Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Na základě neúspěchu přidání matky, ať už byl důvod jakýkoliv, jsem dnes poprvé přelarvoval. A to jen 23 dní poté, co jsem si včely pořídil.
Zprvu jsem se toho obával, ale na druhou stranu hodně těšil. Byl jsem až zaskočený, jak to šlo jednoduše. Jen doufám, že jsem při tom něco nezkazil. Ale alespoň jeden matečník z deseti misek by se mohl ujmout. To už bych musel mít hodně velkou smůlu.
Všechny předtím naražené a zavíčkované matečníky jsem vylámal.
Smetenci jsem krom horní loučky s deseti matečníkovými miskami přidal i rámek plný zavíčkovaného plodu, abych jej posílil.
Oběma včelstvům jsem dal podněcovací roztok z kila cukru.
A zítra je půjdu zkontrolovat.
jeden z deseti je obvyklá úspěšnost na (moje) první přelarvení, na druhý den se dá přelarvit do kašičky z přijatého matečníku, která se rozdělí do ostatních misek a úspěšnost je větší. Zálohou, nebo střelbou na jistotu je vytvoření podřezu, který se přichytí na laťku vloženou do prázdného rámku (pozor, aby včely neměly moc prostoru pod podřezem, protože se na něj pověsí a mohou ho utrhnout), nebo se může vložit do vyříznutého prostoru v souši. Jen bych se bál, že na přelarvování je už trochu pozdě, za tři týdny už nemusí být dostatek trubců, ale to je jen taková škaredá myšlenka.Angel
Tak snad to vyjde. Zítra tam po obědě zajdu. Už jsem zvědavý.
Právě jsem se vrátil... od včel.
Protože jsem díry vrtal vrtákem 3,2, byly misky volné a jedna vypadla. Na ostatních začaly stavět, ale jen čtyři mají larvičky v mateří kašičce.
Tak doufám, že alespoň ty čtyři dospějí.
Kolik matek z těch čtyř matečníků by mohlo vyjít? Jedna, dvě?
přijde na to, čemu říkáš vyjít. Vylíhnou se nejspíš všechny. Otázka je, kolik oddělků nebo minivčelstvíček máš na péči o vylíhlé matky. Další neznámou je počasí a stav trubců za 2-3 týdny, kdy by mělo dojít k oplodnění. Napadá mě jediná předpověď - nech se překvapit Tongue
Jednu bych chtěl nechat v tom smetenci a druhou umístit do oplodňáčku, abych měl rezervu.
Zbývající bych mohl nechat zatím zavřené v klícce v druhém včelstvu, ne?
já bych dal do smetence a oplodňáčku po dvou matečnících, zbytek nechal na matce přírodě a šel bych se tam podívat až když by mladá matka měla klást.
To zní zajímavě. Alespoň si budou moci vybrat. Wink
... nebo ti bude vybráno Big Grin
Tak při dnešní kontrole jsem našel tři otevřené a jeden již zavřený matečník.
Je vidět, že ještě nemám v oku stáří larviček.
Před časem jsem byl na návštěvě u velkovčelaře a ukazoval zajímavé udělátko - přelarvovací lupu. Je to malá ruční lupa, v ní vsazená přelarvovací lžička a žárovka, od které vede káblík k baterce. Šlo by to s LED a knoflíkovým článkem, odpadl by kabel. Je pěkně vidět do buňek při vybírání larvičky. A ještě jeden jeho poznatek. Přelarvování dělá do vody, zpočátku z kohoutku, potom přešel na dešťovou a úspěšnost se razantně zlepšila.

[Obrázky: lupa.jpg]
První matka by se měla líhnout pozítří ve čtvrtek, ale raději počítám se středou.
Tak jdu za chvíli naplnít oplodňáček a šoupnout jim tam dva matečníky. Zbylé dva nechám ve smetenci.
zdar, takže mě tohle čeká letos porvé, to jsem zvědav, dám vědět



ještě něco jsem se chtěl zeptat, jestli tomu dobře technicky rozumím, ty umělé matečníky se připevní na rámek, nechají se 24 hodin předem v úle, našel jsem tento příspěvek


a teď otázka, můžu matečníky nechat i v medníku? co si myslíte o tom, že v té ukázce larvičky dotyčný vyklepne na tácek s roztokem vody a medu?
scháním co nejvíce informací, než se do toho pustím, stejně praxe ukáže jak na to.
Petr.
nemecká včelárka Pia Aumeier píše o možnosti vyplaviť vajíčka na silonovu pančuchu a s nej to prelarvovať, skúšalo sa to aj na niektorej letnej škole....
pozri si aj
http://www.pv.sk/vcely/kalendar_aumeier05.asp
a
http://www.pv.sk/vcely/prax_clanky040.asp
Na tom videu mě překvapila mírnost včel, jako by se jich zásah v úle vůbec netýkal.
Přátelé používá z vás někdo systém NICOT nebo JENTER ? přijde mi to jako vynikající pomůcka...
Děkuji olin
Jenter máme, ale je jednodušší přelarvovat. Když se tam matka nezavře, nic tam nenaklade, lovit ji a chudáka omezovat v kladení (když už tím, že je inseminovaná má u svého včelstva tlusté mínus), věřím podporuje náladu na tichou výměnu. Mimoto skřítci milujou ty vyndavací dýnka buněk a kradou je Big Grin
Me se osvedcila vetsi injekcni jehla, kterou naohybam a hrot zbrousim. Nasadi se bud na 2ml strikacku-padne dobre do ruky, nebo se da pouzit samostatne.
Tady jsem našel něco s obrázky pro začátečníky jako jsem já : Jak je starý plod
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Referenční URL's