Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Železo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Našiel som stránku, http://www.science-in-water.com/us/bees/...-iron.html na ktorej sú zverejnené výsledky pokusov s podávaním železa včelám v sirupe. Železo stimuluje spád roztočov.

[attachment=1942]

Ferro-Bee ® se rozpustí v cukrovém sirupu a podává se včelstvu v období mezi sběrem medu a zimním krmení. Ferro-Bee ® múze být také přidáno do zimního krmení. Obohacení stravy včelstva železem pomáhá předcházet zimní úmrtnosti včel a povzbuzuje včely k vyší aktivitě. Při použití Ferro-Bee ® již nemusíme včelstva ošetrovat proti varroáze.
http://nasapravda.blogspot.sk/2013/06/ze...stiev.html
wow!!
Pěkné, docela by mě zajímalo, co je v tom prášku za 48 € tak převratného, když tabletky s železem stojí v lékárně řádově desetikoruny. Fandím jakékoliv metodě léčby přirozeným způsobem, jen se obávám, že pro včelaře, především ty větší, bude levnější spolehnout se na jistou kyselinu či fumigaci, než na nejisté přidání drahého železa do zimního krmení. Moc bych si ale přál, aby to fungovalo, jen si neumím představit princip, na kterém to je založeno. Že by larvičky krmené na železo bohatým roztokem roztočům nechutnaly?
... no, na kliešťa (klíště) výborne funguje B-komplex. Treba to len preveriť....
(17.06.2013 8:48)apach napsal(a): [ -> ]Pěkné, docela by mě zajímalo, co je v tom prášku za 48 € tak převratného, když tabletky s železem stojí v lékárně řádově desetikoruny. Fandím jakékoliv metodě léčby přirozeným způsobem, jen se obávám, že pro včelaře, především ty větší, bude levnější spolehnout se na jistou kyselinu či fumigaci, než na nejisté přidání drahého železa do zimního krmení. Moc bych si ale přál, aby to fungovalo, jen si neumím představit princip, na kterém to je založeno. Že by larvičky krmené na železo bohatým roztokem roztočům nechutnaly?

Jednoduchej princip. V roztočích se železo usadí a pak jen dáš k česnu magnet a je to....Big GrinBig GrinBig Grin
Pohánkový med je veľmi bohatý na železo. Naši poľnohospodári sa však vyhýbajú pestovaniu pohánky. Pritom pohánka je vynikajúce zelené hnojivo. Pohánkový med by určite prospieval včelám v neskorej sezóne. Čiže, podobne, ako citrónová šťava a jablkový ocot v skorej jari.
Minulú sezónu som ošetril včelstvá bee-vitalom. Je účinný ako avartín. Predpokladám, že ferro-bee môže byť rovnako účinný. Dať pár lyžíc medového alebo cukrového sirupu s doplnkom vylisovanej žihľavovej šťavy alebo žihľavového odvaru včelám v lete je určite menej rušivé a menej agresívne ako kyselina mravčia alebo kyselina šťaveľová.
Referenční URL's