Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: BVD
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
V Čechách absolutní většina včelaří na rámkové míře 39x24 - ale čtvercový půdorys = 11 rámků (čili nejdná se o Tachov). Tento typ tu vůbec nemáte uveden a nikdo tu ani pro tento "nejrozšířenější" úl nic nenapsal. To je divné.
Slyšel jsem, že se tomuto úlu říká BVD - ale asi oficiální název nemá. Zřejmě je to platforma jako PC - každý si ho dělá jak chce a každý je trochu jiný (dno, krmítko, česno), nicméně u nás je jasně nejrozšířenější a tím pádem v každé prodejně nejkompatibilnější a vzpomeňme si, proč PC v souboji s MACem a dalšími zvítězilo...
Takže možná by to chtělo založit novou sekci ÚL BVD 39x24 zateplený - 11 rámků
Honza
Nové fórum založeno a téma přesunuto.

Tyto úly si letos kupovali rodiče. Na jaře tři a teď jim budou posílat další tři. Pro jistotu je kupují od stejného výrobce - bratři Luňákovi - a s kvalitou jsou spokojeni.
Pokud jsou spokojeni, tak dělají velmi dobře, že jdou ke stejnému výrobci, protože já jsem si 2 dělal sám, 8 koupil (od tří výrobců). Rozdíly mezi nimi nejsou velké, ale ty drobné odlišnosti pak dělají malinké problémy (třeba stropní folie - vyndám, smíchám je s ostatníma a pak najednou zjistím, že díky jinému peru/drážka je každá folie malinko jiná). Takže nejlepší je vše od jednoho.
Nejlepší by bylo, kdyby člověk mohl dva roky v nich včelařit a pak si své vychytávky dát do nového úlu a ten si vyrobit a vše vyměnit.
Např. nechápu, když někdo nedělá úchyty na nástavek pro ruce, svedat 30kg bez úchytů je docela síla, nebo v nástavku by měla být v zadní stěně dole vydlabána milimetr vysoká a 4 cm šíroká mezera na rozpěrák, když jsou nástavky slepené. Taková maličkost a jak to pomůže!
Ale takové vychytávky má každý...
Luňáci to dělají bez úchytů a je fakt, že zvedat plný nástavek je síla.
Takovéhle mám 2, ani nevím od koho a chystám se je vyřadit. První, méně podstatná věc, která mi na nich vadí, jsou ty chybějící úchyty. to se ale dá řešit. Víc mi vadí, že nejsou tak pevné jako tenkostěnné. Prostě tenký rám nahoře a dole to memůže zachránit a už mají trochu vakl. Při rozebírání úlu pak musím s rozpěrákem pracovat dost opatrně, protože občas se zdá, že některá z palubek na obvodu odchází. Prostě není za co zabrat. No a nakonec mi vadí falce.
Mám 4 tenkostěnné úly se stejným půdorysem a rámkovou mírou. S těmi se mi včelaří lépe.
Pokud se nemýlím, tak neoficiální název tohoto úlu (BVD) je zkratka. Bednářské a včelařské družstvo v Brně. To býval dříve výrobce úlů ze dřeva. Vyráběli Tachovský NÚ-85 na devět rámků 39x24cm, Čechoslovák s rozměry rámku 37x30cm, tenkostěnný TÚ-85 a konečně nástavkový BUD-90 (K-39) - nástavek na 11 rámků 39x24cm s uteplením stěny 2cm polystyrenem. Další výrobce byl Okresní podnik služeb Náchod, který nabízel stavebnici K-39 z hobry.
Díky za vysvětlení.
Zdarvím všechny příznivce tzv.K39. Já jich mám cca 40 a z toho mám 30 včelstev, jsem s nimi spokojený jsou na teplou i studenou stavbu 39X24 a jsou uteplené. Já včelařím na teplé stavbě a do budoucna uvažuji o rozšíření. Teplá je výhodná zejméno kvůli krmení a teplu. Včelařím v nadmořské výšce 500 m.n.m. Také by mě zajímaly Vaše zkušenosti s těmito úly.
Proč je teplá stavba lepší na krmení? Mě to připadá stejné.

