Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba invertu v Tachově?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nevíte někdo náhodou, proč došlo k ukončení výroby invertu v Tachově? Prý se tam vyráběl, dlouho se používal, ale pak najednou začala včelstva umírat a proto se výroba zrušila. V čem byl háček? Co se změnilo?
Tak ještě jeden dotaz k invertování Big Grin

Invertujete si někdo doma cukr? Na netu jsem našla, že je to poměrně jednoduché, prakticky se povaří cukr s vodou a kyselinou citronovou, askorbovou nebo citronovou šťávou. Ale je mi divné, že to nikde u včelařů nevidím, nevíte proč se to nedělá?
Zdravím Vás přátelé,
toto slyším poprvé. Nikdy jsem se stím na netu nesetkal a možná se mi budete smát, ale zeptám se:
Proč se to dělá (invertovaný cukr)?
Jaký to má význam?
Co se tím docílí?
V čem je to prospěšné?

Honza
No v dnešní době se prodává tzv "invert", což je nějakým způsobem přepracovaný škrob z pšenice na jednoduché cukry a vypadá to jako med, dává se to na krmení včelám, které s tím nemají prakticky žádnou práci, jen si to přenesou do pláství. Narozdíl od zakrmování cukrem, kdy si to pomocí enzymu invertují včely samy a tím se vyčerpávají. Takže je ten invert pro ně míň pracný a včely dýl vydrží.

No a já se právě podle poznatků na netu, že toto invertování včelami by snad mohlo jít nahradit svařením cukru s některou z těch kyselin (citronova, askorbova, nebo citr. šťáva), snažim zjistit, proč se to nedělá a jestli v tom není nějaký zakopaný pes, jakože by na tom včelám něco vadilo a třeba je zabilo atd.

Třeba se to nedělá jen proto, že by bylo náročné si tento invert ve větším množství vařit. Dovedu si představit, že člověk, který má 50 včelstev, by se z toho svařování zjevil, ale třeba to neni jen v tom množství, ale i v něčem jiném a tak se snažím sehnat nějaké info, jestli to někdo zkoušel, dělá nebo proč se to nedělá.

Prostě jsem nováček, tak vymýšlím kraviny Big Grin
Skutečně by bylo lepší si kraviny nevymýšlet a raději si něco přečíst z historie. Invert není nic nového. Včelařská literatura o něm píše hodně let. Nejdříve z nadšením, pak po rozšíření vždy přišel průšvih s úhyny a pak zapomění, než někdo tuto "novinku" zase někdo objeví. Ta doba teď nastala a situace se znovu opakuje. Na minulém setkání na Praze 5 o tom mluvil Ing. Kamler a varoval před tím a měl dost varovně zdvižený prst. Určitě ví proč. Vždyť i v Tachově od toho rychle utekli. Ani cenově to není nic moc. Cukr je sušina a přepočte-li se sirup na sušinu, tak je to dalece dražší. Prostě tento způsob krmení je hodně riskantní a drahý. Výhodou by snad mohla být nižší pracnost. Když ale mi nevěříte, stačí si položit otázku. Který z velkých farmářů takto krmí? Znám jich několik, ale ani jeden tento výhodný způsob neprovádí.
Zdraví R. Stonjek
(02.11.2010 16:23)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Minulé setkání na Praze 5 o tom mluvil Ing Kamler a varoval před tím a měl dost varovně zdvižený prst. Určitě ví proč. Vždyť i v Tachově od toho rychle utekli. Zdraví R. Stonjek

