Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dotace na včelí matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
(17.05.2013 12:36)roslp napsal(a): [ -> ]Dovolím si jako dloholetý chovatel dvě poznámky:
1. Díky dotacím na matky se ekonomicky nevyplatí kvůli deseti včelstvům pořizovat inseminovanou matku. Dobrá F1 je v ceně 150-200Kč a to při plánované produkci 10ks sotva pokryje náklady na inseminovanou matku na krmení pro oddělky, na vybavení a o čase ani nemluvím.

prosím co to znamená "díky dotacím"....? teď je tu inzerát a tam je cena 350....není tedy dotována? kdo dosáhne na dotaci? kupující nebo prodávající?
Karle velice dobrý dotaz!

Dotaci na matky dostává kupující a vyřizuje ji pro něho prodávající. Stejný model jako při prodeji léčiv.
Jinak řečeno to co by normálně prodával za 500Kč prodává za 300Kč a 200Kč získá formou dotace.

Důsledkem tohoto postupu je:
  1. Dotační agentura není zavalena desítkami tisíc žádostí od každého kupujícího o dotaci 200Kč na matku
  2. Prodejce má s prodejem dost papírování
  3. Nepříjemným důsledkem je, že kupující často ani neví, že je příjemcem dotace
Konkrétně jestli je matka za 350Kč s dotací nebo bez, ví jenom prodejce a měl by to kupujícímu sdělit předem.
Z koupi dotované matky vyplývá pro kupující povinnost na vyžádání dotační agentury prokázat vlastnictví matky a evidenčního lístku.
Jo ten inzerat v tržišti je můj. matky jsou nedotované. Z principu jsem proti dotacim, neb ty ku....trh. Dotace na matky jsou spojeny s dalším papírováním. Jest-li že nědo prodává dotované matky za 200, tak s dotací docílí vyšší ceny, než ja, což je ale jeho věc. Ja touto cestou jít nechci. Cena produktu by měla být tvořena dohodou mezi prodejcem a kupujícím.
roslp, děkuji za velice fundovanou odpověď....
další můj dotaz tedy je nasnadě: je to , že o dotaci žádá prodávající jen nepsané pravidlo, nebo je to dáno? Nemůže kupující, který koupí matku za 350,- (promiň Tomáši, že užívám zrovna tuto částku, pouze mě to zajímá....) od prodávajícího, který o dotaci žádat nechce, požádat sám o tuto dotaci?
Promiňte, že se do toho vměšuji, ale Tomáš to napsal velmi dobře. Dotaci má možnost získat pouze prodávající při splnění určitých podmínek. On je totiž garantem, že matka by měla mít ty správné parametry.
Dotace je dle SZIF 200,- Kč na prodanou matku, ale toho neskonalého papírování..... Navíc je třeba ze strany SZIF čekat spoustu kontrol, vést doslova šílenou evidenci (jako příklad uvedu vést úlové karty pro min. 20 včelstev, přestože plemenivo pro další odchov bereš z logiky věci pouze z inseminovaných matek atd.....)
Do konce března musíte podat žádost o zaevidování a zaplatit správní poplatek, přičemž v červnu "spadnou" Vaše včelstva do ochraného pásma MVP, což nemůžete ovlivnit. Takže pro ten rok ani křídlo, jen náklady. Jste tedy v pásmu a teď mi řekněte - bude pásmo odhlášeno, nebo ne? Navíc do žádosti o registraci další rok musíte potvrdit, že Vaše stanoviště není k 31.3. v pásmu MVP, přestože podle všeho bude po uplynutí vyhlášky (1 rok) odhlášeno. Křišťálovou kouli na tuhle situaci.........
Pokud chcete takto produkovat matky a oddělky (tedy na dotaci) musíte mít další vyšetření včel na roztočíka včelího (Acarapis woodi - neplést si s roztočem varroa) a na nosematózu. O relevantnosti odběru a vyšetření bych mohl povídat.......
Osobně jsme sice registrovaným chovem, ale o dotaci nežádáme. I když to je docela velký finanční propad. Ale zase máme čistou hlavu. Co je víc?
iRP
děkuji, perfektní odpověď jako vždy...všechna pro mají i svá proti....otázka nezněla proti nikomu, jen mě zaujalo to spojení "díky dotacím"...ani já nesouhlasím s dotacemi, křiví trh všude a je to vždy jen o podvodech....děkuji
K těm podvodům.
Na předminulém semináři registrovaných chovů byl - tuším ze strany SZIF uveden příklad, že chovatel "vyprodukoval" (dle evidence) téměř 1 000 matek. Když na něj jako začátečníka (chovatele matek) vyrukovali s tím, aby jim ukázal "chovné nádoby", vyndal 5 (ano slovy pět) oplodňáčků...... Ale protože vše souhlasilo, museli částku vyplatit. Odskákali to za něj tedy jiní, kteří tu papírovou buzeraci neměli zrovna echt.
Dnes chtějí, aby každá "nádoba" měla svoje číslo, aby vše bylo dohledatelné...... Dokonce tak, aby bylo zřejmé, na které liště (číslo) byla larva přelarvena, kde (č. úlu) byla následně dochována, kde (č. oplodňáčku či číslo plemenáče) byla matka oplodněna, kam byla zužitkována....
Ano, s tím souhlasím, ale má se to týkat pouze vyšších chovů a tam by ta dotace měla být i podstatně vyšší. Přesunul bych tam dotaci právě z registrovaných chovatelů. Ale hoši - budete to mít vše v cajku!!!!! Za peníze v Praze dům.
A my - jako registrované chovy bychom měli tento prověřený materiál šířit mezi řadovou včelařskou veřejnost - už bez dotací, za plnou cenu, která odpovídá náročnosti a tržním podmínkám. Vyšší chovy by se tak mohly plně věnovat šlechtění a za tuto činnost by pobíraly adekvátní náhradu, kterou nemají díky výpadku tržeb za nevyprodukovaný med. Ono totiž většinou nelze obojí - matky i med. Buď jedno, nebo druhé. Je to totiž takové sezení na 2 židlích. Prostě ani ryba, ani rak.

