Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co jsem slyšel v úle
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Ahoj přátelé. Já začínající včelař bych se chtěl podělit s tím co mě letos přihodilo. 23. července to bylo v pátek (končila nám dovolená). Ráno jsem začal hledat matku, která se nám měla vylíhnou o dva dny dřív, takže v tu dobu měla mít dva dny. Hledám, hledám a pořád nic. Při důkladném hledání matky v prvním nádstavku jsem nic nenašel matečníky které byly zavíčkované jsem našel vykousané. Po matce ani památka. Začal jsem mít strach, že mám osyřelca. Při prohlídce rámků jsem slyšel v dálce kvokání slepice. Jelikož bydlíme na kopci je slyšet hodně z dědiny. Prohlížel jsem i druhý nádstavek a pořád matka nikde už vjem byl v půlce rámků. Naráz jsem si vzpomněl, že jsem četl v nějeké knížce. Když se vylíhne víc matek naráz, volají na sebe a vyzývají se k boji. Začal jsem si více všímat toho kdákaní. Můj úžas byl velký matku jsem našel na posledním rámku a to kdákání dělala ona. Lezla po souši hodně čiperně, pak se zastavila a začala kvokat (třikrát ) a potom zas běžela dál. Bylo to úžasné. No a navečer se mě vyrojily.
Tak tohle sem vám všem chtěl napsat.
Pro mě to byl zážitek úžasný.
Taky jsem nekde cetl,ze matka co se vylihne jako prvni vydava tento zvuk aby upozornila jeste nevylihnuty matky aby jeste poseckaly.
Takze muze byt i druhoroj....
Vice je o tom napsano v knizce Fenomenalni Vcela
Tady http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY19.html je napsáno:
kvákání = hlas staré matky, odpovídající mladé, dosud uzavřené v matečníku
týtání = hlas mladé dosud nevylíhlé matky jako odpověď staré matce

Naproti tomu je tady : http://gw.dup.cz/vcelam/cejka/cju/index.html toto
Před opuštěním matečníku se ozývá "kvákáním" a teprve když sezná, že nemá sokyně v úlu, opustí matečník a pobíhajíc po plástech, hlásí se "týtáním".

Tak a teď si vyber.

Já osobně jsem tůtání pozoroval i tehdy, když jsem dal oddělek (matka cca 2 měsíce) nad včelstvo a oddělil zasíťovaným mezidnem, tak aby si na sebe před spojením zvykly a do pozimu si zatím plodovaly obě. Dva dny na sebe tůtaly než je to přestalo bavit - no a nevyrojily se. Spojení pak pohodička i bez novin.

A nějaké ty kocertíky pro posluchače:

http://www.google.cz/search?aq=f&sourcei...53&bih=903
Pánové, mi se také stalo, že jsem před nějakým tím dnem poprvé slyšel u svých včel (včelařím od loňska) u nových oddělků kvákání.
Tento zvuk jsem už loni slyšel u včelařky, řekla mi jen, že to dělá matička, ale důvod mi nezdělila.

Byl jsem asi před 3mi dny u včelek, byl už večer, asi kolem 9 hodiny. Na chvíli jsem se zastavil před česnem třech nových oddělků tvořených před +/- 14 dny na zralý matečník. Nyní včelky nosí jedna za druhou pyl, mírně podněcuji a za chvíli budu kontrolovat kladení, vypadá to, že jsou všechny v pořádku.

Kvákání znělo jako když "naříká" slepice stylem - kvááák kvak kvak kvak kvak kvak (první dlouhé a pak krátké)
Ale intonace a barva zvuku jako kdyby kvákala žába, tak bych to trošku přirovnal. Slepice ani rybník nemáme Smile

Zajímá mě ale, proč jsem to slyšel. Kdybych kvákání slyšel den po tvorbě oddělků, jak se chce matička líhnout, tak to chápů, ale po 14 dnech? Oddělky jsem dělal na zavíčkovaný plod, ale je možné, že tam nějaká larvička byla, ze které by se matička dala vychovat, matečník jsem ale přídával hned po chvíli. Ten den, jak jsem to slyšel to by +/- přesně odpovídalo, že kdyby tehdy oddělek narazil matečník, že by se +/- ten den líhla. Vylíhnutí matiček jsem kontroloval a jednu jsem už i viděl, právě od ní, se mi zdálo, že to vychází. Mám oddělky ale u sebe, tak se to odhaduje těžko. Produkční včely mám na druhé straně včelína, od nich to nebylo, teda alespoň myslím. Kdo ví, co se tam asi dělo? Smile

EDIT: To je přesně ten zvuk, který jde slyšet na stopě o reakci výše od JKL.
Z mojich skusenosti - tento jav mozme pozorovat vtedy ked je v uli viacero matiek, pricom niektore su uz vyliahnute, niektore este zatvorene v matecnikoch - vyliahnute vydavaju tiiitavy zvuk, matky v matecnikoch kvaaakavy. Takato situacia je napriklad pri druho- resp po-rojoch v case pred vyrojenim resp. pri odlozencoch, ktore sa vsak nemusia (ale mozu) vyrojit.

