Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyn matky při řízené osiřelosti v jiném úlu ve školkovací klícce
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přátelé,

včelařím zatím se třemi včelstvy (cca 5 let, tj. začátečník) a letos jsem začal s chovem matek. Svou metodu jsem zvolil v osiření jednoho včelstva za účelem těžby mateří kašičky do mateřích misek. Matku jsem zaklíckoval a umístil do medníku druhého včelstva s tím, že po vytěžení kašičky ji zpět vrátím. Jenže během třídenního věžnění v cizím včelstvu při matce mi uvězněná matka z prvního včelstva uhynula.
Měl jsem pořád doposud v podvědomí, že se včely vždy postarají o včely, které se vžebrají do cizích úlů (ztracené včely z rojů apod.), a tak jsem úhyn nepředpokládal.

Jedná se o přirozené chování včel? Napadá mě jiný pach matky. Nikdy jsem se s ničím podobným nesetkal. Předpokládám, že např. matky, které se řízeně vylíhnou ve školkovacích klíckách, se budou včely o ně starat.

Je mi jasné, že nyní budete doporučovat své způsoby (např. sádky apod.), ale budu hlavně rád za odpověď na mou otázku.
Může být cizí zaklíckovaná matka krmena včelstvem? Nějaká očka, že neprotáhly sosáček apod. neřešte.

Děkuji za odpovědi!
Odpověď je myslím v základní včelařské literatuře ... Wink
Jiří
Děkuji za vyčerpávající odpověď, samozřejmě touto metodou jsem již pátral a k tomuto tématu nenašel nic.
A něco na zub dostala? To jsou ty základy při klíckování matek bez přístupu včel.
Matka, kterou dáme do jiného včelstva v neprůlezné klícce s dostatkem medocukrového těsta, vydrží bez problémů na živu až 1 měsíc. Nedá se očekávat, že by ji včely krmily, většinou vidíme, že do pletiva klícky koušou a dávají najevo, že se nehodlají kamarádit. Proto je vhodné, aby se vězněná matka měla kam v klícce ukrýt. Stačí jedna pevná stěna klícky, nebo v případě rourky ze stočeného pletiva obalení části tohoto tubusu alobalem.
Klícku s matkou je možno umístit do medníku, u úlů s pevným dnem a nižším podmetem i do podmetu. V jednom úle je možno "skladovat" i více matek najednou, samozřejmě každou ve vlastní klícce.
Ahoj, ze zkušenosti Ti mohu říci, že i bezmatečné včely mnohdy reagují nepřátelsky i na vloženou matku, natož včely, kde svou původní matku mají. O tom je zde na fóru už propsána hromada textů.
Pokud je ve včelstvu původní mateřský feromon a jeho zdroj, k matce vložené se budou dělnice i původní matka tak, že dříve nebo později zemře. Snaží se ji všelijak z klícky vytáhnout, okusují jí nohy, matka původní se do ní snaží trefit žihadlem.
Nachystal jsi jí to ale pěknou smrt, to Ti povím...Wink
Jarinku vidím tady dvě otázky:
  1. Jak uchovat kladoucí matku?
  2. Jak se starat o právě vylíhlou matku?
  1. Nejlepší je samozřejmě oddělek z vlastních včel. Potom je přehršel různých řešení ve formě izolátorů, velkých klícek ... ponechaných v původním včelstvu. A pak to nejlevnější řešení: matka v zasílací klícce spolu s doprovodem. Pokud je taková klícka v pokojových teplotách tak na 100% přečká 7 dnů, delší věznění snižuje počet nepoškozených matek (někde tady na fóru je tabulka na toto téma).
  2. Právě vylíhlá matka je včelám "úplně volná". Takže nejde počítat s tím že ji budou krmit nebo jinak opečovávat. Spíše jde počítat s tím, že ji půjdou po krku. Proto musí mít taková matka k dispozici ihned po vylíhnutí čerstvý med (takový který ještě obsahuje bohatou mikroflóru) a bezpečí před včelami.
Popsaný pokus s cizí matkou v medníku bez potravy nevyšel, ale dovedu si představit, že to vyjít mohlo pokud by v medníku bylo více mladých včel ochotných krmit i cizí matku. To že se některé včely zuřivě zakusují do pletiva chránicí matku a druhé ji ochotně krmí se dá pozorovat při přidávání matky docela často.
Teplota pro vylíhlou matku již není nijak kritická vydrží víceméně to co včela.
Já nevím, mě to spíš nutí k otázce: co nám ty včely udělaly, že se jim TAKHLE "odvděčujeme"? Ale říkám to jen za sebe ... Vidím velmi cennou souvislost mezi stresem a vnímavostí k chorobám či obecně k "problémům". Stačí, jak je stresujeme při standardním vedení ...
Jiří
O cizí matku nebude pečováno ve včelstvu které má svou vlastní matku.I pokud dostane svou vlasní potravu tak bude strádat.Přitom stačli jeden rámek s plodem a k tomu něco zásob a dát matku mimo do vlasního úlku krásně by se jí žilo.I když první příspívající nechce radit přesto mu doporučím přečíst si můj příspěvek v tématu jak to dělám já chov matek v podstaveném medníku.
Myslím, že je to docela špatný postup.
Protože matka v klícce, byť v medníku, ale cizího včelstva je chápána jako cizí element, proto dopadla, jak dopadla.

Pokud byste z matky, jednoho rámku plodu (toho, na kterém byla nalezena) a dalších 2 rámků včel (vše z vlastního včelstva) udělali oddělek, problém nemůže nastat.

Ten oddělek šel v nejhorším případě kdykoli vrátit.......
iRP
Děkuji Vám za odpovědi, je mi to již jasnéSleepy
Referenční URL's