Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Návrh vyhlášky o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Vkládám sem návrh Vyhlášky o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz včel, který se nyní bude připomínkovat.
Takže to vypadá, že při potvrzeném výskytu varoózy budeme likvidovat stanoviště. To by mě zajímalo, z čí hlavy tohle vyšlo.
Stanoviště ne, ale napadená včelstva ano. Myslím že obchodníkům s lupami vzrostou tržby a počet lidí, kteří přebírají vzorek měli patřičně vzroste.
Vyšetření měli na varoózu se asi taky rušit nebude Sad
A při masivním výskytu, po nařízené likvidaci stanoviště, bude nárok na náhrady. Zase si bordeláři pomůžou, oficiálně.
To je tragikomedie. Tragický je návrh likvidace včelstev v ohnisku výskytu varroázy a komická je současná dezinfekce úlů a včelařského příslušenství ...
Řekl bych, že se jedná o beta verzi vyhlášky, která ještě není způsobilá k další diskuzi.
Podle mě je to přinejmenším dvojznačné: "neprodlené utracení včelstev na stanovišti s potvrzeným výskytem nákazy". Může to znamenat utracení pouze včelstev s potvrzeným výskytem, ale podle toho, jak věta stojí, to znamená spíš utracení všech včelstev na stanovišti s potvrzeným výskytem.
No ale potvrzený výskyt je už od jednoho broučka, ne? A to má snad každé včelstvo, ne? Takže utratit všechna včelstva? A bude se poskytovat náhrada v plné výši vynaložených nákladů na včelaření (medomet) nebo jen na včelstva (cena úlu a cena oddělku)?
Co je v ní nového ???
Zimní měl, 15% na mor k likvidaci celého stanoviště - to už tu bylo. Nějaké nové myšlenky a postupy??? Jo ták to by někdo musel použít hlavu a mít pevné nervy s konzervativci. Tady nějaká větší akce asi nehrozí.
Co moderní polyúly, plastové rámky - způsob likvidace/desinfekce - radě ji otevřeno.
Monitoring nejčastějších závažných nemocí - nezmíněn.
Pro přemístění o 10m za hranici kraje je stále nutné mít papíry.
které je možno v případě potřeby řádně vyčistit a dezinfikovat - lze dřevo řádně vyčisti a dezinfikovat?
Ten kdo tohle vymyslel by měl být automaticky stíhán za šíření poplašné zprávy. Ví někdo, kdo je autorem téhle pracovní verze.... Nebo to je dokonce kolektivní dílo?
Tak pesimisticky bych to neviděl. Vypadá to, že až na likvidaci při varoóze někdo jen popsal současný stav.
Pokud bych chtěl chválit tak rozhodně tohle:

c) chovateli v ohnisku dále stanoví:
....
4. další nezbytná opatření pro zbylá včelstva na stanovišti, zejména, odůvodňují-li to okolnosti, přemetení včelstev na mezistěny do nových nebo dezinfikovaných úlů nebo úlů ošetřených v horké parafinové lázni.


