Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely nechtějí přejít do medníku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý večer,včelařím rok,tento rok poprvé nasazuji medníky.Mám problém s tím,že mi včely moc do medníku nechtějí přejít,ačkoliv jsem převěsil rámky s plodem,včely se vyvěšují v podmetu i když podle mě mají místa dost.dokážete mi někdo poradit?r.m39*24 zateplené děkuji
A mezera mezi plodištěm a medníkem? Vyvěšují se i ve dne za letu nebo jen večer? Rámek s plodem obsednut?
A nemají v podmetu vystavěnou trubčinu na divoko? To se jim pak od ní nechce, vlastně pokud je zakladená, tak ani nemůžou.
Včely jsou i v medníku,ale obsedají ho ale jen řídce na plástech s plodem jsou.V podmetu se vyvěšují i přes den za letu,trubčinu tu nestaví.
Stalo se ti zřejmě to co se stává úplně běžně začátečníkům a to rozšíři jsi brzo.Tvůj problém ze nazývá mateřská mřížka.Ta je vždy vnímána jako překážka a ty musíš včely donutit tuto překážku překonat.Co si zřejmě podcenil bylo rozšíření.Z máho hlediska si rozšířil brzo a k tomu jsi přendal málo plodovích rámků.Včely měly v té době ještě dost místa které ječtě neměli plně pod kontrolou kolem matky a ty jsi jim ho ještě nějaké přidal tím že jsi nahradil odebrané plodové rámky , tedy zahřívaly plod v medníku pouze pro to aby se vylíhl plod ale zatím kolem něj nepracovaly.Plod se líhl a stěhoval se k matce včely čím dál méně něco nutí se protahovat mřížkou a klidně budou dole až se z toho vyrojí.
Znovu přendej nad mřížku plod a klidně navyš počet rámků tak aspoň na tři kousky ,jeden či dva rámky osobně považuji za dost málo.Pokud ani to nedonutí jít včely nad mřížku je pro ně mřížka špatně průchodná.Z mých zkušeností včely prochází dobře kovovou,a plastovou průsvitnou.Špatně jdou přes plastové neprůsvitné.Při silném včelstvu při rozšiřování nevadí ani o něco větší mezera mezi rámky v jednotlivích nástavcích s tím si v době hojnosti včely poradí , u novích úlů již nebývá bylo tomu tak spíše u starších úlů při dvouprostorovém včelaření kdy se používal hlavně k zimování pouze jeden prostor.
Děkuji za odpověd,dnes tedy zkusím převěsit další plodové plásty.Mateří mřížku mam plastovou neprůsvitnou.
Úhel pohledu Pepy Skaly mohu jen potvrdit. Já bych ještě popřemýšlel o změně té mřížky - mně osobně se stávalo totéž, než jsem plastové jako takové definitivně vyhodil a pořídil kovové. Od té doby jsou takovéto problémy minulostí.
Tady ještě připomenu, že je velmi dobré srovnat plodové rámky nad sebe. Včely milují komín. No a počkat, než včelstvo zesílí. Bude to mít i jednu výhodu - včelstvo se pravděpodobně nevyrojí, takže můžeš očekávat medovicový med.
iRP
.
Včely prázdne súše v medníku pokiaľ v nich nie je nektár či plod určite husto obsadať nebudú.Pokiaľ ale nastane znáška a plásty sa začnú zaplňovať nektárom medník je zrazu plný včiel.Špatná priechodnosť mriežky je tiež jedna z možných príčin a biela plastová položená na rámikoch kde je počet prechodov obmedzený vrchnou latkou sa podľa mňa dosť výrazne podiela na tom,že včely nevnímajú medník ako svoj priestor.
Mřížka

Jen se vmísím, tale žlutá plastová, ma zaoblené oka pro prostup. Mám ji nechat jen pro přípd nouze a radši koupit kovové?
EDIT:upraven odkaz
odkaz mi nefunguje - ale plastové jsou minimálně 2 druhy - plastový arch a v něm vyražené otvory (průhledné nebo bílé) nebo lité - béžové. Ty nemají tak ostré hrany na otvorech - prý jsou lepšíSmile
Kovová v ráme má bezpochyby najlepší prestup včiel do medníka,no mám aj tieto žlté zo zaoblenými krajmi a nie je problém.Mriežku mám ale položenú na hranách nadstavku a v strede je podložená tenkou 6mm latkou.Dokonca som osádzal tieto plastové do rámu,ale je to o ničom,mriežka sa prehýba a deformuje.Ak budem rozširovať a vznikne potreba mriežok,tak rozhodne budem kupovať kovové, tie sa mi osvedčili najviac a to radím aj tebe.
NN včelaření + MM (kovová v rámu, ale skusím i plastovou přímo na rámcích) + Medník v kterém jsou panenské plásty nebo alespon ty, které nebyly přes zimu v plodišti (navíc ted jako začínající nemám souše, ale jen MZ).

Včelaří takto někdo nebo má odkaz někam kde je něco takového alespon zhruba popsáno?

Nejde mi moc o medný výnos a podobně (mám to jako koníček), spíš že ted včely stále zanáší do plodiště vložené MZ sladinou (které pak převěsím do medníku) i SR, tak aby se mi nevyrojily neb to už by byl problém (pozemek není můj, jsem tam podmínečně do prvního vyrojení).
Co mě zatím napadlo že např. pár plodových rámků do medníku vytáhnu a po odlíhnutí a případném zanesení je použiju do oddělků nebo jako zásoby na zimu.

BTW - na mřížce tolik netrvám - když to půjde bez ní, tak proč ne ...

Snad jsem to napsal trochu srozumitelně a za případné nápomocné odpovědi Dík.
Referenční URL's