Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Moudra lidu českého
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
V poslední době, jelikož už nemám med na prodej, musím zákazníkům vysvětlovat, že prostě musí koupit jinde a nebo si počkat na léto. Dost často setkávám s dotazem: "A včely v zimě nevyrábí med?" Připadá to úsměvné jen mě, nebo si prostě nikdo nevšimnul, že venku nic nekvete? Setkáváte se s podobně zapeklitými dotazy?
Když děti kreslí fialové krávy...
Prostě lidi se vzdalují přírodě. Co se nenaučí ve škole, nebo není zpopularizováno v TV, nebo hře na PC, nemají šanci vědět.
Vzdyť i Kateřina Jacques neví, co je biomasa Big Grin
http://www.stream.cz/uservideo/282462-ka...je-biomasa
No až zjistí že včely nevyrábí med jen to odněkud nosí tak myslím pozbydou důvěru. A když zjistí že to není auditované HACAPEM tak běda.

Už jsem slyšel o biolidech co odmítají med a místo toho sladí něčím bio hnědým z řepy, protože tam prý ví jak to bylo vyrobeno, zatímco bůhvíjakou chemii z postřiků nosí ty včely. Na což ale není co odpovědět, protože to opravdu nevíme co včely nosí.
No jo a jak vědí v čem ta řepa rostla - mohlo to být na uranových skládkách u Ralska. No hlavně, že vědí jak se to vyrábí.
Kaji ty nemáš provozovnu se schváleným HCCP, kalibrovanými teploměry a kalibrovaným termostatem v termokomoře (opravdu jsem se s timto požadavkem setkal), na každé konvi medu napsáno, puvod, datum vytáčení a tak, s tim, že to musí být z každé prodané sklínky medu zpětně vyhledatelné?? Nevedeš záznam teplot, potvrzení od vodovodů, že ti dodávají nezávadnou vodu. S tim, že musíš mít seznam všech použitých desinfekčních prostředků a datum kdy jsi je na který použil??? S tim samozřejmě že s obyč jarem neuspěješ...
S tim protože pracujeme a plníme med do skla by jsme měli zaměstnat jednu osobu, která bude sledovat cestu sklenice, po celou dobu plnění a používání, jestli se někde kousilinek neodštipl a nedostal do medu, jestli jsi ji před použitím správně vymyl a použil správný mycí prostředek.

Moudro lidu předpisového a úřednického je nekonečné...
aneb když si brusel prdne, český úředník se po.....

K tomu odkud to včely přinesou, tak tušim, že před lety byl ve včelařství článek jak ve Frankfurtu nad Mohanem na letišti začaly používat včely jako indikátor znečištění s tím, že vlastně se ty těžké kovy dostanou do medu... Pak se chlubily, jak med z tohoto letište je bez těchto reziduí a v kvalitě BIO, takže vlastně není zatížená příroda... Pak za rok vyšel článek kde vlastně zjistili, že to tak není, že včela dokáže tenhle humus z nektaru vstřebat a nic do medu nepustí...
Moje včely mají i čipy se záznamemo letu, výšce atd. tankovaným množstvím nektaru, DMC kodem každého květu a jeho GPS souřadnicí.
Traceabilta jak má být.
Samozřejmě v úlu je to na servru uloženo včetně předaného množství, buňky a rodnými daty včel co to doplňovaly enzymy, na plástech jsou RFID čipy a z medometu automatický zápis do čipů v konvích.

Když je na to dotace, nepoříďte si to.

Podle čipů ze včel pak bude od příštího roku dotace na oplyování.

MZe to nyní potřebuje u 1D prokázat, že dotace je vyplácena účelně.
Podvody se množí.

Samozřejmě záznam z čipů na koncesovaném, evidovaném záznamníku s pečetí - musí být na každém česně.



(25.01.2013 21:19)JKL napsal(a): [ -> ]No jo a jak vědí v čem ta řepa rostla - mohlo to být na uranových skládkách u Ralska. No hlavně, že vědí jak se to vyrábí.

Pokud to jsou jejich peníze, tak ať si je utrácejí za co chtějí.

To je o tom, o čem přesvědčíme zákazníky. I my jsme vlastně obchodníci s vírou. V sílu medu, ale co si budeme povídat.

Hlavní výhodou medu je to, že jej nosí včely a my můžeme sedět doma.
Kdyby jsme jej měli sbírat my, tak se na to vybodneme a jdeme si přivydělávat něčím jiným, nebo budeme okrádat o produkt někoho jiného než včely.

Jsme takoví víceméně bezohlední kapitalisti s pár miliony dělnic. Med jim bez ptaní sebereme, pár kily cukru odbydeme, sociální odvody a pojištění za ně neplatíme, dotace za jejich práci pobereme. A ty co se neosvědčí, ty prostě "zrušíme".

A kdyby to nosily z bulev řepy na uranových skládkách a bylo to prodejné, tak to prostě vytočíme a prodáme a neřešíme.

Určitě to bude dobré.