Tento rok sa mi tiez stala zaujimava situacia spojena s tymto. Kontroloval som odlozenec, v ktorom uz mala byt vyliahnuta matka, no ked som ho otvoril pocul som prave tieto zvuky, dokonca som aj nasiel tiitajucu matku a "kvaakajuce matecniky" Smile Bolo mi luto nechat hotove matky len tak napospas, tak som odlozenec rozdelil na poly, pricom v jednej polovici som nechal vyliahnutu matku a v druhej matecniky - vysledkom su dve matky, ktore sa uspesne oplodnili a uz aj vo velkom kladu Smile
Je to prostě zajímavé. Je asi jasné, že vydávají zvuky, když je více matek v úle, jak píšeš, ale mám geneticky nerojivé včely. Včelař, od kterého mám matky, má 150 včelstev a říkal, že dělá Vigorky už asi 20 let a za těch 20 let neviděl ani jeden svůj roj a nikdy si nevšiml nějakého úbytku včel v nějakém úle.

Tak prostě nevím Smile . Oddělky jsou čisté, matečníků jsem si nevšiml, jak jsem je přemisťoval z plemenáče do nástavku a v produkčních včelstvech? Tam tak maximálně tichá výměna, dělal jsem z nich oddělky, takže přebytkem včel netrpí. Jsou asi věci, které zůstanou mezi nebem a zemí.
Tak já už zažil lecos a už mnohokrát se mi stalo že se ozvaly podobné zvuky jako dělají matky. Většinou to dělal trubec nebo včela pod folijí nebo igelitem. Prostě se dostali do tak náhodné škvýry že při rychlém pohybu křídel ten pohyb rezonuje o foliji nebo igelit, často se to stane když na trubce položíte igelit. Stane se to i v ůle který nebyl delší dobu rozebírán, prostě se někde z různých důvodů tetelí nebo protahují škvírou pod folijí a někdy se ten zvuk pěkně rozléhá a s matkou to nemá nic společného.
Já letos tyhle zvuky zaslechl v oddělcích taky.... Přidaná kladoucí matka a kvákaní..... Co ale bylo zvláštního..... Že se tohle ozývalo z plástu, kde evidentně matka nebyla. Ta byla ve výchytce mimo oddělek. Matečník žádný....pro mě je závěr ten, že tyto zvuky dělají i dělnice. Wink
Dobrý večer, dnes večer jsem u včelstev slyšel zvláštní bzučení, znělo to asi jako komár. Může to něco znamenat?
Jistě, skřípnul jsi včelu pod folii nebo se chytla někde poblíž do pavučiny a pavouk si ji omotával, to pak vydává takové pištivé zvuky.Wink
to ne, vůbec jsem je před tím neotvíral. Včera večer jsem dával formidol. Ačkoli se názory liší, dělal jsem to poprvý a dle návodu jsem ho dal do podmetu. Dnes po 24h stále ve fólii pouze s pěti kulatými otvory. Mám to blízko, tak chodím sledovat, jak reagují. A právě večer jsem slyšel tyto zvuky. Otevřel jsem zezadu podmet a nic zvláštního se nedělo. Celkem klid. Ani mrtvých včel moc nebylo, jak jsem zde četl, že je to při léčení normální
Karle zkus příště ten formidol dát nahoru než do podmetu a uvidíš ten rozdíl ve spadu.
(27.08.2018 21:54)Karel Křenek napsal(a): [ -> ]Dobrý večer, dnes večer jsem u včelstev slyšel zvláštní bzučení, znělo to asi jako komár. Může to něco znamenat?

To se včely smály Formidolu v podmetu...
Páry kyseliny mravenčí jsou těžší než vzduch, a proto mají tendenci se držet při zemi, tj. v podmětu. Proto z čistě fyzikálního hlediska je nesmysl, aby se to dávalo dolů, neboť páry kyseliny mravenčí se jen těžko přemlouvají v pohybu vzhůru. Ale i i přes to jsem to dal dolů, spad nulový, takže příští rok, vzpomenu-li si, tak to dám nahoru a bude líp.
Nebo se tam uchechtal nejaky roztoc zhuleny formidolem v podmetu...
já taky letos slyšel z jednoho úlu podivné zvuky, které po dvou třech dnech ustaly - při kontrole jsem nahoře pod folií v rohu našel čmeláka - již neživého....
Zdravím, z jednoho úlu se občas ozývají divné zvuky zní to jako když vrní kočka, co to může způsobovat?
Odstraň tu kovovou zábranu proti myším Wink
Ta zábrana proti myším tam už dávno není, já jsem ty zvuky nahrál diktafonem a aby to šlo dát na YouTube tak jsem to audio "narouboval" na starší nahrávku videa.
Mně podobně hlučely když se jim v zimě ucpal přístup vzduchu mrtvolkama na loučkách podstaveného nástavku. Po vyčištění hluk utichl.
V článku je možností víc: https://www.agroportal24h.cz/clanky/80le...h-priznaky
Stran: 1 2
Referenční URL's