Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aplikace léčiv v podmetu při nízkých teplotách
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Téma se bude zabývat zkušenostmi a nápady, jak aplikovat léčiva v podmetu v období, kdy již včelstvo není aktivní a stahuje se do zimního chumáče.

(04.11.2014 20:24)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Je to na oficialnej stranke PSNV.CZ A PSNV.SK ked si si to nevsimol a predstavitelia tychto vcelarskych spolkov daco o vcelareni vedia,ale ked si myslis,ze si mudrejsi ako oni skus ich presvedcit o svojej pravde a mozes im k tomu predlozit podklady zo svojej Diplomovej prace ... Big Grin

Neviem kto toto tema zalozil,ale ked si vsimnes tak som reagoval na Uhyn vcelstiv v roku 2014,len som povedal svoj nazor,ze za tym nemusi byt Kliestik,ako tu vsetci pisete,ale aj nieco ine napr.nespravne osetrenie vciel liecivami ... Urcite nechcem sabotovat toto tema,ale to ze akym smerom sa vyvinie debata ja nemozem...
To téma jsem tam založil já.
Abychom to téma nezapráskali tak jsem přenesl s dovolením diskuzi sem.

Víš ty způsoby aplikace uvedené na těch stránkách jsou naprosto správné a opodstatněné v době, kdy je včelstvo aktivní a já s těmito způsoby naprosto souhlasím a praktikuji v létě a časném podletí. To o čem tu debatujeme je období, kdy již včelstvo setrvává v chomáči jen občas se rozvolní a hlavně nevětrá. Teprve pak začínají projevovat ty fyzikální zákony - konvekce.
Možná v tom je ten náš rozpor.
Ono vůbec u spousty věcí něco funguje jen a pouze za specifických podmínek a ve včelaření 100násobně.
Pro JKL – jsem rád, že nejsem sám, kdo ošetřuje i tymolem. Vidím v tom také dobrou alternativu do budoucna. Jen je třeba ještě popřemýšlet kdy aplikovat a hlavně jak. Dokud si to neodzkouším, tak nechci dělat závěry. Já již nyní prakticky zkouším, kam se dá zajít (vůči včelám), aby to bylo únosné. To tvé posledně zmiňované včelstvo by se mi hodilo do pokusu. Dík za tvoje zkušenosti.
JKL - Som rad,ze sme si to vyjasnili,ja som pisal o pouzivani KM v létě a časném podletí sme sa asi nepochopili a kazdy rozpraval o inom obdobi pouzivania KM,aj to sa stava ... Smile Ked je vcelstvo v chumaci tak by som tam uz KM nedaval,ked bola pouzita v lete... ale je to len moj nazor.
Pri pouzivani KM v lete treba davat velky pozor kedy sa bude davat do vcelstva pri akych teplotach a ako dlho sa tam bude odparovat lebo pri teplotach okolo 30 stupnov a ked je ul na priamom slnku moze dojst aj k uhynu vcelstva.
Moje pokusy, které jsem uveřejnil na svých stránkách dokazují, že i při teplotách 37°C nedošlo k poškození, když má včelstvo možnost úl větrat. Je třeba správně nastavit odpar, avšak účinnost nemusí být dobrá. To účinnost na podzim je lepší. Tvoje tvrzení mi připadá jen jako přečtené a nevychází z vlastní zkušenosti. Jestli se ti to dotklo tak se omlouvám.
Nedotklo sa ma to a nemam to len precitane,moj znami vcelar s tym mal takuto skusenost,ze mu uhynulo niekolko vcelstiev v lete pocas horucav po pouziti KM,zalezi asi aj od koncentracie KM kolko percentnu pouzijes a ake mnozstvo...ja to nechcem ryskovat tak sa KM stranim ako cert kriza Smile ako sa hovori 100 lud 100 chuti 100 skusenosti.Smile
Referenční URL's