Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Peľ pri liečbe prostaty
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Poznám jeden prípad, kde včelár má už roky problém s prostatou a roky mu každé ráno manželka pripravuje peľový chleb, chorobu zvláda, stále pracuje pri včelách (a má máich neúrekom) 80-ka sa mu minula pred 4 rokmi a nie to žiaden zoschnutý starček. Dôležité je ale na konzumáciu peľ pripraviť, aby bol účinný, musíme dodržať tieto rady nižšie uvedené.

Naklíčený peľ

Ľudský organizmus však nedokáže spracovať látky obsiahnuté v peli jednoduchým prehltnutím peľových zŕn. Aby sa dali využiť, musí prejsť peľ fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode, čiže musí naklíčiť. Na naklíčenie odnôžkového peľu sa odporúča použiť osvedčený recept:
-do uzatvárateľnej nádoby s cca ml. (musí byť väčšia, aby naklíčený peľ ostal v nádobe) nalejeme 25 g vlažnej vody, 15 g medu a dôkladne premiešame. Potom pridáme 100 g odnôžkového peľu, dôkladne premiešame, čím vznikne hmota podobná cestu. Uzatvorenú nádobu uložíme na temnom mieste, kde o tri dni peľ pri izbovej teplote naklíči. Takto pripravený vydrží bez ujmy na kvalite až do úplného spotrebovania. Peľ sa dá pripraviť tiež ako roztok v lehu.
Najvhodnejšie je ho užívať 3 x denne 1 čajovú lyžičku.
Na dlhodobé uskladnenie v menšom množstve sa odporúča zmiešať peľ s medom pri pomere až 1:1. Takto pripravený peľ sa po 20-25 dňoch, pri teplote asi 20°C prekvasí a môžeme ho užívať pri viacerých chorobách.

Alergici

Peľ nie je návykový, preto sa nemôže užívať dlhodobo. Je vhodný i pre deti. Vhodné však je po dvoch mesiacoch užívania urobiť si prestávku.
Sú však jedinci, ktorí sú na peľ alergickí aužití sa dostaví prudká reakcia. Na druhej strane lekári s ním úspešne liečia sennú nádchu. Je potrebné začať s užívaním 6 týždňov pred očakávaným nástupom sennej nádchy. Alergici reagujú priamo na rastlinný peľ vdychovaný pľúcami, no fermentovaný peľ v prevažnej väčšine prípadov nevyvoláva alergické reakcie. Alergici musia byť pri užívaní obozretní, je vhodné začať s menšími dávkami.
To je další z mýtů včelařského světa. Pylové zrno se v medu neotevře tak, aby lidský organismus využil látky, které jsou v něm cenné. Krásné fotky otevřeného pylového zrna pomocí lakrobacilů ilustrují rozhovor s Alejandrou Vásquez v 2. čísle letošního MV.
Ale je fakt, že když se to otevře, tak to působí nejen na prostatu, ale i na celkovou imunitu naprosto skvěle (vlastní zkušenost i zkušenost řady přátel). Můj kamarád dokonce přestal být alergický na pyl po trvalém ročním užívání pergy s medem, ovšem to byl výrobek právě připravený za pomoci laktobacilů. Tedy nepřestal úplně, ale alergické projevy jsou minimální celé letošní jaro a léto, zatímco v minulých letech měl s alergií na pyly veliké problémy. Už jsme to tu probírali v jiném tématu.
Jo, mléčné kvašení skýtá řadu překvapení a má řadu předností ... Wink
Jiří
No vidíš, a já bych býval řekl, že se sice nebudu počurávat....Big Grin ale rozhodně nebudu potřebovat projímadlo.....Big GrinBig GrinBig Grin
(10.08.2013 11:58)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]To je další z mýtů včelařského světa. Pylové zrno se v medu neotevře tak, aby lidský organismus využil látky, které jsou v něm cenné. Krásné fotky otevřeného pylového zrna pomocí lakrobacilů ilustrují rozhovor s Alejandrou Vásquez v 2. čísle letošního MV.

Mohol by niekto oscanovat tento text? dik
Zdravím
Připravil jsem si pyl s medem podle receptu v prvním příspěvku. Bylo o něm psáno i v jiných vláknech.
Už mi ale dvakrát ve skleničce začal plesnivět. cca po 2 týdnech
Používám vymytou skleničku s víčkem, bez přístupu vzduchu. Pro nabírání beru vždy novou (čistou) lžičku.
Můžete mi zkusit poradit co je špatně?

Děkuji
Keby si čítal pozorne a myslel tak po 3 dnoch ho začneš konzumovať aby nesplesnil ...Cool
Tu je to dalšie čo ti vydrží:
" Na dlhodobé uskladnenie v menšom množstve sa odporúča zmiešať peľ s medom pri pomere až 1:1. Takto pripravený peľ sa po 20-25 dňoch, pri teplote asi 20°C prekvasí a môžeme ho užívať pri viacerých chorobách."
A je to aj vo videu na YT " Bioúle"
Na dlhodobú trvanlivosť ak je riedky med čo je 20% a viac vody bud dáš sušený peľ čo stiahne vodu alebo čerstvý mokrý čo má normálne 20 % vody, za 25 dní po prekvasení to spotrebuj.
Ja prekvasený peľ po 40 dňoch plním do pohárov a ešte mi nič sa nepokazilo a to zarobím naraz 300 kg medu s peľom. Žiaden zákazník neprišiel s tím že sa pokazil a to už tak robím dobrých 25 rokov.

Poznám aj takého čo už má 72 rokov a nie jedneho, zjedia za deň normálne 200 g fermentovaného peľu a neskapali z toho, dokonca navštevujú salony a tam si užívaju života v telesných pôžitkoch... Cool
(05.09.2022 9:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]Poznám aj takého čo už má 72 rokov a nie jedneho, zjedia za deň normálne 200 g fermentovaného peľu a neskapali z toho, dokonca navštevujú salony a tam si užívaju života v telesných pôžitkoch... Cool
Jen jestli to Merkuri není obráceně, potíže s prostatou se jim vyhýbají, protože si pravidelně dopřávají tělesných požitků. Jak se říká, nástroj, který se používá, nezreziví. Smile
Referenční URL's