Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Evodie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Ve čtvrtek jsem díky mimořádné ochotě dr. Kamlera získal ohromné množství semínek Evodie. Měla by spolehlivě klíčit, ale její pěstování omezuje nutnost prvních zimování ve světlém a bezmrazém prostředí. Mám kapacitu tak na 100 stromků. Proto chci většinu semínek rozdat za nadepsanou a ofrankovanou obálku.

[Obrázky: DSC_0648.jpg]

dr. Kamler mi poslal i návod na její pěstování vypracovaný panem Pagáčem. Je to jediný manuál, který lze k pěstování Evodie najít. Je třeba ho testovat a sdílet informace a návod doplňovat o zkušenosti. Samozřejmě, že ho sem brzy umístím, snad to zvládnu.
Jirka Junek, zahradnictví
Kozlovice č.e. 16
41301 Roudnice nad Labem
Rád bych se přihlásil, jako zájemce. Místo pro pěstování určitě najdu.

Předem děkuji obálku během týdne pošlu.
Jirko,aj ja mám záujem,obálku pošlem,mysli na mňa.
Můžu se taky přihlásit o par semínek ?
rád bych se připojil se žádostí, obálku zašlu
Zdravím také bych rád pár semínek zkusil
asi pred tyzdom som si zobral, tri kvetne stôly semienok z evodie. Bolo mi doporucene ich vysiat na jar. Jirko J je potrebny nejaky specialny navod vasevu? Vies mi ho tu poslat na mail? Dakujem
Něco málo o tom najdeš tady
Ak aj nejaké sadinice evódie vypestujete, musíte mať miesto na ich vysadenie, človek na dedine ale i v meste nebude mať ich kde vysadiť. Viete stále platí, ak chcete mať z evódií prospech, tak ich musí byť na ha aspoň 100, potom by to možno by malo význam sadiť.

Volné miesta nieto a sadiť ich na cudcie pozemky má úrčité prekážžky, musel by dať na výsadbu súhlas majiteľ a potom môžete vysadiť, inak jeden strom na záhrade bude mať význam ako hociktorý okrasný strom. Inak sa im darilo, rýchlo rástli a po 5-tich rokoch zakvitli drobnými kvetmi, vytvárali metliny s kvetmi..

Ja som pred 40 rokmi od jedného nadšenca získal asi 25 ks evódií, skoro všetky sa prijali, postupne aj zakvitli a včely kvety navštevovali, nuž bolo to ale o ničom, všetky som musel vypíliť lebo presahovali do susedovej záhrady. O vypestovaní sadeníc zo semien neviem nič, ale pravdepodobne aj tu musí prísť k narušeniu tvrdého obal teplom, tak ako pri agáte.
MartinH dakujem. Sadit ich na medze v chotari nikomu neuskodi, co je vsak dolezitejsie nepotrebujete ich vela na to aby vam podporili hlavne pelom aj nektarom vcelstva koncom jula a v auguste kedy najviac sukveti kvitne. Sukvetie maju 15 az 25 cm.

Výzkumný ústav včelařský, s.r.o. Dol
Bee Research Institute at Dol Institut für Bienenforschung in Dol
252 66 Libčice nad Vltavou, Czech Republic
Tel: +420 220941259 Fax: +420 220941252 e–mail: beedol@beedol.cz

Pěstování evodie:

Ze semene:
Semeno můžeme vysévat i na podzim, tak jak je to při přirozené obnově, zejména v teplejších oblastech. Výsev je nutné chránit před ptáky a hlodavci. Vzcházející výsev pak před slimáky.

Nejvýhodnější doba výsevu je únor až březen. Před výsevem se semena ukládají na měsíc v chladu ve vlhkém písku. Po vyjmutí z písku se vysévají do jemné zeminy ve skleníku nebo pařeništi. Udržujeme teplo a vlhko.

Po 4 týdnech od vzejití můžeme semenáčky pikýrovat, nejlépe do květináčů, druhý rok se přesadí do větších. Na podzim se rostliny ukládají do světlého sklepa nebo podobných prostor chráněných před mrazem. Tříletým až čtyřletým sazenicím již poškození mrazem nehrozí a je možno je vysadit.

Po celou dobu pěstování i při zimování dbáme na to, aby půda byla vlhká ale ne přemokřená.

V místech bez silnějších mrazů můžeme semenáče cca 10 cm velké vysazovat na záhon na vzdálenost 50 x 50 cm, na zimu první 2 – 3 roky chráníme přikrytím před zmrznutím.

Z řízků:
Evodii je možné i řízkovat – v červnu až červenci. Řízkujeme 5 – 8 cm dlouhé řízky z polozralého dřeva a vysazují na zakořenění do skleníku nebo množárny.

Evodii vysazujeme na světlé slunné stanoviště s úrodnou půdou. Mladé sazenice a stromky chráníme proti okusu před králíky a zajíci.
Dol 1985
Vypracoval M. Pagač.
Od Jirky.J. jsem obdržel semena Evodie. V prosinci jsem je stratifikoval v písku ve velkém květináči. V tomto květináči jsem je nechal i vyklíčit. Přes obtíže, které mi způsobili slimáci jsou již mladé rostlinky připraveny na přezimování.

[Obrázky: DSC00967_1.jpg]
Před nástupem mrazů je přesunu do chladné světlé místnosti a na jaře po probuzení je rozsadím do samostatných kontejnerků. Nyní budu celou tu dobu trnout, zda moji "péči" v následující čas přežijí Huh.
JK
Evodie připravené na zimování. Zadařilo se a mám jich možná tak 600. Teď ještě dobře přezimovat. Velmi se mi osvědčil podzimní výsev, jsou to ty nalevo.
[Obrázky: DSC_10325.jpg]
Vcera jsem koupil evodii(vceli strom)v zahradnictvi v libeznicich. Ma asi metr a jsem zvedavej jak poroste.
Co za ni chtěli?
Hrozny nesmysl 900kc
Tak to jsem bohatej, mám jich 562...... Příští jaro budou u mě metrový za 100,-
Tak to je super cena
Důležitý je, aby nezmrli...
Poslední dvě zimy byly tak mírný, že i venku je mladý evodie přežily bez úhony. Přesto půjdou ještě na jednu zimu do sklepa. Sichr je sichr.
Petře, to co jsem ti dal jako evodii byl nejspíš jasan, měl jsem jich tam hodně přimícháno a je si to dost podobný.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's