlů dám nějakou nádobu s plovákem, nebo využili pítko pro ptáky, které máme na zahradě. U něj bych ale musel zajistit provoz čerpadla po celý den, takže jako správný lakomec bych musel koupit fotovoltalický panel a krmit to přes sluníčko, než zbytečně dotovat ČEZ.
(19.01.2011 13:01)miko napsal(a): [ -> ]kaluže vyteklé z fůry hnoje

U mně to samé. takže je třeba zvážit co jim vadí (v jímce možná nějaká toxická chemie) a co naopak potřebují ( v močůvce třeba draslík, sodík, vápník aj.)
Takže bych na úly moc tvrdou chemii nebral, zničí se tím i organismy přirozeného úlového prostředí, které např. likvidují plísně. Jsou tady od matičky přírody nastavené rovnovážné vztahy, které svými razantními zákroky narušujeme a buhví co tím spouštíme.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's