Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Začínáme úplně na čistém stole
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Založil jsem toto vlákno, protože nyní třeba v Drátkování to zašlo trochu jinam.

Chtěl bych zde vytvořit prostor pro debatu o tom, zda nejsme ve vleku ulpínavosti myšlení a řešení poplatné technologiím 1800-19xx.


Například současné řešení - ucho rámku a polodrážjka je něco co se dá označit jako typické kurvítko.

Pokud hodlám věci nakupovat tak je jasné že se podřídím nejzavedennějším trendům které kdykoli nakoupím.

Pokud si chci věci dělat po svém a většinu si vyrábět, nemusím kopírovat řešení sice zavedená ale problematická a málo funkční.
Je to ambiciózní vlákno, hodné obdivu. Obávám se však, že různorodost názorů včelařů opět zvítězí. Já budu ale usilovně držet palce - zatím na víc nemám Wink, aby tomu tak nebylo.
Ucho je to za co rámek visí, nebo aby to bylo ucho musí být tenčí než horní loučka?

Polodrážka to je ta drážka na zasunutí mezistěn?
Ono je to spíše pro ujasnění názorů.

Malému včelaři je to jedno, protiže je top hobby.

Velcí většinou skončí u prodeje mateka a oddělků, neboť je na to dotace a musí držet prodejný standart, i když některá řešení lze udělat do prodejné a užitné formy.

A jen málokdo u nás bud dělat jen med, neboť na med zde není moc dobrých podmínek a situace je dočasně dobrá díky tomu že klima nepřeje tradičním producentům, kteří díky jedoduchosti, podmínkám a laconé prac síle a produktivitě mdosahují bezkonkurečně nízkých cen + intervence ČNB proti kurzu Kč která je jen na rok, dva. Pak top zase bude boj.



To co jsem nakousl ve vlákně o drátkování.

Dneska je možné si nechat nařezat za velmi rozumnou cenu laserem cokoli z plechu.

Hodně lidí přechází na hřebeny protože nečtou české autory, kteří ví že to nefunguje. Smile

Takže když jsem si kdysi dělal analýzu co a jak tak nakonec pokud bych využil válečky které zde vyhazueme pr7 délka asi 40, dokonce mají někdy i udělnou "hlavičku" jako hřebík, tak kdybych si dělal rámnečky jen ze 4 latěk a z boku to provrtal a nastrčil a slepil ten kolík/čep,, ale je možné tam dát klidně vrut atd. Tak mám pevné spojení horní loučky s boční loučkou odolné proti vytržení jen horní loučky a zbytku plástu dole), místo ucha vyčnívá cca 1cm zeleza a na na nástavku nemám polodrážku - zeslabení materiálu, tepelný most a vícenáklad, ale mám, tam jen kus plechu s polokruhovými zářezy do kterých zapdne ten kus válcového železa - tyčovina, šoub atd.

Spojím bytelně horní loučky na rámku, ušetřím dřevo a polodrážku, a hřeben stejně natluču..

A můžu se na to podívat ještě víc, proč rámky zavěšovat a nestavět na kus plechové hrany dole, třeba hřeben a nahoře zas jen hřebeny které mají Italové dole aby mohly kočovat - tedy hřeben vyčnívající z čela nástavku z plastové folie - plechu.?

Mít rámky jen hladký obdélník, při odvíčkování, případně s válcovým výstuopkem na vedení ve stroji. - to dává hodně jednoduchých řešení.


Prostě začít odzadu - co ptřebuji a pak hledat jednoduchá řešení.

Nemylsím, že současný rámek je jednoduchý a bytelný a funkční. - vše najendou.



(11.06.2014 9:52)Kohout napsal(a): [ -> ]Ucho je to za co rámek visí, nebo aby to bylo ucho musí být tenčí než horní loučka?

Polodrážka to je ta drážka na zasunutí mezistěn?

No, já si mylsím, že ucho musí hlavně vyčnívat a musí se to za to dát chytnout - tak většinou definujem ucho třebau kastrolu. Jestli e to od ÚCHOP - nebo jen že se to podobně jako děti kdysi drží za uši? Smile
Změna je život.No a když člověk začíná tak proč to ouško nedělat rovnou pevnější a kopírovat to co kdysi někdo začal dělat???To by jsme taky mohli jezdit dnes s párou,koukat na lampovou televizi,včelařit BEZ RÁMKU v košnicích atd.......
Vše je o obnově a přechodu na modernější a lepší řešení.
Ta ouška jsou slabší nejspíš proto, aby byly rámky víceméně stejné i bez formy nebo přípravků na sbíjení rámků. Zkuste si přibíjet boční loučky na horní bez té rozšířené části...která je v tomhle případě kalibrační pro šířku rámku.....bez přípravku to bude :"každej pes jiná ves"....Big Grin
Karle přiznám se, že rozumím každému desátému slovu! Sad Nebyl by vizuální pomocník - nákres, fotka apod.

