Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nástavky z překližky ANO či NE
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přátelé,
mám možnost získat velmi levně truhlářskou překližku a přemýšlel jsem, že bych ji použil jako vnitřní stranu zateplených nástavků. Z venkovní strany by byly asi klasické palubky, především kvůli vodě, kterou by nemusela překližka dobře snášet. Ovšem dočetl jsem se o možném uvolňování formaldehydových sloučenin z překližek, na druhou stranu jsou překližky třídy A deklarovány jako zdravotně nezávadné. Proto bych se chtěl zeptat, zda někdo máte zkušenosti se včelařením v úlech vyrobených z překližky. Použít či raději nepoužívat? Případně, je možné použít překližku po nějaké vhodné povrchové úpravě i na vnější stranu nástavku?
Predpokladám , že tá preglejka bude tenká, možno 3 vrstvá teda asi 5-6 mm hrubá, pôjde do vnútra, teda do vlhka, výsledok na seba nedá dlho čakať, začne sa ti vydúvať a lúpať, to radšej sololit alebo sololak-teda DVD-drevovláknité dosky na výrobnom názve nezáleží, rozodne by som to tam nedával.
Na nastavky.cz prodávají víka z překližky, mám je, také jsem si jich pár udělal sám. Je potřeba je pořádně natřít - u těch co jsem si jako první udělal sám jsem to natřel levnou lazurou a už se po dvou sezónách překližka rozlepuje. ta natřená víka vypadají dobře.

Na vnitřní stranu bych se toho vůbec nebál, na vnější to chce pořádně natřít
Můj tip je, že to uvnitř včely potáhnou voskem a bude to v pohodě.. Idea
Možná trošku pouvažovat jinak. To, že včely překližku potáhnou voskem a propolisem a zmenší tím "nasákavost" je samozřejmě pravda.
Jenže ta není celá. Pokud je to překližka "truhlářská", neodolává samozřejmě vlhkosti, která je v úle. Hlavně v čelech (resp. řezech) bude překližka nechráněná, tudíž se do ní bude dostávat vlhkost. Je pak velké riziko, že se rozlepí, protože lepidlo na tu vlhkost není "stavěné". Možná pak zjistíš, že je sice potažená voskem a propolisem, ale vlastně nefunkční - rozlepená.
V podobném případě jsem vyloučil např. desky z MDF, tedy dřevovláknité (nikoli dřevotřískové!!!!!) Ty MDF můžete ochraňovat proti vniknutí vlhkosti jak chcete, stejně se deska po několika málo měsících v čelech (resp v nechráněných řezech) "nafoukne" a je v podstatě velmi rychle nepoužitelná. Naopak klasická dřevotřísková deska tohle neudělá. Pokud nasákne vlhkost,tak ji poměrně jednoduše časem zase odvětrá, ale tvarově se prakticky nemění. Plocha je prostě stále plocha, nikoli čínská střecha

