Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výstava VČELAŘENÍ V PRAZE - 20.08.2013 - 13.09.2013 - diskuse
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Docela pěkné. Hlavně velkoformátové fotky Veroniky Souralové (http://www.veronikasouralova.cz/), expozice pražské lesy, modely včely, plakáty a standard - úly, plásty, medomet, ale i košnice, sršní hnízdo ...Smile
Na zahájení byl i starosta Prahy 1, novináři, TV, medovina a chlebíčky. A pár písní dívčího tria, jehož jméno jsem zapomněl. Žádné hogo fogo, přišlo mi to jako slušná akce. Tak uvidíme, jaká bude návštěvnost.
Nádherný fotky, dokumentární film o autorce taky zajímavej. Prvně jsem tam na vlastní oči viděl maďarskej úl s otočným plodištěm a trefným vysvětlením co je to za "zázrak". Výstava je ale určena především pro laickou veřejnost která by tam našla spoustu zajímavostí o včelaření. Kdyby se dostavila. Byl jsem tam dnes odpoledne úplně sám.
Také jsem nemohl odolat a na výstavu se vypravil. Bohužel je tam málo pěkných fotek včel a hodně takového šedého balastu. Ty pěkné fotky jsou k vidění i na stránkách autorky. Ale jaké bylo moje překvapení, když jsem mezi tím šedým balastem objevil svoje fotky, které někdo stáhnul z mých stránek mlha.med.cz (viz přiložený důkaz pořízený mobilem).
A myslíte si, že se někdo obtěžoval mi poslat mail a větou oznamovací mi sdělit, že moje fotky stáhne a někde použije? Nebo že by u těch fotek bylo tím nejmenším a nejtitěrnějším fontem napsáno, kdo že je autor těchto fotek? Nebo alespoň fotografie staženy z mlha.med.cz? Hmmm nic z toho...

[attachment=2180]
Co s tím uděláš? Nenech to tak ...
Jiří
Jirko a s kým se hádat kvůli pár fotkám. Spíš mě mrzí, že nikomu jsem nestál za jeden jediný mail, kde by napsali "příteli chceme použít pár fotek z tvých stránek, nemáš nějaké aktuální, ať tě neukazujeme jako většího bordeláře, než ve skutečnosti jsi, tedy fotky, kdy jsou oba úly umístěny na podstavci a již povrchově upraveny?". Já bych jim poslal nejen fotky z Holešovic, ale i z Břevnova, kde rodiče mají včely na střeše garáže od roku 1985, požádal je aby někam do rohu napsali ty webovky se kterými si hraju ve volných chvílích a byli by všichni spokojeni. Prostě obyčejná lidská slušnost.
No - a právě tohle bych jim, Miloši, napsal ...
Jiří
Hm, tak malé rozlišení z webu použít jako fotku na výstavu?
Nechápu...
Ale souhlasim s Milošem, že se toto nedělá. Mimo jiné i proto, že by se po domluvě nejspíš dala použít fotka s jemnějším "zrnem".
Měl jsem podobný příběh. Na titulní stránce Týdne jsem našel svoji fotku.Byla tam jako illstrace nějaké události. Stáhli ji z mého webu. Kdysi. Volal jsem jim a produkční se mi vysmala že se to tak běžné dělá.Tak jsem na ne podal trestní oznámení pro porušení autorských práv. A za pár dní mi volala produkční že se vyrovname, když to stáhnu. Dostal jsem myslim tenkrát 2000 , ale nejvíc mě dostala když mi řekla že je to naprosto normální ve všech médiích. Mají fond z kterého tyhle stažený fotky platí. Něco stáhnou a když se náhodou někdo ozve tak na něj prdi a většinou i tento tuctovej autor tr. Ozn nepodá. A ti kteří podají mimosoudne dostanou.Co zbyde je vejvar.
Takže radim se ozvat...jde o principy...
Nejlepší ochranou je snížit kvalitu fotek na možné minimum, aby po vytisknutí vylezly "čtverečky" nebo používat vodoznak Wink
Dostalo se mi omluvy od organizátora výstavy VČELAŘENÍ V PRAZE pana Cafourka za uveřejnění těch fotek, bez svolení. Organizátor to vysvětlil, jako nedopatření vzniklé díky časovému presu. Praha 1 prý nabídla prostor na poslední chvíli, vše se muselo stihnout narychlo a grafická úprava panelů se musela stihnout během jednoho dne. Bylo mi nabídnuto i odstranění toho panelu.
Omluvu jsem přijal, odstranění panelu si nepřeji, ničemu by to nepomohlo, naopak čím vice informací veřejnost dostane tím lépe, neboť hlavně pro nevčelařskou veřejnost tato výstava je určena. Nabídl jsem, že do budoucna rád poskytnu lepší fotky v lepší kvalitě. Věc tímto považuji za vyřešenou a naopak jsem mile překvapen že to organizátor nenechal vyhnít, ale postavil se k tomu čelem, přiznal chybu a omluvil se.
Tak tohle vysvětlení by mě osobně nestačilo. To chce s. Cafourek (ten samý co má na starosti "Bez medu to nejde") říct, že o možnosti uspořádat tuto výstavu se dozvěděl na poslední chvíli a s tohoto důvodu nepovažovali za nutné získat svolení? Angry
Omlouvám se za OT, ale kolega mi říkal, že mu volal člověk, který se točil kolem Bez medu to nejde, že narychlo potřebují nějaké pěkné fotky. Když se zeptat proč a za jakou cenu by to koupili. Tak se, už neozvali. Big Grin Tady to jejich narychlo bych se vykašlal... Někteří kluci, kteří dělají plagiáty, tak dostávají milionové pokuty a hrozby vězení, že šíří dílo bez vědomí majitele. Tak se ptám proč u tzv. funkcionářů by se mělo přivýrat oko?!
Příspěvky o zcizených fotografiích jsem přesunul do téma Problematika autorských práv. V debatě prosím pokračujte tam.
Referenční URL's