(25.01.2013 22:08)Madra napsal(a): [ -> ]S tim protože pracujeme a plníme med do skla by jsme měli zaměstnat jednu osobu, která bude sledovat cestu sklenice, po celou dobu plnění a používání, jestli se někde kousilinek neodštipl a nedostal do medu, jestli jsi ji před použitím správně vymyl a použil správný mycí prostředek.

Moudro lidu předpisového a úřednického je nekonečné...
aneb když si brusel prdne, český úředník se po.....

Tu osobu ti nemůže nikdo uznat, nevím jak ošetříš lidský faktor - to musí být automatický sběr dat.
Takhle by jsi neprošel auditem. Smile Smile

HACAP nemá ale s Bruselem asi nic společného, stejně jako bezpečnost letecké dopravy, nebo normy automobilového průmyslu.
Tam ji nikdo nikomu nenařizuje, ale tím, že tady jsou různé spolky co hodnotí spolehlivost aut, atd. tak je prostě třeba být na TOP TEN. Třeba ADACu a pak lidi kupují víc.
Prostě jsou určité postupy a standarty které se osvědčily a pokud nechceš aby ti loetadla padaly tak je dodrežíš, pokud nechceš mít salmonelu u svých zákazníků tak je určitý postup.

A když vidíš třeba tento tupý národ, tak představa, že by byl schopen si vybrat z údajů na štítku jak to bylo vyrobeno - tedy jen se selským rozumem, nebo podle normy té a té. A navíc když vidíš co dokáží někteří prodejci, banky atd zamaskovat do svých textů, tak já si nakonec myslím že je dobře, že když jdu koupit do normálního obchodu tak že je to pod normálním standartem a když chci sýr pláacaný rukama tak jdu do farmářské prodejny nebo prodej ze dvora - tam o tom vím.

A jak tak o tom přemýšlím, musím jít konečně na očkování proti žloutence. Nebo zjistit jak na tom jako rodina jsme. A to myslím vážně.
SmileSmileSmile aspon se zasmějem Smile)))
Kaji ta osoba není sranda, protože se mi nechce doma dělat s vyrobnou, tak jsem uvažoval, že bych med mohl plnit v jedné konzervárně (případně dělat vyrobky z medu) leč bohužel konzervárna to je na maso (což tak nevadí), ale hlavně na plechové a hliníkové obaly a na sklo by mi musely vyčlenit člověka co by za to ručil...
Normální plechovky se před expedicí na přítomnost cizorodých předmětů rentgenují...
(25.01.2013 18:57)Petr Pouč napsal(a): [ -> ]V poslední době, jelikož už nemám med na prodej, musím zákazníkům vysvětlovat, že prostě musí koupit jinde a nebo si počkat na léto. Dost často setkávám s dotazem: "A včely v zimě nevyrábí med?" Připadá to úsměvné jen mě, nebo si prostě nikdo nevšimnul, že venku nic nekvete? Setkáváte se s podobně zapeklitými dotazy?

Setkal jsem se už s podobným dotazem. Ale překvapila mě paní, která se zeptala, jak je to s krmením cukrem. Většinou se zákazník o něco takového nezajímá. Vysvětlil jsem ji, jak to je a že včely na dodaném cukru přežívají zimu, když jim zlý včelař sebere jejich medné zásoby, na jaře po cukru nezůstane ani stopa. Do letáku, který přikládám k medu budu muset něco o krmení připsat.
Pro zasmání: manželka donesla do práce na ochutnání sklenici čerstvého medu a mladá, vzdělaná brigádnice ho ohodnotila jako dobrý, ale poradila ji, aby jsme včelám nedávali tolik cukru, že se ten med pak ani nedá jíst, jak je sladký Smile.
(26.01.2013 0:49)Madra napsal(a): [ -> ]SmileSmileSmile aspon se zasmějem Smile)))
Kaji ta osoba není sranda, protože se mi nechce doma dělat s vyrobnou, tak jsem uvažoval, že bych med mohl plnit v jedné konzervárně (případně dělat vyrobky z medu) leč bohužel konzervárna to je na maso (což tak nevadí), ale hlavně na plechové a hliníkové obaly a na sklo by mi musely vyčlenit člověka co by za to ručil...
Normální plechovky se před expedicí na přítomnost cizorodých předmětů rentgenují...

To by jsis e nasmál, kdyby jsi kupil dětem třeba džem a bylo v tom sklo.

Uvědom si, že ty chceš aby tady byl bordel.

Tady se nějaký úzkoprsý úřad momentálně zabývá prkotinou, že v nějakém jídle je jed na krysy. Vsdaím se, že ve velmi minimálním množství - asi neškodném, a ten Brusle se do toho pořád sere.

Kdyby jsi viděl co se musí udělat aby sji si mohl koupit brzdovou hadičku do auta, tak by ti poměry v potravinářství přišly naproto k smíchu a považoval by jsi je za mírný bordel.

Já chodím nyní do nemocnice za rodinou z podniku, kde probíhají "dobrovolné" audity -. nejsou nařízeny žádným Bruselem, je to jen kvůli zákazníkům.

Ta nemocnice by v nich neprošla ani při jedné návštěvě. Samá červená.
Perličky ze školní lavičky
O p o t r a v ě

Cukr je rafinovaný, protože se po něm tloustne.