Chtělo by to vyzkoušet - možná ten můj úhel pohledu nemusí být pravda. Udělej několik nástavků, dej ještě letos do boje a na jaře uvidíš.
Samotného by mne zajímal výsledek.
iRP
Obyčejná překližka se po 3-4 letech rozlepí, nehledě na to, že je to semeniště všech možných plísní, které za vlhka mezi vrstvama bují. Jediná překližka, ze které jsem měl udělané tenkostěné nástavky a fungovala byla taková speciální (už si nepamatuju obchodní název), silná 20mm s antiabrazivním povrchem, která se používala jako styčný podklad pro pásové dopravníky. Ale zase byla dost těžká....a nejspíš lepená pryskyřicí...takže asi nic "bio"....Confused
Dřevotříska jakákoliv nabobtná a rozpadne se. Je naprosto nevhodná do exteriéru.Nedoporučuji.Škoda práce.To je materiál na nábytek.Podobně dopadnou i jiné zde zmiňované materiály jako OSB,sololit,překližka,apod..
Před mnoha lety když jsem začínal, přinesl jsem si včely v úlech po zemřelém starém včelaři. Úly měl vlastní výroby, na r. míru 39x24. Byli z dřevotřísky, vyteplené polystyrénem, a vnitřek sololit. Měl je roky rokoucí než zemřel a světe div se nerozpadli se mu. Surprised Až mě, po té co ležely nevyužity na pospas povětrnostním vlivům, a začal se loupat ochranný nátěr. Pak se na řezech začali drobit na piliny.. Byli pěkně pestře natřeny, každý měl jinou barvu, holt asi nějaký lepší oddíl.. Smile
Miko, neviem ako dlho včeláriš, že s takou vehemenciou odmietaš všetko, čo je zo sféry vyrábaných matereriálov a môže sa použužť na výrobu úľov. Je to hlúpy včelár keď použije na úľ preglejku, ale odmietať sololit u nás smrekolit je neadekvátne. Ja som prvé smrekolitové úle robil pred 30 rokmi a doteraz sú v mojej výbave na včelnici, (smrekolit je hrubý 5 mm), ale mám i debničky s hrúbkou smrekolitu 2,6 mm ( je to o niečo horšie, viac sa vlnia), ale i tie sú v mojom invetári už 28 rokov a výroba posledných sérii bola s vylepšenou technológiu, tak tie ma isto prežijú.
Keby som vedel ktoré dosky OSB hrubé 18 mm sú vhodné aj pre včely, tak by som neváhal a vyrobil by som niekoľko úľov s výškou steny 170 mm, moje úle sú vysoké 280 mm a skúsil by som systém nízkych nadstavkou.
To jak dlouho včelařím nemá nic společného s tím,proč považuji za nevhodné používat výše zmiňované uměle vyráběné konstrukční desky do prostředí kde jsou napospas povětrnostním vlivům.To souvisí s úplně jiným odvětvím lidské činnosti a to s truhlařinou,které jsem se vyučil jako kluk.Pokud se ale někomu líbí úly z dřevotřísky( v duchu si klepu teda na čelo Blush ,bez urážky ),tak ať si je klidně nařeže z "lamina".Jeho věc.Já raději z masivu. Pokud se Vám líbí od vlhla zvlněné sololitové desky(chytnou klidně i plíseň) na úlu klidně si z toho udělejte úly. Každého věc.
Za 30 rokov som s plesňou v sololitových úľoch nemal problém, ba ani som sa s ňou nestretol, tak prečo uvádzaš tieto úsudky? Debničky zo sololitu sú ťahké a hádam najlacnejšie, včelám sa v nich darí, preto ani nemám prečo ich kritizovať, čo jednému vyhovuje, to druhému nemusí, navyše bez vlastných skúseností je neprirodzené niečo kritizovať. Debničky mám i zmasívu a preto môžem i porovnávať, v kvalite včelstva som nezaznamenal žiadne rozdiely.
Plíseň možná ne,ale pěkně se vlní,když trochu sprchne či zasněží. Big Grin Pane TurčániSmile,nějaké ty zkušenosti se sololitem mám. Wink Úly ze sololitu u mne prostě NE! Smile
v jednom úle(kupovaném)jsem měl origo strop ze sololitu,musel jsem ho vyměnit za dřevo,totálně zplesnivěl,po výměně se plísenˇ už neobjevila
Neviem prečo toľko rečí akolo preglejky. Použi ju na hocičo iné, ale nech to nemá nič spoločmé s úlom...Angel
(27.07.2013 21:12)monark napsal(a): [ -> ]v jednom úle(kupovaném)jsem měl origo strop ze sololitu,musel jsem ho vyměnit za dřevo,totálně zplesnivěl,po výměně se plísenˇ už neobjevila

Strop na úli musí dýchať a je jedno akou povalu-strop úľa uzavrieš, moje tradičné top uteplenie pozostáva v lete či v zime : na vrch rámikov vrecovina a tri kovralové alebo iné koberčeky, na dávam drevosololitové vrchnáky, ktoré majú po šírke dva pásy sieťoviny široké 15 cm. Včely sú dostatočne chránené, prepúšťajú zimnú vlhkosť, sú lacné, no z mojej strany samý superlatív.
Referenční URL's