Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v nízkonástavkových úlech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Dostal jsem dotaz na včelaření v NN úlech.
Jedna z metodik je popsána v dokumentu pana Čermáka Včelaření v nízkonástavkových úlech.
Chtěl bych se zeptat, jestli platí to, že včelstvo zazimované jen na nízkých nástavcích, na jaře nesedí stejně, jak se uvádí v knížkách.
Mohl by na toto reagovat někdo, kdo v NN systému pracuje?
Děkuji, Pavel
To, kde a včelstvo usadí a kde skončí na jar, závisí od polohy letáča a vetrania v úli a od množstva uložených (resp. do jari spotrebovaných) zásob.
Přesně tak a platí to i u VN nebo kombinace. Statistiku s nějakou uvedenou pravděpodobností v % kde bude chumáč někdy začátkem března jsem nikde neviděl a stejně pokud by byla tak by to bylo nutně svázáno s množstvím zásob začátkem listopadu a silou včelstva v této době a pokud by ses od těchto výchozích ukazatelů lišil tak to rozložení pravděpodobnosti může být zcela jiné. Prostě nutno prověřit ve tvých podmínkách, při tvém způsobu krmení a zazimovávání.
Občas sa stane, že pri rovnakých podmienkach niektoré včelstvo zimuje pod vrchnákom. Odhadujem to na pomer 1:20, teda ak máte 19 včelstiev, tak ste mimo nebezpečenstva Smile. Po zime je včelstvo obyčajne v poriadku a po oteplení už má rotáciu zásob hotovú... Ak chcete mať istotu, tak ich musíte skontrolovať resp. upraviť. Ja ich už po zakrmení neruším a spolieham sa na ich IQ.
Ja som zažil včelstvá, čo sa v závislosti od vonkajšej teploty pohybovali smerom hore dole v úli celú zimu.
Pěkně zpracovanou metodiku NN i s přehlednými, barevnými nákresy mají pánové Zelení na http://www.apifarm.cz
Jak kdo postupujete na jaře v nízkonástavkovém systému.
Zajímá mě způsob přehazování nástavků.
Čím se řídíte, v jaký okamžik, tento zásah provést?
Děkuji všem za každý příspěvek, Pavel.
Pozri príspevok od Maky II. Naozaj veľmi pekne spracovaná metodika.
Kouzlo nízkonástavkového včelaření je v tom, že se pracuje s celými nástavky a nemusí se vytahovat a přehazovat plásty v nástavcích. A právě to v metodice pánů Zelených chybí. Postup je sice dobrý, ale pro větší množství včelstev zbytečně pracný.
Myslím, že jeden z nejlepších postupů uveřejnil ing. Květoslav Čermák v Moderním včelaři 3/2010.
Pokud je toto číslo pro někoho nedostupné, autorisovaný výtah z otištěné metodiky je na
http://vcelari-zo-litomerice.webnode.cz/...astavkove/
Avizovaný článek v MV 3/2010 je perfektně zpracovaný návod, jak s NN systémem pracovat. Škoda, že není v Pdf verzi na webu časopisu.
Ono je celkově škoda, že si nemůžu MV objednat v digitální podobě. Nebo alespoň zaplatit a stáhnout článek, který mě zajímá. V dnešní době si nedokážu představit, že bych měl doma skladovat stohy časopisů. Omlouvám se za OT.
(28.08.2013 22:41)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Kouzlo nízkonástavkového včelaření je v tom, že se pracuje s celými nástavky a nemusí se vytahovat a přehazovat plásty v nástavcích.

To žiaľ často nefunguje, najmä v ťažších podmienkach vo vyšších polohách. Tam je potrebná práca aj s jednotlivými rámikmi...
Jsem ten poslední, kdo by se do této diskuze měl zapojovat, protože zkušenost s NN technologií ještě skoro žádnou nemám.
Teprve letos jsem na zkoušku osadil úl právě v provedení jen se samými NN.
Když jsem pak hledal matku, a to označenou, a jen ve třech NN, tak to bylo docela listování a trvalo to dlouho.
A tohle je pro mě jedna z docela velkých nevýhod NN systému.
Když hledám matku ve vysokých nástavcích, tak jí mám najítou jedna dvě.
Ale jak říkám, úl mám na zkoušku teprve od letoška, takže se uvidí až po pár sezónách, jaký to na mě udělá celkový dojem.
Třeba to zhodnotím i z jiných úhlů a pak budu včelařit jen v NN, kdo ví?
Josef
A je nutné hledat matku? Pokud najdu vajíčka a plod?
Běžně jí hledat nepotřebuješ, obzvlášť když vidíš plod nebo vajíčka, ale jsou případy, kdy jí potřebuješ najít, například při její výměně.



