Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak ošetřit starší nástavky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím,
nikde jsem nenašel jak vhodně ošetřit starší nástavky, máme s tátou nějaké starší Tachováky a rozhodl jsme se je "renovovat", zvenku je natřu nějakou hezkou barvou, ale zevnitř, nechat tak jak je, jen ho očistit od propolisu a vosku, nebo to potom o natřít nějakým potravinářským lakem nebo něčím podobným?

Napadlo mě, pořádně očistit, vzít potom hořák lehce nástavek "opálit" taková "desinfekce" a poté natřít.

Nápad dobrej či hloupej? Nějak tip? Díky Wink
Proč dělat zbytečnou práci? Včely si vnitřek pokud to potřebují potáhnou propolisem a fertik. Venek si udělej jak se ti líbí, ale vnitřek bych, když už teda jen obrousil a max. opálil a zbytek nechal na včelách - podle mě ví sami nejlíp co jim vyhovuje.

Bobr
Z vnútra žiadnu farbu nedávaj, na propolise ti aj tak nebude žiadna farba dobre držať, radšej to len opáľ a oškriab a včely si to potom potiahnu svojim"náterom!"Zvonka najprv odstráň, popraskanú a zošuverenú farbu až po drevo, potom to trocha prebrús ručne alebo vybračnou brúskou, napusti základom a potom daj vrchnú farbu.
Tak nech sa ti dielo podarí.
No myslel jsem si, že ten vnitřek bude k ničemu, jen to očistím od propolisu / vosku, opálím a odstraním starou barvu Smile

Pak sem hodím foto jak se práce povedla Smile
Vnější plochy nástavků by měly být propustné pro páru, jinak se vlhkost nasáklá do dřeva odpařuje jen dovnitř úlu, ochlazuje vnitřní prostor a případně i zvyšuje vlhkost. Proto zvenku buď jen fermeží, nebo použít zaručeně paropropustnou barvu.
úsměvné od někoho, kdo má vše jen z polystyrénu Undecided
Asi by bylo dobré si nejdříve zjistit něco o paropropustnosti polystyrenu a pak se teprve usmívat.
Většina těchto úlů je potažena AL fóliema... a také nevěřím všemu co se píše na papíře. Produkovaná vlhkost je dle mého daleko vyšší než jeho schopnost něco odpařovat skrz stěnu.

nechci, aby to bylo zle pochopeno, sám s vlastními úly z polystyrénu koketuju, ale s odpařováním vody si nedělám iluze.
EPS sa málo používa pre jeho mechanické vlastnosti a častejšie používaný XPS má prívlastok "Nenasákavý".
přesně jak říkáš, ...používá se na základové pasy.
(16.08.2013 23:16)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Vnější plochy nástavků by měly být propustné pro páru, jinak se vlhkost nasáklá do dřeva odpařuje jen dovnitř úlu, ochlazuje vnitřní prostor a případně i zvyšuje vlhkost. Proto zvenku buď jen fermeží, nebo použít zaručeně paropropustnou barvu.

No já nevím. Ta jestli ta paropropustnost není jeden z mýtů. Podle mého pokud si včely zapropolisují vnitřek, my ho i s voskem opálíme (vsákne do dřeva) a případně celý nástavek parafinujeme, tak je stejně už vnitřní stěna nepropustná a naopak pokud natřeme něčím co za mlhy, šikmého deště dovolí nasáknutí vnějších stěn a následné vysychání, pak to způsobí pracování dřeva a různé kroucení a praskání. Já osobně používám Sokrates silnovrstvou lazuru (je dle certifikátu taky paropropustná) a zatím maximálně spokojen..
Taky mně to s paropropustností neni jasné. Každý říká něco jiného /ostatně jako u mnoho jiných včelařských témat/, ale už ve Včelařské encyklopedii z roku 1956 autoři jasně tvrdí, že úl má být nepropustný, bez jakýchkoliv otvorů. Jediný otvor úlu má být česno.
Takže čím víc čtu, tím míň vím Big Grin , asi to budu muset odzkoušet.

Možná mají autoři pravdu a tu parupropustnost si vcčelky vyřeší sami, podle toho do čeho je páníček strčí. Big Grin
... a celkově potom skončíme u toho, že včela existovala dávno před člověkem a že vlastně neměla možnost žádného příbytku s jediným otvorem a že její hnízda bývala vystavena běžným povětrnostním vlivům. Na věčné dohady o typech úlů platí jedno přísloví. Každá liška chválí svůj ocas. A ta, která ho nemá, říká, že nejlepší je to bez něj Smile Takže tak, přátelé...
myslím si, že mnohem důležitější je paropropustnost strůpkem. Je to stejné i u domu. Pokud dokonale zadělám fólií stropy, tak se mi zdvihne výrazně vlhkost.
Vodná para je ľahšia alebo menej hustá ako suchý vzduch, preto stúpa nahore http://sk.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%A1_para preto by mal byť strop tak ako píšeš paropriepustný. Vlhkosť, ktorú my vidíme (stekanie, tečenie, vlhnutie) už nie je vodná para ale kondenz (http://sk.wikipedia.org/wiki/Oblak).

Teda neúmerná vlhkosť (mokrosť) dna a stien je dôsledkom paronepriepustného stropu a samozrejme rosného bodu...
Všetko je to síce fajn, s tou parou, len zabúdate na jednu podstatnú vec, že v úli máte živý organizmus - včelstvo. A to trošku mení podmienky... Odporúčam časopis Moderní včelař 2008/5 Jak „dýchá“ včelstvo v zimě. Časť vodnej pary nejde hore (akoby "malo" ísť), ale na počudovanie dole, pretože obsahuje CO2 vydýchnutý včelami...
Jak jsem slíbil, tak posílám nějaké fotky, předtím a potom. Pořádně očistit (přiznal jsem veškeré "škvíry" - mezery mezi dřevem), potom obrousit starou barvu a vše potřebné, následně jsem to opálil PB bombou a potom už natřel. Na to, že se živím boucháním do klávesnice do dopadlo docela dobře Smile

[Obrázky: 20130816_173647.jpg] [Obrázky: 20130824_161708.jpg]
(20.08.2013 15:28)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]ale na počudovanie dole, pretože obsahuje CO2 vydýchnutý včelami...

Pokiaľ sa na "paru" naviaže CO2, tak potom to už nie je vodná para, ale kyselina uhličitá...., resp. pary kyseliny uhličitej.
Referenční URL's