Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Langstroth 2/3
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Budúci rok rozmýšlam že nove odložence budem viest NN technologiou s 2/3 lang. Mate niekto skusenosti stymto systemom? popripade nejake stranky čo sa venuju tomuto systému, aj zahranicne?
Tak např. zde http://nadejnyvcelar.webnode.cz/produkty...hov-matek/ Osobně vyzkoušeno nemám, chystám se příští rok.
Ano Smile
Hodně informací najdeš i zde na VF - jen to chce najít si to správné vlákno.
V kostce je jedna z možných metodik popsána třeba zde: http://vcelky.cz/metodiky-osetrovani.htm#nn
Jsou ale i jíné způsoby - s mednou komorou, s podsazováním, bez mezistěn...

Ze zahraničních stránek zkus http://www.bushfarms.com/beeseightframemedium.htm. NN systém propagují.
Jsou ale i obrácené pohledy...
Spousta odpovědí je na http://dvorsky.leos.sweb.cz/
Mám menší dotazy. Odebíráte někdo jeden rámek na nástavek přes zimu? Nedovedu si představit, jak někdo , kdo má více včelstev na 2/3L, odebírá ze všech jeden rámek. Tohle by už nebylo nástavkové včelaření. Krmím tak, že povytáhnu folii asi o 5 cm. Na ní dám prázdný nástavek s krmítkem, přes to folii a uteplivku + střechu. Dnes jsem se dozvěděl, že se krmí jinak. Vyndat rámky, vložit krmítko a nakrmit atd. To se mi zdá opět nějak složité. Chtěl bych jim tam nechat nástavek s krmítkem přes zimu. Bude v tom nějaký problém? Je to rozšíření úlu (dutiny) o 1/4 (mám 3 nástavky). Na jaře se zvýší osluněná plocha úlu, objem vzduchu se zvětší též a tím by mohla klesnout koncentrace vlhkosti v úle. Včelky to stejně nevytápí celé, tak by snad neměl být problém. Děkuji za podněty a odpovědi.
U kmenových neodebírám, oddělky mívají rámkové krmítko, takže by díra zůstat mohla...
Nástavek se stropním krmítkem nechávám na kmenových do prvního podzimního ošetření, ve stejném termínu vyndavám ze zazimovaných oddělků rámkové krmítko a rovnou vkládám dva stavební rámky. Abych na jaře nezapomněl...
(07.09.2014 18:06)maci01 napsal(a): [ -> ]Mám menší dotazy. Odebíráte někdo jeden rámek na nástavek přes zimu? Nedovedu si představit, jak někdo , kdo má více včelstev na 2/3L, odebírá ze všech jeden rámek. Tohle by už nebylo nástavkové včelaření. Krmím tak, že povytáhnu folii asi o 5 cm. Na ní dám prázdný nástavek s krmítkem, přes to folii a uteplivku + střechu. Dnes jsem se dozvěděl, že se krmí jinak. Vyndat rámky, vložit krmítko a nakrmit atd. To se mi zdá opět nějak složité. Chtěl bych jim tam nechat nástavek s krmítkem přes zimu. Bude v tom nějaký problém? Je to rozšíření úlu (dutiny) o 1/4 (mám 3 nástavky). Na jaře se zvýší osluněná plocha úlu, objem vzduchu se zvětší též a tím by mohla klesnout koncentrace vlhkosti v úle. Včelky to stejně nevytápí celé, tak by snad neměl být problém. Děkuji za podněty a odpovědi.
Zvětšení prostoru není problém, když tam nebude táhnout. Ale připrav se na to, že to krmítko přitmelí důkladně propolisem a až ho budeš na jaře sundávat, bude to dřina spojená s rušením včel. A ochudíš se o pohledy přes folii, což je v předjaří bezva kontrola stavu bez rušení včel.
Já bych je sundal Smile
Po několika sezonách na 2/3 L mám nejlepší zkušenost s dvourámkovým krmítkem,trocha keramzitu a nechávám je do jara.Na jaře trochu podnítím a po vyjmutí mi v horním nástavku zbyde místo akorát na dva stavební rámky.To jde pak dolů i se zbytky zásob.
Zatím nejlepší způsob krmení.Zkoušel jsem spodem ve vaničkách(dodnes tak krmím víc jak půlku včelstev)není to špatné,ale roztok chladne a i obrana před vosami je horší.
Do rámkového krmítka se vejde roztok z cca 3,6 kg cukru.
Možno krmit za jakéhokoliv počasí .
Nejlépe obden to je jistota ,že je krmítko úplně suché a člověk včely dalším roztokem nezaleje Smile
Dvourámkové od Matelů 3,6 (3,8) litru roztoku - mě to vychází zhruba 3kg cukru. Sláma lepší keramzitu, vybírání utopených včel z kuliček je pruda.
Matela píše 4,3 L já leju 4,8-5L roztoku.Stačí kolík v prostředku krmítka(malinko roztáhnout).Se slámou je to pravda.Větší počet utopených včel nepozoruji a při poslední prohlídce většinou takové krmítkovysypu a dám čistý keramzit na případné podnícení na jaře.Letos na jaře mi to bodlo Smile
No a příště bude i sláma mám domluvený i balík na podestýlku králíkům..
No nevím 4,3l natož 5l (tedy vím, že to píše), míchám do 10l kanystru (9kg cukru a dolít vodou) a nakrmím z toho konví troje včely = 3,33 litru roztoku. Takto "okometricky" rozdělené je to v krmítku cca 0,5-1cm od vrchního okraje. Proti roztažení tam mám ty sponky. Takhle se mi to super počítá, jedno krmení 3 kg cukru.
To je v pohodě,je jedno jestli jsou to 3,nebo 3,6 kg.Důležité je ,aby bylo na zimu dost. A to je u mne min.15 kg dodat včelám.Po posledním točení bylo plodiště úplně suché.Nevím jak kde ,ale tady kdo nedá alespoň 12 spíš 15 tak si koleduje.Lepší na jaře pár rámků připravit pro oddělky než riskovat.
Každý dělá to co mu vyhovuje a o je dobře.S tím počítáním máš pravdu obzvláště ,když jsem jim poprvé udělal 1:1 a pak ještě ztratil papír kolikrát které stanoviště jsem krmil.
Na tom rámkovém vidím jako výhodu,že vidím průběžný vývoj odběru roztoku,kouknu na ně a mám větší přehled o stavu včelstva.
(08.09.2014 20:28)M+M napsal(a): [ -> ]Matela píše 4,3 L já leju 4,8-5L roztoku.