Jinak - rozdíl mezi BVD a K39 jsem nějak nepochopil. Je to totéž od různých výrobců a liší se to v detailech? Což někdy může způsobit nekopatibilitu (prostě na sebe nástavky nepasujou... jako se mě stalo s úlem od Kolomého a od Luňáka a Lofelmana. Takže se utěšuji, že si aspoň vyzkouším, co je lepší. Samozřejmě, když zvedám plný nástavek, nadávám si, že jesem nešel do nezateplených, z jiného materiálu, nižších (opravdu lehčích?- o kolik?). Kolomýho jsou těžší a větší - víc izolace. Mám variantu dna bez zasiťování a bez přístupu do podmetu zezadu - omylem, ale posílat to zpět na výměnu se mi nechtělo a nebyl čas. Na vejmutovku se mi taky čekat nechtělo a nebyl čas. Luňák má zasiťování jen do 1/2 dna. Poslal jen dřevěný strůpek. Kolomý má zase jediný úchopové latě. Ty od Lofelmana neměli očka (kupoval jsem je v době, kdy byla nouze o jakékoliv úly). Letáky pod očky nemá nikdo. Výřez pro rozpěrák taky nikdo. Kolomý má jen plechovou stříšku s polysterenem. Když jsem ji dal při krmení na menší nástavek a hloupě bez fólie - prokousali se mi tam zlodějky. Taky jsem si kdysi myslel, že úly koupém natřené - což byl omyl a přineslo to problém hlavně časový a další brouk do hlavy, čím to natřít a kolikrát.
Tímto výlevem chci naznačit hlavně těm, co chtěj začít, aby koupi a výběr nenechali na poslední chvíli a na obrázku v internetový shopu a pokud možno si vše osahaliSmile Když je to doma včas, lecos se dá dodělat.
To je právě dosti velký problém. Nikdy jsem to tak nepociťoval jako teď. Všichni výrobci těchto úlů mají trošku jiný postup a vzor. Pokud vím, tak Kolomý má uteplení stěny 3 cm polystyren, ostatní 2 cm. Dále může být rozdíl ve výšce falců. Někdo dělá vnější palubky se spodním přesahem 1 cm, jiný s přesahnem 1,5 cm.
Nemyslím si, že je úplně nutné mít pod každým očkem leták. Nižší hmotnost nízkých neuteplených nástavků je neodiskutovatelná. A nic praktičtějšího, než plechovou stríšku s vlepeným polystyrenem jsem pro včelnicové umístění úlů zatím neviděl.
Nechci vypadat jako "kverulant", ale z těchto a mnoho jiných, zde neuvedených důvodů, musím dát, ač nerad, za pravdu propagátorům tzv."Evropského úlu" - jinak pravého amerického Langstrothu.
Toť můj, stále vyvájející se, názor.
Rovněž se zastávám plechového víka s polystyrenem. To nemá konkurenci. Je lehké, snadno se odnímá z úlu. Samozřejmě, musí pod ním být strůpková folie. Je douhodobě naprosto odolné vlhkosti. V podstatě "věčné" s porovnání s dřevěným. Mám na některých úlech víko dřevěné, které ale musím navíc bohužel ještě chránit proti dešti. Je nesrovnatelně těžší a když ho sundavám, tak dělám do úlu rámus. Už se chystám, že je vyměním za plechové. Také jsem vyzkoušel falce a už je nechci. Podle mne jsou zbytečné. Včely to stejně slepí tak, že na tupo sesazené nástavky musíte páčit rozpěrákem či špachtlí. Pro mě, jako nováčka, právě toto byla jedna z věcí, která mě u včel udivila. Jak pevně dokáží slepit dvě prkýnka k sobě. Smile Já mám úly nezateplené (Langstroth) od Jaše (Včelařství Jašovi) jeden také od Zeleného z Náchodska. Dva ještě od jedné moravské firmy, ty ale stojí za... Pokud mohu hodnotit, Zelený má precizní opracování, Jaš jednoduchý a praktický s plechovými víky. Oba celozasíťované dno. U Jaše se mi např. líbí úchopové otvory ze všech čtyřech stran nástavku a zasíťované okénko do podmetu ze zadu dna. Mohu se kouknout kdykoliv do podmetu aniž bych nějak rušil včely a beze strachu, že mi včela vletí do obličeje. Tedy samozřejmě nesmí zrovna lézt nějaká z vnější strany Big Grin. Očka mám u všech úlů bez letáků. Nevím jestli by tam nějaký leták něco zachránil. Některé včely stejně přistanou, jak jsem sledoval, na stěně úlu a zbytek cesty do očka to vezmou pěšky.
Zdravím příznivce 39X24. Nemáte někdo nějaké zkušenosti s úly 39X24 na 11 rámku, 4 cm silnou stěnou. Uvažuji o jejich výrobě a včelařím v podhorské oblasti.
Vidím, že jsem to BVD docela rozjel Big Grin to K39 je stejný typ - jen jiný výrobce si dal tenkrát jiné označení.
Mně se v nich včelaří dobře, ale každý výrobce je má malinko jiné a myslím, že jsem dospěl k tomu, že by měly mít toto:
  • dva úchyty každý nástavek pro ruce (bez toho to prostě nejde plné medu ve výšce zvednout)
  • očka v každém nástavku
  • pod očko leták pro lepší "přistávání"
  • na zadní straně nástavku vydlabaný zářez pro zasunutí rozpěráku mezi nástavky
  • celozasíťované dno
  • krmítko podstropní (krmíte a neobtěžují Vás včely, nemohou k Vám, neotvíráte úl, mně to velmi vyhovuje)
  • průhlednou stropní folii na prohlížení včel bez zásahu
  • zavírací česno na pantu (přiklopím a dám léčivo, při převozu nevyletí)
  • plechovou stříšku (více vydrží)
  • varroadno (koleje pro podložku pro monitoring roztočů)
  • česnovou vložku aby po obrácení byl česnový průlez malý/velký - snůška/loupež/zima
Toto jsem napsal né pro nás, co máme úly - ale pro ty, co je chtějí koupit a chtějí se vyhnout tomu, co já, vše si pak dodělávat...

