Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Farma, farmář
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Farma a farmář - to jsou dnes velice módní slova. Kdo je, nebo co musí splňovat, aby se mohl označit za včelího farmáře, nebo vlastníka včelí farmy? Co je rozhodující?
Jsem farmářem pokud jím chci být /být takto označován/, nebo od 20 včelstev, nebo je rozhodující že prodám med přes obchody?? Huh
já bych řekl, pokud je to hlavní zdroj obživy ...
Znám (včelího) farmáře, s dovolením bych nejmenoval, který má sice dost včel, tedy snad dosti medu, má včelí farmu (alespoň se tak prezentuje na webu), ale živí se "klasickým" zaměstnáním. Tento by výše uvedenou podmínku asi nesplňoval.
Určite máte prečítané aj toto: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Je-moz...ren%C3%ADm

Na Slovensku je to profesinál - SHR /súkromne hospodáriaci rľník/ s počtom včelstiev nad 150 na účely podpory. Môžete byť aj farmár s 20 kravami a dvomi včelstvami... Môžete byť aj hobby včelár s 200 včelstvami - klasifikácia je zatial voľná.
Podľa mňa je farmár - včelár, ktorý má včelárstvo ako hlavný zdroj príjmov.
Ne, to téma jsem nečetl, ale pročtu jej. Někdy není jednoduché jednoduše najít odpověď. Tongue
Dle EU je limit 150 včelstev. Dle Cechu taky, co si pamatuji, byla to ještě za prvního Cechu podmínka pro členství.

Jenže u nás jsou spíše rodinné farmy 5x40 - takže . .. . Cool
1.Nyní je limit 60 včelstev, dle zákona o dani z příjmu, pokud máte na mysli tohle.
2. Dle EU - nějaké nařízení nebo směrnice toto upravuje? Víte jaká?
3. Pokud nejsem členem cechu, tak se nesmím označit za farmáře? Např.na svých internetových stránkách? Co by mi v tom zabránilo?

Pokud tohle neupravuje nějaký zákon, popř.nařízení EU, není síla co by mi zakázala označit se při vlastnictví jediného včelstva za farmáře.

P.S. nejde mi to abych se konkrétně já mohl prohlásit za farmáře, ale o poznání.
Citace:Farma
Samostatná specializovaná jednotka zemědělské prvovýroby v kapitalistických výrobních vztazích; forma hospodaření v českých zemích nepříliš rozšířená, a pojem proto původně neužívaný. Dnes jej užívají především ti, kterým se odpovídající české pojmy statek a sedlák zdají málo vznešené.
(02.11.2014 23:30)Jose68 napsal(a): [ -> ]1.Nyní je limit 60 včelstev, dle zákona o dani z příjmu, pokud máte na mysli tohle.
2. Dle EU - nějaké nařízení nebo směrnice toto upravuje? Víte jaká?
3. Pokud nejsem členem cechu, tak se nesmím označit za farmáře? Např.na svých internetových stránkách? Co by mi v tom zabránilo?

Pokud tohle neupravuje nějaký zákon, popř.nařízení EU, není síla co by mi zakázala označit se při vlastnictví jediného včelstva za farmáře.

P.S. nejde mi to abych se konkrétně já mohl prohlásit za farmáře, ale o poznání.

To snad nikdo nikdy nezakazoval. ALe kdysi to nebylo politicky prozíravé. Smile Já si budu říkat agrokombinát, mám víc jak jedno včelstvo.

Farma je snad cizí slovo pro statek, zem. hospdářství. Názvy se mění modně, dřívě oblíbené chozjastvo tak nějak už není IN. Kdo chce být In je dnes včelí velkofarmář. Když si vezmu, že i v jednom včelstvu je pár desítek tisíc dělnic, tak ani s jedním včelstvem nelžu.

Těch 60 včelstev platí krátce, to se do statistik ještě nepromítlo, zvášť když vloni spíše než zvyšování stavu příroda přála snižování.
(03.11.2014 8:01)Kohout napsal(a): [ -> ]
Citace:Farma
Dnes jej užívají především ti, kterým se odpovídající české pojmy statek a sedlák zdají málo vznešené.

Vlastně je to pravda,proč vlastně ne rolník sedlák,asi jsme ještě zblblí z komunismu a máme v hlavě rovnítko sedlák - kulak a rolník je málo vznešenéSmile
Nevím, jestli nedělám chybu, ale zatím si říkám VČELAŘCool
Já se taky samozřejmě považuji za včelaře.

Ale viděl jsem nálepky, kde producent byla "Včelí farma x". A pomineme-li právní důvody či opodstatnění - působilo by to na vás jako potencionálního zákazníka jako něco se znaménkem "+" (to musí být profíci) nebo "-" (někdo vykutálený/módní) ?

Neřešme to jako včelaři, ale z pohledu zákazníka (ano, i já mám svoji klientelu, která ví kdo jsem a co kupuje atd atp, není nutno tohle psát...)
My tu máme v okolí několik Kozích farem. A jedno Malé kozí hospodářství. Sýr od malého hospodáře by mi asi chutnal víc než od farmáře.

I když má větší provoz než leckterá farma.
Já ,jako starý Jezeďák mohu pouze podotknout -JZD /celek/ se dělilo na farmy .A to už od 70 let kdy jsem nastoupil.
Statek se říkalo -Státní statek ........... - ten který zůstal řízen státem
A za mého dědu - Před 70 rokem - Jsme mu říkali hospodář tak že hospodářství. F.V.
(02.11.2014 20:07)Jose68 napsal(a): [ -> ]Kdo je, nebo co musí splňovat, aby se mohl označit za včelího farmáře, nebo vlastníka včelí farmy? Co je rozhodující?

Já bych se klonil taky k tomu, že farmář je ten koho včelaření živí nebo kdo je OSVČ v zemědělství a jedním z jeho nabízených produktů jsou i zisky ze včel.
Sice podle EU a cechu je komerčním včelařem, ten kdo má min. 150 včelstev, ale pokud vám stačí příjem např. ze 120 včelstev (pokud budete mít hodně dobrá stanoviště), tak vám nikdo nemůže nařídit, že pokud se chcete živit pouze včelami, tak si musíte pořídit ještě dalších 30 včelstev. Znám jednoho, co se donedávna živil pouze včelami a měl jich právě těch 120.
Těch 60 včelstev (zmiňovaných výše) je jiná kapitola.
Zdravím.

Farma,alebo farmár musí mať toľko včelstiev,aby pracoval na plný úväzok a aby príjem zo včelých produktov zabezpečil všetky odvody /nezabudnúť najmä na dôchodkové zabezpečenie,aby na starobnom,alebo invalidnom dôchodku nemusel živoriť/ a samozrejme niekoľko násobne zabezpečiť väčší príjem ako v zamestnaní.

Bojo.
Referenční URL's