(28.08.2013 14:55)Maky II napsal(a): [ -> ]Pěkně zpracovanou metodiku NN i s přehlednými, barevnými nákresy mají pánové Zelení na http://www.apifarm.cz

(28.08.2013 22:41)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Kouzlo nízkonástavkového včelaření je v tom, že se pracuje s celými nástavky a nemusí se vytahovat a přehazovat plásty v nástavcích. A právě to v metodice pánů Zelených chybí. Postup je sice dobrý, ale pro větší množství včelstev zbytečně pracný.

Metodika p. Zeleného byla, taky otištěna kdys v MV, už tehdy mi zarazilo to, že on nepraktikuje medný nástavek, ale musí rozebírat celý úl a vyndavat krajní medné rámky, to mi přišlo, jako velmi nepraktické.
Ono stejně. Člověk musí znát ten základ (jak pracovat s přendáváním PP,SR, MZ než si vytvoří pořádné včelstvo) a pak může začít zkoušet, co u něj bude fungovat dál. Já mám své vlastní NN teprve chvíli, ale právě pro ně a metodiku přesunu celých nástavků jsem se rozhodla proto, že jsem viděla jak to dokáže fungovat u jiných včelařů, v litratuře ( i když papír někdy snese všechno) a taky proto, že se mi s nimi jako ženské prostě lépe manipuluje. Uvidím časem, jak to půjde. A to, že člověk někdy nemůže najít matku se stává i ve VN. Otázka je, kolikrát v roce ji člověk potřebuje najít a vidět? Často to asi nebude (doufám). Pokud ji nechci vyloženě vychytit, tak její činnost a kvalitu uvidím na plástech. Tož tak, hyn sa hukáže, no třeba dopadnu jak Baťa s dřevákama. Já hodlám se včelkama utrácet čas relaxem, obdivováním a kocháním se. Jak už tady uvedl Josef K. vyzkoušíme a uvidíme. Smile

Ještě pro Misoku, já tu metodiku apifarm mám před očima a nevím, jestli jsi se špatně nedíval. V medobraní se odebírají celé medné nástavky od vrchu. Mrkni na ten web.
Jo jo, je to přesně tak, jak píše Jarda Stoklasa.
Já jsem v 550 m.n.m. a když nepřevěsím do NN plodový plást, tak mi tam včely dlouho nejdou Sad.
O vysokých ani nemluvím.
A i když je to na jaře prudké rozšíření prostoru (u vysokých nástavků), tak jakmile tam mají plod, tak se tam natahnou hned.
Honza
(28.08.2013 22:41)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Kouzlo nízkonástavkového včelaření je v tom, že se pracuje s celými nástavky a nemusí se vytahovat a přehazovat plásty v nástavcích. ...

Možno nám pomôže technika a matky budeme čipovať. Potom len s čítačkou lízneme po nástavku a budeme vedieť kde je matka.

Za súčasného stavu s celými nástavkami iba bez materskej mriežky.
I když včelařím v DS, nízkonástavkový způsob by byl druhou volbou a možná za pár let z důvodů stáří na něj dojde a proto ho zkouším. Piluji takový jednoduchý systém sestávající se ze dvou základních prohlídek, medobraní a léčení. Nic víc. Žel medu je o něco méně než v DS. Jste určitě přesvědčeni, že matka se musí hledat, značkovat a jiná zvěrstva? Já si myslím, že ne a existují postupy výměn, kdy nic se z toho nedělá! Důležité jsou matečníky špičkové kvality a pak to jde samo! Zdraví R. S.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referenční URL's