Takže jsem tu buzeraci vzdal.

Osobně si myslím, že celá ta legislativa kvalitu matky neřeší. Nejlepší vizitkou chovatele (či producenta čehokoli) by mělo být, že se mu zakazníci vracejí a že je v situaci, kdy nestíhá a musí část objednávek buď zrušit úplně, nebo v lepším případě přesunout na další rok.
Je to sice blbé, ale krásné.
iRP
Já si myslím, že tato dotace je proti budoucnosti včelařství.

A čím větší buzerace příjemců dotace tím líp. Sorry, kamarádům chovatelům se omlouvám Smile

Ceny matek jsou dány trhem, kupujícímu je jedno jestli je dotace, kouká jen na cenu co zaplatí a deformuje to ceny víc jak u medometů kde vidí alepoň cenu bez dotace. Už vidím někoho kdo si koupí matku za 350 nebo za 50(i to prý je možné) jak si kupuje matku o dotaci vyšší tedy 650 nebo 350 - myslím že tak to bude přístí rok. Prostě se pak místo toho dost lidí naučí přelarvovat a bude si samo chovat.
Reportáž o dotacích na matky:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10...regionech/

Čas: 11:53.
Jiří
V reportáži se mluví o něčem co je schváleno ... může někdo poslat odkaz na ten dokument nebo dokument samotný?
Může mi někdo polopatě napsat, jak to dopadlo s dotacemi na matky, respektive kde je hranice mezi vyšším chovem a těmi ostatními? Děkuji
V čase 12:56 pan Matlas (předseda ČSV Olomouc) říká - cituji: "Pořád jsou nějaké novinky ve včelařství a je potřeba iniciovat včelaře, aby včelstva léčili a ty nemoci se nepotlačovaly".

Co dodat, každý si udělá názor sám. Jednak je to mimo reportáž o dotacích na matky a také opravdu nemám rád slovo "léčení" ve spojitosti se včelami a aplikací jedů.
No - to je pěkné ... K té nepřípadnosti: Já si to, Marku, taky hned pomylel. Kdo ví ale, jak to sestříhali ... Ona celá ta reportáž není jen o dotacích na matky, ale o dotacích obecně, neb je o schváleném dotačním programu v rámci Národního včelařského programu. Dal jsem to sem, protože zrovna dotace na matky je téma, o němž se diskutuje zvlášť. Patřilo by to i do dotací obecně. Protože se tam taky mluví o dotacích na školení a vzdělávání (což byla mimochodem priorita PSNV na těch jednáních, která probíhala letos na jaře). A v tomto kontextu je poznámka p. Matlase snad i příhodná v tom smyslu, že vzdělávání může pomoci ku lepšímu zdolávání či tlumení nemocí. Aspoň my s tím tak na ta jednání šli ... Za to léčení by měl dělat kliky ... Big Grin
Co mě ale šokovalo: kde je v té reportáži Peroutka? A že by jiskřička normality a vyváženosti, pokud jde o oslovování různých subjektů s různými názory? No to snad ne ... ? Big Grin
Jiří
Bobře díky.

