Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely vykusují plástve
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nevím kam přesně umístit..
U jednoho včelstva se děje zajímavá věc. Při prohlídce jsme zjistili u dvou plástvů, je to první a druhý od česna(teplá stavba) že jej zespoda včely vykusují-původně sme si myslel že je tam myš, ale nikde nic. Místo aby včely stavěli tak je okusují- den po dni se díra zvětšovala až na cca velikost dlaně. Jedná se o dost staré plástve, kde stěna buňky je dost tlustá. Snaží se včely starou část odstranit a vystavět novou? Je možné takovéhle chování ?
Díky za názory,
ZdeněkM.
Áno, včely dokážu nevhodné plásty vyhrýzať a postaviť nové dielo, neraz som to pozoroval na mojej včelnici. Odstraňovanie buniek na pláste sa najčastejšie prejaví v slnečnoém tavidle (ale len vtedy, ak novopostavené bunky matka nazakladie), kde slnkoé odhalí opravopvané miesta na pláste a robia to v plodisku ale i v medníku. O tomto probléme písal autor Paľo Silný v časopise VČELÁR, kde mu včelár nemeniaci včelie dielo, starší človek na Silného otázku prečo im nedáva medzisteny, odpovedal "veď si včely poradia", myslel tým na odstránenie buniek na plástoch čiernych ako v komíne. Tak nemaj hlavu v smútku, ale dielo vo včelstve častejšie vymieňaj.
Antone dík za ujištění, chci jej vyměnit, ale mají tam dost plodu kolem, přehodím jej do medníku nad mřížku a dám mladší souš.
Po tejto nekonečnej zime aj mne jedno včelstvo vyhrýzlo splesnivelý krajný plást a stihlo to ozaj parádne.Asi si povedali nestíhaš chlape!!!Big Grin
Jo,jo, s tímhle jsem se na jaře setkal taky. Asi jeden dm2 pylu ve vystavěném panenském díle, zadní ve spodním nástavku. Krásná zelená plíseň vyhryzaná až na mezistěnu..... všechno na podložce pod sítem.....dostavily a matka zakladla už během dubna.
Mne sa to stalo v medniku, ked som nemal dostatok plastov a vlozil som tam starsie dost tmave plasty, tak vcely ich vykusali a tmave prestavali na pekne hnede Smile
Dneska jdu na velku prohlídku, tak uvidíme copa s tím udělaji.
Referenční URL's