Díky předem. Wink
Jaromír
No je mě to jasný.Je to pokracování rozhovoru v jiném okně a Kaji se k tomu opět vrátil.Slo o to že dělám rámečky 39x17,24,30 bez oušek jako na Langstrothu protože je to pevnější,jednodušší,rychlejší.... Udělal jsem to podle sebe a teprve až tady mě tom.50 napsal že je to dle Langstrothu.Tak to není a byl to čistě můj výmysl.6e jsem myslel stejně jak L. za to nemůžu
No já spíš i přemýšlel, že ty ouška ze dřeva zruším úplně.

Buď tam místo nich naperu z boku "hřebík" a tím to začepuji - pokud ta svislá boční půjde odshora až dolů.
Hřebík můžu zavěsit na obdobu hřebenu ale udělaném tak že je asi 3mm od boční stěny. Třeba na podložce ze dřeva atd. Tímpádem nemusím dělat polodrážky.

Nebo takový "hřeben bude dole u dolní hrany nástavku a do něj zapadne rámek spodní loučkou a drží tam.

Pokud bych nechtěl mít hofmany (podle mě nic moc dobrého) tak v Itálii dělají hřebeny do plodiště i z čela nástavku a drží jim tam dole rozteč rámků. Viz moje reportáž z Itálie v MV asi 3 roky zpět.

Ale ta kombinace z něčím železným místo uší se mi zdá schůdnější a přínosnější.

Průzkum bych začal tím, zda se dají sehnat někde válečky - trubičky asi 5mm dlouhé skrz které projde 4 vrtut.

A horní loučku do lichoběžníkového průřezu. Buď jak má Kolomý nebo nepravidelného.

Obrázky až příště, teď jdu zase makat. Smile


A ještě něco. I kdybych začínal konvečně s Hofmany, tak boční udělám z 1/2" - těch 5mm na langu nehraje roli. U těch mých L1/2 co mám do mdníku a boční 23*23 - to je tedy bytelnost Smile



Ty jinotaje nakonec nejsou od věci. Mnohokrát tak přišlo na svět zajímavé řešení , když se netušilo jak to dělá konkurence.
Já to tedy nemám zavedené, aby nebyl takový dojem. Ale kdybych začínal, tak ... to dělám úplně jinak . Smile
Díky už rozumím ty chceš něco jako závěsné desky do kartotéky a teď ještě chceš bonus zajištění proti umačkání včel při kočování tedy fixaci dole. Stál jsem si na vedení ale hlavně, že jsme se nakonec pochopili. Big Grin

Jaromír

[Obrázky: po_ada.jpg]
Ja poptrebuji mít Hofmany a to i s pevnou horni loučkou kvůli tomu že bych časem chtěl něco podobného vyrobit a tam je Hofmanu třeba

Tam právě ty hofmany a jiné mezerníky vadí. Jakmile z rámku nic nevyčnívá tak se to celé zjednodušuje.

Ale v době medobraní je dost volných studentů atd. Taková linka stojí nejmíň 500k takže kdybych si najmul o jednoho studenta na výpomoc navíc místo té linky, obsluhu bych si musel k lince stejně najmout, tak do 20 tun ročně jsou to vyhozené peníze.
Podívej se na video J. Jindry. Myslím, že linka dvakrát rychlejší nebude Smile
To video znam ale je to jen odvickovani.Tady se to nasledne vytaci.Prave ty hofmani jsou treba aby byl odstup.Mezi nimio projizdi nuz.Mezerníky jsou silenost.Ja jsem koupil první nastavky kde mezerníky byli na protilehlych stranach a dali se jakkoliv otacet tak to bylo alespon trochu jednodussí.
To si musí každý spočítat sám. Já tam vidím kolem toho kmitat obsluhu.
Takže to moc automatické není. A jestli zaměstnám 1 člověka a budu mít obavy aby mi to drahý zařízení nezk.... nebo tam dám dva a budu mít leda strach že si kudlou uřízne ruku nebo spadne do medometu. Tak já bych si vybral to druhé. Navíc udělat takové zařízení aby vyhovělo bezpečnostním normám, to je na třetího brigádníka - tedy ty prachy za bezp. obvody.



