Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Šedův vařák
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nemáte někdo šedův vařák na vosk?

Roman
Když už o tom tady píšete, ač je do duplicitní téma viz. bazar, napište, prosím, o co jde.
Na Googlu jsem nic nenašel.
Díky!
Je to klasický vařák na vosk. Dvoupláštová nádoba, víko se závitovou tyčí. Je to poměrně stará věc. Děda ho kdysi měl, ale tatík ho pak prodal. Je to poměrně mohutný vařák s vlastním ohništěm. Průměr cca 70 cm, výška cca 1,5 m. Děda měl vedle kaborky, tam měl 2 velké hrnce, kde rozvařil dílo, a pak se to přelilo do vařáku. Odhadem se tam vešlo cca 50 l. Přiklopilo se víko (bylo to dost těžké, takže to děda zvedal kladkou), přišroubovalo a pak už se jen točilo závitovou tyčí a lisovalo se. Výpust byla opatřena kohoutem. Ale ten tam prý origoš nebyl. Děda to prý nějak vylepšoval.
Šedův pařák je běžný větší pařák s topeništěm na pevná paliva a byl celkově o dost větší. Myslím, že se dělal za 1. republiky a byl hodně masivní konstrukce. Dnes díky jí se dá ještě pár kousků vystopovat funkčních, ale jinak se nevyrábí. Není to tak velká ztráta, protože dnes frčí vytavování bez porušení drátkování a už jsme trochu dál. Zdraví R. Stonjek
Tady je fotka Šedova vařáku, kterou mi poslal pan Dvorský. Tímto mu děkuji.

[attachment=130]
tak jsme s tatíkem byli ve výzkumném ustavu v Dole, tak tatík před cca 15 lety prodal šedův vařák. celé jsme to oměřili a uvidime kolik by stála výroba. v tom výzkumáku na něj nedají dopustit a dokonce prý by brali klidně dalších pět. bohužel ho mají venku a chudák přišel trochu k ujmě. ale na funkci to nemá vliv. R
Pokud to dobře chápu, tak Šedův vařák je kotel nad topeništěm, který má zabudovaný lis ovládaný šroubem. Něco podobného je vidět na videu o získávání vosku, tam je to ale bez topeniště a lis se používá na vymačkání vosku z kaše po vyvaření v samostatném kotli.
přesně tak. ten lis co je na tom videu máme ted taky. akotát my ho máme postavený na kaborkách. akorát tento lis je oproti šedovu vařáku taková hračka.
Referenční URL's