Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vliv dopadu slunečního světla na úly
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Mám s přítelem včelařem při (v legraci)
Mám úly v křoví. Česna směr jih. Čili když vychází slunce tak než přejde stín , tak je třeba 11 hodin. Pak přes ně postupúně přechází svit a odpoledne tak v 15 hod. už začíná být zase poslední ve stínu a do 18 hodin už jsou ve stínu všechny.
Já si myslím, že na aktivitu a donášku nektaru a pylu svit vliv nemá a že vylétají podle denní doby a on tvrdí, že by vykácel z obou boků stromy, aby svit sluníčka začal a končil mnohem dříve, resp. později. Aby paprsky na česno dopadaly déle. Že se denně "ošidím" minimálně o 4-5 hodiny donášky.
Má vliv přímý svit sluníčka na česno na to aby vylétaly včelky dříve, nebo se řídí denní dobou? Děkuji
(24.06.2014 21:55)karelretik napsal(a): [ -> ]Má vliv přímý svit sluníčka na česno na to aby vylétaly včelky dříve,

Má.
Jasně že má. Ale kácet kvůli ne zcela ideálnímu umístění včelnice stromy je ... hm ... jak bych to korektně řekl ...
Anthropocentrické ... Huh
Jiří
Je to divné, ale někdy se nějak dozvědí že je snůška létají i tady ve stínu kam slunce skoro nesvítí. A včera i na ty co slunce svítilo nevytáhlo z pelechu. Takže tam to asi není tak významné.

Něco jiného je ale jarní rozvoj, tam skutečně je cítiti každá hodina oslunění. Ale mluvím za "nás" tenkostěnné neizolované. Převážně.

A nejde jen o slunce, jde i o závětří a udržení a vystoupání teplého vzduchu k úlům.
Příliš silné oslunění podporuje rojeni.....ideální je ranní slunce a pak spíš stín
My máme úly teprve druhý týden, máme je taky za křovím, resp. za velikou košatou lískou, kterou přítel chtěl vysekat, ale já ji tam chtěla nechat, aby úly chránila před prudkým poledním sluncem, až nastanou ty opravdový hice (a taky sem si říkala, že z ní budou mít hodně pylu). Zatím se ale bohužel zdá, že ten stín má na včelky špatný vliv. První dva úly, na které sluníčko může vcelku brzo, tak bych řekla, že "jedou". Staví pěkně a mají hodně larviček atd. Třetí úl nic moc, a ten poslední, kde za celý den sluníčko skoro nemůže tak je špatný, vůbec neplodují a nerozvíjí se. Takže o víkendu asi vykácíme část té lísky, aby tam to sluníčko víc mohlo. Chvíli sem si říkala, že to může být matkou, že je špatná, ale asi to bude spíš (určitě) tím sluncem Sad
Pokud jsou úly zaizolované, není problém je dát i na palouk s výletem kamkoliv, což může být v nezateplených "trochu" problém. Ovšem my se solárními úly Big Grin , vlastní konstrukce Cool máme zase problém, kde najít stanoviště s jiho-východním výletem na česna. Východ není moc dobrý, protože slunce nyní chodí skoro kolmo přes hlavu, no a výlet na jih je pro ty co se nebojí...
(24.06.2014 22:21)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Příliš silné oslunění podporuje rojeni.....ideální je ranní slunce a pak spíš stín

Tady je třeba vždy vědět o jaké oblasti mluvíme. Tady v podhůří jsou jiná měřítka jak dole. A je různé "dole".
A tady u nás už na jarní snůšku dlabu, takže poklidný a málopracný rozvoj a vrchol v červnu až červenci je pro mě prioritou. Jinde kde je jediná jistota jarní snůška je to o něčem jiném.

A pak jde ještě o zdravotní problematiku. A tam možná na tom, že kam nechodí slunce chodí doktor /veterinář/ u včel možná něco je.
Podle mne včely milují teplo a slunce. Vždy mají plodiště strčené blíže ke stěně kde větší část dne dopadají sluneční paprsky a také tam začínají plodovat.Řekl bych,že hltají každý trošek tepla a doslova ho vyhledávají. Já bych je moc do stínu necpal. Mám včely na výhřevné jihozápadní stráni.Trochu náletu je tam jakoby stíní,ale jen opravdu trochu. Prospívají bez problémů.
Ja videl parkrat uly v zahrade na vyvíšenině kde není stín ani náhodou.Když jsem mel loni jeden úl trvale ve stínu zdálo se mě že byl takový pomalý a nevýrazný.Na slunci je jim lépe. Letos je mám v marigotce a žádný matečník.Máme tam 14 rámků.No ale je to také tím že jsme je hodně oslabovali a z jara se do te maringotky stěhovali.
děkuji, zkusím to trochu prořezat....
Připojuji se k tomu - včely jsou dětmi slunce - stanoviště, které máme ve stínu, v údolí, tak letos nemá ani kg (až teď tam něco bude, a to ještě jenom v polystyrénových úlech). Ty co jsou na sluníčku a na jihozápad, tak mají medu na letošní podmínky hromadu. Možná se na sluníčku více rojí, ale to nemá cenu řešit (resp. ztráty rojením jsou ve srovnání se ztrátami ze stínu neporovnatelné)...
Také mám zkušenost že včely v osluněném úle jdou rychleji do rozvoje a donesou více medu. Porovnávám své dvě stanoviště, které jsou zhruba ve stejné nadmořské výšce, ale jedno je zde a druhé zde (bohužel lepší fotku teď nemám, ale je vidět že ty lísky docela stíní).
Já jsem zase vypozoroval, že ty, co je hodně stíní ořech jsou podrážděné, méně nosí a jsou celkově slabší. Budu dělat pokus a přesunu je o dva metry. Je to třeba náhoda,ale, už me to říkalo vice lidí. Jedna se o dvě včelstva, tak to půjde.
No a někdo zas říká že včela je lesní zvíře.
Dufam ze stym orechom nebude pravda...mam totiz vcelin pod orechom...
Tým sa netráp. Sám mám pod orechom včelín a všetko v pohode. Dokonca aj ovady pod ními štípu....Cool
Tak to som rad... Smile
o tom zlom vplyve orecha som to uz pocul viackrat, ale asi to nebude pravda. Mam vcely takmer pod orechom, jedny dokonca v klate z orecha a kludne ako baranky... posledna vcela na mna vyhrazne vrcala niekedy v skorej jari, inak ma maju kompletne na salame aj ked stojim dva metre pred letacmi.
včely v osluněném úle jdou rychleji do rozvoje - to by se dalo potlačit zateleným úlem a celkový přínos osluněného úlu by byl kladný.
Stran: 1 2
Referenční URL's