Tak tady jsem to trochu naznačil. I když mi tedy nesmíme ani naznačovat Smile

To modrý je jako nějak udělaný hřeben s odsazením od stěny nástavku. Jestli bude mít prolis, nebo se posadí na latičku. To vodorovné je právě něco železného čím by se stloukl přímo ten rámek při výrobě.
Jeste to nemam a hlavne je potreba mít hodne vcelstev aby se to vyplatilo.To video je spis příklad.To je na tuny medu a hooood ně včelstev.
Nejde o to tahat vše za pomoci brigádníku.Jde o to ze se dá něco dělat moderně a na urovni.Jak to ale jednou bude netusim ale představy mámWink
Já je měl taky. Než jsem si vzal do ruky tužku a papír a spočítal si to. Smile
no jenze ja si to dokazu vyrobit tak to je uplne o necem jinem
(22.06.2014 22:54)KaJi napsal(a): [ -> ]To modrý je jako nějak udělaný hřeben s odsazením od stěny nástavku. Jestli bude mít prolis, nebo se posadí na latičku. To vodorovné je právě něco železného čím by se stloukl přímo ten rámek při výrobě.

Promiňte prosím. Docela žasnu jak dokážete zkomplikovat tak banální a jednoduchou věc, jako je delší horní loučka (ouška rámků) a nuta ve stěně nástavku. Určitě jí vyříznu rychleji, A LACINĚJI, než vy dáte naohýbat a našroubujete atypické (tedy drahé) "kolejničky-hřebenynehřebeny".

I když by se použily laciné vyráběné hřebeny, proč vy nahrazujete pár milimetrů blbého dříví drahým šroubem, který se musí NAŠROUBOVAT a přitom loučka se jen nastřelí ve zlomku času sponkovačkou. Snad i sbití hřebíčkama klasické horní loučky s bočními je rychlejší, lacinější určitě.

Jinde píšete o podkládání rámků bez oušek dole nějakým hranolkem či plechem. No, předloni jsem opět začínal včelařit a nesehnal jsem zjara nic jiného, než včely na Čechoslováku a myslel jsem si, jak do nástavku devetětatřicítky vložím ty menší rámky tak, že na jedné straně budou viset v nutě jedním svým ouškem a na druhé straně stát spodní loučkou na hranolku vysokém 18 mm, tedy tak vysokém, jako mám podmety u den. A že jako dám stavět mezistěny už na délce 39 a že to tak nějak prostě během roku, dvou, plynule vyměním.

No to byla kravina!!!! Nějak mi uniklo, podobně jako vám, že co když budu chtít sundat nástavek ze dna? Prostě jsem musel do oušek natloukat po dvou hřebíčkách na obou stranách aby to viselo v nutách (drážkách) nástavků. Nic jiného vymyslet nelze. tedy jestli chci normálně nástavkově včelařit.

No nic, snažíte se, jasně, chápu. Asi se vám nebude líbit co píšu, nicméně jen klepání na rameno jste snad nečekal.

Jo a taky, zatímco je rovinnost horní loučky dána tím, že boční loučky doléhají na ní svými horními čely, vaše řešení jaksi vynucuje jakési centrování horní (i dolní, na té tak nezáleží) loučky. Druhý či několikátý důvod, proč zůstat u klasiky.

To já bych se inspiroval nějakými rusáky co jsem náhodně našel na nějakém videu na You Tube. Ti mají horní loučku dřevěnou s oušky. Klasika, ovšem místo bočních a spodní loučky je naohýbaný asi pětimilimetrový drát, prostě do horní loučky vsazené široké účko ze silného drátu. Úplně to stačí aby to nepřidělávaly na bocích ke stěnám nástavků a dolní loučka že stačí tenká víme všichni. Na videu to jsou nějaké rámečky na jakoby polobreneráky. Umím si představit rámky takto "položelezné" i na míře normální a i vysoké a místo drátkování tam nabodovat svisle dva či tři dráty síly asi 1,5 - 2 mm. Když by uhnila či se ulomila ouška dřevěné horní loučky, nevadí, z účka by se sundala a k účku by se dala nová horní loučka. Rámek i s "výpletem" by byl věčný ne?
Jak je to k té horní loučce fixováno nevím. Je to myslím detail. Rusové to měli nejspíš z AKV kulatiny, jistě by to šlo z profilovaného hliníku, který, jak jste sám ze zkušenosti popsal, vosku ani medu nevadí.
Lehká pomoc,chci li převézt rámky z menšího na větší vezmu uzkou laťku stejné šířky jak rámek a poža-
dované délky,přišroubím na starý rámek a je toběhem minuty hotovo.Jde to aji i na 45 délky,jenže pak
je li to tam dlouho a mají málo místa tak to nastavují. F.V.
Já mimo jiné přešel na Hofmany z mezerníků, protože se rámky samy od sebe kroutí. Jinak mi to taky připadá zbytečně přetechnizované zavěšení.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's