Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Umístění plodového hnízda po zimě ve VN
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mám rámky 37x30 zateplené nástavky, nahoře děrovanou průhlednou folii a stříšku s polystyrenem, kde mezi těmito je mezera na unikání vodních par, zimuji na dvou nástavcích.
Všude jsem četl, že po zimě je plod v horním nástavku a přibližně při květu ptačí třešně se mají nástavky prohodit, abych dosáhl toho, že se včely přenášením zásob nahoru podněcují a sílí. Při prohlídce úlů mám ale vždy plod dole, v dolním nástavku....proč tomu tak je? Je to normální? Je to průběhem zimy? Je to něčím jiným?
Jak jste na tom po zimě vy?
Myslím že na to může mít taky vliv jak máš otevřené očka a jak to máš s česnem a dnem.Prostě záleží na přístupu vzduchu.Včely se drží tam kde je ho dostatek.Nevím možná píšu hloupost jsem začátečník.Mě matka klade taky ve spodním nástavku 39x24 a začala pěkně od česna kde měla nejvíce vzduchu.
nad tím jsem také přemýšlel...očka jsem měl celou zimu otevřená a dno mám varoa se síťovinou, akorát že na zimu ho mám zasunuté...uvidíme, co řeknou staří zkušaci...třeba se podivujeme nad běžnou věcí...
Záleží na tom, kolik v úlech zbylo zásob. Pokud jsou horní nástavky plné, pak mají plod pod nimi (nebudou zásoby přenášet do spodních nástavků).
Pokud jsou horní nástavky částečné vybrané -> prostě střídání ploch se zásobami a bez, tak včelstvům vyhovuje sedět v dobře větraných místech a zásoby během zimování stahovaly k chumáči.
Pokud jsem nepoužíval očka, tak včelstva zimovala podle popisů (jela nahoru), když jsem očka začal používat, tak jsem byl zděšený, že mi uhynula polovina včelstev, protože jsem je neviděl pod stropní fólií. Mám při zimování otevřené horní očko + zasíťované dno (2 VN) -> většinou nevyjedou úplně pod strop, drží se tak z 1/2 až 2/3 chumáče "v průvanu"
Referenční URL's