Tak jsem prosvištěl Chovatelský řád.

Zavádí se tam nové dělení chovů a to na:
a) rozmnožovací chovy
b) vyšší chovy

Další dělení (kdysi 5 skupin) už tam není.
No jediné co tam vidím za změnu u rozmnožovacích je poplatek: "500 Kč pro členy ČSV a 1000,- Kč pro nečleny ČSV"

Jinak plus mínus stejné podmínky.

V chovatelském řádu tedy nevidím nic z čehož by vyplývala nemožnost čerpat dotace na matky.

Takže ještě to bude chtít znění dotačního titulu, aby i nezasvěcený divák TV pochopil v čem je problém.
Dokument "Protest proti záměrům Chovatelské komise" , zaslal Zdenek Brentner.
[attachment=2177]
Palec nahoru paní Aleně Vítkové.

Žel nevím jak jinak ji podpořit ("můj zástupce" v RV tyto názory podporuje).
Já nečlen, který před pár lety neměl nárok na dotace EU - protože jako nečlen jsem se nemohl dle př. Lněničky stát členem chov. sdružení protože by pak ČSV nemohlo mít vliv na kvalitu mého chovuSmile /už nevím jak to přesně napsal/
- se zájmem a pobavením sleduji tento boj o prachy.


O nic jiného zde nejde.

Když nějaký Kraj atd vyhlásí dotace jen pro členy ČSV tak je to pro někoho OK, ale jakmile někdo trochu diskrimuje jeho,že není členem té správné skupiny, tak z toho má hrozně velký problém.

Má výše dotace vliv na kvalitu matky? Kupujete si matku proto že je laciná, nebo proto, že chcete dobré geny?

Potřebujete si vůbec kupovat matky? To si je neumíte chovat sami?

Když začaly před 9 lety dotace na matky - zlevnily?

Zajímavější by bylo diskutovat o tom jak dál?

Co vlastně podpořit - gramotnost včelařů aby si chovali matky a vybírali to nejlepší co se místně osvědčilo, nebo masovou produkci z několika inseminovaných a mnohdy dovezených matek? Ať už se dováží Kraňka nebo cokoli jiného.

Tady se žádná diskuse nevedla a dokud byly dotace pro všechny - bylo vše OK.
(03.09.2013 17:11)KaJi napsal(a): [ -> ]Potřebujete si vůbec kupovat matky? To si je neumíte chovat sami?

Jsem zastáncem rozchovu matek již daných vlastností pro konkrétní lokalitu, kde člověk včelaří.
Vše se nějak, jak už to v našem zasmrádlém rybníčku bývá, žel, zvykem, opět zvrtlo v horší či nejhorší možné varianty. Konstatovalo se při jednáních, že v systému dotací na matky dochází k masivním manipulacím a podvodům. Všichni to vědí, je to veřejným tajemstvím.
Neřešilo se ovšem, jak se s tím vypořádat. Nezrušily se dotace, nepřevedly se na ty, kdo si matky kupují. Např. ...
Jen si je přihrála a zvedla jedna skupina chovatelů. Za ta léta už by si na to přizpůsobivý Čech měl podle zákonů přírody asi zvyknout. Ale ukazuje se, že jsem asi taky už "nepřizpůsobivý" ... Big Grin
Znám spoustu poctivých chovatelů, kteří produkují dobré, ba moc dobré a vynikající matky. A ty tohle dosti postihlo.
Sám si raději chovám taky vlastní, ale stane se, že chci oživit chov či že se něco nezadařilo, což u nás - začátečníků - není nic tak zvláštního a neobvyklého.
Nemám problém zaplatit za dobrou matku vyšší cenu a tím ocenit práci dobrého chovatele s dobrým renomé, které se získává dlouho a těžce.
Když by mi pak někdo v rámci obecné podpory takového postupu pomohl kompenzovat vyšší cenu, nemám námitek, ač to nepovažuji za nezbytné.
Obecně ty dotace jen deformují normální poměry, ale akceptoval bych je za jistých již uvedených podmínek.
Jiří
Stran: 1 2 3
Referenční URL's