10.08.2013, 11:08
Poznám jeden prípad, kde včelár má už roky problém s prostatou a roky mu každé ráno manželka pripravuje peľový chleb, chorobu zvláda, stále pracuje pri včelách (a má máich neúrekom) 80-ka sa mu minula pred 4 rokmi a nie to žiaden zoschnutý starček. Dôležité je ale na konzumáciu peľ pripraviť, aby bol účinný, musíme dodržať tieto rady nižšie uvedené.
Naklíčený peľ
Ľudský organizmus však nedokáže spracovať látky obsiahnuté v peli jednoduchým prehltnutím peľových zŕn. Aby sa dali využiť, musí prejsť peľ fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode, čiže musí naklíčiť. Na naklíčenie odnôžkového peľu sa odporúča použiť osvedčený recept:
-do uzatvárateľnej nádoby s cca ml. (musí byť väčšia, aby naklíčený peľ ostal v nádobe) nalejeme 25 g vlažnej vody, 15 g medu a dôkladne premiešame. Potom pridáme 100 g odnôžkového peľu, dôkladne premiešame, čím vznikne hmota podobná cestu. Uzatvorenú nádobu uložíme na temnom mieste, kde o tri dni peľ pri izbovej teplote naklíči. Takto pripravený vydrží bez ujmy na kvalite až do úplného spotrebovania. Peľ sa dá pripraviť tiež ako roztok v lehu.
Najvhodnejšie je ho užívať 3 x denne 1 čajovú lyžičku.
Na dlhodobé uskladnenie v menšom množstve sa odporúča zmiešať peľ s medom pri pomere až 1:1. Takto pripravený peľ sa po 20-25 dňoch, pri teplote asi 20°C prekvasí a môžeme ho užívať pri viacerých chorobách.
Alergici
Peľ nie je návykový, preto sa nemôže užívať dlhodobo. Je vhodný i pre deti. Vhodné však je po dvoch mesiacoch užívania urobiť si prestávku.
Sú však jedinci, ktorí sú na peľ alergickí aužití sa dostaví prudká reakcia. Na druhej strane lekári s ním úspešne liečia sennú nádchu. Je potrebné začať s užívaním 6 týždňov pred očakávaným nástupom sennej nádchy. Alergici reagujú priamo na rastlinný peľ vdychovaný pľúcami, no fermentovaný peľ v prevažnej väčšine prípadov nevyvoláva alergické reakcie. Alergici musia byť pri užívaní obozretní, je vhodné začať s menšími dávkami.
Naklíčený peľ
Ľudský organizmus však nedokáže spracovať látky obsiahnuté v peli jednoduchým prehltnutím peľových zŕn. Aby sa dali využiť, musí prejsť peľ fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode, čiže musí naklíčiť. Na naklíčenie odnôžkového peľu sa odporúča použiť osvedčený recept:
-do uzatvárateľnej nádoby s cca ml. (musí byť väčšia, aby naklíčený peľ ostal v nádobe) nalejeme 25 g vlažnej vody, 15 g medu a dôkladne premiešame. Potom pridáme 100 g odnôžkového peľu, dôkladne premiešame, čím vznikne hmota podobná cestu. Uzatvorenú nádobu uložíme na temnom mieste, kde o tri dni peľ pri izbovej teplote naklíči. Takto pripravený vydrží bez ujmy na kvalite až do úplného spotrebovania. Peľ sa dá pripraviť tiež ako roztok v lehu.
Najvhodnejšie je ho užívať 3 x denne 1 čajovú lyžičku.
Na dlhodobé uskladnenie v menšom množstve sa odporúča zmiešať peľ s medom pri pomere až 1:1. Takto pripravený peľ sa po 20-25 dňoch, pri teplote asi 20°C prekvasí a môžeme ho užívať pri viacerých chorobách.
Alergici
Peľ nie je návykový, preto sa nemôže užívať dlhodobo. Je vhodný i pre deti. Vhodné však je po dvoch mesiacoch užívania urobiť si prestávku.
Sú však jedinci, ktorí sú na peľ alergickí aužití sa dostaví prudká reakcia. Na druhej strane lekári s ním úspešne liečia sennú nádchu. Je potrebné začať s užívaním 6 týždňov pred očakávaným nástupom sennej nádchy. Alergici reagujú priamo na rastlinný peľ vdychovaný pľúcami, no fermentovaný peľ v prevažnej väčšine prípadov nevyvoláva alergické reakcie. Alergici musia byť pri užívaní obozretní, je vhodné začať s menšími dávkami.