Ano, mohu potvrdit, při přednášce Ing. Kamlera byl ten odsudek jednoznačný. Nehodnotím, nemaje zkušeností. Pokud vím, jsou i kolegové, kteří zkoušejí invert dovezený z Deutschlandu, výsledky budou asi až na jaře, avšak... Smile
Jestli ono není lepší zimovat na medu... Big Grin
Invert se používá k doplňování zimních zásob v řadě zemí světa po dlouhou dobu, není to opravdu nic nového. Problém je, že slovo "invert" může znamenat jak vynikající krmivo, tak jed pro včely. Záleží na tom, jak se invertuje - jestli enzymaticky nebo kyselinou, a jakou kyselinou, a z jak kvalitní suroviny atd., atd. Problémem u nevhodných invertů bývá vysoký obsah nestravitelných látek nebo vysoký obsah HMF.
Dnes je u nás nabídka několika druhů invertů jak na bázi pšenice (tj. škrob), tak sacharózy, v balení od kanystru po cisternu. Domácí vaření v této souvislosti nevidím jako žádný přínos, spíš naopak.
Mám podezření, že jak při zpracování sacharózy, tak invertu do toho včely přidávají své enzymy, na upracování včel je to tedy jedno (máte-li kdo lepší údaje, prosím opravte mne). Spíš je to o těch logistických výhodách - cisterna hotového nekazícího se roztoku až domů.
Ivan Černý
(02.11.2010 16:44)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ano, mohu potvrdit, při přednášce Ing. Kamlera byl ten odsudek jednoznačný. Nehodnotím, nemaje zkušeností. Pokud vím, jsou i kolegové, kteří zkoušejí invert dovezený z Deutschlandu, výsledky budou asi až na jaře, avšak... Smile
Jestli ono není lepší zimovat na medu... Big Grin

Snažil jsem se na stránkách VÚVč najít něco o invertu, ale se mi to nepodařilo. Našel jsem jen drobnou zmínku o nestravitelných zbytcích škrobů:
http://www.beedol.cz/2010/levny-cukr-nev...d-je-bily/

Možná by se vyplatilo přímo se ústavu dotázat, téma je to jistě zajímavé a "ústavní" názor by měl mít jistý ráz oficiálního stanoviska ... Zajímavá debata o Apiinvertu a podobných věcech proběhla na Včelařské konferenci v letech 2008 - 2009 a tuším i letos v létě. Dá se to dohledat. Tam i odkazy na firmy a snad i podrobnosti ...
Ing. Kamler v Lysé říkal, že levný invert ze škrobů je nevhodný k zimnímu krmení. Je to snad i na něm napsaný drobným písmem. K čemu je to tedy dobrý, raději nedomýšlet... Podobně varoval i Titěra na přednášce na Smíchově. Je to snaha zužitkovat nějaký odpad při výrobě glukózy, matně vzpomínám.
No já se právě snažím číst něco z historie, ale bohužel nemůžu nic kloudně najít. Jediné, co se mi právě podařilo dohledat, je to, že když se s tim začínalo tak super a ve chvíli, kdy se to rozjelo, tak průšvih a velké úhyny, ale proč to nikde neni.

Na přednášce Ing. Kamlera jsem nebyla a tak nevím a dohledat mi to nějak nejde a proto jsem se zeptala tady, že třeba někdo víte.
Je mi právě divné, že se tím nikde nekrmí, ale nevěděla jsem proč a to mě zajímalo.

Ale děkuju za už aspoň nějaké info, ty nestravitelné zbytky zní dobře a logicky. Jen je zajímavé, že zpočátku bylo dobré a teprve po rozšíření ty úhyny. Dodgy
Tak už jsem aspoň našla, co je a jak vzniká HMF, první krůčky k cíli

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural
Je taky možné vyrobit invert z cukru pom ocí enzymu invertázy. Litrové balení stojí cca 400,- a je na výrobu asi 100 kg invertu.
(03.11.2010 23:05)kristule napsal(a): [ -> ]Tak už jsem aspoň našla, co je a jak vzniká HMF, první krůčky k cíli

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural
(23.02.2021 16:20)johys napsal(a): [ -> ]Je taky možné vyrobit invert z cukru pom ocí enzymu invertázy. Litrové balení stojí cca 400,- a je na výrobu asi 100 kg invertu.

Jestli myslíš Maxiinvert L 2400 , tak ten nyní 20 kg vyjde na 6466 Kč ( vč. DPH) , tedy dejme tomu 340,- /L ve 20 ti litrových sudech . Menší balení se musí objednat .
Teď se zrovna řeší objednávání .

Vychází to při jejich návodu náklady myslím 10 kč na 1 kg cukru .
ALE , jde to vyladit na poloviční spotřebu invertu . Tedy na 5 ,-kč

Je tam ale velmi podstatná informace , která není příliš rozváděná a uváděná .
Invertáza je nejúčinnější při cca 60ti stupních, ale při této teplotě je již docela rychle likvidována.
Pozor na to, aby nedošlo k přehřátí roztoku nad 60, pak totiž nepomůže zchlazení, protože enzym již není účinný, je zlikvidován!
To není z mé hlavy .
Referenční URL's