Pravý hovězí vývar se dělá ze dvou kostek.

Švestkové knedlíky dělíme na jídlo a pecky.

Sardinkám se uřezávají hlavy, aby se vešly do konzervy.

Děda povídal, že alkohol sice kazí zrak, ale že má radši brejle než žízeň.

Tatínek řekl, že na svůj svátek nechal pití, ale neví kde.

Tři potraviny, bez kterých člověk nemůže žít, jsou snídaně, oběd a večeře.

Experiment je třeba to, když maminka něco uvaří a my hádáme, co to je.

Rybí maso je zdravé, protože obsahuje mnoho fosforu, který je smrtelně jedovatý.

Jídlo musíme dojídat, aby ho mouchy neroznášely po ostatních lidech.

Včelím medem neplýtváme, protože se nevyrábí, ale vzniká poctivou prací.

Konzervy nám uchovávají potraviny, ale jen do té doby, než se zkazí.
Jsou zdravé, neboť obsahují hodně železa.

Alkohol zkracuje život, protože se po něm pořád spí.

Opilci páchají pod vlivem alkoholu i sebevraždu a druhý den o tom ani nevědí.

Náš děda říká: Rum je jed, ale nejvíc je otrávený, když ho nemá.

Česnek je zdravý pro lidi, ale společnost ho nesnáší.
(25.01.2013 22:08)Madra napsal(a): [ -> ]K tomu odkud to včely přinesou, tak tušim, že před lety byl ve včelařství článek jak ve Frankfurtu nad Mohanem na letišti začaly používat včely jako indikátor znečištění s tím, že vlastně se ty těžké kovy dostanou do medu... Pak se chlubily, jak med z tohoto letište je bez těchto reziduí a v kvalitě BIO, takže vlastně není zatížená příroda... Pak za rok vyšel článek kde vlastně zjistili, že to tak není, že včela dokáže tenhle humus z nektaru vstřebat a nic do medu nepustí...

Včely jsou za účelem sledování reziduí i na letišti v Praze, ale analyzuje se jen pyl a nějaké rezidua tam nachází a nevykazují tak nulové znečištění. Celá ta informace z Frankfurtu mi přijde trochu divná a nedůvěryhodná.
Na Slovensku asi podobne. Uz som viackrat dostal otazku ako sa ten med vyraba.A moja odpoved, ze med vyrabaju vcely prekvapila mnohych vysokoskolsky vzdelanych ludi. Surprised No tak dolezite je, ze ten med kupuju odo mna a platia. Big Grin
Patřilo by to spíše do vtipů, ale jsou to dvě skutečné příhody našich včelařů, jen jméno samozřejmě neplatí.

První: Zákazník: Pane Novák, nedávejte letos do toho medu tolik cukru, loni byl moc přeslazenej.

Druhá: Včelař: Milá paní, už nemám ani skleničku. Ale počkejte, až napadne sníh, budou včely nosit ten sněhovej a ten je vůbec nejlepší.
Zákaznice před vánocemi: Pane Novák, už máte ten dobrej sněhovej med, když nasněžilo?
V létě na mě volá sousedka chatařka:
Pane máte u mě na půdě včely, nedá se chodit po zahradě a od té doby, co tam jsou mi do chatky zatéká...
Ze slušnosti tam teda jdu, jestli je to můj roj? - Což mi připadá divný.
Jsem tam a řikám. No jo to jsou ale vosy. Ona nene, takhle vosy nevypadají. Uculuju se a něco povídám...
Potom vyjde její soused - taky chatař a ona na něj. Karle, tak prej jsou to vosy. A co on na to?
Cože vosy, kde ty by se tady vzali... Smile
svatá prostoto
Takové zážitky já nemám. Akorát jednou, slyšel jsem za plotem sousedku jak volá Kohoutové aby řekla manželovi ať si zavolá včely, že jim lítají po zahradě a kocour nechce jít ven.
Mohu potvrdit. Mladá maminka volá na dovádějícího klučinu na chodníku vedle mé včelnice: "Nechoď tam!!! Ten pán tam pěstuje vosy". Kdyby věděla, že to nejsou vosy ale,
[Obrázky: 006_1.jpg]
to by bylo jásotuTongue.
JK
Včera som predával med v Blave a prišiel ku mne jeden pánko a predstavil sa ako MuDr. a zapotil " Prosím si 20 kg agátového medu lebo ho budem konzumovať s citrónom aby som bol zdraví lebo to robili Slovania za vlády Svätopluka, preto boli zdraví a silný. ":-D No neviem kde to vyhrabal aby vtedy boli na Slovensku agáty.Cool A keď som mu povedal že agát tu nerastol a mohli mať jedine lipový med tak tiež znova zapotil " Agáty rastú všade až do Mongolska "
Ono i s tou úrodou citrónů v našich krajích za vlády Svatopluka to asi nebylo zas tak horké Wink
Dnes další bonbonik " Ako prví falšovali med indiáni lebo u ních rástla cukrová repa a ako druhý bol Kolombus lebo hu doniesol od nich z ameriky" Big Grin
Stran: 1 2
Referenční URL's