[attachment=579][attachment=578]
Já včelařím pouze v nich říkám jím K39 a mám je od Kolomého z Bruntálu, jsou sice o něco těžší, ale je to jednoduchá sestava. Do podmetu se dostanu pouze ze předu ze zadu to není možné, ale mě to vyhovuje žádné zbytečnosi které překážejí a ulamují se. Včelařím na teplou stavbu. V každém nástavku je očko. V poslední době stálé nahlodávají diskuse o Optimálech a Langstrothech a to jak cenou, tak jednoduchostí.
Jé ,to je hezké.Docela inspirativní foto. To přistínění. Z jeklů kostrukce.Něco takového svařím přes zimu.:-)Nepohraje si s tím vítr?
(02.10.2010 13:55)Jenda napsal(a): [ -> ]Vidím, že jsem to BVD docela rozjel Big Grin to K39 je stejný typ - jen jiný výrobce si dal tenkrát jiné označení.
Mně se v nich včelaří dobře, ale každý výrobce je má malinko jiné a myslím, že jsem dospěl k tomu, že by měly mít toto:
  • dva úchyty každý nástavek pro ruce (bez toho to prostě nejde plné medu ve výšce zvednout)
  • očka v každém nástavku
  • pod očko leták pro lepší "přistávání"
  • na zadní straně nástavku vydlabaný zářez pro zasunutí rozpěráku mezi nástavky
  • celozasíťované dno
  • krmítko podstropní (krmíte a neobtěžují Vás včely, nemohou k Vám, neotvíráte úl, mně to velmi vyhovuje)
  • průhlednou stropní folii na prohlížení včel bez zásahu
  • zavírací česno na pantu (přiklopím a dám léčivo, při převozu nevyletí)
  • plechovou stříšku (více vydrží)
  • varroadno (koleje pro podložku pro monitoring roztočů)
  • česnovou vložku aby po obrácení byl česnový průlez malý/velký - snůška/loupež/zima
Toto jsem napsal né pro nás, co máme úly - ale pro ty, co je chtějí koupit a chtějí se vyhnout tomu, co já, vše si pak dodělávat...

já také včelařím pouze v nich, mám je od VCESTu z Horní Kalné, 2 roky staré, ale z tvého seznamu polovinu nemají.. Na jaro plánuji nákup dalších, všechny velké výrobce i ty menší jsem si prošel, ale troufám si tvrdit, že ten seznam (se kterým se maximálně ztotožňuji!) nesplňuje do puntíku nikdo.. Pokud by si věděl o nějakém výrobci, mohl by si mi ho doporučit..
Luňák uvádí K39 jako tenkostěnný, BVD jako uteplený.
(02.10.2010 19:38)walhal napsal(a): [ -> ]já také včelařím pouze v nich, mám je od VCESTu z Horní Kalné, 2 roky staré, ale z tvého seznamu polovinu nemají.. Na jaro plánuji nákup dalších, všechny velké výrobce i ty menší jsem si prošel, ale troufám si tvrdit, že ten seznam (se kterým se maximálně ztotožňuji!) nesplňuje do puntíku nikdo.. Pokud by si věděl o nějakém výrobci, mohl by si mi ho doporučit..

Já si to musel dodělat sám i jsem si dělal 2 úly sám celé, ale pak jsem na to neměl již chuť. Pokud ale člověk zadá menším výrobcům, co chce a dá jim na to třeba celou zimu (mají rádi výplně, když není práce), přizpůsobí se. Dnes bych již věděl, co jim říci, ale dnes již nepotřebuji nové úly.
Naposledy mi to dělal pan Buřinský a ten udělá, co po něm kdo chce (od Langstrothu, Optimalu až po 39x24 dle přání):

EDIT: Vytvořil jsem samostatné téma. PetrM
Kontakt na pana Buřinského
Jendo, jak jsi to z Kroměříže přivezl? Nechal jsi si to poslat? Jak?
(05.10.2010 17:42)petrmachac napsal(a): [ -> ]Jendo, jak jsi to z Kroměříže přivezl? Nechal jsi si to poslat? Jak?

Čus Petře,
já objednával tenkrát 10ks (z toho 4 pro mě) a Buřinský mi to dovezl osobně na vozíku za osobákem za tuším 500Kč (do 100km vozí a tohle je dál. Dá se s ním mluvit, takže bych řekl, že když si počkáš (až pojede směrem), dohodnete se...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's