Letos jsem si to schválně měřil - a počítám 4 litry, tedy 3,1 kg cukru (3:2). Ale úly mám našikmo dopředu, beru to proto raději s rezervou. Jinak tabulku pro míchání i s objemy používaných nádob jsem pověsil na http://www.vcelky.cz/krmeni.htm.
Prosim najde sa tu niekto co uz dlhsie vcelarí v NN systeme 2/3 LG? prosim napiste mi do SS , mam zopar otazok.
Ptej se.
Klidně se ptej i veřejně, třeba to pomůže ostatním, co včelaří nebo začínají v 2/3. Wink
Napríklad ako zimujete (v kolkatych nadstavkoch) alebo ma tiez zaujma ako robite odlozence Smile
No oddělky většinou zimuji ve dvou nástavcích L2/3, produkční včelstva většinou zimuji ve čtyřech nástavcích. Jak se dělá oddělek jsem letos popsal na svém blogu. Každopádně o tomto se zde již diskutovalo, např. pan Dvorský vůbec přebytečné nástavky neodstraňuje a nechává je na stanovišti, zkus si projít diskuse zde.
Zimuji ve dvou či třech nástavcích, ale někteří, co chovají silnější včelstva mohou zimovat ve čtyřech až šesti. Oddělky: dva plodové plásty+dva zásoby+zralý matečník mezi plod.
(19.01.2015 18:52)fero napsal(a): [ -> ]Napríklad ako zimujete (v kolkatych nadstavkoch) alebo ma tiez zaujma ako robite odlozence Smile

Mě se osvědčilo zimovat produkční včelstva (pokud nejsou slabá) min. ve 4NN. Oddělky je dobré vyhnat tak, aby mohly zimovat ve 3NN. Asi hodně bude záležet na oblasti včelaření, ale u mě oddělky o stejné síle po zakrmení pokud dám jeden ve 2NN a druhý ve 3NN, tak ten ve 3 je na tom na jaře lépe (možná díky tomu, že má více prázdných buněk).

Kamarád, co má taky Langy, tak zakládá oddělky tak, že odebere 1NN z plodiště kde jsou zásoby i plod všeho stáří a jen se ujistí, že tam není matka. Na ten samý úl, odkud vzal nástavek hodí nad medníkové nástavky mezidno a na to postaví odebraný nástavek a má oddělek hotový. V červenci, pokud tam ploduje nová matka, tak jen vyhodí mezidno.

Já to zatím dělám klasicky (myšleno, že dělám oddělek mimo úl). Vezmu celozasíťované dno a úplně uzavřu česno, na něj dám jeden prázdný nástavek s otevřeným očkem na 1 včelu. Doprostřed dám rámek s otevřeným plodem. Na obě strany dám po dvou rámcích se zavřeným plodem a věncem zásob okolo. Pak z obou stran dám po jednom rámku s medem a na úplné kraje souše, postříkané vodou, pokud nemám, tak rámky s mezistěnou. Nahoru napříč loučkám dám dva proužky těsta Medopip a oddělek zavřu. Po vylíhnutí matky tam jen doprostřed nástavku dám stavební rámek.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's