Podle bodu 4. bych řekl, že se pisatel poučil od někoho, kdo je znalý.
No ... je to jen návrh a na tom jednání se asi strhne bouřlivá diskuse a zásadní výměna názorů.
Mě fascinuje ta neustálá víra zástupců státu v nerozbornou jednotu (průvodní dopis ředitele SVS znovu hovoří o "dosažení jednotného, společného postoje, který bude podkladem pro konečnou verzi návrhu vyhlášky v rámci standartního legislativního postupu" a věří, "že na tomto vzájemném setkání položíme solidní základy budoucí spolupráce všech subjektů, jichž se tato vyhláška dotýká, a ve výsledku nám všem přinese zlepšení a zkvalitnění každodenní práce se včelami".
Mě to fascinuje a zároveň i děsí ... Big Grin
Jednak je zcela zjevné, že v řadě témat shoda nepanuje a jen velmi těžko by se hledala, neb ne-shoda je zcela zásadní (nákazová situace, léčebné postupy a přístupy, otázka prevence a možností volby, dotační systém - dotace na úhyny etc.).
Pak je otázka, kdo a jak bude rozhodovat. Ve finální fázi to bude státní úředník, kterého si platíme. Komu bude naslouchat? ...
Za současně nastavených podmínek, kdy ti, kteří dominují procenty či mocí, považují ty ostatní jen za použitelnou zástěrku k tomu, že se koná jakási obecná diskuse v rámci oboru, přičemž si s nimi v praxi čistí boty, abych to řekl slušně Wink... se dá těžko hovořit o nějaké spolupráci ...
To by musel být systém nastaven tak, že všichni partneři v dislusi by měli rovné postavení. Ve vlákně o otevřené diskusi s představiteli ČSV jsem se pana nového předsedy už před značnou dobou zeptal, jaký model nové vedení hodlá zastávat. A odpověď zněla, že holt 97 % je 97 % ... Další praxe potvrdila, že se nic nezměnilo a tento model trvá.
Tu je úkol i pro členy ČSV, aby se v Peroutkově Angel začali ptát těch, kteří je (jak stále tvrdí) zastupují, s jakými stanovisky na ta jednání půjdou ...
Jiří
Autoři? Minimálně ten dokument založila Klára Štěpánková a naposledy upravil Pavel Texl... Jinak ten "potvrzený výskyt varoázy" má jednu podmínku: 25% úhyn minulý rok. Takže to snad nebude tak horké, ostatně nic se nejí tak horké, jak se uvaří.
Já si to otevřel a nedalo mi, začal psát komentáře. Když o tom začnete přemýšlet, tak chudák autorka - a to jsme se ani nezpetal co je to ta zimní měl. Smile

Domnívám se, že legislativní proces může zajímat i občana amůže taky zsalat úřadu své připomínky. Takže přátelé to je výzva,. Až se vás zase nějací aktivisti jednoty budou ptát co jste udělali kromě psaní na foru. Smile
Děkuji adminovi za zveřejnění.

Hm, § 10 a 11 jsou velice "krásné". Takže já bych letos musel včelstva spálit, protože mi v zimě uhynuly 2 ze šesti (jedno nevím proč, ale to druhé hlady) a v měli jsem měl taky nad 3 roztoče. Desinfekce úlů a všeho příslušenství, které přišly do styku, by mne taky asi velice potěšila - třeba jsem párkrát převážel oddělky autem, nebo medníky, nebo nástavky. Znamená to tedy desinfikovat i auto?

Já se do teď domníval, že varoáza je parazit, nikoliv bakteriální infekce. Ale jsem jen zelenáč, to bude tím.
"§ 2 písm. d) varroázou výskyt více jak 10 roztočů Varroa destructor (dále jen „roztoč“) v průměru na jedno včelstvo, zjištěný ze směsného vzorku měli, spojený s hlášeným více než 25 % úhynem včelstev z počtu včelstev evidovaném k 1. 9. předcházejícího roku v ústřední evidenci na daném stanovišti včelstev, potvrzený krajskou veterinární správou při posouzení klinického stavu včelstev"
Poněkud kostrbaté, co?
Jaké měli, zimní nebo aktuální?
Pokud uhynou bez posuzování hlady?
Jak a kdy bude KVS posuzovat klinický stav včelstev - k 1.9. ?

(17.06.2014 13:32)Sejra napsal(a): [ -> ].. Znamená to tedy desinfikovat i auto?

A nejen to, povinně se budeš muset vykoupat v roztoku 20% hydroxidu sodného ve směsi s 5% Sava Wink
To už mám v poznámkách.
Je třeba myslet i na silnice po kterých jezdilo. Taktéž pokud máte v inventáři menželku a jiné odvíčkovací stroje.

Klika, že to nechtějí hned likvidovat spálením. Smile
Ty pojmy jim tam vážně nesedí.
Zábavnější bude, až po teplém podzimu přijdou v prosinci třeskuté mrazy, v lednu přijde krásná dlouhá obleva spojená s úklidem v úlech a pak na novo přimrzne. Část včelstev uhyne hlady na plodu odtržená od zásob, část protopí zásoby při zahřívání plodu a podložka bude po lednovém úklidu jako maková houska.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's